«Κάηκε» η κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή μήπως όχι;

Κυβέρνηση Ειδικού Σκοπού: Ποιοι θα μπορούσαν να ηγηθούν; Έχει «καεί» το σενάριο για άλλη κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή;

kaike-i-kubernisi-eidikou-skopou-i-mipws-oxi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Όσο πλησιάζουμε στις διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αυξάνονται οι φωνές που μιλούν για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και τη συμφωνία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και άλλης κυβέρνησης την επόμενη μέρα, αλλά από την παρούσα Βουλή, με στόχο να βγάλει την χώρα από το Μνημόνιο και να διαπραγματευτεί το χρέος. Έχει προηγηθεί η Πρωτοβουλία των 8 βουλευτών οι οποίοι έχουν ζητήσει συμφωνία και από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή Προέδρου - Συνταγματική αναθεώρηση - αλλαγή εκλογικού νόμου - εκλογές το 2015, στην οποία συμμετείχαν οι Σπ. Λυκούδης, Β. Οικονόμου, Π. Τατσόπουλος, Γρ. Ψαριανός, Χρ. Αηδόνης, Ν. Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θ. Ψύρρας. 

Όμως και ο Γ. Παπανδρέου στην ανακοίνωση που εξέδωσε ζητούσε ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλη κυβέρνηση απ΄αυτή τη Βουλή για τη διαχείριση του χρέους και τον σχεδιασμό για έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, στην οποία να μην συμμετέχουν οι Σαμαράς και Βενιζέλος με το σκεπτικό ότι οδηγούν τη χώρα σε εκλογές με τις επιλογές τους.

Κοντά σε μία τέτοια εκδοχή, προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βρίσκονται ανεξάρτητοι βουλευτές αλλά και βουλευτές των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ (π.χ. ο Π. Χαϊκάλης ή ο Ν.Τσούκαλης). 
Το σενάριο της εκλογής άλλης κυβέρνησης από την παρούσα βουλή μετά την εκλογή Προέδρου έχει «κάψει» ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος σε ομιλία του δήλωσε ότι και στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις θα είναι υποψήφιος ο Στ. Δήμας δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι μόνες επιλογές είναι ή εκλογή Προέδρου ή πρόωρες εκλογές.  

Δεν αποκλείεται όμως το σενάριο να προκύψει συμφωνία μεταξύ βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και ανεξαρτήτων όπου θα προτείνουν μεν την ψήφιση του Στ. Δήμα, αλλά και τον σχηματισμό άλλης κυβέρνησης την επόμενη μέρα από την παρούσα Βουλή. Και σε αυτήν την περίπτωση τα ονόματα που συζητούνται για να ηγηθούν του κυβερνητικού σχήματος είναι παρόμοια με αυτά που έχουν πέσει στο τραπέζι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως για παράδειγμα του πρώην Πρωθυπουργού Π. Πικραμμένου, του πρώην Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Ν. Διαμαντούρου, του αστροφυσικού Δημήτρη Νανόπουλου ή του Β. Σκουρή, Προέδρου του Δικαστηρίου της Ε.Ε., χωρίς να αποκλείονται και πολιτικά πρόσωπα. Σε κάθε περίπτωση πάντως η τοποθέτηση στην θέση του Πρωθυπουργού ενός προσώπου κοινής αποδοχής, θα αποτελέσει αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook