Κακουργηματική δίωξη για την επίθεση του Ρουβίκωνα στη Βουλή

Η υπόθεση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή ενώπιον του οποίου θα απολογηθεί ο κατηγορούμενος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κακουργηματική δίωξη για την επίθεση του Ρουβίκωνα στη Βουλή

Κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλε ο εισαγγελέας σε βάρος του 36χρονου που συνελήφθη για την επίθεση με μπογιές και καπνογόνα στο περιστύλιο της Βουλής.

Σε βάρος του 36χρονου συλληφθέντα, που σύμφωνα με την Αστυνομία σχετίζεται με την ομάδα «Ρουβίκωνας», αλλά και σε όλους τους μετέχοντες στην επίθεση ανεξάρτητα αν έχουν συλληφθεί, ασκήθηκε ποινική δίωξη για φθορά ιστορικού μνημείου που διώκεται ως κακούργημα.

Η υπόθεση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή ενώπιον του οποίου θα απολογηθεί ο κατηγορούμενος.

Πώς ο Ρουβίκωνας έφτασε τρεις φορές στο προαύλιο της Βουλής

Σάββας Ξηρός, Ηριάννα και Περικλής και τώρα Δημήτρης Κουφοντίνας. Ο Ρουβίκωνας έχει διαλύσει τρεις φορές τα ισχνά, αδύναμα ίσως και ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας της Βουλής φθάνοντας έως και το προαύλιό της, ζητώντας αποφυλακίσεις και τώρα αδειοδότηση.

Χθες το μεσημέρι, στις 14:10, περίπου 20-25 άτομα της αναρχικής συλλογικότητας, παριστάνοντας τους «τουρίστες» ανέβηκαν τα σκαλιά της Βουλής, από την πλευρά της οδού Όθωνος, έφθασαν στο προαύλιο της όπου κάποια μέλη του πέταξαν μπουκάλια με μπογιές στην τοιχοποιία του κοινοβουλίου και φεύγοντας άναψαν και δύο καπνογόνα κίτρινου και κόκκινου χρώματος, δημιουργώντας ένα προπέτασμα καπνού.

Ο πρώτος αστυνομικός της ΥΜΕΤ, εμφανίζεται 30 δευτερόλεπτα μετά την έναρξή της, όταν τα μέλη του Ρουβίκωνα είχαν ολοκληρώσει το έργο τους και ο δεύτερος αστυνομικός ακόμη αργότερα όταν αυτά είχαν χαθεί μέσα στο πλήθος. Οι αστυνομικοί προέβησαν στη σύλληψη ενός 36χρονου, παλιού και ιδρυτικού μέλους του Ρουβίκωνα, που έχει δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις για ενέργειες της ομάδας στο παρελθόν, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, φέρεται να είχε προσαχθεί και στις δύο προηγούμενες εισβολές στο προαύλιο της Βουλής.

Τελευταία του σύλληψη ήταν στις 10 Απριλίου 2019, όταν περίπου 15 άτομα μέλη του Ρουβίκωνα πήγαν στο Υπουργείο Εξωτερικών στην οδό Ακαδημίας όπου πέταξαν φεϊγβολάν, ύψωσαν πανό και φώναξαν συνθήματα υπέρ των εννέα Τούρκων αγωνιστών που είχαν συλληφθεί πριν την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 2017.

Το έγγραφο… επαγρύπνισης

Πρόσφατα, η εφημερίδα «Το Βήμα», είχε δημοσιοποιήσει ένα συνηθισμένο μεν αστυνομικό έγγραφο της 13ης Μαΐου, στην οποία όμως γίνονταν επισημάνσεις για αύξηση της έντασης των μέτρων ασφαλείας γύρω από το κοινοβούλιο, για τυχόν καταδρομικές επιθέσεις-εισβολές-επιδρομές και άλλες κακόβουλες ενέργειες, που θα έχουν ως αφορμή το αίτημα αδείας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Το συγκεκριμένο έγγραφο, που δημοσιοποίησε η εφημερίδα έγραφε χαρακτηριστικά: «Παρακαλούμε όπως, από λήψεως της παρούσας, να εντατικοποιήσετε στο έπακρο τα μέτρα προστασίας του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων προς πρόληψη και αποτροπή δράσεων αιφνιδιαστικού χαρακτήρα με τη μορφή συμβολικής παρέμβασης κι οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας σε βάρος του». Μάλιστα στο έγγραφο ζητείται «αυξημένη επαγρύπνηση» των αστυνομικών μέσα και γύρω από τη Βουλή, η οποία, 8 ημέρες μετά την έκδοση του, είχε μετατραπεί σε ύπνωση…

ΕΔΕ για την… ύπνωση

Για την αστυνομική απραξία κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ρουβίκωνα, θα αναζητηθούν ευθύνες, καθώς με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ανατέθηκε σε στον Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγο Χρήστο Δραγατάκη, η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Μέσω αυτής θα εξεταστεί η ολιγωρία των στελεχών της φρουράς της Βουλής, των αξιωματικών που βρίσκονταν στο κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, των αξιωματικών και των αστυνομικών που βρίσκονταν στο προαύλιο του κοινοβουλίου και τις αιτίες της καθυστερημένης αντίδρασης. Θα διερευνηθεί που είχαν κατανεμηθεί οι αστυνομικοί, ποιος τους συντόνιζε, ποιος έδινε εντολές για την μετακίνησή τους και κίνησή τους για πραγματοποίηση συλλήψεων.

Στο μεταξύ την έντονη δυσαρέσκεια της για την απραξία των αστυνομικών κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ρουβίκωνα, εξέφρασε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη προς την αστυνομική ηγεσία, καθώς υπήρχαν οδηγίες, σχεδιασμός και πιθανότητες εκδήλωσης τέτοιας ενέργειας, οι οποίες έμειναν στα χαρτιά.

Σημειώνεται πως δύο μόλις αστυνομικοί της ΥΜΕΤ εμφανίζονται να αντιδρούν μισό λεπτό αργότερα από την εκδήλωση της επίθεσης και όταν οι δράστες αποχωρούν.

Η 1η για τον Σάββα Ξηρό

Την 1η Απριλίου 2015, όταν ο Ρουβίκωνας βρισκόταν στα «πρώτα του βήματα», έφθασε έξω από το περιστύλιο της Βουλής επί προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου την περίοδο επεξεργασίας νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, ζητώντας τότε την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και την αποφυλάκιση του Σ. Ξηρού. Ομάδα των περίπου 20 ατόμων είχε ανοίξει πανό υπέρ της απελευθέρωσης των κρατουμένων απεργών πείνας.

Οι αντιεξουσιαστές παρέμειναν στο προαύλιο της Βουλής, φώναξαν συνθήματα υπέρ των απεργών πείνας, υπέρ της απελευθέρωσης του Σάββα Ξηρού και κατά των φυλακών τύπου Γ. Η αστυνομία είχε προβεί στην προσαγωγή τους. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Είστε αναστατωμένοι, επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν;».

Η 2η για Ηριάννα-Περικλή

Στις 27 Ιουλίου 2017 καταγράφηκε η δεύτερη έφοδος του Ρουβίκωνα στη Βουλή, από την είσοδο της Β. Σοφίας και έφτασε μέχρι το περιστύλιο ζητώντας την αποφυλάκιση της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ. Δεκαεπτά μέλη του Ρουβίκωνα πέρασαν αστραπιαία στο προαύλιο όταν ανέβηκε η μπάρα που επιτρέπει τη διέλευση των αυτοκινήτων (εκείνη τη στιγμή περνούσε το αυτοκίνητο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη), πριν προλάβουν οι αστυνομικοί της πύλης να αντιδράσουν.

Επιχείρησαν να εισχωρήσουν στο εσωτερικό, αλλά οι υπεύθυνοι ασφαλείας πρόλαβαν και έκλεισαν την είσοδο που βρίσκεται στην ευθεία της Ολομέλειας με αποτέλεσμα να παραμείνουν στο σημείο για να διαδηλώσουν ρίχνοντας φεϊγβολάν και φωνάζοντας συνθήματα συμπαράστασης στην Ηριάννα. Οι διαδηλωτές περικυκλώθηκαν από αστυνομικούς που έφτασαν με περιπολικά στη Βουλή και τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση. Με εντολή ωστόσο του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και ενώ προηγήθηκε συνεννόησή του με τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, οι προσαχθέντες επέστρεψαν με… αστυνομική κλούβα εκεί που είχαν εντοπιστεί, και αφέθηκαν ελεύθεροι αφού κρατήθηκαν τα στοιχεία τους.

Για την 3η χθεσινή παρέμβαση του Ρουβίκωνα στη Βουλή με την «διακόσμηση» της εξωτερικής τοιχοποιίας ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αυτού του τύπου οι ενέργειες απέναντι στο Κοινοβούλιο απέναντι σε κάθε εκδοχή που τις καθαγιάζει είναι αντιδημοκρατικές και δεν προσφέρουν τίποτα στους κοινωνικούς αγώνες οι οποίοι πρέπει να εξελίσσονται και εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο».

Πολιτικές αντιδράσεις και προεκλογικές κόντρες για Ρουβίκωνα

Φωτο: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΦΟΥ ΗΡΘΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ 26 Νοε 2020 | 12:34

Γεννηματά: Γιατί ήρθε ο Μητσοτάκης στη Βουλή και δεν έκατσε 14 ημέρες καραντίνα;

"Η συζήτηση προφανώς μπορούσε να εξελιχθεί χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού, που είχε έρθει σε επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα, λέει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 25 Νοε 2020 | 23:07

Πέτσας: "Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών" - Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή

Έντονες αντιδράσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν υπερψηφίζει τη διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 25 Νοε 2020 | 20:20

Στα πορτοκαλί η Βουλή για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών [Εικόνες]

Η Βουλή συμμετέχει στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 25 Νοε 2020 | 19:10

Βουλή: Κόντρα Τασούλα-Βαρουφάκη για το βίντεο για τις Ένοπλες Δυνάμεις στην πρόσοψη της Βουλής

Επανήλθε στο θέμα του βίντεο στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης, "Απόλυτα ενσωματωμένες στο Πολίτευμα η ΕΔ", απάντησε ο Κώστας Τασούλας.

«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ» 25 Νοε 2020 | 19:00

"Καρφιά" ΝΔ: Ανεπαρκής η εμφάνιση Τσίπρα, απογοητεύθηκαν ακόμη και οι σύντροφοί του

Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή δείχνει ανεπάρκεια και απογοήτευση από την εμφάνιση Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 15:53

Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές "ρίξε τα όλα στους προηγούμενους"- Η πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη

Ποιο ήταν το ανέκδοτο που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού

Ο 52ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ 25 Νοε 2020 | 15:10

Ο Μητσοτάκης στο ιατρείο της Βουλής - Τα συλλυπητήριά του για τον καρδιολόγο που "έφυγε" από κορονοϊό

Το ιατρείο της Βουλής επισκέφθηκε ο Κ. Μητσοτάκης για να συλλυπηθεί τους εργαζομένους για τον θάνατο του 52χρονου γιατρού Γιάννη Μητρόπουλου.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2020 | 14:30

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Για μισθωτό των 800 ευρώ σημαίνει αύξηση 183 ευρώ- Αναλυτικά παραδείγματα

"Είναι ένα νομοσχέδιο που ενώνει", είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

25 Νοε 2020 | 14:19

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: "Δεν σας ζητάμε να γίνετε Μεσσίας ούτε Μωυσής- Μην σκοτώνετε την λογική"

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2020 | 14:01

Σταϊκούρας για προϋπολογισμό: Εκτός πραγματικότητας η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ - Αυτά είναι τα 4 σημάδια ανθεκτικότητας

Ο προϋπολογισμός στοχεύει στην υπέρβαση της κρίσης με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια, ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 25 Νοε 2020 | 13:44

Κ. Μητσοτάκης: Διπλασιάζουμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα τον Δεκέμβριο- Για 500 χιλιάδες δικαιούχους

Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 25 Νοε 2020 | 12:31

Βουλή: Ομόθυμη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από τα κόμματα - "Τρικ που δεν πείθουν"

Στη Βουλή όλα τα κόμματα καταδίκασαν τους "παιδαριώδεις χειρισμούς" της Άγκυρας.

ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 25 Νοε 2020 | 11:51

Ομιλία Μητσοτάκη στις 13:00 στη Βουλή: Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές - Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 13:00, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και ευάλωτων ομάδων.