Follow us

Kάλπες : Ολοι τις ξορκίζουν και όλοι προετοιμάζονται

Το σενάριο μιας πρόωρης και αιφνιδιαστικής προσφυγής στις κάλπες είναι αντικείμενο συζήτησης σε όλα τα κομματικά επιτελεία.

Kάλπες : Ολοι τις ξορκίζουν και όλοι προετοιμάζονται

Ίσως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούν να βρουν το αντίδοτο για τη συνεχιζόμενη κρίση που απειλεί να προκαλέσει ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό, αλλά δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι στο παρασκήνιο εξετάζουν σενάρια εκλογών για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που διαγράφεται μάλλον δυσμενέστερη για τους επόμενους μήνες.

Στην πραγματικότητα όμως ο σχεδιασμός για το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικών εκλογών δεν αποτελεί απλώς έρπουσα φημολογία αλλά ομολογείται πια σε σοβαρές συζητήσεις που απασχολούν τόσο την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη ΝΔ.

Παρά τις διαψεύσεις, στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα, προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Βαρύ κλίμα

Στο Μέγαρο Μαξίμου φθάνουν καθημερινά αναλύσεις των δεδομένων για τον επόμενο χρόνο και εξετάζονται προσεκτικά όλα τα σενάρια, χωρίς να έχει προκριθεί μέχρι στιγμής η προσφυγή στις κάλπες, ωστόσο αποτελεί ένα από τα χαρτιά του Αλ. Τσίπρα.


Παρά τα όσα ελέχθησαν στο υπουργικό συμβούλιο από τον Πρωθυπουργό και τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, ότι δεν εξετάζονται οι πρόωρες εκλογές, ο σχεδιασμός και οι κινήσεις της κυβέρνησης τείνουν να ενισχύσουν το σενάριο περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Η μετωπική σύγκρουση που έχει επιλεγεί με τους εγχώριους καναλάρχες και ορισμένους ιδιοκτήτες ΜΜΕ, η λεγόμενη κατά το Μέγαρο Μαξίμου, διαπλοκή, οι διαρροές για λίστες με καταθέσεις στο εξωτερικό πολιτικών των προηγούμενων περιόδων, ενισχύουν τη σχετική συζήτηση περί εκλογών.

Πάντως και μόνον η συζήτηση που μεταφέρεται στους βουλευτές και στα κομματικά στελέχη είναι αρκετή για να βάλει φωτιά στα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και συνολικά στην αντιπολίτευση, καθώς η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προκαλεί τεράστιο προσωπικό άγχος, ενώ επιβαρύνει την ήδη κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βεβαίως έχουν συζητηθεί και εναλλακτικές λύσεις για να ανατραπεί το δυσμενές κλίμα που πλήττει εδώ και καιρό την κυβέρνηση και δημιουργεί συνθήκες κρίσης.

Κατ' αρχάς θέλησαν περισσότερο να απειλήσουν με εκλογές και όχι να προετοιμάσουν το έδαφος για την πραγματοποίησή τους, αλλά η απειλή δεν έχει πάντα αποτελέσματα.

Ενώ όμως η πολιτική ατζέντα δεν αλλάζει και οι εξελίξεις στην οικονομία προμηνύουν θύελλες για τους επόμενους μήνες, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτείνουν στον Πρωθυπουργό να σκεφθεί σοβαρά εκλογές τον Μάρτιο για να... καθαρίσει το πολιτικό τοπίο ή κατά άλλους να αναζητηθεί μέσω των εκλογών, μια ομαλή διαφυγή και να περισωθεί όσο μπορεί το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα.

Κάλπη ή ανασχηματισμός;

Έμπειρα στελέχη της κυβέρνησης με πολυετή κομματική πείρα αναφέρουν ότι χάθηκε ο πολύτιμος χρόνος κατά τον οποίο η κυβέρνηση μπορούσε να κάνει τομές και τώρα τα πράγματα γίνονται από δύσκολα ως αδύνατα, συνεπώς η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ίσως αποτελεί την καλύτερη απάντηση.

Εσχάτως υπάρχουν στελέχη που συμμερίζονται την αγωνία όσων εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξει επαρκής αιτιολόγηση των πρόωρων εκλογών και με δεδομένο το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση η ήττα είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο.

Το κυβερνών κόμμα ακόμη και στην περίπτωση που κέρδιζε τις εκλογές θα έχει απώλειες και συνεπώς θα υπάρξουν σημαντικές ανακατατάξεις στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Σε αυτή την αίσθηση προσωρινότητας που επικρατεί πια, όχι μόνον μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μεταξύ των υπουργών και κρατικών στελεχών, αποδίδουν πολλοί και την στασιμότητα της κυβέρνησης σε πολλά θέματα.

Άλλοι αναφέρουν ότι χρειάζεται επανεκκίνηση μέσω ενός ανασχηματισμού, ώστε να δοθεί η αίσθηση ότι η κυβέρνηση μηδενίζει το κοντέρ και αρχίσει από την αρχή την προσπάθειά της με αλλαγή βεβαίως και του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Ετοιμότητα στη ΝΔ


Την ίδια στιγμή στη Ν.Δ. αν και αρχικά ήταν διστακτικοί για τις εκλογές, θέλουν να δείχνουν ότι πια δεν τις φοβούνται, αν και δεν τις επιδιώκουν. Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζει το επιτελείο του και συγκροτεί έναν στενό πυρήνα συνεργατών και πολιτικών στελεχών που θα τον πλαισιώνουν σε κάθε του κίνηση, είτε γίνουν εθνικές εκλογές την άνοιξη είτε όχι.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης διαμηνύει ότι είναι έτοιμος και δηλώνει σίγουρος ότι θα κερδίσει, ενώ στο επιτελείο του λένε πως έχουν μετρήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται πλέον αρκετά της Ν.Δ. που είναι καθαρά πρώτη, ενώ τα ποιοτικά στοιχεία είναι πολύ αρνητικά για την κυβέρνηση.

Σε ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και γενικά στην αντιπολίτευση κυριαρχεί η εκτίμηση ότι όλα είναι ανοικτά και δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός να κάνει το….άλμα και να επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Σε όλα τα πολιτικά γραφεία είναι έτοιμοι και εξετάζουν όλα τα σενάρια, αφού αποκωδικοποιώντας τις κινήσεις του Αλ. Τσίπρα, θεωρούν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και τη στάση των ευρωπαίων, αλλά και την πρόοδο ή όχι της αξιολόγησης και τις πραγματικές επιδιώξεις των πιστωτών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ 20 Μαϊ 2022 | 12:49

Τουρκία: Έντονες φήμες ότι ο Ερντογάν θα κάνει ευρύ ανασχηματισμό τον Ιούλιο

Έντονες φήμες κυκλοφορούν στη γειτονική χώρα, καθώς ο Ερντογάν ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό εντός του Ιουλίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Μαϊ 2022 | 10:59

Τσίπρας: Τιμητική στιγμή για τη χώρα και τον πρωθυπουργό η ομιλία στο Κογκρέσο

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι μετά την εκλογή "αντιστοιχίζεται ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ του 3% με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ".

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 20 Μαϊ 2022 | 09:47

Καρφιά Νάσου Αθανασίου κατά Τσίπρα: "Δεν είναι δυνατόν να γίνεται προεδρική εκλογή με έναν υποψήφιο"

"Κανένας δεν ήθελε, κανένας δεν μπορούσε;" αναρωτήθηκε ο Νάσος Αθανασίου αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι ο Α. Τσίπρας ήταν ο μόνος υποψήφιος στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 20 Μαϊ 2022 | 09:29

Παπαδημούλης: Οι παλιοί είμαστε το σασί του ΣΥΡΙΖΑ - Να μην ακούει ο Τσίπρας όσους μιλούν για βαρίδια στο κόμμα

"Χωρίς ενωμένο κόμμα δεν κερδίζονται εκλογές" είναι το μήνυμα του Δημήτρη Παπαδημούλη στον Αλέξη Τσίπρα.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 19 Μαϊ 2022 | 22:54

Αλέξης Τσίπρας για την απώλεια του Βαγγέλη Παπαθανασίου: Λίγοι μπορούν να έχουν στο όνομά τους δίπλα τη λέξη "παγκόσμιος"

Το αντίο του Αλέξη Τσίπρα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου που χαρακτήρισε πρωτοπόρο της ηλεκτρονικής μουσικής.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε 19 Μαϊ 2022 | 10:28

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: "Πασοκοποίηση" του κόμματος και επικράτηση των Προεδρικών - Αρχισαν οι γκρίνιες όσων έμειναν εκτός

Σε νέο κόμμα μετατρέπεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με την επικράτηση σε υψηλές θέσεις των πασοκογενών και προεδρικών στελεχών στις εσωκομματικές εκλογές.

ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ "ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ" 19 Μαϊ 2022 | 09:32

Οι δικαστές γύρισαν σελίδα: Η Μαργαρίτα Στενιώτη κέρδισε τον Χριστόφορο Σεβαστίδη που ανησυχούσε για τον... Κουφοντίνα

Γίνεται η δεύτερη γυναίκα στη ιστορία της Ένωσης που εκλέγεται σε αυτή τη θέση.

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 19 Μαϊ 2022 | 07:55

Τι κερδίζει η Ελλάδα από την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πιστοποιείται, με μια έγκυρη διεθνή συνθήκη η κοινή βούληση Ελλάδας και ΗΠΑ για την αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας απέναντι σε κάθε απειλή

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Μαϊ 2022 | 19:35

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά είναι τα 300 μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής - Πρώτη η Έφη Αχτσιόγλου

Τα επίσημα αποτελέσματα, μετά την πλήρη ενσωμάτωση όλων των εκλογικών τμημάτων, ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ - Στην 17η θέση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 18 Μαϊ 2022 | 15:03

Αποκάλυψη Σταύρου Θεοδωράκη: Ο Τσίπρας πίστευε στ΄αλήθεια ότι ο Πούτιν θα μας δώσει χρήματα- Οταν του μίλησε, γύρισε μουδιασμένος

Το... κόκκινο τηλέφωνο, ο Λαφαζάνης, ο Πούτιν και η απογοήτευση Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα. Οι αποκαλύψεις του Σταύρου Θεοδωράκη.

1ΟΥ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 18 Μαϊ 2022 | 09:44

Συνέδριο ΜέΡΑ25: Με 95% επανεξελέγη γραμματέας ο Γιάνης Βαρουφάκης - 11η η Δανάη Στράτου στην Κεντρική Επιτροπή

Επανεξελέγη γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 ο Γιάνης Βαρουφάκης. 11η εκλέγεται η σύζυγός του, Δανάη Στράτου.

554.050 ΟΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ 18 Μαϊ 2022 | 06:53

Φοιτητικές εκλογές: Επιστρέφουν σήμερα οι κάλπες στα πανεπιστήμια μετά από τρία χρόνια

Οι φοιτητές θα μπορούν να ψηφίζουν στις σχολές τους από τις 7 το πρωί έως και τις 7 το βράδυ, αλλά μπορεί σε κάποιες σχολές να διαμορφωθεί διαφορετικά το ωράριο προσέλευσης.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ 17 Μαϊ 2022 | 16:45

Σπύρος Πώρος: Με ποιο κόμμα θα κατέβει υποψήφιος στις επόμενες εκλογές [βίντεο]

Ο Σπύρος Πώρος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική.