Follow us

Καμμένος: Ο Τσίπρας γνωρίζει το Plan B για ΠΓΔΜ αλλά δεν το εγκρίνει

Εξηγήσεις για το plan B αλλά και το ζήτημα με τις νέες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα που ανέκυψε στο ταξίδι του υπουργού Αμυνας στις ΗΠΑ, έδωσε ο Πάνος Καμμένος

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Καμμένος: Ο Τσίπρας γνωρίζει το Plan B για ΠΓΔΜ αλλά δεν το εγκρίνει

Εξηγήσεις για το plan B αλλά και το ζήτημα με τις νέες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα που ανέκυψε στο ταξίδι του υπουργού Αμυνας στις ΗΠΑ, έδωσε ο Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Πρώτη Είδηση».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επέμεινε ότι το Plan B που παρουσίασε στον αμερικανό υπουργό Άμυνας για την πΓΔΜ είναι σε γνώση του πρωθυπουργού, ο οποίος, όπως είπε, δεν το εγκρίνει. Τη θέση του αυτή, πρόσθεσε, την παρουσίασε στις ΗΠΑ ως κυβερνητικός εταίρος και ξεκαθάρισε ότι δεν θα τη στηρίξει στη Βουλή.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι αντισυνταγματική στην πΓΔΜ, καθώς δεν την υπέγραψε ο Πρόεδρος της χώρας και στο δημοψήφισμα δεν υπήρχε 50% συμμετοχή.

Όσο για τις στρατιωτικές βάσεις, ο Π. Καμμένος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για νέες βάσεις, αλλά για «διευκόλυνση» των ΗΠΑ, ενώ για πρώτη φορά έκανε αναφορά και στο αεροδρόμιο της Καρπάθου, το οποίο παρομοίωσε με το ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό όσο ήταν στις ΗΠΑ και άφησε να εννοηθεί ότι όσοι τα έγραψαν (π.χ. Εφημερίδα Συντακτών) έχουν σχέση με τον επενδυτή Τζορτζ Σόρος, ο οποίος «δίνει πολλά λεφτά» και έκανε λόγο για ανοησίες. «Γράφουν τέτοια γιατί θέλουν να προκαλέσουν και να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά», είπε.

«Ο Παπαδόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ από τα Τρίκαλα ήρθε στο υπουργείο Άμυνας με κάτι ρουσφέτια και του είπα ότι δεν κάνουμε τέτοια εδώ. Έβαλαν το φουκαρά να του λένε ότι ο Καμμένος ανοίγει νέες βάσεις», είπε αφήνοντας αιχμές κατά του βουλευτή που του άσκησε κριτική.

Παράλληλα, ανέφέρε ότι οι ΑΝΕΛ θα συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές και ότι ο ίδιος δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας άλλου κόμματος.

Ερωτηθείς αν θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας θα συναντηθώ «και σήμερα και αύριο και μεθαύριο».

Αναλυτικά οι δηλώσεις Καμμένου

«Hταν ένα πολύ πετυχημένο ταξίδι, πιστοποιήθηκε ότι οι ΗΠΑ εμπιστεύονται την Ελλάδα, η Ελλάδα αναβαθμίζεται και προς τα νότια και προς τα βόρεια. Θέλω να σας πω ως υπουργός Αμυνας ότι αυτά που εξασφαλίσαμε από τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικά για την άμυνα της χώρας, για την αναβάθμιση για την άμυνα της χώρας. Οι ΗΠΑ περιμένουν από την Ελλάδα πρωτοβουλίες για την ενεργειακή αναβάθμιση και ασφάλεια της περιοχής. Περιμένουν ότι η Ελλάδα θα γίνει το κέντρο που θα γίνεται ο διάλογος στη Μεσόγειο», είπε.

Ο Πάνος Καμμένος έκανε αναφορά στο λεγόμενο σχέδιο Β. «Με τον πρωθυπουργό πάντα συνεννοούμαστε. Η κυβέρνηση δημιουργήθηκε για τρεις κοινούς σκοπούς: έξοδος από τα μνημόνια, καταπολέμηση της διαφθοράς και η ανάπτυξη τηςΕλλάδας. Ποτέ δεν είπαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ταυτιστήκαμε ιδεολογικά. Είπαμε να συμμετέχουν οι ΑΝΕΛ σε μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλιωσης. Εμείς δεν βρεθήκαμε με το Τσίπρα μαζί για να του κρύψω τα υποβρύχια , όπως έκανε ο Βενιζέλος στον Σαμαρά.

«Είμαστε σε πλήρη αρμονία με τον Αλέξη Τσίπρα», επανέλαβε ο Πάνος Καμμένος.

Ο υπουργός Αμυνας κληθείς να σχολιάσει την προοπτική δημιουργίας νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα που ανέκυψε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ έκανε λόγο για διευκολύνσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο της Νατοϊκής συμμαχίας.

«Οι ΗΠΑ είναι ο κυριος στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας, δεν είναι βάσεις του θανάτου. δεν μιλάμε για βάσεις που έρχονται να αντικαταστήσουν την εθνική κυριαρχία της χώρας. Για ποιες βάσεις μιλήσαμε; Μιλήσαμε για την Λάρισα. Εκεί υπάρχουν νατοικές δομές. Ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να φιλοξενηθούν τα UAV των ΗΠΑ, θα προτιμούσαμε να είναι στη Σμύρνη; Δεν υπάρχουν νέες βάσεις, υπάρχει διευκόλυνση που προβλέπεται από το πλαίσιο της συμμαχίας». Στο ερώτημα εάν υπάρχει συννενόηση είπε ότι αυτά είναι σε σε συνεννόηση με τις Ένοπλες Δυνάμεις και εγκρίνονται από το ΚΥΣΕΑ.

Το Plan Β ήταν άποψη του κυβερνητικού εταίρου

«Στο θέμα στο οποίο θέσαμε την άρνησή μας ήταν στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Δεν συμφωνούμε να παραχωρηθεί ο όρος Μακεδονία για οποιονδήποτε λόγο. Την θέση αυτή χωρίς να την αλλάξουμε δεν εμποδίσαμε την κυβέρνηση να κάνει έναν διάλογο. Στη Συμφωνία των Πρεσπών ουδέποτε συμφωνήσαμε. Εγώ πάω στο State Department, προσέρχομαι ως υπ. Αμυνας και έχω υποχρέωση ως κυβερνητικός εταίρος να εξηγήσω ότι εμάς αυτή η συμφωνία δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Εκεί ξεκαθάρισα ότι η θέση της κυβέρνησης παραμένει η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά εγώ δεν θα την ψηφίσω αν έρθει στη Βουλή. Tην εναλλατική πρόταση την γνωρίζει ο πρωθυπουργός αλλά δεν την έχει εγκρίνει ως πολιτική. Θα ήταν μια πρόταση αν η συμφωνία δεν προχώραγε είτε από εμάς είτε από αυτούς».

Όπως είπε, «ξεκαθάρισα τη θέση μου ότι αυτή αποτελεί την θέση του συγκυβερνώντος κόμματος, δεν μπορώ να εμφανιστώ εγώ στην Αμερική ότι άλλα τους έλεγα και άλλα κάνω εδώ όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή. Στις δημοκρατίες το Σύνταγμα είναι αυτό που λύνει τις οποιεσδήποτε δυσαρμονίες είπε ο Πάνος Καμμένος. Δεν υποκατέστησα τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών».

«Οι ΑΝΕΛ δεν είναι Σαλβίνι, στήριξαν την κυβέρνηση στο προσφυγικό», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Επιτέθηκε στη ΝΔ ότι «δίνει το όνομα της Μακεδονίας» και ότι σκοπός της ΝΔ δεν είναι να μην περάσει η συμφωνία, αλλά να πέσει η κυβέρνηση για να μην πάρουν οι στρατιωτικοί τα αναδρομικά και να «μη δει ο Έλληνας χαμόγελο».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ 07 Δεκ 2023 | 20:40

Βουλή: Πέρασε το νομοσχέδιο για την τεκμαρτή φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών- 158 "ναι", καταψήφισαν 140

Ψηφίστηκαν στη Βουλή η τεκμαρτή φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΓΕΤΩΝ 07 Δεκ 2023 | 20:21

Ανάλυση: Οι επτά ώρες του Ερντογάν στην Αθήνα - Οι συμφωνίες με τον Μητσοτάκη, η επίθεση φιλίας και η φράση "κλειδί"

Το μέγα παράδοξο στη Διακήρυξη Φιλίας - Η αναφορά Μητσοτάκη σε υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ και Κυπριακό.

ΥΠΕΞ 07 Δεκ 2023 | 19:52

Ο Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε τι έγινε με την υπόκλιση: Δεν την έκανα για τον Ερντογάν, αλλά για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

"Εγώ, θέλω να το τονίσω, θα αποδίδω πάντοτε τον δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους"

ΖΗΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 07 Δεκ 2023 | 19:33

Θετικά αξιολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ το Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας: Οι τρεις επισημάνσεις

"Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την πολιτική του κ. Μητσοτάκη της περιόδου 2021 - 2023, πατριδοκαπηλίας και εργαλειοποίησης των ελληνοτουρκικών για πολιτικά οφέλη"

ΒΟΥΛΗ 07 Δεκ 2023 | 17:59

Τσακαλώτος σε κυβέρνηση: "Είτε ο Δημήτρης Τσοβόλας ήταν 40 χρόνια μπροστά από την εποχή του, είτε εσείς 40 χρόνια πίσω"

Η αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Αριστεράς στον Δημήτρη Τσοβόλα

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6 ΧΡΟΝΙΑ 07 Δεκ 2023 | 17:54

Αναχώρησε ο Ερντογάν από την Αθήνα - Η ανάρτηση για το Αιγαίο λίγο πριν φύγει

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ερντογάν - Ανοιχτοί ολοι οι σταθμοί του Μετρό - Το μήνυμα της τουρκικής προεδρίας για το Αιγαίο και οι αναρτήσεις Μητσοτάκη.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 07 Δεκ 2023 | 17:01

Ο διάλογος του Ερντογάν με τον Αταμάν στην τουρκική πρεσβεία και το φιλικό στο μπάσκετ με τον Μητσοτάκη

Ο Ερντογάν συνομίλησε με τον προπονητή του Παναθηναϊκού Εργκίν Αταμάν, έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα

ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΕΞΑΓΩΓΕΣ 07 Δεκ 2023 | 16:46
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΚΤΥΟΥ 07 Δεκ 2023 | 16:22

Άννα Διαμαντοπούλου: Ξεκαθάρισε ότι δεν επιστρέφει στην πολιτική με ένα... τραγούδι [βίντεο]

Πώς σχολίασε η Άννα Διαμαντοπούλου τα δημοσιεύματα και τις φήμες που τη θέλουν σε κάθε ανασχηματισμό να αναλαμβάνει ένα υπουργείο.

«ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ» 07 Δεκ 2023 | 15:45
ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ 07 Δεκ 2023 | 15:40

Επίσκεψη Ερντογάν: Η στιγμή που ο διερμηνέας... μπερδεύει τον Κυριάκο με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη [βίντεο]

Ο διερμηνέας, εκ παραδρομής, αποκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 07 Δεκ 2023 | 15:03

Η απρόοπτη παρέμβαση Μητσοτάκη μετά τις δηλώσεις Ερντογάν: Σχολίασε την "τουρκική μειονότητα" του Τούρκου προέδρου

Κατά την διάρκεια των δηλώσεών του, ο Ερντογάν έκανε λόγο για "τουρκική μειονότητα" στη Θράκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του "υπενθυμίζει" την Συνθήκη της Λωζάνης.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 07 Δεκ 2023 | 14:43

Το δώρο με "νόημα" του Ερντογάν στον Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου

Το δώρο του Τούρκου προέδρου στον Ελληνα πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου