Βασιλικό πραξικόπημα και απόπειρα δολοφονίας του Καραμανλή - Οι αστικοί μύθοι και ποιος προειδοποίησε τον Εθνάρχη

Στο δωδεκάτομο έργο με τα απομνημονεύματά του Κωνσταντίνου Καραμανλή υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες για το σχεδιαζόμενο βασιλικό πραξικόπημα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1

Η επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις 24 Ιουλίου 1974 στην Ελλάδα δεν έφερε μόνο την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τα 47 χρονια της οποίας γιορτάσαμε χθες αλλά έλυσε και με οριστικό τρόπο, με το δημοψήφισμα του 1975 το
πολιτειακό ζήτημα της χώρας
.

Η επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή να τελειώσει οριστικά με την βασιλεία δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία , αφού σε εκείνον αποδίδεται η φράση "όλα τα δεινά σε αυτή τη χώρα προέρχονται από το στέμμα".

Το τηλεφώνημα που δεν έγινε ποτέ

Ένας αστικός μύθος λέει ότι λίγο πριν πετάξει ο Καραμανλής με το προσωπικό αεροπλάνο του Ζισκάρ Ντεστεν από το Παρίσι στην Αθήνα είχε επικοινωνήσει με τον τέως βασιλιά Κωσταντίνο και του είχε πει να περιμένει ιηλεφώνημα του προκειμένου να επιστρέψει και εκείνος στην Αθήνα, τηλεφώνημα που δεν έγινε ποτέ.

Ακόμα κι αν αυτός ο μύθος έχει στοιχεία πραγματικότητας η απάντηση στο γιατί δεν έγινε αυτό το τηλεφώνημα ποτέ δεν είναι μόνο στο γεγονός ότι στον Κωνσταντίνο Καραμανλή είχε ωριμάσει η ιδέα πως η Ελλάδα πρέπει να έχει προεδρευόμενη Δημοκρατία και όχι βασιλεία αλλά και στην συμπεριφορά του Κωνσταντίνου μετά την μεταπολίτευση έτσι όπως αυτή καταγράφεται στα αρχεία του αείμνηστου προέδρου.

Βασιλικό πραξικόπημα και απόπειρα δολοφονίας του Καραμανλή - Οι αστικοί μύθοι και ποιος προειδοποίησε τον Εθνάρχη

Το σχεδιαζόμενο βασιλικό πραξικόπημα εναντίον του Καραμανλή - Ποιος τον προειδοποίησε


Στο δωδεκάτομο έργο με τα απομνημονεύματά του Κωνσταντίνου
Καραμανλή
υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο τότε πρωθυπουργός ενημερώθηκε το 1975 από τον διοικητή του στόλου αντιναύαρχο Σπύρο Κονοφάο για σχεδιαζόμενο βασιλικό πραξικόπημα εναντίον του, που περιελάμβανε ακόμη και σχέδιο δολοφονίας του.

Διαβάστε Επίσης

Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να κυκλοφορούσε ο έμπιστος άνθρωπος του Κωνσταντίνου υπασπιστής Aρναούτης το πραξικόπημα θα εκδηλωνόταν τον Φεβρουάριο του 1976 και ότι"θα είχε προηγηθεί η πολιτική ή φυσική εξουδετέρωσις του Προέδρου της Κυβερνήσεως ή η σύναψις ατιμωτικής συμφωνίας διά την Κύπρον". Μάλιστα σε αυτή την εκπληκτική ιστορία που έχει πρωταγωνιστές τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο , τον υπασπιστή του συνταγματάρχη Μιχαήλ Αρναούτη και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ειχε αναφερθεί πρόσφατα με εκτενές άρθρο η Καθημερινή της Κυριακής.

Η υπόθεση ξεκινάει το φθινόπωρο του 1975 όταν ο Καραμανλής ενημερώθηκε για πρώτη φορά για τις κινήσεις του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου προκειμένου να τον ανατρέψει από τον υπουργό του Γεώργιο Ράλλη, στις αρχές Οκτωβρίου του 1975. Ο αξιωματικός του Ναυτικού Βασιλειάδης τον πληροφόρησε πως τον πλησίασε ο στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου, Αρναούτης, για να του πει ότι "οργανώνεται κίνημα στον Στρατό για την ανατροπή του Καραμανλή και την επαναφορά του τέως Βασιλέως".

1

Ο ρόλος των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών


Αυτό όμως που προκαλεί τεράστια εντύπωση είναι η αποκάλυψη. πως οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν εγκαταστήσει σύστημα καταγραφής των συνομιλιών του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Λονδίνο και έδωσαν όλες τις πληροφορίες στον Καραμανλή.

Τον Οκτωβρίου του 1976, με βάση την Καθημερινή ο Βρετανός πρέσβης στην Ελλάδα σερ Φράνσις Μπρουκς Ρίτσαρντς επισκέφθηκε έπειτα από αίτημά του τον πρωθυπουργό
Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον ενημέρωσε πως ο Κωνσταντίνος ήταν σε επαφή με συνωμότες στην Αθήνα και πως ο ίδιος "δεν έχει την πρωτοβουλία της συνωμοσίας, τηρείται όμως ενήμερος και ασφαλώς δεν την αποθαρρύνει".

Διαβάστε Επίσης

Στις 21 Οκτωβρίου 1976 ο Βρετανός πρέσβης επισκέφθηκε πάλι τον Καραμανλή και του ανέφερε ότι ο αδελφός του εκδότη του "Ελεύθερου Κόσμου" Βασίλειος Κωνσταντόπουλος είχε επισκεφθεί τον βασιλιά στο Λονδίνο εκ μέρους Ιωαννιδικών
αξιωματικών του Στρατού
. Του δήλωσε ότι επίκειτο πραξικόπημα, πιθανότατα στις 13 Νοεμβρίου, καθώς αμέσως μετά επρόκειτο να αποστρατευθούν αξιωματικοί που ήταν αντίθετοι στην κυβέρνηση.

Αυτό ήταν το σχέδιο των πραξικοπηματιών εναντίον του Καραμανλή, που δεν έγινε ποτέ.

Το σχέδιο ήταν να μείνουν οι μονάδες στους στρατώνες και να συλληφθούν μόνο ανώτεροι αξιωματικοί. Οι συνωμότες ανησυχούσαν ότι "θα υπάρξουν δυσκολίαι εις την Πρωτεύουσαν
διότι η Αριστερά θα προκαλέση λαϊκήν κινητοποίησιν".

Ο Κωνσταντόπουλος, κατά τον Βρετανό πρέσβη, είπε στον βασιλιά ότι "θα ειδοποιηθή ολίγας ημέρας προ του πραξικοπήματος και θα πρέπει να είναι έτοιμος εις το Λονδίνον ή
άλλην Ευρωπαϊκήν πόλιν, όταν κληθή".

1

Πραξικόπημα ανήμερα των αμερικανικών εκλογών

Ο βασιλιάς από την πλευρά του είπε ότι θα ερχόταν σε επαφή με τον Κονοφάο για να
εξακριβώσει τη στάση του Ναυτικού, προέβλεψε πως ΗΠΑ, Γαλλία, Δυτ. Γερμανία και Αγγλία θα αντιδρούσαν αρνητικά και πως ο ίδιος πίστευε ότι η καλύτερη ημερομηνία για το
πραξικόπημα ήταν η 2α Νοεμβρίου, ημέρα των αμερικανικών εκλογών
.

Το ιδιόχειρο σημείωμα του Καραμανλή στον Ράλλη

Στα αρχεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή υπάρχει ιδιόχειρο σημείωμα προς τον Γεώργιο Ράλλη στο οποίο εξηγεί γιατί δεν έδωσε στην δημοσιότητα όλη αυτή την συνωμοτική δράση του Κωνσταντίνου εναντίον του.

"Τη συνωμοτική αυτή δραστηριότητα του τέως Βασιλέως απέφυγα να τη φέρω στη δημοσιότητα, μολονότι είχα προς τούτο συμφέρον, τόσον από σεβασμό προς τη μνήμη του πατρός του, Παύλου, όσον και για να μη δημιουργηθεί διεθνώς η εντύπωση ότι η Δημοκρατία στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι επισφαλής".

Από όλα τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως δεν χρειάζεται πια κανείς να ξαναθέσει το ερώτημα γιατί ο Καραμανλής δεν τηλεφώνησε ποτέ στον Κωσταντίνο επιστρέφοντας από το Παρίσι στην Αθήνα.

1

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 24 Σεπ 2021 | 21:45

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία από τον ΟΗΕ: Από το 1995 ζούμε με την απειλή του casus belli - Να μην επαναληφθεί το καλοκαίρι του 2020

Να μην επαναληφθεί η ένταση που καλλιέργησε η Τουρκία τον προηγούμενο χρόνο ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 24 Σεπ 2021 | 20:30

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου: "Το θέμα είναι λήξαν, προέχει η ενότητα του Ελληνισμού", αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής - Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 24 Σεπ 2021 | 18:23

Συνάντηση Μπλούμπεργκ - Μητσοτάκη: Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ενθάρρυνε τους επενδυτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο Bloomberg και είχε συνάντηση με τον ιδιοκτήτη του, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 24 Σεπ 2021 | 18:13

ΟΗΕ: "Πυρά" Αναστασιάδη σε Ερντογάν - "Στόχος του είναι η μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο"

Ο Νίκος Αναστασιάδης άσκησε κριτική για τη στάση της Τουρκίας, κατά την ομιλία του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

«ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ» 24 Σεπ 2021 | 17:39

Συνάντηση Τσίπρα με ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Δεν πρόκειται για πώληση του 17% αλλά για "εκχώρησή του"

"Ο κ. Μητσοτάκης εκχωρεί τη ΔΕΗ μέσα σε βαθιά ενεργειακή κρίση", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας - Προανήγγειλαν κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 24 Σεπ 2021 | 17:39

Μητσοτάκης για ποινικό κώδικα: "Το Κράτος Δικαίου συντονίζει τα βήματά του με την κοινωνία και με την εποχή"

"Το Κράτος Δικαίου συντονίζει τα βήματά του με την κοινωνία και με την εποχή" αναφέρει σε ανάρτηση του ο πρωθυπουργός για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 24 Σεπ 2021 | 16:14

Πώς οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα εμποδίζουν τους Τούρκους ψαράδες να ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα - Στις νέες τροποποιήσεις συμπεριλαμβάνεται και η παράνομη αλιεία

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 24 Σεπ 2021 | 14:19

Παπανδρέου: Ακατανόητη και απρεπής η στάση της κυβέρνησης απέναντι στον Ελπιδοφόρο - Να ζητήσει συγγνώμη ο Μητσοτάκης

"Η ηγεσία της κυβέρνησης, αντί να οδηγεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής σε θέση απολογούμενου για ένα "έγκλημα" που δεν διέπραξε, οφείλει να ζητήσει συγνώμη", αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 24 Σεπ 2021 | 13:20

ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για ΔΕΗ: Συνιστά κλιμάκωση της επιθεσης στους εργαζομένους - Θα αυξηθούν τα τιμολόγια

Στην κυβέρνηση επιτίθενται ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για το μείζον θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

"ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ" 24 Σεπ 2021 | 11:21

Ο Μπογδάνος ζητά νέα "συγγνώμη" για τα ονόματα νηπίων αλλά εμμένει στις απόψεις του για το μεταναστευτικό

Με μακροσκελή του ανάρτηση στο Facebook ο Κ. Μπογδάνος επανέρχεται στο ζήτημα των ονομάτων των νηπίων που δημοσίευσε και ζητά συγγνώμη για το λάθος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 24 Σεπ 2021 | 10:28

ΚΙΝΑΛ για ΔΕΗ: Την παραδίδουν στα ιδιωτικά συμφέροντα - Μπίζνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Παράδοση της ΔΕΗ από την κυβέρνηση στα ιδιωτικά συμφέροντα. χαρακτηρίζει το ΚΙΝΑΛ την ανακοίνωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 24 Σεπ 2021 | 09:45

Κλείδωσε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου στις 20:00 μετά τη συγγνώμη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Για τις 8 το βράδυ, ώρα Ελλάδος, ορίστηκε τελικά η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥ ΥΠΕΞ 24 Σεπ 2021 | 09:28

Τριμερής Ελλάδος - Αιγύπτου - Κύπρου: Καρφιά Δένδια για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε ενδελεχώς στις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας στην τριμερή Ελλάδος - Αιγύπτου και Κύπρου.