"Καρφιά" για τη συμφωνία στο Eurogroup - Πληθαίνουν τα μηνύματα

Με τη «σκόνη» να καταλαγιάζει μετά τη συμφωνία του Eurogroup, όλο και περισσότεροι αναλυτές και οικονομολόγοι καταρρίπτουν τον υπερβολικό ενθουσιασμό της κυβέρνησης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
"Καρφιά" για τη συμφωνία στο Eurogroup - Πληθαίνουν τα μηνύματα

Mετά τις επικοινωνιακές κορώνες επιτυχίας της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου σε σχέση και με το χρέος, μια σειρά από εκθέσεις, μελέτες και δημοσιεύματα καταρρίπτουν τον υπερβολικό ενθουσιασμό της κυβέρνησης.

Τον... χορό της αμφισβητούμενης αισιοδοξίας σέρνει καταρχάς το ΔΝΤ, το οποίο παραμένει σταθερό στη θέση του να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για μετά το 2022.

Το Ταμείο είχε αλλάξει τη θέση του στο Eurogroup και είχε αποδεχθεί την άποψη των Γερμανών, για πλεόνασμα 2% μετά το 2022.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Tζέρι Ράις, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης... τα γύρισε πάλι και υπογράμμισε την Πέμπτη, ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 είναι ρεαλιστικός, ωστόσο στη συνέχεια το Ταμείο υποστηρίζει ότι ο στόχος πρέπει να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ, έναντι 2% που συμφωνήθηκε στο Λουξεμβούργο, για την περίοδο 2023-2060.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εκπονήσει το Ταμείο, θα συνταχθεί με βάση τους στόχους και τις παραμέτρους (ρυθμός ανάπτυξης, πρωτογενές πλεόνασμα) που εκείνο θεωρεί ρεαλιστικούς.

Συνακόλουθα, από τον δημοσιονομικό στόχο που υιοθετεί το ΔΝΤ θα εξαρτηθεί, όπως είπε ο ίδιος και το μέγεθος της ελάφρυνσης που το Ταμείο εκτιμά ότι απαιτείται, προκειμένου το χρέος της Ελλάδος να καταστεί βιώσιμο.

Επεσήμανε ότι «έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος» στο μέτωπο αυτό με τους Ευρωπαίους, ωστόσο για την ώρα οι συζητήσεις δεν φαίνεται να καταλήγουν σε συμφωνία.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της δημοσιονομικής προσέγγισης που έχει το Ταμείο τονίζοντας ότι είναι «ρεαλιστική» και συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο κ. Ράις επανέλαβε πάντως, ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι να υπάρξει σαφής και αξιόπιστη δέσμευση των Ευρωπαίων για το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους.

Όσον αφορά στην καταρχήν συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε στο Λουξεμβούργο, ο ίδιος υποστήριξε ότι η έγκρισή της από το ΔΣ του Ταμείου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως στις 27 Ιουλίου. Υπογράμμισε δε, ότι με τον τρόπο αυτό αποσοβείται ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος για την Ελλάδα, καθώς η χώρα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της εντός του Ιουλίου.

Μετα το τέλος του Μνημονίου... τί;

Ωστόσο, ακόμη περισσότεροι αναλυτές και οικονομολόγοι προοιωνίζουν πλέον πως, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης στην Ελλάδα σε 14 μήνες από σήμερα, η χώρα είτε θα πρέπει να σταθεί στα πόδια της από μόνη της έπειτα από οκτώ χρόνια, είτε να ζητήσει άλλο ένα μνημόνιο.

Είναι χαρακτηριστικό πως η τράπεζα HSBC σε σημείωμα προς τους πελάτες της, έχει προειδοποίησε πως η Αθήνα χρειάζεται σημαντική βοήθεια από τους πιστωτές της, αν θέλει να απεξαρτηθεί από τις δόσεις των πακέτων διάσωσης και να βγει στις αγορές χρέους.

«Περαιτέρω πρόοδος στην ελάφρυνση χρέους φαίνεται απίθανη τις ερχόμενες εβδομάδες», τόνισε ο Fabio Balboni της HSBC, ο οποίος θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι «επείγονται» να επινοήσουν τρόπους μείωσης του χρέους της Ελλάδας μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Η άλλη κύρια ελπίδα για την Ελλάδα είναι η ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (QE), ως ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα και θετικό σημάδι για τους επενδυτές. Ομως η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι χρειάζεται περισσότερες εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, πριν από οποιοδήποτε QE.

Με περιορισμένες λοιπόν τις επιλογές ο Balboni προειδοποιεί:

«Χωρίς οποιαδήποτε στήριξη από το QE της ΕΚΤ ή από τον ESM, μέχρι το τέλος του προγράμματος διάσωσης το Εurogroup θα μπορούσε να παράσχει τελικά μεγαλύτερη σαφήνεια για την ελάφρυνση χρέους, αλλά πιθανότατα θα είναι πολύ αργά για μια καθαρή έξοδο ή ακόμη και για ένα ήπιο προληπτικό πρόγραμμα». Ετσι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί νέο πρόγραμμα διάσωσης, με πλήρεις όρους.

Ενα τέταρτο πακέτο διάσωσης θα ήταν το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, για τους πιστωτές της και για τους επενδυτές, μετά από τις προσπάθειες η οικονομία να αποκτήσει μια δυναμική αφού έχει χάσει το 27% της παραγωγής της από την οικονομική κρίση.

Δημιουργικές λύσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν «στα χαρτιά», σχολιάζει ο Balboni σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να μην προχωρήσει σε καθαρή έξοδο και θα μπορούσε αντί να δοθεί μια νέα «προληπτική γραμμή πίστωσης» από τους δανειστές, να διατηρήσει την κεφαλαιακή της επάρκεια μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

«Οι αγορές δεν χρειάζεται να ανησυχούν για πιθανή πτώχευση για ένα διάστημα, μπορούν όμως να περιμένουν πολλή νευρικότητα γύρω από την Ελλάδα τους ερχόμενους μήνες», κατέληξε, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ινστιτούτο Πίτερσον: Δεδομένη η αποτυχία του σχεδίου για το ελληνικό χρέος

Μετά την έκθεση της ΗSBC, σειρά παίρνει το Peterson Institute το οποίο θεωρεί δεδομένη την αποτυχία του σχεδίου για το ελληνικό χρέος. Ενδεικτικός ο τίτλος της έκθεσης «Το Eurogroup για την Ελλάδα: Ελάφρυνση του χρέους με ένα δημοσιονομικό ζουρλομανδύα»

Συγκεκριμένα αναφερόμενο στα πλεονάσματα μιλά για «δημοσιονομικό ζουρλομανδύα» και πλάνο που «δεν επιτεύχθηκε ποτέ, σε καμία χώρα, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» για «πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% για μια περίοδο 40 ετών.

Σημειώνει δε πως η διατήρηση πλεονάσματος άνω του 2% του ΑΕΠ για επιπλέον 37 χρόνια προϋποθέτει ότι η οικονομία θα τρέχει με άνευ προηγουμένου δυναμική.

Επίσης αναφέρεται στο οφθαλμοφανές ότι κλωτσάνε το τενεκεδάκι πιο πέρα αφού χωρίς την έγκριση από το ΔΝΤ, το πακέτο μέτρων το επόμενο έτος, δε θα φέρει λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας.

Το Ινστιτούτο βασίζει την εκτίμησή του στο γεγονός πως για να επιτευχθεί το σχέδιο για το χρέος θα πρέπει να στηρίζεται στο ρεαλισμό του τι μπορεί να επιτυχει η χώρ κάτι που δυναμιτίζεται από το Eurogroup που απέχει πολύ από την αρχή αυτή. Αρα το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους θα αποτύχει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 14 Οκτ 2021 | 18:05

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: " Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας"

Για επιτυχία της χώρας και θωράκιση των εθνικών συμφερόντων έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 14 Οκτ 2021 | 17:57

Διπλωματικές πηγές για συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας: Έμμεση καταδίκη του τουρκικού casus belli - Τι μας προσφέρει μαζί με την επιστολή Μπλίνκεν

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η συμφωνία Ελλάδας -ΗΠΑ αναγνωρίζει έμπρακτα τον διευρυμένο γεωπολιτικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 13 Οκτ 2021 | 20:13

47 χρόνια ΝΔ - Κώστας Καραμανλής: Εθνική επιτυχία η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία - Οι ευχές στη Φώφη Γεννηματά

Τι είπε για ΕΕ και ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 13 Οκτ 2021 | 14:47

Πρόβλεψη ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του δημόσιου χρέους από φέτος και πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023

Το ΔΝΤ προβλέπει μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας από φέτος και πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 12 Οκτ 2021 | 16:53

ΔΝΤ: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 6,5% φέτος και 4,6% το 2022

Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα - Πόσο θα μειωθεί η ανεργία.

ΠΗΡΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΣ 12 Οκτ 2021 | 07:06

ΔΝΤ: Παραμένει στο "τιμόνι" η Γκεοργκίεβα παρά τις κατηγορίες

Το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περιβάλλει με την "πλήρη εμπιστοσύνη του" τη Γενική Διευθύντρια του, την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τη διατηρεί στη θέση

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤ1 11 Οκτ 2021 | 20:12

Δημοσκόπηση Marc: Συντριπτικό "ναι" με 75,2% για τη συμφωνία με Γαλλία - Μπροστά με 12,8% η ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ

Λάθος Τσίπρα η καταψήφιση της συμφωνίας - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης - Τα ευρήματα της δημοσκόπησης για τις ελευθερίες στους εμβολιασμένους.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 11 Οκτ 2021 | 16:19

Ανάλυση: Γιατί είναι εξαιρετικής σημασίας η υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ- "Κλειδί" η επιστολή Μπλίνκεν σε Δένδια

Μετά την αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη συμφωνία με την Γαλλία, η επέκταση της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ αναμένεται να υπογραφεί την Πέμπτη

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Οκτ 2021 | 21:07

ΟΟΣΑ: Παγκόσμια συμφωνία για την φορολογία των πολυεθνικών κολοσσών - Τα βρήκαν 136 χώρες

Ο ΟΟΣΑ αποκάλυψε ποιες είναι οι τέσσερις χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει ακόμη στη συμφωνία.

ΕΚΡΗΞΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 08 Οκτ 2021 | 20:17

Τράπεζα της Αγγλίας: "Καμπανάκι" για το κόστος στην ενέργεια - Κίνδυνος απότομης διόρθωσης σε ομόλογα και μετοχές

Φόβοι για τον κίνδυνο απότομης διόρθωσης σε ομόλογα και μετοχές εξαιτίας του σοκ που προκαλεί η έκρηξη των τιμών της ενέργειας.

«ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» 07 Οκτ 2021 | 20:53

Παναγιωτόπουλος: Η συναντίληψη Μητσοτάκη - Μακρόν στα γεωπολιτικά ζητήματα οδήγησε στην αμυντική συμφωνία

"Η ιστορική, στενή συνεργασία Ελλάδας- Γαλλίας απογειώνεται χάρη στην συναντίληψη που έχουν Μητσοτάκης και Μακρόν", τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 07 Οκτ 2021 | 20:07

Δένδιας για Σαχέλ: Γιατί προσπαθούμε να δημιουργήσουμε φοβικά σύνδρομα στην Ελληνίδα μάνα;

Κατ’ επίφαση και κενού περιεχομένου οι αιτιάσεις όσων δεν ψηφίζουν την Συμφωνία με τη Γαλλία, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια.

ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 07 Οκτ 2021 | 19:18

Βουλή: "Πέρασε" με 191 ψήφους η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Τη συμφωνία υπερψήφισαν στη Βουλή ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ κατά τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.