Follow us

Καρφιά Παπανδρέου για τις υποκλοπές: Η Δημοκρατία απειλείται ξανά - Κάνατε ξανά ΚΥΠ την ΕΥΠ

Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ, κατηγορώντας την ότι διαχρονικά υπονομεύει και εργαλειοποιεί τους θεσμούς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Η Δημοκρατία απειλείται ξανά. Όμως υπάρχει μια διαφορά σήμερα σε σχέση με την δικτατορία. Τότε η κατάργηση των δημοκρατικών θεσμών ήταν τόσο ξεκάθαρη, αλλά και τόσο εύκολο να τη διαγνώσει κανείς. Ο αγώνας για την αποκατάστασή της κατανοητός. Σήμερα, οι μέθοδοι υπονόμευσής της είναι ύπουλοι, λιγότερο φανεροί και ο αγώνας για την υπεράσπισή της είναι πιο δύσκολος και ο δρόμος δύσβατος. Και ο καλύτερος μαθητής αυτών των νέων μεθόδων, αποδεικνύεται η σημερινή ΝΔ". Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου, σε παρέμβασή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ, κατηγορώντας την ότι διαχρονικά υπονομεύει και εργαλειοποιεί τους θεσμούς. Κριτική όμως άσκησε και στον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον να κάνει μια γενναία αυτοκριτική για τα δικά του πεπραγμένα όταν ανέλαβε την εξουσία και λειτούργησε "επαναστατικώ δικαίω" αψηφώντας τους θεσμούς.

"Συμφωνούμε με την Πρόταση Δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, αναμένουμε και μια γενναία αυτοκριτική από σας. Γιατί όταν αναλάβατε την εξουσία, θεωρήσατε ότι "ήρθε η επανάσταση" και λειτουργήσατε "επαναστατικώ δικαίω". Αψηφώντας θεσμούς και λειτουργίες ελέγχου της εξουσίας - άρα και της δικής σας εξουσίας. Αντίληψη, που ακολουθεί ιστορικά την παραδοσιακή Αριστερά. Μια αντίληψη, σύμφωνα με την οποία, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Διαβάστε Επίσης

Στρέφοντας τα πυρά του προς τη πτέρυγα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "η Δεξιά, γνωστή για τις επιδόσεις της στο "φακέλωμα" των αντιπάλων της στο παρελθόν, σήμερα μας εκπλήσσει με τη δεινότητά της στις νέες τεχνολογίες". "Αυτό όμως που δυστυχώς δεν μας εκπλήσσει - και είναι κρίμα, πολύ κρίμα, αγαπητοί συνάδελφοι της ΝΔ -, είναι η διαχρονική της πορεία να εργαλειοποιεί θεσμούς, όπως την ΕΥΠ, να υπονομεύει θεσμούς που δεν της ταιριάζουν, όπως, τη Διαύγεια, τις Ανεξάρτητες Αρχές, την Αυτοδιοίκηση, τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, την αξιοκρατία", συμπλήρωσε.

"Το λεγόμενο επιτελικό σας κράτος, τελικά, κατάντησε ένα σύστημα διακυβέρνησης που υπονομεύει κάθε θεσμό δημοκρατικό. Που υπονομεύει κάθε τι που ελέγχει την εκτελεστική εξουσία και εμποδίζει την πρόθεσή σας για κυριαρχία, πελατειακή διαχείριση του κράτους, για υπερ-συγκέντρωση, ιδιοποίηση και νομή της εξουσίας", είπε.

Ακόμα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι διαφωνεί "με ισχυρισμούς στελεχών της κυβέρνησης ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται μόνο για τη τσέπη του και δεν τον ενδιαφέρει το θέμα των υποκλοπών". "Το θεωρώ όχι μόνο λάθος, αλλά και απαράδεκτο να λέτε κυνικά στον ελληνικό λαό, μην ασχολείσαι με την δημοκρατία, μόνο με την τσέπη σου", επεσήμανε και πρόσθεσε: "Διαφωνώ και με την λογική σας, ότι η δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση με την οικονομία. Η ποιότητα της δημοκρατίας μας έχει άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής του Έλληνα, με την ποιότητα της οικονομικής, κοινωνικής, οικολογικής και πολιτιστικής ζωής του Έλληνα. Γιατί για εμάς η δημοκρατία δεν μπορεί να είναι η κατά το δοκούν αυθαίρετη μοιρασιά, αλλά η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών".

Διαβάστε Επίσης

Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι "χωρίς σοβαρό εθνικό σχέδιο, χωρίς δημοκρατική διαβούλευση για το μέλλον της χώρας, χωρίς συμμετοχή της περιφέρειας, του πολίτη, των παραγωγικών τάξεων, περιφέρεται ανά την χώρα ανακοινώνοντας έργα, σκόρπια, ασύνδετα, πελατειακά". "Είναι μια λογική που έρχεται από παλιά και είναι, αυτή που είχε περιγραφεί με τη φράση "κατόπιν ενεργειών μου", ανέφερε.

Κλείνοντας, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι "όλα τα δεδομένα που αποτυπώνουν τη σημερινή πραγματικότητα, παραπέμπουν σε συνθήκες ανάλογες εκείνων που κυριαρχούσαν προ κρίσεως του 2009". "Η κρίση του 2009, δεν ήταν απλά οικονομική. Ήταν κρίση θεσμών και πολιτικής κουλτούρας. Δεν υπήρχαν έλεγχοι δημοκρατικοί, ώστε να βάλουν φρένο στην ξέφρενη σπατάλη, τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση που μας οδήγησε τελικά στην οικονομική κρίση και στο έλλειμμα αξιοπιστίας. Αν είχατε συμβάλει στην εμπέδωση δημοκρατικών θεσμών και επιδεικνύατε σεβασμό στη δημοκρατική τους λειτουργία και τον δημοκρατικό έλεγχο, τότε θα είχαμε αποφύγει πολλά από τα δεινά που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες", υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

"Εμείς πιστεύουμε στον δημοκρατικό σοσιαλισμό, ότι τα μέσα που χρησιμοποιούμε - δηλαδή, η δημοκρατική πρακτική -, αποτελούν και πυξίδα και διαμορφώνουν τον τελικό μας προορισμό". κατέληξε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑΞΙΔΙ 28 Μαρ 2023 | 13:01

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επισκέφθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ημερομηνία των εκλογών

Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών έγινε χωρίς να προηγηθεί η τυπική συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 28 Μαρ 2023 | 12:56

Γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε την 21η Μαΐου για τις εκλογές- Η μοναδική άλλη επιλογή που υπήρχε

Ο πρωθυπουργός επέλεξε την 21η Μαΐου για τις εκλογές, ώστε να προφυλάξει τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΛΛΑΝΔΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 28 Μαρ 2023 | 10:10

Κλιμάκιο του FBI στην Αθήνα για τις υποκλοπές και την παρακολούθηση της Ελληνοαμερικανίδας του Facebook

H ευρωβουλευτής Sophie Int' Veld κατηγορεί την Κομισιόν για αδράνεια στο θέμα των υποκλοπών, ενώ αντίθετα το FBI βρίσκεται ήδη στην Αθήνα σχετικά με την υπόθεση παρακολούθησης της Άρτεμις Σίφορντ.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 28 Μαρ 2023 | 09:27

Ο Μπάιντεν απαγορεύει τη χρήση λογισμικών παρακολούθησης: "Απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ"

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε χτες εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύει στις κυβερνητικές υπηρεσίες να χρησιμοποιούν εμπορικά προγράμματα παρακολούθησης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ 27 Μαρ 2023 | 13:11

Επανέρχεται ο Τσίπρας για τις υποκλοπές: Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα ο Μητσοτάκης θα είχε παραιτηθεί

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε σήμερα την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπου συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής, Κωνσταντίνο Μενουδάκο.

ΤΥΠΙΚΗ ΧΕΙΡΑΨΙΑ 25 Μαρ 2023 | 23:11

Εμφανέστατη η ψυχρότητα Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη: Δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά

Η ψυχρότητα κυριάρχησε στην πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη μετά τις δηλώσεις για τον "άγνωστο Χ".

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 24 Μαρ 2023 | 13:38

Ο επιχειρηματίας Μπίτζιος του predator "την έπαθε" από την πρώην σύζυγό του- Τον καταγγέλλει ως πρωταγωνιστή των υποκλοπών

Η αγωγή της πρώην συζύγου του επιχειρηματία Μπίτζιου δημοσιεύεται στην ΕφΣυν

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 24 Μαρ 2023 | 00:11

Βουλή: Πέρασαν τα μέτρα στήριξης συνταξιούχων-οφειλετών - Δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Στα μέτρα που ψηφίστηκαν προβλέπεται ενίσχυση ως 300 ευρώ σε συνταξιούχους και αποπληρωμή εφορίας σε 8 δόσεις.

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ 23 Μαρ 2023 | 09:17

Αποκάλυψη Ανδρουλάκη: Θράσος Μητσοτάκη να μου ζητάει συναίνεση για να αλλάξει τον Μενουδάκο ενώ ήξερα για το Predator

Ο Ν. Ανδρουλάκης κατήγγειλε δημοσίως τον πρωθυπουργό ότι επιχείρησε δολίως να εξασφαλίσει τη στήριξή του για την αντικατάσταση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κώστα Μενουδάκου,

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΛΙΜΑ 22 Μαρ 2023 | 09:27

Αναμνηστικές πόζες και χαμόγελα Σκρέκα στη Βουλή μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για το νερό - Σφύριξαν... λήξη

Κώστας Σκρέκας και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΝ, φρόντισαν να απαθανατίσουν την στιγμή, βγάζοντας όλοι μαζί φωτογραφίες δίπλα στα υπουργικά έδρανα.

ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΦΟΡΝΤ 21 Μαρ 2023 | 09:59

Αντιδράσεις από τις αποκαλύψεις των NYT: Παρακολουθούσαν μέσω ΕΥΠ και Predator στέλεχος του Facebook

Η Άρτεμις Σίφορντ, η οποία ήταν πρώην στέλεχος του Facebook αλλά σύμβουλος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έπεσε θύμα παρακολούθησης από ΕΥΠ και Predator, όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ.

ΒΟΥΛΗ 20 Μαρ 2023 | 12:40

Χρυσοχοΐδης στην Επιτροπή Θεσμών: Η σύμβαση 717 υπεγράφη το 2014 και είχε χρόνο ολοκλήρωσης δύο έτη

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι "τον Γενάρη του 2015 ανέλαβε η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να υλοποιήσει εντός χρόνου την εκτέλεση της σύμβασης με χρόνο ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο του 2016".

20 Μαρ 2023 | 11:52

Ο Κώστας Καραμανλής για τα Τέμπη: Οι 5 δικλείδες ασφαλείας που αποδείχθηκαν ανεπαρκείς και φτάσαμε στην τραγωδία

Συνεδρίασε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών.