Καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ: Τα ΕΛΤΑ έδωσαν σε εταιρεία βουλευτή της ΝΔ σχεδόν 200.000 ευρώ σε 7 μήνες

Τα ΕΛΤΑ έχουν δώσει στη δικηγορική εταιρεία του βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ συνολικά 201.177 ευρώ εν μέσω πανδημίας, καταγγέλλουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
συριζα

Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατέθεσαν ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης και η αναπληρώτρια Τομεάρχης Νατάσα Γκαρά, για το γεγονός ότι τα ΕΛΤΑ έδωσαν εν μέσω πανδημίας και ύφεσης, σχεδόν 200.000 ευρώ στη δικηγορική εταιρεία του βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ μέσα σε 7 μήνες, για υπηρεσίες νομικής υποστήριξης, σύμφωνα με στοιχεία αναρτημένα στη "ΔΙΑΥΓΕΙΑ".

Διαβάστε ΕπίσηςΟι βουλευτές τονίζουν ότι αυτό συνέβαινε, ενώ η διοίκηση είχε κλείσει υποκαταστήματα και απολύσει συμβασιούχους, αλλά και την ίδια περίοδο ο Υπουργός έφερε τροπολογία αποδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ με διάλυση των σχέσεων εργασίας και ουσιαστικά υποχρεωτικές εξόδους και μετακινήσεις, δηλώνοντας ότι είναι σε οριακή οικονομική κατάσταση, ότι θα συρρικνωθούν και θα ιδιωτικοποιηθούν. Υπενθυμίζουν ακόμα ότι, πέρα από τη συγκεκριμένη υπόθεση του γαλάζιου βουλευτή, ο Υπουργός δεν έχει αναλάβει την παραμικρή πρωτοβουλία για να μπει φρένο στο πάρτι απευθείας αναθέσεων και προσλήψεων υψηλόμισθων συμβούλων από τη δημόσια επιχείρηση των ΕΛΤΑ που ο ίδιος έχει ευθύνη να εποπτεύει.

Υποστηρίζουν ότι εγείρεται μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα από το πρωτοφανές γεγονός ότι η εταιρεία εν ενεργεία βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, καταφέρνει και συνάπτει συμβάσεις με μεγάλη επιχείρηση του Δημοσίου, από τις οποίες λαμβάνει μεγάλες αποδοχές.

Με την Ερώτησή τους προς τον Υπουργό, ζητούν να μάθουν αν είναι σε γνώση του οι σχετικές με τα προαναφερθέντα αποφάσεις της διοίκησης των ΕΛΤΑ και τον καλούν να απαντήσει αν ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Ρωτούν ακόμα ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν και με ποια κριτήρια επελέγη η συγκεκριμένη δικηγορική εταιρία, αν υπήρξαν προσφορές από άλλες εταιρείες και για ποιους λογούς απορρίφθηκαν, καθώς και αν επηρέασε τις αποφάσεις της διοίκησης των ΕΛΤΑ το γεγονός ότι η εταιρεία που επιλέχθηκε ανήκει σε εν ενεργεία κυβερνητικό βουλευτή. Τέλος, ζητούν να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσει επιτέλους το πάρτι απευθείας αναθέσεων, πρόσληψης υψηλόμισθων συμβούλων και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στα ΕΛΤΑ.Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Στην ερώτησή τους προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν τα εξής:

"Μέσα σε ένα 7μηνο, εν μέσω πανδημίας και ύφεσης, η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης των ΕΛΤΑ προχώρησε στην πρωτοφανή ενέργεια να πληρώσει με σχεδόν 200.000 τη δικηγορική εταιρεία εν ενεργεία κυβερνητικού βουλευτή (Γρεβενών της ΝΔ), για παροχή νομικών υπηρεσιών. Τα χρήματα αυτά προς την εταιρεία του βουλευτή της ΝΔ δίνονταν από τη δημόσια επιχείρηση, ενώ η διοίκηση είχε κλείσει υποκαταστήματα και απολύσει συμβασιούχους και την ίδια περίοδο ο εποπτεύων Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εισηγούταν στη Βουλή τροπολογία αποδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ με διάλυση των σχέσεων εργασίας και ουσιαστικά υποχρεωτικές εξόδους και μετακινήσεις, δηλώνοντας ότι είναι σε οριακή οικονομική κατάσταση, θα συρρικνωθούν και θα ιδιωτικοποιηθούν.


Η εν λόγω δικηγορική εταιρεία, η οποία μάλιστα φέρει επωνυμία με τον ονοματεπώνυμο του βουλευτή, σύμφωνα με όσα έγγραφα έχουν αναρτηθεί στη "ΔΙΑΥΓΕΙΑ", σύναψε για πρώτη φορά συμφωνία με τα ΕΛΤΑ έπειτα από αποδοχή προσφοράς της που κατατέθηκε στις 17/6/2020, για την νομική εκπροσώπησή τους σε θέματα κρατικών ενισχύσεων και Filing ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με βάση αυτή την αποδοχή προσφοράς, τα ΕΛΤΑ εξέδωσαν 3 Αποφάσεις πληρωμής δαπάνης ύψους 38.790, 24.219, 21.465 ευρώ, με ημερομηνίες 30/9/2020, 10/12/2020 και 17/12/2020, αντίστοιχα (ΑΔΑ: Ψ5Χ9ΟΡΡ2-ΑΥΜ, 6ΩΘ7ΟΡΡ2-ΘΜ7 και 6ΓΞ0ΟΡΡ2-6Υ3, αντίστοιχα).

Στη συνέχεια, τα ΕΛΤΑ συνέχισαν παρόμοια συνεργασία με τη δικηγορική εταιρεία του βουλευτή της ΝΔ, υπογράφοντας την από 26/02/2021 σύμβαση με αυτή, καθώς και με μια ακόμα διεθνή δικηγορική εταιρεία, για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών για θέματα ευρωπαϊκού δικαίου, δικαίου ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με βάση τη σύμβαση αυτή, εκδόθηκαν 2 αποφάσεις πληρωμής δαπάνης ύψους 38.133 και 33.970 ευρώ, με ημερομηνίες 1/6/2021 και 4/6/2021, αντίστοιχα (ΑΔΑ: 9ΥΣΛΟΡΡ2-ΠΟΖ και ΩΣΕΣΟΡΡ2-ΞΚΚ, αντίστοιχα).

Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα, τα ΕΛΤΑ σύναψαν με την εταιρεία και κάποιες επιπλέον συμφωνίες, εκδίδοντας 4 αντίστοιχες αποφάσεις πληρωμής δαπάνης συνολικού ύψους 44.600 ευρώ για παροχή νομικής υποστήριξης και γνωμοδότησης σε υποθέσεις συνταξιοδότησης προσωπικού, εργατικής αντιδικίας και εκδίκασης προσωρινής διαταγής προσωπικού (ΑΔΑ: ΨΩΠΔΟΡΡ2-ΣΓΥ, 97ΜΝΟΡΡ2-Α4Ι, ΨΕ9ΛΟΡΡ2-ΩΤΨ και 9ΟΨΗΟΡΡ2-ΣΘ). Όλες οι ως άνω αποφάσεις πληρωμών υπογράφονται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΤΑ.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, μέσα σε σχεδόν 7 μήνες, τα ΕΛΤΑ έχουν δώσει στη δικηγορική εταιρεία του βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ συνολικά 201.177 ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ, ή αλλιώς σχεδόν 28.500 τον μήνα, εν μέσω πανδημίας.

Επειδή, εγείρεται μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα από το πρωτοφανές γεγονός ότι η εταιρεία εν ενεργεία βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, η οποία μάλιστα φέρει στην επωνυμία της το ονοματεπώνυμό του, καταφέρνει και συνάπτει συμβάσεις με μεγάλη επιχείρηση του Δημοσίου όπως είναι τα ΕΛΤΑ, από τα οποία λαμβάνει αποδοχές τόσο μεγάλου ύψους.

Επειδή, μέχρι σήμερα, ο αρμόδιος Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έχει αναλάβει την παραμικρή πρωτοβουλία για να μπει φρένο στο πάρτι απευθείας αναθέσεων και προσλήψεων υψηλόμισθων συμβούλων από τη δημόσια επιχείρηση των ΕΛΤΑ που ο ίδιος έχει ευθύνη να εποπτεύει.

Επειδή, θεωρούμε καθήκον του αρμόδιου εποπτεύοντος Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης να γνωρίζει και να παρεμβαίνει σε υποθέσεις όπως η παρούσα όπου η διοίκηση των ΕΛΤΑ μοιράζει άφθονο χρήμα σε εταιρεία βουλευτή του κυβερνόντος κόμματος και να μη "νίπτει τας χείρας του" όπως κάνει μέχρι σήμερα, μη διατυπώνοντας ο ίδιος καμία απάντηση για όσα ερωτάται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, παρά μόνο παραπέμποντας στις απαντήσεις της διοίκησης.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:


Είναι σε γνώση του οι προαναφερθείσες αποφάσεις της διοίκησης των ΕΛΤΑ για πληρωμές συνολικά 201.777 ευρώ σε 7 μήνες, χωρίς ΦΠΑ, προς τη δικηγορική εταιρεία του εν ενεργεία βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ για παροχή νομικών υπηρεσιών; Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;
Ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν και με ποια κριτήρια επελέγη η συγκεκριμένη δικηγορική εταιρία; Υπήρξαν προσφορές από άλλες εταιρείες και για ποιους λογούς απορρίφθηκαν; Επηρέασε τις αποφάσεις της διοίκησης το γεγονός ότι η εταιρεία που επιλέχθηκε ανήκει σε εν ενεργεία κυβερνητικό βουλευτή;

Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσει επιτέλους το πάρτι απευθείας αναθέσεων, πρόσληψης υψηλόμισθων συμβούλων και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στα ΕΛΤΑ;".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 24 Ιουλ 2021 | 00:09

Υπουργείο Παιδείας για δηλώσεις Τσίπρα: "Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει στο έσχατο σημείο να εμπαίζει ευθέως νέα παιδιά"

"Σε ένα απίστευτο κρεσέντο λαϊκισμού, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων" αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 23 Ιουλ 2021 | 20:04

Απίστευτη υπόσχεση Τσίπρα: Τάζει θέσεις σε ΑΕΙ στους μαθητές που κόπηκαν φέτος, αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε στους φετινούς υποψηφίους ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία ξανά, θα καταθέσουν μηχανογραφικά με τους φετινούς βαθμούς, για να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 23 Ιουλ 2021 | 19:14

Τραγωδία στο Μάτι: Απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ - "Δεν περιμέναμε ούτε τώρα ότι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους"

"Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ορισμός του θράσους" αναφέρει η ΝΔ για όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη φωτιά στο Μάτι

ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ 23 Ιουλ 2021 | 13:32

Το ΚΙΝΑΛ κάνει καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού - Σε δύο βάρκες ο ΣΥΡΙΖΑ, "χαϊδεύει" τους αντιεμβολιαστές

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση καταψήφισαν την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών. Στον αντίποδα το Κίνημα Αλλαγής κάνει καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 22 Ιουλ 2021 | 20:21

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Πέρασε η τροπολογία στη Βουλή - Με τις ψήφους ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Την τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ 22 Ιουλ 2021 | 17:15

Η Βίβιαν Ευθιομοπούλου σχολιάζει τον Νίκο Φίλη και την επίθεση στην Κεραμέως: "Το πιο σιχαμερό μισογυνικό σχόλιο…"

Η δημοσιογράφος Βίβιαν Ευθυμιοπούλου φωτίζει με το σχόλιό της την επίθεση Φίλη σε Κεραμέως

"ΜΑΧΗ" ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Ιουλ 2021 | 14:42

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί εργαζομένων: ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υπέρ της τροπολογίας - Όχι από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υπερψηφίζουν τον υποχρεωτικο εμβολιασμό εργαζομένων σε δομές υγείας και φροντίδας ηλικιωμένων. Δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25 και Ελληνική Λύση.

22 Ιουλ 2021 | 08:34

Η απελπισία είναι κακός σύμβουλος...

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις τώρα άρχισαν να αντιλαμβάνονται την απελπισία που εκπέμπουν τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων ήδη από το 2016 για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ 21 Ιουλ 2021 | 17:31

Παρατηρητήριο ΝΔ: Fake news ότι αριστούχος των Πανελληνίων μένει εκτός Αρχιτεκτονικής

Τι ισχύει με τους φετινούς υποψηφίους, τη διδασκαλία του Σχεδίου στα σχολεία και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ

ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΖΑΚΙ 21 Ιουλ 2021 | 16:51

Ο Ηλίας Κανέλλης των Νέων σφάζει τον Κρίτωνα Αρσένη: "Κρίτωνα με το μακρύ μαλλί και το σοσιαλιστικό παρελθόν"

Ο Ηλίας Κανέλλης αρθρογράφος της εφημερίδας τα Νέα αφιερώνει κείμενό του, στην περίφημη πρόταση του Κρίτωνα Αρσένη να μπει κόφτης πλούτου

ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΑ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ 21 Ιουλ 2021 | 10:58

Νέα σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ - Κοτσιφάκης κατά Κεδίκογλου: Δεν θέλω να με λες σύντροφο

Το επικριτικό άρθρο του πρώην προέδρου της ΟΛΜΕ Θέμη Κοτσιφάκη κατά του Σίμου Κεδίκογλου έχει τίτλο "Δεν θέλω να με λες σύντροφο".

ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ 21 Ιουλ 2021 | 09:29

O Τσίπρας πάει... Μύκονο για να καταγγείλλει την "εγκληματική ανευθυνότητα" της κυβέρνησης

Από τη Μύκονο όπου θα βρεθεί αύριο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσει το πλαγιοκόπημα στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας

"ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΑ ΣΕΠΟΛΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" 21 Ιουλ 2021 | 08:57

Συγχαρητήρια από Τσίπρα: Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο είναι τιμή μας που είσαστε Ελληνες

Ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Twitter συγχαίρει τα αδέλφια Αντετοκούμπο και τους ευχαριστεί που είναι Έλληνες.