Καταγγελίες Θεοχάρη για τους συμβούλους του Βαρουφάκη

Για "απευθείας αναθέσεις με αδιαφανείς διαδικασίες και τεράστιο κόστος" κάνει λόγο ο Χ. Θεοχάρης, αναφερόμενος στους συμβούλους του Γ. Βαρουφάκη.

Χάρης Ιωάννου
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΙΩΑΝΝΟΥ
Καταγγελίες Θεοχάρη για τους συμβούλους του Βαρουφάκη

Στη Βουλή για εξηγήσεις καλεί την κυβέρνηση ο Χάρης Θεοχάρης, προκειμένου να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για τις απευθείας αναθέσεις και τις αμοιβές των συμβούλων του Γιάνη Βαρουφάκη, όπως τον Κορεάτη Γκλεν Κιμ, ο οποίος εμφανιζόταν να αμείβεται από το υπουργείο Οικονομικών με 125.000 μηνιαίως.

Με ερώτηση που κατέθεσε, ο βουλευτής του Ποταμιού καταγγέλλει ότι "οι αδιαφανείς διαδικασίες ανάθεσης τεράστιου κόστους και ασαφούς αντικειμένου συμβουλευτικών υπηρεσιών σε πρόσωπα με δυσανάλογα προσόντα, σε εταιρείες αμφιβόλου αξίας, ειδίκευσης και ρόλου και η πιθανή διασύνδεση όλων αυτών με επενδυτικούς οίκους, οι οποίοι επίσης εμπλέκονται σε αυτές τις απευθείας αναθέσεις προκαλούν εύλογα ερωτήματα".

Ολόκληρη η ερώτηση του Χάρη Θεοχάρη έχει ως εξής:

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Απευθείας ανάθεση έργων σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) σε χρηματοπιστωτικά, νομικά και οικονομικά θέματα, για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους θεσμούς»

Με το 3ο άρθρο της Π.Ν.Π. που δημοσιεύθηκε στις 31.7.2015 στο Φ.Ε.Κ. με Αρ. Φύλλου 90, προβλέπεται η - κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης – απευθείας ανάθεση έργων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι 3 μηνών, σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) σε χρηματοπιστωτικά, νομικά και οικονομικά θέματα, για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της Ελληνικής Κυβέρνησης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ταυτόχρονα από δημοσιεύματα στον Τύπο πληροφορούμαστε πως η ελληνική Κυβέρνηση λαμβάνει ή λάμβανε τις υπηρεσίες διαφόρων «συμβούλων» φυσικών προσώπων, όπως οι κύριοι Γκλεν Κιμ, Κιμ ΜπράϊανΓιουιουν και ΣόρουςΣαμπαγιατίκαι νομικών προσώπων όπως η εταιρεία LJ Capitalκαι η επενδυτική τράπεζα Nomura.

Προκαλεί έκπληξη πώς η Κυβέρνηση έρχεται αναδρομικά να καλύψει την πρόσληψη των εν λόγω συμβούλων με την προαναφερθείσα Π.Ν.Π. τη στιγμή μάλιστα που οι αποδοχές για ορισμένους από αυτούς, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν δικαιολογούνται από την εμπειρία ή τη θέση τους. Πιο συγκεκριμένα το βιογραφικό του κ. Γκλεν Κιμ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική του εμπειρία, εγείροντας θέμα προσόντων και ειδίκευσης, τα οποία είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την εμφανιζόμενη τιμή των υπηρεσιών του. Οι προβλέψεις του άρθρου 3 της εν λόγω Π.Ν.Π για απευθείας αναθέσεις συμβουλευτικών υπηρεσιών κόστους εκατομμυρίων ευρώ είναι επίσης εξόφθαλμα χαριστικές. Το ζήτημα της απευθείας ανάθεσης γίνεται ακόμα σοβαρότερο αν αναλογιστούμε ότι οι δύο σύμβουλοι, της μικρού μεγέθους και με σύντομη διαδρομή σε μη συναφή επενδυτικά και συμβουλευτικά πεδία LJ Capital, κύριοι Γκλεν Κιμ και Σόρους Σαμπαγιατί έχουν διατελέσει στελέχη της Lehman Brothers o πρώτος και της Lehman Brothers και Nomura ο δεύτερος. Επισημαίνουμε σε αυτό το σημείο ότι η Nomura το 2008 αγόρασε το διεθνές σκέλος της Lehman Brothers.Οι αδιαφανείς διαδικασίες ανάθεσης τεράστιου κόστους και ασαφούς αντικειμένου συμβουλευτικών υπηρεσιών σε πρόσωπα με δυσανάλογα προσόντα, σε εταιρείες αμφιβόλου αξίας, ειδίκευσης και ρόλου και η πιθανή διασύνδεση όλων αυτών με επενδυτικούς οίκους, οι οποίοι επίσης εμπλέκονται σε αυτές τις απευθείας αναθέσεις προκαλούν εύλογα ερωτήματα.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών:

1. Τι είδους συμβουλευτικές υπηρεσίες, σε τι θέματα και με τι αρμοδιότητες προσφέρουν οι εταιρείες LJ Capital και Nomura και οι σύμβουλοι Γκλεν Κιμ, Κιμ ΜπράϊανΓιουιουν και ΣόρουςΣαμπαγιατί;

2. Ποιο είναι το κόστος των εν λόγω υπηρεσιών ανά εταιρεία και ανά σύμβουλο ;

3. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να δώσει αναλυτική κατάσταση των διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων (φυσικών ή νομικών προσώπων), οι οποίοι προσφέρουν της υπηρεσίες τους, σε χρηματοπιστωτικά, νομικά και οικονομικά θέματα, για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της Ελληνικής Κυβέρνησης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, του, συμπεριλαμβάνοντας το κόστος αυτών των υπηρεσιών και το ακριβές αντικείμενο αυτών;

Ο ερωτών Βουλευτής

Χάρης Θεοχάρης

Β΄Αθηνών

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 04 Οκτ 2021 | 12:50

Κατατέθηκε το Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Κλείνουν οι πληγές της πανδημίας - Ανάπτυξη 10,8% στη διετία 2021-2022

Ρυθμός ανάπτυξης από 3,6% σε 6,1%. Η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021-2022 αυξάνεται στο 10,8%. Τι προβλέπεται στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022.

21 Οκτ 2021 | 10:51

Τελικά το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ

Πολλοί εκτιμούν ότι ανεξαρτήτως του πόσοι υποψήφιοι θα παραμείνουν τελικά, οι εκλογές θα είναι μια σκληρή μονομαχία μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Νίκου Ανδρουλάκη.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 20 Οκτ 2021 | 13:02

Εν αναμονή των αποφάσεων Παπανδρέου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ - Πιθανή ανακοίνωση το βράδυ

Από το απόγευμα και μετά, άνευ απροόπτου, ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. 15 Οκτ 2021 | 10:10

Στο ΕΛΙΑΜΕΠ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Αναλαμβάνει επικεφαλής του Προγράμματος Εσωτερικής Ασφάλειας

Ειδικός Σύμβουλος, Επικεφαλής του Προγράμματος Εσωτερικής Ασφάλειας του ΕΛΙΑΜΕΠ αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 13 Οκτ 2021 | 16:06

ΚΙΝΑΛ: Κανονικά η εκλογή αρχηγού τον Δεκέμβριο- Δεν θα υποβληθεί σε επέμβαση η Φώφη Γεννηματά, παίρνει εξιτήριο

Η ξαφνική περιπέτεια υγείας της Φώφης Γεννηματά, πέρα από το σοκ που προκάλεσε εντός και εκτός κόμματος, δημιουργεί νέα δεδομένα στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 13 Οκτ 2021 | 12:25

Φώφη Γεννηματά: Πάγωσε το ΚΙΝΑΛ η επιδείνωση της υγείας της- Σενάρια για υποψηφιότητα Χρηστίδη- Το παρασκήνιο και οι εκλογές

Η ξαφνική περιπέτεια υγείας της Φώφης Γεννηματά, πέρα από το σοκ που προκάλεσε εντός και εκτός κόμματος, ανατρέπει και τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

07 Οκτ 2021 | 09:20

Ένα μικρό κόμμα του 31,5%

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που κοντεύει σχεδόν μια δεκαετία σε ποσοστά πέριξ του 30%, στην πράξη αποδεικνύει συνεχώς ότι ο παλιός εαυτός του 4% το καταδιώκει συνεχώς.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 06 Οκτ 2021 | 14:10

Σφαγή στο ΚΙΝΑΛ για τις οικονομικές εισφορές των ευρωβουλευτών: Σκληρή απάντηση Ανδρουλάκη - Καϊλή σε Κεγκέρογλου

Ο Γραμματέας της ΚΟ Β. Κεγκέρογλου ζήτησε από τους ευρωβουλευτές Ν. Ανδρουλάκη και Ε. Καϊλή μερικές χιλιάδες ευρώ για εισφορές στο κόμμα, για να πάρει την απάντηση ότι αυτό απαγορεύεται από την Ευρωβουλή.

ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 06 Οκτ 2021 | 13:30

Διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνογαλλική συμφωνία: Φίλης και Αναγνωστοπούλου σε πιο σκληρή γραμμή

Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματευόταν αντίστοιχη συμφωνία με τη Γαλλία το 2018, βουλευτές του κόμματος εκφράζουν τη συνολική διαφωνία τους με την ελληνογαλλική συμφωνία.

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΑ 27 Οκτ 2021 | 07:01

Φώφη Γεννηματά: Οταν χόρεψε το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας στη γιορτή της, πριν από 18 χρόνια [βίντεο]

Η Φώφη Γεννηματά χορεύει το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας ανήμερα της ονομαστικής της εορτής στο σπίτι της οικογένειάς της στη Βούλα.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 26 Οκτ 2021 | 22:08

Φώφη Γεννηματά: Το τελευταίο της SMS στη Συλβάνα Ράπτη - "Είμαι καλύτερα"

Συντετριμμένη από τον θάνατο της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η Συλβάνα Ράπτη σε ανάρτησή της πόσταρε την τελευταία συνομιλία της με τη Φώφη Γεννηματά

ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ 26 Οκτ 2021 | 20:24

Φώφη Γεννηματά: Η Τόνια Αντωνίου θα πάρει τη θέση της στη Βουλή

Η Τόνια Αντωνίου παίρνει την έδρα στη Βουλή που είχε η Φώφη Γεννηματά