Κατάθεση-καταπέλτης για τη Χρυσή Αυγή από προστατευόμενο μάρτυρα

Ενταση δημιουργήθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής εξαιτίας της κατάθεσης προστατευόμενου μάρτυρα ο οποίος έδωσε λεπτομέρειες για την εκπαίδευση των μελών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ενταση δημιουργήθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής εξαιτίας της κατάθεσης προστατευόμενου μάρτυρα ο οποίος έδωσε λεπτομέρειες για την εκπαίδευση των μελών, αλλά και πως λειτουργούσε η οργάνωση. Ως αμιγώς στρατιωτικού τύπου και μέσω αυτής οργανώνονταν επιθέσεις τόσο κατά αλλοδαπών όσο και άλλων ατόμων που είχαν στοχοποιηθεί.

Ο μάρτυρας κατέθεσε από ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ, όπου ήταν παρόντες εισαγγελέας και πταισματοδίκης. Στο δικαστήριο ακούγονταν μόνο η αλλοιωμένη του φωνή.

Ο μάρτυρας δέχτηκε εκατοντάδες ερωτήσεις από την έδρα του δικαστηρίου αλλά και τους συνήγορους υπεράσπισης με τον ίδιο να απαντά για όσα ο ίδιος γνώριζε για τη δομή, τη δράση και την εγκληματική δραστηριότητα της Χ.Α.

Υπήρξε μέλος από το 2012 έως το 2013 και κατέθεσε ότι η Χρυσή Αυγή είχε στρατιωτική οργάνωση και έκανε λόγο για τις "λεγόμενες βόλτες" εννοώντας τις επιθέσεις κατά αλλοδαπών και άλλων.

Ανέφερε σχετικά:

"Στη Χρυσή Αυγή γινόταν προπαγάνδα για πατριωτικούς λόγους. Είχαμε τις λεγόμενες βόλτες, τα "ντού", τις επιθέσεις δηλαδή, κάναμε πολεμικές ασκήσεις, για να είμαστε έτοιμοι για πολλά πράγματα, ξέρουν τί εννοώ, αν χρειαζόταν να πάμε να χτυπήσουμε κάποιον, η να κάνουμε κάποια φασαρία".

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του μάρτυρα, ο ίδιος είχε εκπαιδευτεί στρατιωτικά από την οργάνωση στη Μαλακάσα, όπου παρών ήταν και ο Γιώργος Ρουπακιάς, ενώ για τον Ηλία Κασιδιάρη, ανέφερε ότι "και παρακολουθούσε και μετείχε στις εκπαιδεύσεις".

"Στη Μαλακάσα πήγα τρεις φορές για εκπαίδευση. Σκληρή εκπαίδευση με πολύ πόνο. Ημασταν εκεί 30-35 άτομα με εκπαιδευτές διάφορους και ένας από αυτούς ήταν στρατιωτικός. Εκεί ήταν και ο Ρουπακιάς, ήταν υπεύθυνος ομάδας, είχε αξίωμα μπορούσε να πηγαίνει παντού, όχι σαν κι εμάς. Μιλούσε με τους μεγάλους. Εκεί είχε έρθει και ο Κασιδιάρης που παρακολουθούσε αλλά μια φορά μας έκανε και εκπαίδευση, πολεμικές τέχνες".

Ιδιαίτερη σημασία έχει η μαρτυρία του για δύο «ντου» που έλαβε μέρος και ο ίδιος όπου όπως είπε "χτυπήθηκε Πακιστανός, πολύ άσχημα το παλληκάρι. Πήγαμε 20 μηχανάκια με δύο πάνω το καθένα. Η επίθεση κράτησε 20 λεπτά".

"Στις οργανώσεις Νίκαιας, Περάματος και Πειραιά, υπήρχαν μαχαίρια, στυλιάρια και όπλα που ήταν διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά. Ο Πατέλης, για παράδειγμα είχε δύο περιστρόφα, το ένα 45αρι".

Πρόεδρος: Την εκπαίδευση την χαρακτηρίζετε σκληρή.

Μάρτυρας: Ηταν σκληρή σαν τους κομάντο.

Πρόεδρος: Είπατε σκληρή και με πολύ πόνο.

Μάρτυρας: Μας δίνανε και μερικές γερές στον αυχένα για να μαθαίνουμε στον πόνο.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας αναφέρθηκε, εκτενώς στο πώς ήταν δομημένα τα Τάγματα Εφόδου και ποιος ήταν ο σκοπός τους.

Εισαγγελέας: Πείτε μας για τα Τάγματα Εφόδου, τί ήταν και τί έκαναν.

Μάρτυρας: "Τα Τάγματα Εφόδου ήταν με 20 η 30 άτομα. Φορούσαν μαύρα παντελόνια και μπλούζα της ΧΑ στη Νίκαια, στον Πειραιά παντελόνι παραλλαγής και μπλούζα της ΧΑ και είχαμε στυλιάρια μεγάλα που υποτίθεται ότι ήταν σημαίες. Τα Τάγματα τα είχαμε για τους ξένους και για εκείνους που δεν θέλανε τη ΧΑ. Είχαμε επικεφαλής που έδινε το σύνθημα για το "ντού" και το κάναμε".

Στη συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο πως άρχισε να αποστασιοποιείται από την στρατιωτική οργάνωση της ΧΑ και τόνισε με έμφαση "Δεν ήθελα να γίνω δολοφόνος".

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του, ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα "ζητάω συγνώμη κι ας μην ήμουν στο περιστατικό" είπε και πρόσθεσε ότι δέχθηκε απειλές ο ίδιος και η οικογένεια του μετά την κατάθεσή του στον αντεισαγγελέα του ΑΠ.

Μιλώντας για το ρόλο του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο μάρτυρας είπε "ότι οι εντολές για τις επιθέσεις ήταν σε γνώση του γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να πάρει τέτοια απόφαση χωρίς εκείνος να το γνωρίζει".

Μάλιστα ο μάρτυρας αποκάλυψε πως πολλές φορές οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς είχαν σχέση "με την κονόμα".

"Τους φοβίζανε και τους πουλάγανε κινητά, τσιγάρα, και άλλα όλα για την κονόμα. Αλλά και τα μέλη της ΧΑ όλο πληρώναμε. Πουλούσαν τα πάντα σημαίες, λάβαρα..."

Με τη λήξη της κατάθεσης του μάρτυρα υπήρξε μεγάλη ένταση, καθώς σύσσωμη η υπεράσπιση υποστήριξε πως η κατάθεση ήταν κατευθυνόμενη και πως παρόντες στο δωμάτιο του μάρτυρα ήταν άνθρωποι που τον καθοδηγούσαν. Κατατέθηκε ένσταση αφού υποστηρίχθηκε ότι άκουσαν "υποβολέα".

Το δικαστήριο κάλεσε τους παριστάμενους στο χώρο εισαγγελέα και δικαστή να βεβαιώσουν αν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Εισαγγελέας. Διαβεβαιώνω το δικαστήριο και όλους τους παράγοντες της δίκης, ότι στο χώρο είναι μόνον ο μάρτυρας και εμείς οι δύο.

Δικαστής. Επιβεβαιώνω ότι στο χώρο είναι μόνον ο μάρτυρας και εμείς. Κατηγορηματικά διαβεβαιώνουμε αυτό που λέμε.

Παρόλα αυτά, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων απείλησε με αποχώρηση παρά τις διαβεβαιώσεις των δικαστικών λειτουργών, ότι ο μάρτυρας καταθέτει μόνος του. Η διαδικασία αναβλήθηκε για την προσεχή Τετάρτη.

ΤΟ ΕΝΑ ΗΤΑΝ ΑΝΗΛΙΚΟ 04 Μαρ 2020 | 11:12

Δύο δίκες στη Λαμία: Ξυπνούν ανατριχιαστικές μνήμες από την ασέλγεια σε δύο κορίτσια ΑΜΕΑ

Δύο υποθέσεις που σε διαφορετική χρονική στιγμή συγκλόνισαν την τοπική κοινωνία της Φθιώτιδας και όχι μόνο.

03 Μαρ 2020 | 17:01

Πατέρας Τοπαλούδη: Γιατί της είχες βάλει το μαχαίρι στο λαιμό; Κάθαρμα, αλήτη

Δεν άντεξε κατά τη διάρκεια της δίκης ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη και ξέσπασε φωνάζοντας στον 21χρονο κατηγορούμενο αλβανικής καταγωγής

ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ 03 Μαρ 2020 | 13:09

Σόου του 23χρονου Ροδίτη στη δίκη Τοπαλούδη: Είμαι ληστής και... εφοπλιστής και όχι βιαστής

Σε παραλήρημα ο 23χρονος κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Πλακώθηκαν οι κατηγορούμενοι. Ειρωνίες στην Πρόεδρο της έδρας, βρισιές και απειλές.

ΛΟΓΩ ΑΜΦΙΒΟΛΙΩΝ 03 Μαρ 2020 | 11:54

Την αθώωση του ηθοποιού για το βιασμό του ταξιτζή πρότεινε η εισαγγελέας

Ανέφερε πως για όλα όσα ειπωθεί και διατυπωθεί υπήρξε ένας αντίλογος.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ FACEBOOK 30 Μαρ 2020 | 23:26

Πολάκης: Δεν θα προσφέρω τον μισθό μου τον πρώτο μήνα - Θα συνεισφέρω αλλιώς

Πώς απάντησε στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους βουλευτές ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ TWITTER 30 Μαρ 2020 | 21:37

Χρήστος Παππάς: Εμετικές αναρτήσεις για Γλέζο αλλά και Τσιόδρα

Ο χρυσαυγίτης πρώην βουλευτής προσέβαλε τη μνήμη του Μανώλη Γλέζου και τα έβαλε και με τον Σωτήρη Τσιόδρα

ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ 30 Μαρ 2020 | 18:41

Άμεση κατεδάφιση 450 κτιρίων στο Ελληνικό - Ποια διατηρούνται

Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΕΣΑ, κατεδαφίζονται τα 450 κτίρια από τους συνολικά 958 κτιριακούς όγκους.

Η ΤΥΧΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ 30 Μαρ 2020 | 18:25

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τον Μανώλη Γλέζο- Η συνάντησή τους που δεν θα ξεχάσει

Ιδιαίτερη αναφορά στον θάνατο του Μανώλη Γλέζου έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης.

ΓΙΑ ΔΥΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΗΝΕΣ 30 Μαρ 2020 | 18:15

Κορονοϊός: Το 50% της δημαρχιακής του αποζημίωσης καταθέτει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ζέρβας

Το ήμισυ της δημαρχιακής του αποζημίωσης για δύο τουλάχιστον μήνες υπέρ του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ 50% ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥΣ 30 Μαρ 2020 | 17:36
ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 30 Μαρ 2020 | 16:23

Νέα τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη για τον κορονοϊό - Τι εξετάστηκε

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως πρώτο μέλημα σε όλα τα γηροκομεία της χώρας πρέπει να είναι η απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών κανόνων και των συστάσεων του ΕΟΔΥ.

30 Μαρ 2020 | 16:22

Δημοσία δαπάνη η κηδεία του Μανώλη Γλέζου

Ο Μανώλης Γλέζος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 98 χρονών