Novartis: Στοιχεία φωτιά για «Ρασπούτιν» καταθέτει ο εισαγγελέας Αγγελής

Ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα της υπόθεσης Novartis το οποίο προχώρησε σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το ρόλο Ρασπούτιν θα περάσει την είσοδο της Βουλής.

katathetei-o-eisaggeleas-aggelis-gia-novartis-kai-raspoutin
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα της υπόθεσης Novartis το οποίο προχώρησε σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το ρόλο Ρασπούτιν θα περάσει σήμερα την είσοδο της Βουλής.

Πρόκειται για τον αντεισαγγελέα του Αρείου Ιωάννη Αγγελή που με την κατάθεση του ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής ανοίγει τον κύκλο των δικαστικών λειτουργών που έχουν κληθεί από τους βουλευτές για να τους διαφωτίσουν για το αντικείμενο της έρευνας τους.

Οι καταθέσεις τόσο του ιδίου όσο και της πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ραίκου οδήγησαν σύμφωνα με πληροφορίες την ΝΔ στην απόφαση να συστήσει προανακριτική επιτροπή για να διερευνήσει τυχόν εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης σε σκευωρία με αφορμή το σκάνδαλο Novartis.

O κ. Αγγέλης έχει φωτογραφήσει χωρίς πάντως να κατονομάσει τον αποκαλούμενο Ρασπούτιν. Φέρεται ωστόσο να έχει πει ότι ήταν μέλος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.  

Στις καταθέσεις του φέρεται να έχει δηλώσει ότι όλοι είχαν αισθήματα φόβου απέναντι του και ότι εκείνος ήταν ωσεί παρών στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Ο ίδιος πάντως φέρεται να είχε καταθέσει ότι το όνομα του Ρασπούτιν το γνώριζε τόσο η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου καθώς και η πρώην Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. Είχε μάλιστα πει ότι σε συναντήσεις που είχε και με τους τρείς είχε συμφωνηθεί να απομακρυνθεί από τη θέση της η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη επειδή ο Ρασπούτιν είχε έντονη επιρροή πάνω της.

Αίσθηση είχε προκαλέσει εξάλλου ο ισχυρισμός του ότι η παρέμβαση Ρασπούτιν δεν περιορίζονταν μόνο στην υπόθεση Novartis, αλλά είχε λόγο και ρόλο και σε άλλες υποθέσεις. Συγκεκριμένα φέρεται να έχει καταθέσει ότι από το 2013 υπήρχαν δικογραφίες στην εισαγγελία Διαφθοράς που δεν είχαν κινηθεί καθόλου, ενώ για άλλες που μπήκαν στο αρχείο ο κ. Αγγέλης φέρεται να είπε ότι αν γίνει έρευνα κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους.

Αποκαλυπτικός ήταν και για το ρόλο της Ελένης Τουλουπάκη.  Σύμφωνα με τη δικογραφία που βρίσκεται στη Βουλή ο αντιεισαγγελέας φέρεται να έχει πει ότι η αντιεισαγγελέας είχε επιλέξει μια γρήγορη διαδικασία χωρίς την τήρηση δικονομικών κανόνων.

Κατά άλλες πληροφορίες στο ταξίδι που είχε γίνει στην Βιέννη και στο οποίο συμμετείχαν εκτός από τον ίδιο και η κυρία Τουλουπάκη προκειμένου να συναντηθούν με Αμερικανούς εισαγγελείς για να τους δώσουν στοιχεία για τη Novartis, η εισαγγελέας Διαφθοράς φέρεται του είπε ότι είχε αποφασίσει να ασκήσει ποινική δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων οι οποίοι είχαν διατελέσει υπουργοί Υγείας σε κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το ταξίδι αυτό ήταν και η αιτία να παραιτηθεί τον περασμένο Ιανουάριο,  από τη θέση του εποπτεύοντα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.

Τον περασμένο Ιούνιο είχε προκαλέσει «θόρυβο» η αναφορά που είχε αποστείλει στην οποία μιλούσε για σωρεία παρεμβάσεων στις έρευνες, για διαδικασίες ενοχοποίησης συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, αλλά και εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:

· Όλες του οι ενέργειες αναφορικά με την υπόθεση Novartis ήταν υπό την εποπτεία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου την οποία ενημέρωνε τακτικότατα.

· Είχε ενημερώσει από κοινού με την προαναφερθείσα τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου για το «δικονομικώς στραβό δρόμο» που είχε πάρει η πορεία των ερευνών λόγω και της κατάστασης που επικρατούσε στην εισαγγελία Διαφθοράς.

· Η παραίτηση του έγινε για λόγους ευθιξίας λόγω της διάδοσης χαλκευμένων πληροφοριών και την προσπάθεια δημιουργίας σκευωρίας εναντίον του. Ο κ. Αγγέλης στο σημείο αυτό διαμήνυε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να πάει φυλακή λόγω των λαθών της έρευνας που προσπαθούν να του φορτώσουν. Ανέφερε επίσης ότι όλοι γνώριζαν ποιος κρύβεται πίσω από το όνομα Ρασπούτιν αλλά κανείς δεν τολμά να το πεί.

· Οι ασχολούμενοι με την έρευνα εισαγγελείς Διαφθοράς διέπραξαν λάθη και σφάλματα  ανακριτικής τακτική που πρέπει να ελεγχθούν. Για παράδειγμα ήταν σφάλμα η ένταξη του Νίκου Μανιαδάκη σε καθεστώς προστασίας καθώς εκκρεμούσαν δύο προανακριτικές έρευνες εις βάρος του.

·Οι καταγγελίες του ουδέποτε ερευνήθηκαν, τέθηκαν στο αρχείο και παρέμειναν εκεί μέχρι να υπάρξουν δημοσιεύματα. ​

 

Φωτό: Ευρωκίνηση

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook