Follow us

Κατρίνης: Εθνική ενότητα, συνεννόηση και αποφασιστικότητα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα

Ο κ. Κατρίνης ανέφερε ότι σταθερή επιδίωξη της Τουρκίας είναι να θέσει το Αιγαίο εκτός των κανόνων και της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαίου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΒΟΥΛΗ

Με αναφορά στις προκλητικές και επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νέο κλιματικό νόμο, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

‘’Το ΠΑΣΟΚ προτάσσει αυτή τη στιγμή το μήνυμα της εθνικής ενότητας και συνεννόησης . Ένα μήνυμα που απευθύνεται όχι μόνο στον ελληνικό λαό αλλά και στην κυβέρνηση και τα κόμματα.’’ τόνισε ο κ.Κατρίνης που επισήμανε ότι η Τουρκία δημιουργεί ένταση, έκλεισε τους διαύλους επικοινωνίας και είναι φανερό ότι θα επιδιώξει de facto τη δημιουργία τετελεσμένων που θα αμφισβητήσουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ανέφερε ότι σταθερή επιδίωξη της Τουρκίας είναι να θέσει το Αιγαίο εκτός των κανόνων και της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να ενημερώσει για τις ενέργειες της Τουρκίας τη διεθνή κοινότητα και να καταστήσει σαφές ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο, όπως ορθά έπραξε ο Πρωθυπουργός έστω και με καθυστέρηση με την επιστολή του στον ΟΗΕ.

"Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι επιθετικές ενέργειες δεν θα μείνουν αναπάντητες Η Ελλάδα σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση θα ζητήσει την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε προς την Τουρκία, ανάλογες με αυτές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία’’ ανέφερε ο κ.Κατρίνης που απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τόνισε:

‘’Σωστά ο Υπουργός των Εξωτερικών λέει ότι η Ελλάδα δεν θα οξύνει την κατάσταση.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν συνιστά όξυνση η ανάληψη πρωτοβουλιών για να ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα αλλά και υπερεθνικοί οργανισμοί για την επιθετικότητα της Τουρκίας και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Διαβάστε Επίσης

Πρέπει να γίνει σαφές προς όλους είναι ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας υπονομεύει τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ότι η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό κινείται εκτός του δυτικού συστήματος ασφαλείας.Και όλα αυτά δεν μπορούν να μένουν χωρίς συνέπειες και πολύ περισσότερο να εξισώνονται θύματα και θύτες.’’ επισήμανε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής.

Αναφερόμενος στο νέο κλιματικό νόμο, ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι στο νόμο υπάρχουν στόχοι για την απολιγνιτοποίηση αλλά δεν υπάρχουν στόχοι για την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Σε όλη την Ευρώπη, ο βασικός στρατηγικός στόχος είναι η απεξάρτηση από το φυσικό αέριο αλλά στην Ελλάδα, η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει κανένα ρεαλιστικό σχέδιο για αυτό.

Ανέφερε ότι οι προβλέψεις του νέου κλιματικού νόμου που η κυβέρνηση διαμόρφωσε μονομερώς, για την ηλεκτροπαραγωγή, την θέρμανση και την ηλεκτροκίνηση, υπολείπονται των μέτρων που έχει διαμορφώσει η Κομισιόν.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ από το 2021 έχει καταθέσει, με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, συγκεκριμένη πρόταση για τον κλιματικό νόμο με στρατηγικούς άξονες και στόχους και κυρίως με συγκεκριμένες πολιτικές και πόρους .

Αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ , που δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο στον κλιματικό νόμο αφού περιλαμβάνει:

-Στρατηγική στόχευση για την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

-Θεσμοθέτηση της κλιματικής συνέλευσης, με τους πολίτες να συμμετέχουν και να διαμορφώνουν τις πολιτικές για την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

-Ανεξάρτητο Επιστημονικό Συμβούλιο με ουσιαστικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες.

Κατέκρινε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών τονίζοντας ότι είναι δεδομένο ότι δεν θα φορολογηθεί το συνολικό ποσό των 930 εκατ. ευρώ των υπερκερδών, ούτε καν τα 591 εκατομμύρια ευρώ που προκύπτουν μετά τις εκπτώσεις της ΔΕΗ.

Κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει ότι έκανε ο Ιταλός Πρωθυπουργός κ.Ντράγκι, να εφαρμόσει τον απλό αλγόριθμο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που δεν μπλέκει τη χονδρεμπορική με τη λιανική αγορά, αλλά προσδιορίζει με ακρίβεια τα υπερκέρδη εκεί που δημιουργούνται.

Επισήμανε ότι εδώ και μήνες, το ΠΑΣΟΚ ζητούσε να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας ενώ η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα, τονίζοντας ότι υπήρχαν κυβερνητικά στελέχη που εκτέθηκαν με δημόσιες δηλώσεις και παρεμβάσεις τους, πείθοντας όλο και περισσότερους ότι η κυβέρνηση δεν είναι δίπλα στον πολίτη αλλά δίπλα στους προμηθευτές ενέργειας.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ 27 Ιουν 2022 | 18:12

EE: "Σε τέλμα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας" λέει ο Επίτροπος Διεύρυνσης

Ο Επίτροπος ανέφερε ότι η Κομισιόν συνεχίζει την εντατικοποίηση της δέσμευσης με την Τουρκίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος..

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 27 Ιουν 2022 | 16:34

Η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και το ΝΑΤΟ- Τα απόρρητα έγγραφα που αποκάλυψε Το Βήμα

Απόρρητα έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα, για τη στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στις θέσεις της Άγκυρας, προβάλλονται ως επιχειρήματα στην Τουρκία για την αιτιολόγηση των θέσεών της

ΕΡΩΤΗΣΗ 22 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 27 Ιουν 2022 | 13:14

Ανεπάρκεια και ολιγωρία καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, για την "μαφιόζικη απαγωγή" του 6χρονου στη Νορβηγία

Ερώτηση 22 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της απαγωγής και μεταφοράς του 6χρονου Ράινερ στη Νορβηγία, στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Εργασίας Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 27 Ιουν 2022 | 13:08

Μάντζος: Με ευθύνη του πρωθυπουργού η εκλογολογία κινδυνεύει να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία

Ο κ. Μάντζος προσέθεσε ότι ο τόπος με ευθύνη του πρωθυπουργού, υπουργών του και των κυβερνητικών στελεχών, οδηγείται σε συνθήκες αστάθειας.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 27 Ιουν 2022 | 13:03

Τούρκος αντιδήμαρχος κολύμπησε από το Καστελόριζο στα τουρκικά παράλια - Άνοιξε σημαία της "ανεξάρτητης δυτικής Θράκης"

Ο αντιδήμαρχος Τσεμ Κουρσάντ Χασάνογλου κολύμπησε 7,1 χλμ από το Καστελόριζο έως τα τουρκικά παράλια και ανοιξε σημαία της ανεξάρτητης δυτικής Θράκης.

ΝΟΥΜΑΝ ΚΟΥΡΤΟΥΛΜΟΥΣ 27 Ιουν 2022 | 12:31

Νέα πρόκληση από Τούρκο αξιωματούχο για την "στρατιωτικοποίηση των νησιών"

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος επανέλαβε ότι "η στρατιωτιοποίηση των νησιών του Αιγαίου, που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, δεν συμβάλλει στην ειρήνη της περιοχής".

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 27 Ιουν 2022 | 10:51

Συνομιλία με τους ηγέτες Σουηδίας και Φινλανδίας θα έχει ο Ερντογάν την Τρίτη στη Μαδρίτη

Η πρώτη συνάντηση του Ερντογάν με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο και την Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον θα πραγματοποιηθεί στην αρχή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ 27 Ιουν 2022 | 09:55

Τουρκικές προκλήσεις: Ο Καλίν ζήτησε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αλλά δεν αμφισβήτησε την κυριαρχία τους

Ο Καλίν επανέλαβε ότι η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι παράνομη και τόνισε ότι η Τουρκία προβάλλει αυτό το θέμα βάσει των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ 27 Ιουν 2022 | 07:50

Προκαλεί πάλι η Τουρκία: Κόβει το Αιγαίο στα δύο με παράνομη ΝΟΤΑΜ

Η Τουρκία δέσμευσε παράνομα με την ΝΟΤΑΜ 4050/22 περιοχές για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης και προστασίας του περιβάλλοντος για ένα μήνα, κόβοντας το Αιγαίο στην μέση.

ΠΑΖΑΡΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 27 Ιουν 2022 | 07:31

Τουρκικές απειλές και παραβιάσεις ενόψει Συνόδου του ΝΑΤΟ - Ο Ερντογάν παρακαλάει για συνάντηση με Μπάιντεν

Ο Ταγίπ Ερντογάν εντείνει τις προσπάθειες του τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στην Μαδρίτη.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ 26 Ιουν 2022 | 20:51

"Δεν τον συνέλαβαν, τον απήγαγαν": Τι λέει ο γιος του Έλληνα που οι Τούρκοι έβαλαν φυλακή ως κατάσκοπο της ΕΥΠ

Ο γιος του Έλληνα συριακής καταγωγής που κρατείται ως κατάσκοπος της ΕΥΠ μιλά για την κινηματογραφική απαγωγή του πατέρα του, Αμάρ Αμπάρα.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 26 Ιουν 2022 | 19:32

Αδιάκοπες οι τουρκικές προκλήσεις: Δύο τουρκικά drone έκαναν 36 παραβιάσεις σε μια μέρα

Συνολικά 36 παραβιάσεις του FIR Αθηνών πραγματοποίησαν σήμερα Κυριακή τα τουρκικά drone

«ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ» 26 Ιουν 2022 | 17:25

Στη φυλακή ο Αμάρ Αμπάρα που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας από τους Τούρκους

Ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα οδηγήθηκε με τεθωρακισμένο όχημα της τουρκικής Αστυνομίας στον ανακριτή.