Κατρούγκαλος: "Το ταξίδι Τσίπρα θα επιβεβαιώσει τις καλές σχέσεις με Ρωσία"

"Η αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού μας με τον Πρόεδρο Πούτιν και τον πρωθυπουργό Μεντβέντεφ θα επιβεβαιώσει την πολύ καλή κατάσταση των διμερών μας σχέσεων"

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

«Η αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού μας με τον Πρόεδρο Πούτιν και τον πρωθυπουργό Μεντβέντεφ θα επιβεβαιώσει αυτήν την πολύ καλή κατάσταση των διμερών μας σχέσεων και θα δώσει την αναγκαία περαιτέρω ώθηση που απαιτεί», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την έναρξη της 11ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας.

Οι εργασίες της 11ης ΜΔΕ αποσκοπούν στην προώθηση της δράσεων της διμερούς συνεργασίας στους ανωτέρω τομείς και στο σχεδιασμό και προώθηση συναφών μελλοντικής δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές εστιάζουν και στην προετοιμασία της υπογραφής σειράς συμφωνιών αύριο, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο κ. Κατρούγκαλος, που συμπροεδρεύει με τον υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας, Εβγκένι Ντίτριχ, υπογράμμισε ότι «η Ελλαδα και η Ρωσία έχουν πατροπαράδοτα καλές σχέσεις». Επισήμανε ότι «γιορτάζουμε φέτος τα 190 χρόνια των στενών διπλωματικών μας σχέσεων» και πως η αυριανή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο και τον Ρώσο πρωθυπουργό δεν είναι η μόνη, αλλά είναι παραπάνω από δύο φορές που έχουν συναντηθεί, όπως επανειλημμένες ήταν και οι επισκέψεις σε επίπεδο ΥΠΕΞ, αλλά και υπουργών Ενέργειας και Μεταφορών. «Όλα αυτά δείχνουν το πολύ καλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και το περιθώριο ακόμα μεγαλύτερης βελτίωσης τους είναι πολύ σημαντικό». Ο ΑΝΥΠΕΞ είπε ότι και προσωπικά έχει προσπαθήσει να συνεισφέρει στη βελτίωση αυτή και ανακοίνωσε ότι αποδέχεται με χαρά την πρόσκληση για το προσεχές διεθνές οικονομικό φόρουμ της Πετρούπολης, «στο οποίο θα είμαι όπως και τις τελευταίες δύο χρονιές, που είχα τη χαρά να συμμετέχω, έχοντας μαζί μου και ένα σημαντικό κύκλο επιχειρηματιών από τη χώρα μας».

Ο. Κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «η στιγμή που λαμβάνει χώρα η σύνοδος της Επιτροπής μας, είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί συμπίπτει με την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση». «Είχαμε συνεχή αύξησης της οικονομίας μας για τα τελευταία 6 τρίμηνα, κάτι που είχε να συμβεί εδώ και 15 χρόνια στην Ελλάδα», είπε, ενώ επισήμανε ότι για το τελευταίο τρίμηνο η ανάπτυξη της οικονομίας τρέχει με 2,2% και οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά ανάγονται στο 2,5%. Είπε ότι δεν είναι μόνο ποσοτική η βελτίωση, αλλά και ότι η Ελλάδα επιδίωξε να έχει ένα νέο οικονομικό-παραγωγικό μοντέλο που αντιμετωπίζει τις αδυναμίες του παρελθόντος και αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. «Σε πολλά από αυτά έγκεινται και οι πολλές ευκαιρίες που έχουμε για τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων».

«Θεωρούμε», σημείωσε, «ένα από τα βασικά συγκρκιτικά μας πλεονεκτήματα, τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας, μια φυσική γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Γι' αυτόν τον λόγο θέλουμε να γίνουμε ένα κόμβος ενέργειας και μεταφορών και logistics, κάτι που είναι στην 'καρδιά' των διμερών μας σχέσεων». Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η Ελλάδα, όπως και η Ρωσία, ενδιαφέρεται για τις τεχνολογίες αιχμής, «έχουμε την πιο μορφωμένη γενιά νέων Ελλήνων από καταβολής ελληνικού κράτους, όπως αντιστοίχως κι εσείς, και θεωρούμε ότι τομείς όπως των νέων τεχνολογιών -σε ορισμένους από τους οποίους έχουμε κι εμείς ένα σχετικό προβάδισμα, όπως ιδιαίτερα στις ΑΠΕ- μπορούν να είναι από τα βασικά σημεία συνεργασίας μας».

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ακόμη ότι «και στο πλαίσιο της ΕΕ έχουμε προσπαθήσει να είμαστε μια πολιτική γέφυρα ανάμεσα σε αυτό που είναι το πολιτικό μας σπίτι, την ΕΕ, και τη Ρωσία». Πρόσθεσε ότι είχε την πρωτοβουλία να αναζητήσει τις δυνατότητες συνεργασίας και με την Ευρασιατική Ένωση, «στο βαθμό βέβαια που αυτό είναι δυνατό, ενόψει των αποκλειστικών αρμοδιοτήτων που η ΕΕ έχει στις περισσότερες εμπορικές σχέσεις.

«Έχουμε μια ευκαιρία να προάγουμε ακόμα περισσότερο τις διμερείς οικονομικές σχέσεις», σημείωσε, και δήλωσε ιδιαίτερα ευγνώμων για τον τρόπο που ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών χειρίστηκε τις μέχρι τώρα συζητήσεις της Επιτροπής. Δεσμεύτηκε να μην είναι αποσπασματική, αλλά συστηματική, αυτή η συνεργασία, ώστε να είναι συνεχής για να προωθήσει όλα τα κοινά οικονομικά μας συμφέροντα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 28 Φεβ 2020 | 16:31

Ο Τσίπρας καλεί την Κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό

"Να εγγυηθεί η Ε.Ε την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας ή να εκπονηθεί εναλλακτικό σχέδιο", λέει η Κουμουνδούρου.

ΝΕΚΡΟΙ 53 ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ 28 Φεβ 2020 | 14:08

Μόσχα σε Άγκυρα: Μην παραβιάζετε την εκεχειρία-Ο Συριακός στρατός έχει δικαίωμα να απαντήσει

Οι χθεσινοί βομβαρδισμοί ανεβάζουν σε τουλάχιστον 53 τον αριθμό των τούρκων στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Ιντλίμπ.

«ΠΟΡΤΑ» ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ 27 Φεβ 2020 | 16:18

Ο Πούτιν αρνείται να συναντηθεί με τον Ερντογάν - Τι αναφέρει το Κρεμλίνο

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι πιθανότατα θα συναντηθεί με τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη.

«ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΘΑ ΦΕΡΝΑΤΕ ΤΗΝ ΤΑΞΗ» 27 Φεβ 2020 | 14:25

Τσίπρας σε κυβέρνηση: Έχετε οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα του χάους

Ευθύνες για καταστάσεις "χάους" και "ανασφάλειας" επέρριψε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 27 Φεβ 2020 | 11:02

Στο πλευρό των νησιωτών ο ΣΥΡΙΖΑ - Αποστάσεις από τις βιαιότητες

"Η βία δεν μπορεί να απαντηθεί με βία" λέει η Κουμουνδούρου και ζητά παραίτηση Χρυσοχοίδη.

ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΑΠΟ ΚΙΝΑ 26 Φεβ 2020 | 18:28

Κοροναϊός: Πέντε πρωτότυπα εμβόλια κατά του ιού κατασκεύασε η Ρωσία

"Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί πέντε πρωτότυπα εμβόλια, αλλά αυτό είναι το αρχικό στάδιο της επεξεργασίας"

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΙΝΤΛΙΜΠ 26 Φεβ 2020 | 14:00

Ο Ερντογάν γιορτάζει τα 66α γενέθλιά του με απειλές σε Ρωσία και Συρία

Προειδοποίησε ότι πλησιάζει το τέλος της διορίας που έχει θέσει για την αποχώρηση του στρατού του Άσαντ.

ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ 25 Φεβ 2020 | 15:03

Ο Μητσοτάκης μέτρησε πόσες φορές ο Τσίπρας είπε τη λέξη "πολίτης" και πόσες τη λέξη "Αριστερά"

Πέραν των όλων των άλλων, ένα σημείο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση.

ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 24 Φεβ 2020 | 20:13

Τσίπρας: Σχέδιο της κυβέρνησης η πλήρης ιδιωτικοποίηση δικτύων και ενεργειακών φορέων

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανοίξει μία συζήτηση συνολικά αλλά και για τα επιμέρους θέματα της κλιματικής αλλαγής

24 Φεβ 2020 | 16:09

O σωσίας του... Σπηλιωτόπουλου πήγε στην ομιλία Τσίπρα

Απάντηση στα δημοσιεύματα  που τον ήθελαν να δίνει το παρών στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Tae Kwon Do, το απόγευμα του Σαββάτου, απάντησε ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, με ανάρτησή του στο facebook.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 23 Φεβ 2020 | 14:18

Γεννηματά: Στημένος ο καυγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα, αδιόρθωτοι και προβλέψιμοι

"Αδιόρθωτοι, πρόθυμοι και προβλέψιμοι" σχολίασε η Φώφη Γεννηματά, για την αντιπαράθεση των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα.