Καχυποψία για το παιχνίδι με τη συνταγματική αναθεώρηση

Για μικροκομματικά παιχνίδια κάνουν λόγο στη Συγγρού & η ηγεσία της ΝΔ εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική στις κυβερνητικές προθέσεις για τη Συνταγματική αναθεώρηση

Στέφανος Λιγνός
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΤΕΦΑΝΟς ΛΙΓΝΟς
Καχυποψία για το παιχνίδι με τη συνταγματική αναθεώρηση

Για μικροκομματικά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο στη Συγγρού και η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Στις 24 Ιουλίου, ημέρα επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η Ν.Δ. αναμένεται να παρουσιάσει τις δικές της απόψεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη επικρατεί προβληματισμός για το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανοίγει το θέμα στην παρούσα χρονική περίοδο και θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα και τη φοροεπιδρομή και στόχος είναι να μετατεθεί σε άλλο πεδίο ο δημόσιος διάλογος.

Αν και ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρεί επιβεβλημένη τη ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος, κάτι που είπε και ο ίδιος από τις πρώτες ημέρες της εκλογής του στην προεδρία της ΝΔ και μάλιστα ζήτησε στην πρώτη του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου να εκκινήσει άμεσα τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, εντούτοις με τον τρόπο που ανοίγει η συζήτηση, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πολλές ενστάσεις.

Πολλές ενστάσεις έχει η Ν.Δ. και για τον τρόπο που σκέπτεται να κινηθεί η κυβέρνηση και ειδικά με τη σκέψη που υπάρχει για να γίνει και δημοψήφισμα, μια κίνηση που δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα για το συγκεκριμένο λόγο, ενώ θυμίζουν και σχετικό παλαιότερο άρθρο (από το 2011) του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της Ν.Δ. καταγράφεται μια νέα ένταση, έστω και μέχρι στιγμής σε παρασκηνιακό επίπεδο και χαμηλής έντασης μεταξύ της νέας ηγετικής ομάδας και τμήματος της «καραμανλικής» πτέρυγας.

Ποια είναι η διαφορά; Οι καραμανλικοί αντιδρούν και διαφωνούν με την πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Βουλή, ενώ οι ίδιοι προκρίνουν την εκλογή από το λαό. Μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι η πρόταση της Ν.Δ. και επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά ήταν η εκλογή από το λαό, άποψη με την οποία, όπως συνεχίζουν, συμφωνεί και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί η παρούσα παρασκηνιακή σύγκρουση, καθώς είναι πολύ πιθανόν η θέση της Ν.Δ. να συζητηθεί και σε ειδική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Είμαστε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αποκτήσει κάποιες περισσότερες αρμοδιότητες ρυθμιστικού χαρακτήρα σε σχέση με αυτές που έχει σήμερα, αλλά προσωπικά είμαι αντίθετος στην απευθείας εκλογή από το λαό» τόνισε μόλις πριν δυο εικοσιτετράωρα ο Κυρ. Μητσοτάκης που τάσσεται υπέρ της αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του toc.gr στις αρχές του επόμενου μήνα και σε κάθε περίπτωση πριν από την επίσημη ανακοίνωση του Αλ. Τσίπρα στις 24 Ιουλίου, ημέρα επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η Ν.Δ. αναμένεται να παρουσιάσει τις δικές της απόψεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Οι προτάσεις της ΝΔ

Μεταξύ των προτάσεων που θα προτείνει η Ν.Δ. θα είναι:

  • Η διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητεία της Βουλής, με κατάργηση της δυνατότητας για προσχηματικούς πολιτικούς ελιγμούς που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυση της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας
  • Περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας με πενταετής θητεία της Βουλής
  • Δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων με κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργός
  • Η βουλευτική ασυλία να καλύπτει μόνο πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών
  • Να επεκταθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής,
  • Κατάργηση του μονοπωλίου της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 23 Νοε 2020 | 22:09

Σχολεία: "Στο τραπέζι" σχέδιο για άνοιγμα όλων των βαθμίδων στις 7 Δεκεμβρίου - Πληροφορίες για νέο διάγγελμα Μητσοτάκη

Σκέψεις για να ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί, την ίδια μέρα και σε όλη την χώρα.

«ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ» 23 Νοε 2020 | 20:57

Μητσοτάκης για Έκθεση Πισσαρίδη: Δεν "μασάει" τα λόγια της για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

Η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν πρέπει να γίνει επενδυτικός προορισμός χαμηλού κόστους, τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Νοε 2020 | 19:48

Επιτροπή Πισσαρίδη: Ολόκληρη η έκθεση - Οι 20 προτάσεις που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός για την οικονομία

Στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη η ολοκληρωμένη αναπτυξιακή μελέτη της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια της επιτροπής Πισσαρίδη.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 23 Νοε 2020 | 16:08

Οριστικό: Παρατείνεται το lockdown και την επόμενη εβδομάδα- Σκέψεις για περιορισμό των ατόμων στα "ρεβεγιόν"

Οι πληροφορίες λένε ότι το lockdown είναι δεδομένο ότι θα παραταθεί και μετά την 1η Δεκεμβρίου ενώ οι ανακοινώσεις για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς καθυστερούν

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 22 Νοε 2020 | 19:24

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύριο η παρουσίαση του σχεδίου Πισσαρίδη για την ελληνική οικονομία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αύριο στις 17:30, θα συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση του Σχεδίου της Επιτροπής Πισσαρίδη.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ "ΣΟΒΑΡΗΣ" ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ 22 Νοε 2020 | 17:57

Επίθεση Φίλη για τις εικόνες με στρατιωτικά και θρησκευτικά σύμβολα στη Βουλή - Στυγνή προσβολή της Δημοκρατίας

Ο Νίκος Φίλης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την προβολή εικόνων με στρατιωτικό και θρησκευτικό περιεχόμενο στο κτίριο της Βουλής.

ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΕΥΡΑΥΝΩΝΕΙ 21 Νοε 2020 | 16:08

Η Έλενα Ακρίτα "γκρεμίζει" την Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Τα 2 εκατ. ευρώ που της έδωσε ο Μίκης, τι τα έκανε;

Η κόρη του Μίκη είναι η κόρη του Μίκη. Τίποτα παραπάνω, γράφει η Ελενα Ακρίτα, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να γίνει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, αν είχε θελήσει να κάνει μια δική της δουλειά...

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ 21 Νοε 2020 | 15:28

ΝΔ: Με τη δράση "Έχεις Εμένα" κανείς δεν μένει μόνος του

Μέσω της νέας δράσης "έχεις εμένα" η Γραμματεία Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της ΝΔ, μας καλεί να μην ξεχάσουμε τους μοναχικούς ανθρώπους.

"ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ" 21 Νοε 2020 | 12:56

Το tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων: "Μας κάνετε περήφανους"

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις Ένοπλες Δυνάμεις

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 21 Νοε 2020 | 10:29

Μητσοτάκης στις εθελόντριες νοσηλεύτριες: "Σπίτι σας όλη η Ελλάδα - Σας είμαι βαθιά υπόχρεος" [Βίντεο]

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με 17 εθελόντριες νοσηλεύτριες και έναν εθελοντή νοσηλευτή που μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 20 Νοε 2020 | 07:36

Lockdown: Απομακρύνεται το σενάριο για άρση την 1η Δεκεμβρίου - Εννέα νομοί με τριψήφιοι αριθμό κρουσμάτων

Ακόμα και να ανοίξουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εστίασης κανείς δεν γνωρίζει το πόσο θα παραμείνουν ανοιχτά.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 19 Νοε 2020 | 22:57

Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη ηγετών της ΕΕ: "Η έξοδος από το lockdown πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των κρατών της ΕΕ σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 19 Νοε 2020 | 13:59

Μητσοτάκης για lockdown: Θα αρθεί, μόνο όταν μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ

"Θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνο όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο ΕΣΥ", τόνισε ο πρωθυπουργός.