ΚΕΔΕ και Δήμος Αθηναίων απορρίπτουν τον «Κλεισθένη»

«Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη διάλυση των τοπικών μας κοινωνιών» τονίζει σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΚΕΔΕ και Δήμος Αθηναίων απορρίπτουν τον «Κλεισθένη»

Ως απαράδεκτο «επέστρεψε» με επιστολή του, στο υπουργείο Εσωτερικών , το νομοσχέδιο με θέμα «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- Εμβάθυνση της Δημοκρατίας- Ενίσχυση της συμμετοχής», ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε), Γιώργος Πατούλης, υλοποιώντας την απόφαση που ελήφθη χθες με συντριπτική πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο της.

Αναφέροντας στην επιστολή του, προς τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, τους λόγους απόρριψης του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τονίζει «ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν προωθεί καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, που είναι κοινώς αποδεκτό ότι έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες». Επίσης ότι «δεν αντιμετωπίζει και δεν επιλύει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης» καθώς και ότι «δεν λαμβάνει υπόψη καμία από τις προτάσεις που κατέθεσε η Κ.Ε.Δ.Ε, κατά τη διάρκεια του δημόσιου διαλόγου που προηγήθηκε».

Επίσης δηλώνει, « εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη διάλυση των Δήμων και των τοπικών μας κοινωνιών. Είμαστε πρόθυμοι και να κάνουμε διάλογο και να συνεργαστούμε, για το καλό της Πατρίδας μας και της αυτοδιοίκησης. Αυτό όμως απαιτεί έμπρακτο σεβασμό από την Κυβέρνηση του θεσμού μας και των αιρετών εκπροσώπων του. Την πόλωση και την αντιπαράθεση την προωθούν όσοι μας αγνοούν κι επιδεικνύουν αλαζονική συμπεριφορά απέναντι στην αυτοδιοίκηση ».

Απορρίπτει και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας το νομοσχέδιο

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας, το οποίο στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης της ΚΕΔΕ συζήτησε εκτενώς το νομοσχέδιο ,τάχθηκε και αυτό κατά πλειοψηφία υπέρ της απόσυρσης του και την κατάρτιση νέου μετά από διάλογο με την Αυτοδιοίκηση.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, εξέφρασε τη ριζική του αντίθεση στο νομοσχέδιο και κατήγγειλε ότι «αποσκοπεί στην ποδηγέτηση της Αυτοδιοίκησης». Επίσης ότι «ανομολόγητος στόχος του είναι , «αυτό που δεν μπορούμε να ελέγξουμε να το αποδυναμώσουμε». Είναι επικίνδυνο για τη χώρα .Και με τους θεσμούς δεν μπορούμε να παίζουμε», είπε .Ο κ. Καμίνης αναφερόμενος στη θέσπιση της απλής αναλογικής έκανε λόγο για « ένα σύστημα πλήρους παράλυσης των Δήμων».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, αναρωτήθηκε τι θα συμβαίνει στους δήμους αν δεν είναι εφικτό μετεκλογικά να υπάρξει συμφωνία και συγκρότηση πλειοψηφίας μεταξύ των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου. « Στις εθνικές εκλογές σε μια τέτοια περίπτωση έχουμε νέα προσφυγή στις κάλπες, κάτι που δεν προβλέπει το νομοσχέδιο για την περίπτωση των Δήμων», σημείωσε . Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχει η Αυτοδιοίκηση αλλά και η χώρα γενικότερα . « Βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Τις αρμοδιότητες που πρέπει να έχει η Αυτοδιοίκηση τις παραπέμπουν στη Συνταγματική Αναθεώρηση», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της « Ανοιχτής Πόλης» ,Ρήγας Αξελός , υπογράμμισε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο πρέπει να αποτελέσει βάση συζήτησης και να καταθέσει η Αυτοδιοίκηση τις προτάσεις της .Επίσης τόνισε ότι ο χρόνος για τη διαβούλευση επαρκή για ένα ουσιαστικό διάλογο. Απαντώντας σ' όσους αντιδρούν με τη θέσπιση της απλής αναλογικής υπενθύμισε ότι αποτελούσε πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης. Επίσης ότι ίσχυε στις αυτοδιοικητικές εκλογές μέχρι το ΄67. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αξελός σε μια σειρά προβλέψεις του νομοσχεδίου, όπως ο εμπλουτισμός και με άλλα κριτήρια του υπολογισμού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των δήμων , η προσμέτρηση της λευκής ψήφου, η αύξηση της ποσόστωσης των γυναικών στο 40%, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων κ.α.

Ο Νίκος Σοφιανός, επικεφαλής της « Λαικής Συσπείρωσης», ο οποίος εξέφρασε τη συμφωνία του μόνο ως προς τη θέσπιση της απλής αναλογικής , κατήγγειλε ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δημάρχων που αντιδρούν στο νομοσχέδιο αφού συμφωνούν και εφαρμόζουν αντιλαικές και μνημονιακές πολιτικές . «Ο καυγάς γίνεται απλά για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην Αυτοδιοίκηση», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Σοφιανό , το νομοσχέδιο επιφέρει νέα οικονομικά βάρη στους δημότες, νομιμοποιεί όλα τα Μνημονιακά μέτρα, δίνει τη δυνατότητα να ανοίξουν «μπίζνες» στους δήμους κ.α.

Την αντίθεση του στο νομοσχέδιο εξέφρασε και ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης « Αθήνα πόλη της ζωής μας», Νικήτας Κακλαμάνης, τονίζοντας ότι εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης. Ο κ. Κακλαμάνης , υπογράμμισε τις συνέπειες που θα έχει η απλή αναλογική στη λειτουργία των δήμων και των Δημοτικών Συμβουλίων ενώ επισήμανε ότι δεν συνοδεύεται από έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους.

Ο επικεφαλής της παράταξης « Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας» , Πέτρος Κωνσταντίνου, τόνισε ότι « δεν μπορεί να υπερηφανεύεται η κυβέρνηση ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι τομή. Εκτός από τη διάταξη της απλής αναλογικής, το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση μ΄όσα πρεσβεύει η Αριστερά ». Ακόμη στηλίτευσε ότι αποκλείονται από το δικαίωμα ψήφου όσοι δεν είναι πολίτες της ΕΕ.

Ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα», Ηλίας Κασιδιάρης, ανάφερε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση αποσκοπεί « να κρατήσει ζωντανό στην Αυτοδιοίκηση τον ΣΥΡΙΖΑ, που καταρρέει».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ 29 Ιουν 2020 | 11:45

Κατεδαφίζονται 13 επικίνδυνα κτίρια στην Αθήνα [εικόνες]

Όλα γίνονται με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών και τη διάσωση μιας μοναδικής αναξιοποίητης πολιτιστικής κληρονομιάς που αποτελούν πολλά από τα κτίρια.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ 26 Ιουν 2020 | 13:00
ΠΡΩΗΝ ΕΑΤ ΕΣΑ 22 Ιουν 2020 | 12:56

Ο Δήμος Αθηναίων ανακαινίζει το Μουσείο "Ελευθέριος Βενιζέλος" στο Πάρκο Ελευθερίας

Το κτίριο ανήκει στο συγκρότημα στρατιωτικών εγκαταστάσεων του πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ.

ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 18 Ιουν 2020 | 09:43

Μεγάλος Περίπατος: Κριτική για τα παγκάκια- Ποσο θα κοστίσουν οι ζαρντινιέρες και οι φοίνικες

Πόσο κοστίζουν τα νέα παγκάκια, οι ζαρντινιέρες και οι φοίνικες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 15 Ιουν 2020 | 20:33
ΖΗΤΑΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ 15 Ιουν 2020 | 16:57

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την κίνηση στην Αθήνα: Η εικόνα χάους, καμπανάκι για τους σχεδιασμούς του Δήμου Αθηναίων

Κανένα σχέδιο δεν θα προχωρήσει χωρίς σεβασμό στην καθημερινότητα των Αθηναίων αναφέρει

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 15 Ιουν 2020 | 08:58

Το μήνυμα Πατούλη στους μαθητές: Είστε το πολυτιμότερο κεφάλαιο της κοινωνίας μας

Εύχομαι οι προσπάθειές σας να αποδώσουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, είπε.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΜΕΛΙΝΑ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 08 Ιουν 2020 | 11:21

Αντιγκράφιτι από τον Δήμο Αθηναίων στο ιστορικό κτίριο "Πιλ-Πουλ" [Εικόνες]

Ένα κτίριο-στολίδι στα όρια της περιοχής του Θησείου εκεί όπου το 1886 στεγάστηκε το παλαιότερο πιλοποιείο της πόλης

ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ 06 Ιουλ 2020 | 09:28

Στην αντεπίθεση ο Καλογρίτσας: Προχωρά σε μηνύσεις για το "White House – γκέιτ"

Η εντολή στους δικηγόρους του είναι να ασκηθεί άμεσα.

Η ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΕΠΙΤΕΙΝΕΤΑΙ 06 Ιουλ 2020 | 09:20

Πρωινός καφές της ...παρηγοριάς στην Κουμουνδούρου λόγω Παππά - Καλογρίτσα

Στην Κουμουνδούρου, και μετά από τις χθεσινές αποκαλύψεις με τις καταγγελίες Καλογρίτσα που σήκωσαν νέα πολιτική θύελλα, η αμηχανία επιτείνεται.

ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 06 Ιουλ 2020 | 09:00

Βαρθολομαίος για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης: Εξακολουθούμε να ελπίζουμε και να αγωνιζόμαστε

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στα 49 χρόνια από την "άνωθεν επιβολή διακοπής της λειτουργίας" -όπως χαρακτηριστικά είπε- της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 06 Ιουλ 2020 | 07:25

Σάλος μετά τις νέες αποκαλύψεις: Ο Καλογρίτσας, ο Νίκος Παππάς, τα 3 εκ. ευρώ και το "μαγαζί" που έγινε "White House"

Ο εκνευρισμός είναι διάχυτος στην Κουμουνδούρου κυρίως για τον Νίκο Παππά, ο οποίος εμπλέκεται τόσο στην υπόθεση Μιωνή και τα ηχητικά ντοκουμέντα, όσο και για τα όσα ανέφερε ο Χρήστος Καλογρίτσας.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 05 Ιουλ 2020 | 20:42

Ηχηρό μήνυμα Ιερώνυμου για την Αγιά Σοφιά: Οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να τη μετατρέψουν σε τζαμί

"Εκείνοι παίζουν με όποια παιχνίδια τύχουν στα χέρια τους. Είναι κι αυτό ένα παιχνίδι. Πιστεύω δεν θα το τολμήσουν", δήλωσε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.