Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Χαμηλοί τόνοι, με τις (αναμενόμενες) αιχμές

Σε εξόχως ήρεμο κλίμα συνεδρίασε από το μεσημέρι έως τις 19.30 η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αναμενόμενες αιχμές που καμία δεν αποτελεί έκπληξη ή είδηση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε εξόχως ήρεμο κλίμα συνεδρίασε από το μεσημέρι έως τις 19.30 η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αναμενόμενες αιχμές που καμία δεν αποτελεί έκπληξη ή είδηση.

Ο Νίκος Φίλης για παράδειγμα, επανέλαβε τη διαφωνία του (όπως την είχε εκδηλώσει και στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας) για την ποσόστωση, δηλώνοντας πως "η μόνη ποσόστωση είναι η ποσόστωση των γυναικών. Τα υπόλοιπα είναι κόλπα για να βάλουμε τους φίλους μας. Δεν είναι δημοκρατία. Στο θέμα της ποσόστωσης και το δικαίωμα ψήφου στα 150 μέλη που θα επιλεγούν ως σύνεδροι αριστήνδην, χωρίς να έχουν σχέση με το κόμμα, αναφέρθηκε και ο Πάνος Λάμπρου, σε κοινό βηματισμό με τον πρώην υπουργό, ως ειχε πράξει και εκείνος στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Αιχμηρή αλλά όχι για διαδικαστικά θέματα ήταν και η ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη. Ο ίδιος απαντώντας σε προλαλήσαντες της προεδρικής τασης που αναφέρθηκαν σε "αριστερόμετρα", απάντησε όχι μόνο πως δεν υπάρχει κανείς να κρατά αριστερόμετρο αλλά ούτε και κανείς που να μην επιθυμεί τη διεύρυνση, δηλώνοντας όμως "άλλο διεύρυνση άλλο μετάλλαξη".

Από πλευράς του σήκωσε το "γάντι" για τους διαφωνούντες με την ποσόστωση ο Νίκος Παππάς αναφέροντας μεταξύ άλλων πως "Είναι αντίθετοι στις ποσοστώσεις ακόμα και κάποιοι που εκλέχθηκαν με ποσοστώσεις".

Να μην υποτιμώνται αλλά ούτε και να υπερεκτιμώνται οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ ζήτησε ο Κώστας Ζαχαριάδης ενώ ο Νίκος Μπίστης τόνισε πως: "Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποκλείσουμε το πολιτικό κέντρο".

Ομιλίες στελεχών στην ΚΕΑ

Φίλης: Η ποσόστωση είναι κόλπο να βάλουμε τους φίλους μας

"Χρειάζονται εναλλακτικές προτάσεις αλλά και ένα ισχυρό ιδεολογικό μήνυμα.

Ωραία τα είπαμε για τη συμφωνία με τη Γαλλία. Το όχι στη Συμφωνία με την Γαλλία δεν δικαιολογείται μόνο με το Σαχέλ αλλά με το σύνολο των θέσεών μας που μας βάζουν απέναντι στους άλλους. Τώρα μιλάμε για το θέμα της Αμερικής.

Σωστά τα λέμε αλλά δεν πρέπει να έχουμε τις δουλείες του κυβερνητικού έργου.

Είναι λάθος να λέμε ότι η Ευρώπη πήγε καλά αλλά εδώ φταίει ο Μητσοτάκης… Έχουμε κίνδυνο να εμφανιστούμε σαν συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. Αν η διαφοροποίησή μας είναι κραυγές και ποσοτική διαφοροποίηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγραφεί σαν ένα κόμμα του συστήματος".

Στο συνέδριο δεν πρέπει να αναναλωθούμε σε οργανωτικού τύπου διαφωνίες. Να δούμε τα πολιτικά επίδικα και πιστεύω ότι η αρχή του συνεδρίου να ειναι η αρχής της δημοκρατίας. Η μόνη ποσόστωση είναι η ποσόστωση των γυναικών. Τα υπόλοιπα είναι κόλπα για να βάλουμε τους φίλους μας. Δεν είναι δημοκρατία.

Σκουρλέτης: Άλλο διεύρυνση άλλο μετάλλαξη

Δεν κρατούσε κανεις κανένα αριστερομετρο . Αντί να συζηταμε το πολιτικό περιεχόμενο της διεύρυνσης αναπαράγουμε διλήμματα που λειτουργούν αποπροσανατολιστικα.

Δεν μπορέσαμε να αξιοποιησουμε και να εμβαθυνουμε τη διεύρυνση. Δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την φθορά της κυβέρνησης. Είμαστε ικανοποιημένοι από τη στάση του κόμματος μας στην αρπαχτή της Πειραιώς; δώσαμε με έντονο τρόπο τη μάχη για το ξεπούλημα της εθνικής ασφαλιστικής;

Η κατάσταση και στη χώρα και στην Ευρώπη και τον κόσμο είναι κρίσιμη. Χρειάζεται συνεκτικό πρόγραμμα άμεσων προτάσεων που να δίνει όμως και μια προοπτική.

Το κόμμα πρέπει να έχει μια πλατιά απευθυνση αλλά άλλο κόμμα άλλο παράταξη. Κι άλλο διεύρυνση και άλλο μετάλλαξη. Παρόντες στις μεγάλες συγκρούσεις, πολιτική συμμαχιών κι όχι να αναμασάμε παλιό κομματικές στρατηγικές.

Παππάς: Είναι αντίθετοι με ποσοστώσεις κάποιοι που εκλέχθηκαν με αυτές

"Έχουμε στείλει σήματα αυτάρκεια και αυταρέσκειας. Ζητάμε την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τον σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης. Είναι αντίθετοι στις ποσοστώσεις ακόμα και κάποιοι που εκλέχθηκαν με ποσοστώσεις.

Η ιδρυτική συνδιάσκεψη της Παλλήνης συγκροτήθηκε και με ποσοστώσεις. Άρα πρέπει αυτήν την πραγματικότητα να τη δούμε κατάματα, να πάρουμε γενναίες αποφάσεις και να δείξουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να συστρατεύσουμε ανθρώπους που έχουν την παραμικρή αυτενέργεια να συστρατευθούν μαζί μας".

Τζανακόπουλος: Στόχος του Συνεδρίου η διαμόρφωση ενός μαζικού, λαϊκού, προοδευτικού κόμματος της Αριστεράς

Την ύπαρξη ενός ισχυρού μαζικού κόμματος που θα μπορεί να παρεμβαίνει σαν πολιτική δύναμη, υπογράμμισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Υπογράμμισε την στρατηγική σύλληψη που είναι ο μετασχηματισμός του κόμματος για την αντιστοίχιση του πολιτικού ΣΥΡΙΖΑ που απέσπασε τα μεγάλα ποσοστά στις προηγούμενες εκλογές με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ότι από τις εκλογές και μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τις πόρτες του διευρύνθηκε και ισχυροποιήθηκε, αύξησε τα μέλη του. Στόχος, είπε, είναι η συγκρότηση ενός μαζικού λαϊκού προοδευτικού κόμματος της αριστεράς. "Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά ακόμη δεν το έχουμε πετύχει. Αυτός είναι ο στόχος του Συνεδρίου", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι μέχρι το Συνέδριο στις 24-27 Φεβρουαρίου θα "τρέξουν δύο μεγάλες πολιτικές καμπάνιες: η πρώτη για την ακρίβεια που θα κλιμακώνεται με την πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ… Η δεύτερη θα είναι καμπάνια για την εγγραφή νέων μελών. Έχουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε κινητικότητα και ενδιαφέρον και να το μαζικοποιήσουμε". Επίσης ανέφερε προτείνουμε "μία μεγάλη πολιτική εξόρμηση όπου ο πρόεδρος και τα στελέχη θα επισκεφθούν όλες τις περιφέρειες της χώρας οργανώνοντας εκδηλώσεις και συζητήσεις ώστε να τρέξουν οι δύο καμπάνιες να ενταθεί η αντιπολίτευση απέναντι στον Μητσοτάκη".

Νίκος Μπίστης: Το ερώτημα στο κοινό του ΚΙΝΑΛ- Ή με εμάς ή με τη ΝΔ

Δεν μπορεί να υπάρξει ξανά ένα κύμα όπως το 2012. Στόχος είπε πρέπει να είναι η συμμετοχή και συμμαχία των φτωχών στρωμάτων με την πολυποίκιλη μεσαία τάξη. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποκλείσουμε το πολιτικό κέντρο. Προειδοποίησε ότι αν δεν κάνουμε σωστές επιλογές μπορεί αντί να έχουμε αμφίπλευρη διεύρυνση να έχουμε αμφίπλευρες απώλειες. Υποστήριξε ότι δυστυχώς η αντισυστημικότητα, στις παρούσες συνθήκες αποτελεί βιότοπο της ακροδεξιάς όχι της αριστεράς. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ είπε ότι το ερώτημα προς το κοινό του ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι "Ή με εμάς ή με τη ΝΔ που πηγαίνει προς τα ακροδεξιά. Η τροπή που πήραν οι διαδικασίες μετά την αναγκαστική αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά, έφεραν το δίλημμα: προοδευτική διακυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής ή διατήρηση του αντισύριζα μετώπου και της κυβέρνησης της ΝΔ".

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Στρατηγική επιλογή η Προοδευτική Συμμαχία

Η Προοδευτική Συμμαχία είναι στρατηγική επιλογή. Είμαστε στο κρίσιμο σημείο του να ολοκληρώσουμε την πορεία που συμφωνήσαμε σε αυτό το μεγάλο συνέδριο. Μια πορεία που πρέπει να είναι εξωστρεφής και κοντά στην κοινωνία.

Το αντισύριζα μέτωπο αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί αλλά υπάρχουν αυτήν την ώρα και από τη ΝΔ και από διάφορους που προσπαθούν να γίνει αντισύριζα μέτωπο με άλλους όρους.

Ζαχαριάδης: Ισότιμος ο σύντροφος που ήρθε τώρα με εκείνον που είναι 50 χρόνια στο κόμμα

Πολλές φορές σε κόσμο που ερχόταν δεν φερθηκαμε φιλόξενα αλλά αλαζονικά. Τώρα έχουμε καταλάβει πως πρέπει να λειτουργήσουμε διαφορετικά. Πρέπει να είναι ισότιμος ο σύντροφος που ναι, 50 χρόνια στο κόμμα με αυτόν που ήρθε τώρα στο κόμμα και στις εκλογές του 2019 παρασύρθηκε και ψήφισε Μητσοτάκη.

Δεν πρέπει να υποτιμάμε αλλά ούτε να υπερεκτιμάμε το ΚΙΝΑΛ.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 27 Νοε 2021 | 11:16

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σώσει την "Αυγή" με οικειοθελή αποχώρηση εργαζομένων

"Η ΑΥΓΗ, η εφημερίδα της Αριστεράς, πρέπει να μείνει ζωντανή - Έλαβε ψίχουλα από τις Λίστες Πέτσα", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ 26 Νοε 2021 | 21:16

ΝΔ: "Αυτά είναι τα fake news της χθεσινής συνέντευξης του κ. Τσίπρα"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται την πανδημία για να κάνει αντιπολίτευση" κατηγορεί η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 13:21

ΣΥΡΙΖΑ για πανδημία: Η τραγωδία που ζει η χώρα έχει την υπογραφή Μητσοτάκη

"Η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οι μαρτυρίες των ανθρώπων του δείχνουν πως η τραγωδία που ζει η χώρα μας για τέταρτη συνεχή φορά", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΛΟΓΟΙ 26 Νοε 2021 | 07:25

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "βαλτώνει" στις δημοσκοπήσεις- Η εξήγηση

Γιατί δεν μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 2,5 χρόνια στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλο.

ΣΤΙΣ 11,4 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ 25 Νοε 2021 | 21:19

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Διψήφιο προβάδισμα σε Νέα Δημοκρατία, τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ

Στις 11,4 μονάδες η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΟΧΗ 25 Νοε 2021 | 15:51

Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν τραβάει" στις δημοσκοπήσεις- Δεν πείθει

Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαλτώσει δημοσκοπικά

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 25 Νοε 2021 | 10:06

Ηλιόπουλος: Η άρνηση της κυβέρνησης να κάνει τα απαραίτητα φέρνει πιο κοντά το lockdown

Ο Νάσος Ηλιόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "έχει συνθηκολογήσει με την πανδημία" και πως "το επόμενο lockdown έρχεται πιο κοντά γιατί η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να κάνει τα απαραίτητα".

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 24 Νοε 2021 | 18:39

Τσίπρας: "Αν δεν πάρει μέτρα ο κ. Μητσοτάκης θα έχουμε και εκατόμβη νεκρών και lockdown"

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο TRT, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για "κυβέρνηση πρόχειρη και κυνική", την οποία κατηγόρησε για "αδράνεια και ανικανότητα"

ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ 24 Νοε 2021 | 16:01

Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα χωρίς τον Πέτσα;- Εντονες διαμαρτυρίες από Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Η πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής αρνήθηκε να καταθέσει ο πρώην υφυπουργός

ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑ ΗΠΑ 24 Νοε 2021 | 11:50

Στέλιος Κούλογλου: Του αρνήθηκαν τη βίζα οι αμερικάνικες αρχές- "Μήπως εγώ σκότωσα τον Τζόν Κένεντι;"

Ο Στέλιος Κούλογλου, αν και ευρωβουλευτής, δεν πήρε βίζα για τις ΗΠΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ να κυκλοφορεί ανακοίνωση - καταγγελία.

ΘΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟ 23 Νοε 2021 | 20:31

Think Tank Τσίπρα: Αυτοί είναι οι 30 νέοι σύμβουλοι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Τα βιογραφικά τους

Την πρώτη συνάντησή του με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων και συμβούλων του, είχε την Τρίτη ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 23 Νοε 2021 | 11:14

Τσίπρας για κοινωνικό μέρισμα: Τότε ήταν "ψίχουλα", σήμερα είναι θρίαμβος…

Στη σύγκριση του κοινωνικού μερίσματος που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη διακυβέρνησή του και σ' αυτό της κυβέρνησης της ΝΔ προέβη, ο Αλέξης Τσίπρας.

ΑΠΟΚΡΟΥΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΝΔ 23 Νοε 2021 | 09:58

Λοβέρδος στο Capital: Ούτε καν θα συζητήσω συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Για άλλη μία φορά ο Ανδρέας Λοβέρδος απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενεδεχόμενο συζήτησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.