Κεντροαριστερά: Νέος φορέας ή reunion των «παλαιών πολεμιστών»;

Η θριαμβευτική διαπίστωση «Ε, ναι λοιπόν επιστρέψαμε» για να μην μείνει απλά σύνθημα ενός συνεδρίου θα πρέπει να μετουσιωθεί σε επιρροή στην κοινωνία

Κεντροαριστερά: Νέος φορέας ή reunion των «παλαιών πολεμιστών»;

Η επόμενη μέρα του επιτυχημένου συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης φέρνει τους κομματικούς σχηματισμούς που συγκατοικούν στο χώρο της Κεντροαριστεράς ,ξανά στην αφετηρία μιας διαδρομής με γνωστά αγκάθια.

Στο ΣΕΦ έπεσε ξανά ο σπόρος της ενότητας και της ανάγκης να εκφραστεί ο κατακερματισμένος χώρος σε ένα ενιαίο σχήμα που θα διεκδικήσει με αξιώσεις να εκφράσει το μεγάλο αυτό κομμάτι των προοδευτικών πολιτών που βρίσκονται σήμερα «άστεγοι» μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Αυτοί που εγκαταλείπουν μαζικά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αρνούνται να περάσουν στη ΝΔ, προδίδοντας αν όχι την ιδεολογία τους, την ταυτότητα την οποία προσδίδουν στον εαυτό τους.

" Ε ναι λοιπόν επιστρέψαμε!" - Και μας διεκδικούν...

Η θριαμβευτική διαπίστωση της Φώφης Γεννηματά την Κυριακή «Ε, ναι λοιπόν επιστρέψαμε» για να μην μείνει απλά σύνθημα ενός συνεδρίου θα πρέπει να μετουσιωθεί σε επιρροή στην κοινωνία όπως η ίδια αναγνώρισε

«Είμαστε ενωμένοι και όλοι μαζί μπορούμε, με τη δέσμευση για σκληρή δουλειά», είναι το ηχηρό μήνυμα του Συνεδρίου, είπε και υπογράμμισε πως «η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι άθροισμα πολέμαρχων, αλλά κίνημα λαού και ως τέτοιο μπορεί να υπάρξει και να τραβήξει μπροστά».

Τώρα πια δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ούτε δικαιολογία γι αυτούς που διστάζουν ακόμα. Πάμε τώρα! Δεν έχουμε άλλο καιρό για χάσιμο.Πάμε όλοι μαζί

Οσον αφορά στα επόμενα βήματα και τις διαδικασίες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι τέθηκαν ο οδικός χάρτης και οι θεσμικές εγγυήσεις «που δεν επιτρέπουν ούτε καχυποψίες, ούτε δυσπιστίες...Τώρα πια δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ούτε δικαιολογία γι αυτούς που διστάζουν ακόμα. Πάμε τώρα! Δεν έχουμε άλλο καιρό για χάσιμο.Πάμε όλοι μαζί!

Οποιος δεν θέλει να μπει η χώρα σε νέα αδιέξοδα επιλέγει την ΔΗΣΥ

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την αυτοπεποίθηση που της προσέφεραν οι παρεμβάσεις στο συνέδριο του εκπροσώπου του Αλέξη Τσίπρα, Δ. Τζανακόπουλου αλλά κυρίως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη παρατήρησε πως η ΔΗΣΥ δέχεται «επιθέσεις φιλίας» από παντού, διότι όλοι αναγνωρίζουν την άνοδο της.

Η κ. Γεννηματά επανάλαβε ότι η ΔΗΣΥ δεν πρόκειται να γίνει συμπλήρωμα κανενός αλλά η κριτική της σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είχαν και διαφορά τόνου και διαφοράς έντασης. Προς τη ΝΔ η κ. Γεννηματά ήταν αιχμηρή με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν επιθετική. Είχε προηγηθεί το προσεκτικό «φλέρτ» του Μητσοτάκη και η «απαίτηση» Τζανακόπουλου να πει τώρα το ΠΑΣΟΚ αν διαλέγει την «νεοδεξιά» ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Μέρος της λύσης θα γίνουμε. Δεν πρόκειται, όμως, να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός» είπε η κ. Γεννηματά και φωτογραφίζοντας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε «Όλοι αυτοί που προέβλεπαν και επεδίωκαν την πολιτική μας εξαφάνιση, αναλώνονται τελευταία σε επιθέσεις φιλίας γιατί βλέπουν την ανοδική μας πορεία.
Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά τη θέση μας. Πιστεύουμε ότι αδύναμες κυβερνήσεις δεν μπορούν να δώσουν λύσεις. Είμαστε σταθεροί στην πρόταση μας για το σχηματισμό μιας ισχυρής Κυβέρνησης ευρείας λαϊκής στήριξης και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

Ας μην βιάζονται κάποιοι να θέτουν διλλήματα

Υπερασπίστηκε η κ. Γεννηματά τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ παρέχοντς και διαβεβαίωση για το τι θα κάνει όταν το συμφέρον της χώρας το απαιτήσει ξανά .«Είμαστε μια παράταξη πατριωτική και το έχουμε αποδείξει. Όταν τα άλλα κόμματα πετροβολούσαν και πήγαιναν στα Ζάππεια και τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων, δεν επιλέξαμε τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού. Γι αυτό δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας κουνά το δάκτυλο και να μας ζητά προκαταβολικά αποφάσεις ερήμην του Ελληνικού λαού. Αυτοί που βιάζονται να θέσουν από τώρα διλήμματα ας τα βάλουν πριν απ΄όλα στους εαυτούς τους και ας περιμένουν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.»

Οι επιτυχίες και οι αμφισβητίες…..

Σε επικοινωνιακό επίπεδο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κέρδισε τις εντυπώσεις αφού έβαλε ξανά στις ράγες τη διαδικασία της συγκρότησης του νέου φορέα και επιταχύνει τις διαδικασίες. Πιστώνεται εξάλλου ότι στο προσκλητήριο της ανταποκρίθηκε άμεσα ο Γιάννης Ραγκούσης που άφησε πίσω του την Ώρα Αποφάσεων και τους μέχρι πρότινος συνοδοιπόρους του Άννα Διαμαντοπούλου και Γιώργο Φλωρίδη δηλώνοντας από το βήμα ότι τώρα ήρθε η ώρα για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς.

Από εκεί και πέρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα καθώς η πολιτική πρόταση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την ομογενοποίηση του χώρου συναντά ήδη τις πρώτες διαφωνίες και επιφυλάξεις από συντρόφους και πιθανούς συνεργαζόμενους, μερικοί εκ των οποίων όπως είναι φυσικό συσχετίζουν τις εξελίξεις και με τις προσωπικές τους βλέψεις. Ο οδικός χάρτης όπως τον πρότεινε η κ.Γεννηματά είναι να εκλεγεί πρόεδρος του νέου φορέα από την βάση τον ερχόμενο Οκτώβριο και το ιδρυτικό συνέδριο να γίνει προς τα τέλη του χρόνου. «Με βάση τους πολίτες που θα προσέλθουν στη διαδικασία εκλογής αρχηγού θα δημιουργηθεί το μητρώο μελών της παράταξης. Με βάση το μητρώο αυτό θα γίνει η εκλογή συνέδρων ενώ η καταληκτική ημερομηνία για το συνέδριο θα είναι ο Δεκέμβριος του 2017» είπε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση ήρθε άμεσα από τους δύο πρώην γραμματείς του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και Στέφανο Ξεκαλάκη οι οποίοι βρίσκονται σε δρόμους αντίθετους με την πρόεδρο.

Ο κ. Ανδρουλάκης μάλιστα τόνισε πως υπάρχουν σήμερα δύο κυρίαρχες επιλογές: «Ή αυτή η προσπάθεια θα εξελιχθεί σε σωσίβιο διάσωσης του παλιού πολιτικού συστήματος ή σε μια περιπέτεια ιδεών για να γίνουν κυρίαρχες οι δυνάμεις της προόδου στην ελληνική κοινωνία». Και επέμεινε
«Δεν χρειαζόμαστε ένα ακόμα αρχηγό, χρειαζόμαστε ένα νέο πρόγραμμα με νέα στελέχη» δήλωσε και ζήτησε πρώτα συνέδριο και στην συνέχεια αρχηγό. Ανάλογη ήταν και η θέση του δεύτερου.

«Δεν θα δεχθούμε capital control στην Δημοκρατία» υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Ξεκαλάκης. Πρότεινε να δημιουργηθεί πρώτα η νέα παράταξη και στην συνέχεια να εκλεγεί ο αρχηγός. «Κάθε άλλη επιλογή θα εξυπηρετεί προσωπικές στρατηγικές» επεσήμανε με νόημα.

Σε άλλο μήκος από την προεδρική πρόταση εμφανίζονται και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος αλλά και ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ (είχε βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος) Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Θεωρούν και οι δύο πως ταυτόχρονα με την εκλογή προέδρου από την βάση θα πρέπει υπάρξει δεύτερη κάλπη στην οποία θα τεθεί ως ερώτημα για τον χαρακτήρα που θα λάβει ο νέος σχηματισμός.

Ερωτηματικό ο Σταύρος Θεοδωράκης

Ο Σταύρος Θεοδωράκης που έγινε δεκτός από τους συνέδρους με θερμό τρόπο – και ως ένδειξη συμπαράστασης στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει – υπερασπίστηκε την ιδέα της προοδευτικής συμμαχίας ενός μεγάλου κινήματος απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς συντηρητικούς . Ενα κίνημα που όπως όμως είπε «δεν θα είναι άθροισμα επιτελείων» . Τις επόμενες μέρες θα κληθεί ξανά να ξεκαθαρίσει και τα πιο πρακτικά ζητήματα δηλ αν αποδέχεται τον οδικό χάρτη των διαδικασιών που προκρίνει η κ. Γεννηματά για τον νέο φορέα.

Με επιφύλαξη αντιμετώπισε την πρόταση της Φώφης Γεννηματά και ο επικεφαλής των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς. «Θα ήταν λάθος να δοθεί η εντύπωση ότι το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα δεν θα είναι παρά η συνέχεια του συνεδρίου αυτού» παρατήρησε ο Σπύρος Λυκούδης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ» 06 Ιαν 2022 | 10:03

Φώφη Γεννηματά: Συγκινεί ο σύζυγός της - "Σαν σήμερα γιορτάζαμε, κοιμήσου Περσεφόνη..."

Με μία συγκινητική ανάρτηση ο Ανδρέας Τσούνης, με αφορμή την ημέρα των Θεοφανείων και την ονομαστική της εορτή, θυμάται τη Φώφη Γεννηματά.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2022 31 Δεκ 2021 | 13:51

Συγκινεί ο Ανδρέας Τσούνης, σύζυγος της Φώφης Γεννηματά: Το 2021 ήταν η χειρότερη χρονιά για την οικογένειά μας

Το 2021 ήταν για την οικογένεια μας η χειρότερη χρονιά.Tο μόνο που θέλεις να ελπίζεις είναι το 2022 να φέρει κάτι καλύτερο. Κυρίως με Υγεία. Καλή Χρονιά", έγραψε ο Ανδρέας Τσούνης.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 27 Δεκ 2021 | 20:36

"Αντάρτικο" Κύρτσου για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πλεύρης - Αυτά είναι δήθεν μέτρα

Αντάρτικο του ευρωβουλευτής Γιώργου Κύρτσου για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 21:47

Μητσοτάκης στην τελετή εις μνήμην του Σασόλι: "Θα πάρουμε μέτρα αν η Τουρκία έχει επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα"

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε συνεδρίαση των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 17 Ιαν 2022 | 14:05

Ο Άκης Σκέρτσος μοίρασε φαγητό σε αστέγους μαζί με τους Γιατρούς Του Κόσμου [εικόνες]

Δίπλα στους αστέγους, μαζί με μέλη των Γιατρών Του Κόσμου, βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου ο Άκης Σκέρτσος .

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑ 17 Ιαν 2022 | 14:03

Διεθνή ΜΜΕ: Εγκώμια στην Ελλάδα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό- Έφερε αποτελέσματα, άνοιξε το δρόμο και για άλλες χώρες

Θετικές αναφορές στον διεθνή Τύπο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 στη χώρα μας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 17 Ιαν 2022 | 13:55

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει τίποτα πιο εγκληματικό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

"Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τουλάχιστον 5 φορές το τέλος της πανδημίας, εκπέμποντας μηνύματα που οδηγούν σε χαλάρωση και εφησυχασμό", τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 17 Ιαν 2022 | 13:49

Σκέρτσος: Αποδίδει η πολιτική του υποχρεωτικού εμβολιασμού - Σε 45 ημέρες εμβολιάστηκαν 220.000 άνω των 60 ετών

"Τις τελευταίες 45 ημέρες 220.000 πολίτες άνω των 60 ετών, ακριβώς λόγω της πολιτικής μας για υποχρεωτικό εμβολιασμό, έκαναν την πρώτη δόση ή ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό".

ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ 17 Ιαν 2022 | 13:47

Το καταπληκτικό σχόλιο του σκιτσογράφου Χαντζόπουλου για την Αυγή- Τα λέει όλα…σε στιλ Μπόστ για τα νταούλια

Πώς σχολίασε ο σκιτσογράφος της Καθημερινής Δημήτρης Χαντζόπουλος, τα προβλήματα της Αυγής και την τοξικότητα της αρθρογραφίας της

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ 17 Ιαν 2022 | 12:34

Ανοιχτή δυσαρέσκεια Μαξίμου για Κύρτσο: Ολοι καταλαβαίνουμε ποιες ειναι οι επιδιώξεις του...

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Τι είπε για Γ. Κύρτσο, πανδημία και Π. Πολάκη.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ 17 Ιαν 2022 | 12:12

Δημοσκόπηση: Το ΠΑΣΟΚ "απειλεί" τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη- Σε απόσταση αναπνοής στους 3 από τους 4 νομούς

Η δημοσκόπηση της GPO για τις περιφέρειες της Κρήτης δείχνει ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ κυρίως σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ 17 Ιαν 2022 | 12:10

Ανδρουλάκης για θάνατο Αλέκου Φασιανού: Η ζωή του έγινε απόδειξη ότι η τέχνη θα αντηχεί σε όλο τον κόσμο

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρει για τον Αλέκο Φασιανό πως ήταν ένας Έλληνας παγκόσμιας ακτινοβολίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 17 Ιαν 2022 | 11:28

Πλεύρης: Οι υγειονομικοί που δεν θα εμβολιαστούν έως το τέλος Μαρτίου απολύονται από το ΕΣΥ

Ο κ. Πλεύρης άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο επίταξης υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών στο λεκανοπέδιο, ενώ είπε πως ήδη αυτό γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα.