Κεραμέως: Άκρατος λαϊκισμός να λέμε ελεύθερα όλοι στα Πανεπιστήμια - Κοροϊδεύουμε τους πάντες

Όταν εισάγεται κάποιος σε ένα Τμήμα με βαθμό 1 στα 20, με 2 στα 20, τον έχουμε παραπλανήσει όλοι μαζί, τόνισε η κ. Κεραμέως.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΚΕΡΑΜΕΩΣ

"Είναι άκρατος λαϊκισμός να λες "δίνω θέσεις, ελεύθερα όλοι" και να μη σε νοιάζει αν αυτός που θα εισαχθεί στο πανεπιστήμιο, θα μπορέσει να πάρει πτυχίο και αν αυτό το πτυχίο θα έχει αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας", δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", μιλώντας για τα ακαδημαϊκές προϋποθέσεις και την ελάχιστη βάση εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που τίθενται μέσα από τις σχετικές διατάξεις του υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

"Πρέπει επιτέλους να πούμε τα πράγματα όπως είναι και να δώσουμε διεξόδους στους νέους μας", τόνισε η υπουργός, προσθέτοντας πως "το μόνο εύκολο είναι να πεις δίνω θέσεις παντού", όμως "όταν εισάγεται κάποιος σε ένα Τμήμα με βαθμό 0,6 στα 20, με 1 στα 20, με 2 στα 20, τον έχουμε παραπλανήσει όλοι μαζί αυτόν τον υποψήφιο, γιατί οι πιθανότητες να φοιτήσει και να αποφοιτήσει από το τμήμα είναι πάρα πολύ χαμηλές".

"Πρώτον κοροϊδεύουμε τον υποψήφιο, δεύτερον κοροϊδεύουμε τον συμφοιτητή του που έχει πασχίσει για να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο με υψηλότερη επίδοση και τρίτον κοροϊδεύουμε και τον Έλληνα φορολογούμενο που πληρώνει για ανθρώπους που καταλαμβάνουν θέσεις, ενώ δεν πληρούν τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις", εξήγησε η κ. Κεραμέως για την κατάσταση που θέτει ως στόχο να ρυθμίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου, "ένα νομοσχέδιο κοινής λογικής, γιατί είναι κοινή λογική το να υπάρχουν ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο".

"Περί συνταγματικότητας των διατάξεων για ΟΠΠΙ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο ίδιο πλαίσιο η υπουργός επισήμανε πως "είναι κοινή λογική ότι στο πανεπιστήμιο δεν μπορούν να λαμβάνουν χώρα φαινόμενα βίας και ανομίας, είναι κοινή λογική ότι είναι αδιανόητο να χτίζουν καθηγητές στα γραφεία τους, να κρεμάνε ταμπέλες από τον λαιμό σε πρυτάνεις, να υπάρχει παρεμπόριο, κατασκευή μολότοφ, διακίνηση ναρκωτικών μέσα στα πανεπιστήμια" και η πρόβλεψη Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων(ΟΠΠΙ) "έχει στόχο την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος", καθώς "η ασφάλεια είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να μπορέσουν τα πανεπιστήμια να προάγουν απερίσπαστα τη διδασκαλία, την έρευνα, τη μάθηση στα παιδιά μας".

Η κ. Κεραμέως επανέλαβε ότι τα μέλη της ΟΠΠΙ δε θα φέρουν πυροβόλα όπλα και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους θα ήταν, κατά τη γνώμη της, αντισυνταγματική η ανάθεση του έργου της πρόληψης και καταστολής αξιόποινων πράξεων σε οποιονδήποτε άλλο φορέα πλην της αστυνομίας.

"Μιλάμε για αξιόποινες εγκληματικές πράξεις. Είναι δυνατόν η γενική αστυνόμευση της χώρας ,η οποία έχει ανατεθεί και βάσει του Συντάγματος στην Ελληνική Αστυνομία να διατεθεί σε κάποιον άλλον; Αυτό θα ήταν κατάφωρα αντισυνταγματικό […] Δε μιλάμε για την απλή φύλαξη, γιατί η απλή φύλαξη του πανεπιστημίου φυσικά και ανατίθεται στα όργανα του πανεπιστημίου. Μιλάμε για αξιόποινες πράξεις , για τη γενική αστυνόμευση της χώρας. Θα ήταν αντισυνταγματικό το να ανατεθεί η αντιμετώπιση αξιόποινων και εγκληματικών πράξεων σε ένα σώμα που δεν είναι η Ελληνική Αστυνομία, η οποία έχει αρμοδιότητα σε όλη την Επικράτεια", διευκρίνισε η υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρέπεμψε δε στη σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία "οτιδήποτε εγγράφεται στον σκληρό πυρήνα του κράτους δεν μπορεί να εκχωρηθεί ,για παράδειγμα, σε ιδιώτες , σε ιδιωτική φύλαξη" και "δε θα είχαν άλλωστε τις αρμοδιότητες, δεν έχουν αστυνομικές αρμοδιότητες, ανακριτικές αρμοδιότητες, δεν έχουν αρμοδιότητες να ασκήσουν τα συγκεκριμένα καθήκοντα".

Ερωτηθείσα, γιατί κρίθηκε αναγκαία η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση σε σχέση και με το θεσμικό πλαίσιο που έθεσε ο νόμος 4623/2019 για τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και την αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος η κ. Κεραμέως απάντησε:

"Το πλαίσιο του Αυγούστου 2019 αξιοποιήθηκε σε ορισμένα πανεπιστήμια, σε άλλα όμως υπάρχουν ακόμη δυσκολίες […] έχουμε δει εστίες παραβατικότητας κυρίως σε πανεπιστήμια στην Αθήνα" και "στα σχέδια μας είναι τα μέλη της ομάδας ΟΠΠΙ να διατεθούν σε 4 ή 5 πανεπιστήμια, όπου ακόμη παρατηρούνται κάποιες συστημικές εστίες παραβατικότητας".

Κληθείσα να σχολιάσει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι τα φαινόμενα βίας και ανομίας δε συνιστούν τον κανόνα, καθώς και ότι σε πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν προβλέπεται παρουσία ομάδων αστυνόμευσης, η υπουργός Παιδείας απάντησε:

"Δεν αποτελούν τα φαινόμενα αυτά τον κανόνα […] Πού αλλού συμβαίνουν αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ελλάδα; Πού αλλού κρεμάνε ταμπέλες από τον λαιμό πρυτάνεων, πού αλλού χτίζουν καθηγητές στα γραφεία τους; Δε γνωρίζω άλλη χώρα […] δεν μπορούν αυτά τα πράγματα να θεωρούνται φυσιολογικά, δεν μπορούμε να διδάσκουμε στη νέα γενιά ότι είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα στο πανεπιστήμιο. Δεν είναι θέμα στατιστικό και πόσες φορές συμβαίνει, η αξιοπρέπεια των καθηγητών, των φοιτητών, του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων μας δεν μετριέται με αυτόν τον τρόπο".

Σε ό,τι αφορά την εξειδίκευση των αρμοδιοτήτων της ομάδας ΟΠΠΙ η κ. Κεραμέως επισήμανε πως "θα είναι είναι ένα σώμα ειδικά εκπαιδευμένο στις ιδιαιτερότητες του πανεπιστημιακού χώρου, θα έχει έναν αποτρεπτικό ρόλο, καθώς μόνο και μόνο η ύπαρξη των μελών της ομάδας θα αποτρέπει φαινόμενα παραβατικότητας, βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια και θα είναι πιο άμεση η επικοινωνία των μελών της ομάδας αυτής με άλλα σώματα της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να αναβαθμιστεί το ακαδημαϊκό περιβάλλον".

"Η επιδημιολογική κατάσταση στα σχολεία σήμερα: 0,3% των τμημάτων κλειστά, 0,23% ο δείκτης θετικότητας εκπαιδευτικών"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφερόμενη εξάλλου στις αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και των εισηγήσεων της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, η υπουργός, υπογράμμισε ότι "ο πρώτος σκοπός που υπηρετούμε είναι η προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας και ο δεύτερος να συνεχίζεται όσο πιο απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία", καθώς "το μόνο εύκολο θα ήταν να πούμε κλείνουμε τα σχολεία και τα ανοίγουμε μετά το τέλος της πανδημίας, όμως δε θα ήταν σωστό", διότι "έχουμε ένα χρέος απέναντι στα παιδιά και ο φυσικός τους χώρος είναι το σχολείο".

Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της σχολικής κοινότητας σήμερα και τις εκπαιδευτικές μονάδες όπου προβλέπεται δια ζώσης διδασκαλία, αλλά έχει ανασταλεί λόγω κρουσμάτων κορονοϊού διευκρίνισε: "Στις περιοχές που λειτουργούν τα σχολεία το 0,5% είναι σε αναστολή και το 0,3% των τμημάτων της χώρας. Γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε σχολεία και εκπαιδευτικούς και ο δείκτης θετικότητας με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχω από τον ΕΟΔΥ είναι στο 0,23%. Αυτή είναι η κατάσταση και παρακολουθείται πάρα πολύ στενά. Υπάρχουν περιοχές στις οποίες η εξέλιξη της πανδημίας είναι κρίσιμη και γι' αυτό πάμε βήμα- βήμα, ώρα- ώρα, συνομιλούμε συστηματικά με ειδικούς να μας δώσουν εισηγήσεις να αναλύσουν επιδημιολογικά δεδομένα".

Η υπουργός υπενθύμισε ότι μέσω της ειδικής πλατφόρμας edu.testing.gov.gr εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών, έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε έλεγχο covid-19, πρωτοβουλία την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική για την παρακολούθηση της διασποράς του κορονοϊού στη σχολική κοινότητα και την εκτίμηση του δείκτη θετικότητας. "Τα τεστ αυτά γίνονται σε 386 σημεία σε όλη τη χώρα. Εγγράφεται κανείς, του έρχεται sms με το ραντεβού στο πλησιέστερο σημείο ώστε να κάνει τον έλεγχο, όσες φορές θελήσει. Όσα περισσότερα τεστ γίνουν, τόσο πληρέστερη εικόνα θα έχουμε για την επιδημιολογική κατάσταση στα σχολεία. Θα ήθελα να παρακινήσω τους εκπαιδευτικούς να κάνουν ακόμη περισσότερα, να συμμετέχουν ενεργά και συστηματικά οι εκπαιδευτικοί, να υπάρχει συχνότητα στη διαδικασία".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 25 Φεβ 2021 | 10:36

Σαρηγιάννης: Μια εβδομάδα παράτασης του lockdown δεν φτάνει - Πρέπει να πέσουν κάτω από 450 τα κρούσματα

Ο κ. Σαρηγιάννης εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό το lockdown δεν θα είναι το τελευταίο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 25 Φεβ 2021 | 10:26

Μητσοτάκης στη SΖ: Στόχος ο τουρισμός να φτάσει φέτος στο 50% του 2019 - Θα εμβολιαστούν οι άνω τον 60 ως τον Μάιο

"Στόχος μας είναι να φτάσουμε φέτος τουλάχιστον στο 50% του επιπέδου του 2019", ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ 25 Φεβ 2021 | 09:53

Θωμαΐδης: Μόνο κατά 20% μειώθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής

"Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα θα έχουμε περαιτέρω διάδοση", είπε ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 25 Φεβ 2021 | 09:30

Κορονοϊός: Νέος πονοκέφαλος με μετάλλαξη από τη Νέα Υόρκη - Μοιάζει με τη νοτιοαφρικανική

Η νέα παραλλαγή, που έχει ορισμένες ομοιότητες με την πιο μεταδοτική νοτιοαφρικανική παραλλαγή, διαθέτοντας μία κοινή ανησυχητική μετάλλαξη, αντιπροσώπευε πλέον το 12% των συνολικών κρουσμάτων στη Νέα Υόρκη στα μέσα Φεβρουαρίου.

"ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ" 25 Φεβ 2021 | 08:58

Δερμιτζάκης: Να εμβολιαστεί το 70%, να κάνουμε αυστηρό lockdown 3 εβδομάδων και μετά να ανοίξουμε

"Μια βδομάδα παράταση του lockdown νομίζω δεν θα μας δείξει τίποτα", σημείωσε ο καθηγητής κ. Δερμιτζάκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ 25 Φεβ 2021 | 08:45

Εξαδάκτυλος για lockdown: Μας "φρενάρουν" οι αριθμοί - Ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη

"Οι αριθμοί των ημερών μας φρενάρουν, τα μέτρα αποδίδουν μεν αλλά όχι στον ίδιο χρόνο", τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος,

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 25 Φεβ 2021 | 08:14

Σκληρό lockdown από σήμερα στην Αρκαδία, στο "κόκκινο" και το Ναύπλιο - Τι μέτρα ισχύουν

Σκληρότερα μέτρα επιβάλλονται από σήμερα, Πέμπτη, στην Π.Ε. Αρκαδίας και τον Δήμο Ναυπλιέων, που ανεβαίνουν στο βαθύ κόκκινο επίπεδο πολύ αυξημένου και στο κόκκινο αυξημένου κινδύνου.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 25 Φεβ 2021 | 07:42

Κορονοϊός: "Βράζει" η Αττική, ασφυκτική η πίεση στις ΜΕΘ με πληρότητα 90% - Απομακρύνεται η άρση του lockdown

Τα κρούσματα κορονοϊού, ειδικά με τη βρετανική μετάλλαξη, τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στην Αττική, κάτι που αποδεικνύει πως η άρση του lockdown θα αργήσει να συμβεί.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΜΕΛΕΤΗ 25 Φεβ 2021 | 07:10

Κορονοϊός: Αποτελεσματικότητα 94% για το εμβόλιο της Pfizer - Η πρώτη έρευνα σε 1,2 εκατ. εμβολιασμένους

Το εμβόλιο της Pfizer έχει αποτελεσματικότητα 94% στην αποτροπή κρουσμάτων του κορονοϊού με εκδήλωση συμπτωμάτων της νόσου που προκαλεί, δείχνει νέα μελέτη.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 25 Φεβ 2021 | 06:40

Εγινε κι αυτό: Η πρώτη συναυλία μόνο για εμβολιασμένους στο Τελ Αβίβ [εικόνες]

Μουσική συναυλία στο Ισραήλ, στην οποία παρευρέθηκαν μόνο εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού.

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ 24 Φεβ 2021 | 23:43

Κορονοϊός - Γαλλία: 31.518 νέα κρούσματα - Lockdown σε Δουνκέρκη και Νίκαια

Το τελευταίο 24ωρο στη Γαλλία καταγράφηκαν 31.518 νέα κρούσματα της Covid-19, η υψηλότερη ημερήσια αύξηση από τα μέσα Νοεμβρίου

ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΟ ΑΝΤΙΣΩΜΑ 24 Φεβ 2021 | 20:48

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ξεκινά αξιολόγηση του Regdanvimab ως θεραπεία για τον κορονοϊό

Το Regdanvimab έχει σχεδιαστεί για να προσκολλάται στην ακίδα πρωτεΐνης του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τον κορονοϊό.

ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 24 Φεβ 2021 | 20:10

Ιατρικό μυστήριο με μωρό με απίστευτα υψηλό ιικό φορτίο κορονοϊού - 51.418 φορές μεγαλύτερο του συνηθισμένου

Μωρό όχι μόνο νόσησε βαριά από κορονοϊό βρέθηκε να έχει ιικό φορτίο 51.418 φορές μεγαλύτερο του μέσου όρου