Κικίλιας για κορονοϊό: Τα κέντρα υγείας σε όλα τα νησιά θα λειτουργούν 24 ώρες/24ωρο

Αυτή την ώρα οι ανακοινώσεις από τον Βασίλη Κικίλια και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
κικιλιασ

Οι ανακοινώσεις του Βασίλη Κικίλια για το σχέδιο με την ενίσχυση των υγιειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι διαμορφωμένα σε τρεις άξονες και προβλέπουν μεταξύ άλλων: την ενίσχυση των τοπικών δομών υγείας, την ενίσχυση αεροδιακομιδών καθώς και τη διενέργεια περισσότερων διαγνωστικών τεστ.

- Ενισχύσαμε το νοσηλευτικό προσωπικό στα νησιά μας

- Έχουμε δεσμεύσει 446 απλές κλίνες & 19 κλίνες ΜΕΘ για covid19 στα νησιά και μπορούν να αυξηθούν άμεσα σε 674 απλές κλίνες και 79 κλίνες ΜΕΘ, αν χρειαστεί

- Ενδυνάμωση δομών υγείας στα νησιά με περισσότερο προσωπικό

- Τα κέντρα και οι δομές σε όλα τα νησιά έχουν εξοπλιστεί και λειτουργούν 24 ώρες / 24ωρο

- Εθελοντικά συνεργαζόμαστε με ΜΚΟ για δειγματοληψίες

- Οι Κινητές Μονάδες Υγείας θα διεξάγουν τεστ, θα συλλέγουν στοιχεία για επιδημιολογικές έρευνες & θα ενισχύουν την ιχνηλάτηση

Δύο μεγάλοι μοριακοί αναλυτές θα μεταφερθούν Εχουμε αναπτύξει ενα συνδυασμό τεστ στα νησιά μας

- Οι Πλωτές Ομάδες Υγείας θα συνεργάζονται με δήμους μικρών νησιών, θα διενεργούν τεστ & θα υποστηρίζουν τον ΕΟΔΥ, σε εθελοντική συνεργασία με ΜΚΟ

-Οι Κινητές Μονάδες Υγείας θα διεξάγουν τεστ, θα συλλέγουν στοιχεία για επιδημιολογικές έρευνες & θα ενισχύουν την ιχνηλάτηση

- Επιπλέον μοριακοί αναλυτές (PCR testing) θα εγκατασταθούν και σε άλλα νησιά, γίνεται σχεδιασμός

- Το ΕΚΑΒ είχε στη διάθεση του 1 ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης (καψουλα) Έχουμε 11 κάψουλες (αρνητικής πίεσης) για αεροδιακομιδή, θα προμηθετούμε κι άλλες.

- Οι αεροδιακομιδές θα γίνονται με αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και πλωτες από το λιμενικό και ιδιωτες Οι πλωτές διακομιδές θα γίνονται από τα διαθέσιμα πλωτά μέσα ή από ιδιώτες, αν χρειαστεί

Η διαδικασία μεταφοράς για έλεγχο του δείγματος: Γιατρός -> παραλαβή από πιστοποιημένο φορέα, μεταφορά με εναέριο ή πλωτό μέσο -> ανάλυση κλπ.

Δημιουργούμε το ΕΣΥ του 21ου αιώνα. Ενισχύθηκε ήδη με 5.094 υγειονομικό προσωπικό

Χ. Θεοχάρης

-Ακολουθούμε πλήρως τις οδηγίες της ΕΕ & τις διαμρφώνουμε, επηρεάζοντας τις αποφάσεις.

-Από 15/6 αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία

- Θυμιζω ότι η χώρα μας ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε πως θα ανοίξει τον τουρισμό

- Μπορούμε να ανακοινώσουμε πολύ ευχάριστα πράγματα για το άνοιγμα της χώρας μας. Η γέφυρα προς την κανονικότητα είναι ήδη στρωμένη σε σχέδιο.

- Στις θαλάσσιες αφίξεις εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό. Επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.

- Από 1/7 έχουμε αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στα νησιά.

Από την 1 Ιουλίου όλοι οι ταξιδιώτες θα συμπληρωνουν ηλεκτρονική φόρμα με τα στοιχεία επαφών τους στην Ελλάδα

θα γίνεται δειγματοληπτικό τεστ και 14 ημέρες καραντίνας σαε περλίπτρωση θετικού τεστ σε ξενοδοχείο καραντίνας

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να να ανοίξουμε την τουρσιτική βιομηχανία

Στέλιος Πέτσας: Ανοίγουμε τις πύλες μας στον κόσμο με ασφάλεια δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας τόνισε πως η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας είναι κατάκτηση του ελληνικού λαού τονίζοντας ότι ήδη ενισχύθηκαν τα δημόσια νοσοκομεία με 5.094 υγειονομικό προσωπικό και υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ένα ολιστικό σχέδιο για να δημιουργήσουμε το ΕΣΥ του 21ου αιώνα.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση 68 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανέφερε πως "ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας όχι στα λόγια αλλά στην πράξη όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης". Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτούς τους δύο μήνες και μέχρι χθες, έχουν προσληφθεί στο ΕΣΥ 610 ιατροί, 2.402 νοσηλευτικό και 2.082 λοιπό υγειονομικό προσωπικό, όταν ο αρχικός προγραμματισμός μιλούσε για 2.000 προσλήψεις.

O υπουργός, επισήμανε πως "οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται έχουν μόνιμο και θεσμικό χαρακτήρα. Οι δαπάνες για την Δημόσια Υγεία το 2020 αυξήθηκαν κατά 5%, σε σχέση με τις δαπάνες του 2019 και από 8,287 δισ. ευρώ έφτασαν τα 8,684 δισ. ευρώ".

Ειδικά για τις ΜΕΘ, ο υπουργός είπε πως "η κυβέρνησή μας παρέλαβε 565 κλίνες σε όλη την χώρα και τις αυξήσαμε, χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά εργαλεία , σε 1. 017 κλίνες ενώ ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε στις 1.200 κλίνες ΜΕΘ. Έτσι θα φτάσουμε για πρώτη φορά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 12 κρεβάτια αν 100.000 κατοίκους".

Ο υπουργός Υγείας, υπογράμμισε, πώς η αύξηση των δαπανών για την Υγεία αποτελεί "μια σαφής απόδειξη, ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν λογάριασε το κόστος προκειμένου να ενισχύσει σε έμψυχο δυναμικό τις Μονάδες Υγείας σε όλη τη χώρα. Την επόμενη μέρα της κρίσης, είναι δέσμευση της κυβέρνησής μας πως θα μονιμοποιηθούν στο ΕΣΥ όλοι οι επικουρικοί νοσηλευτές, ενώ βρίσκονται στο τελικό στάδιο πρόσληψης 942 μόνιμοι ιατροί".

Ο κ. Βασίλης Κικίλιας απέκρουσε την κριτική των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν ενισχύεται ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας καλώντας όσους κάνουν μια τέτοια κριτική να δουν ξανά προσεκτικά τα στοιχεία και να μην ασκείται κριτική βάσει ιδεολογημάτων, λέγοντας πως "καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν προσέφερε τόσα πολλά στο ΕΣΥ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα".

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως "έχουμε αποτυπώσει τις ανάγκες σε προσωπικό και στο πλαίσιο αυτό: Προχωράμε σε επικαιροποίηση των Οργανισμών των νοσοκομείων ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής. Στην επαναπροκήρυξη και ολοκλήρωση κρίσεων που εκκρεμούν από προηγούμενα έτη και υπάρχουν εγκεκριμένες πιστώσεις. Ενισχύουμε με επικουρικό προσωπικό το σύστημα. Εντάσσουμε στο σύστημα νέες ειδικότητες (π.χ. γηριατρική με μονιμοποιήσει νοσηλευτών,) δίνουμε κίνητρα για τις θέσεις σε άγονες περιοχές εκπονώντας ένα σχέδιο με επιπλέον κίνητρα και με μονιμοποιήσεις νοσηλευτικού προσωπικού.

Σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο κ. Κικίλιας, ανέφερε πως "η ενδυνάμωσή της δεν αφορά μόνο τις προσλήψεις, αλλά την δραστηριοποίηση όλου του δικτύου των επαγγελματιών υγείας που απασχολούνται στην ΠΦΥ. Στο σχεδιασμό μας οι ΤΟΜΥ να αποτελέσουν κομμάτι ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα λειτουργεί με την λογική της Συνεργασίας και Διαλειτουργικότητας σε Τοπικό Επίπεδο. (Διασύνδεση ΤΟΜΥ, Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων, Δημοτικών Ιατρείων, Δίκτυα ΠΦΥ).

Ο υπουργός Υγείας, επισήμανε πως "η περιπέτεια της πανδημίας συνέβαλε στην περαιτέρω ωρίμανση της δημοκρατίας μας, η οποία αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον" και σημείωσε ότι "στα δυσκολότερα που έρχονται θα χρειαστεί να παραμείνουμε ενωμένοι, σοβαροί και στιβαροί. Η αξία της ανθρώπινης ζωής δεν είναι πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης".

Ευχαρίστησε για μια ακόμα φορά όλο το υγειονομικό προσωπικού που έδωσε αυτή την μάχη λέγοντας πως "οι "άγιοι της διπλανής πόρτας" έχουν την αγάπη όλων των Ελλήνων" και υπενθύμισε ότι όταν τον περασμένο Φεβρουάριο, μίλησε για θωράκιση του ΕΣΥ πολλοί έσπευσαν να τον ειρωνευτούν αλλά "εμείς απαντήσαμε όλοι μαζί με πράξεις και μετρήσιμα αποτελέσματα…. Τα λόγια είναι ευκολότερα και ανέξοδα αλλά τα αποτελέσματα μετρίσιμα…. Είμαστε εδώ για να δίνουμε λύσεις. Η πολιτική είναι επίλυση προβλημάτων, όχι θεωρητικές αναζητήσεις. Η πανδημία απέδειξε ότι πολιτική δεν είναι η επικοινωνία και οι μεγαλοστομίες, αλλά η εγγύηση και η διασφάλιση της ζωής των πολιτών".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 12 Ιουν 2021 | 10:07

ΗΠΑ: 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J θα πεταχτούν ως ακατάλληλες

Πολλές παρτίδες του εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19, που παρασκευάστηκαν σε ένα εργοστάσιο της Βαλτιμόρης, θα πεταχθούν

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ, 12 Ιουν 2021 | 09:58

Κορονοϊος - Ανατροπή από νέα έρευνα: Εξίσου μεταδοτικό το ιικό φορτίο των παιδιών με των ενηλίκων - Ασυμπτωματικά τα περισσότερα

Το ιικό φορτίο των παιδιών με κορονοϊο είναι παρόμοιο με εκείνο των ενηλίκων, άρα μπορεί να είναι εξίσου μεταδοτικά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα

«ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ» 12 Ιουν 2021 | 09:45

Τζανάκης: "Πράσινη" η χώρα στα μέσα Ιουλίου - Που οφείλεται η μεγάλη πτώση των πανδημικών δεικτών

Στα μέσα Ιουλίου τα κρούσματα θα πέσουν σε χαμηλά τριψήφια νούμερα, δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ 12 Ιουν 2021 | 09:29

Γκάγκα: Θέμα κοινής λογικής ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε κάποιες επαγγελματικές ομάδες

Η Μίνα Γκάγκα υπογράμμισε το πόσο σημαντική είναι η διαδικασία του εμβολιασμού προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 12 Ιουν 2021 | 08:18

Ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα: Eπιστρέφει η μουσική στην εστίαση και "έξω" έως τη 1:30

Η ύφεση των επιδημιολογικών δεδομένων σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων, δίνουν από σήμερα μια ακόμη σημαντική ανάσα στην κοινωνία.

Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΟΠΛΟ 12 Ιουν 2021 | 08:18

Κορονοϊός: Ανησυχία για τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη που ήρθε και στην Ελλάδα - Τι λένε οι ειδικοί

Το πρώτο κρούσμα της βραζιλιάνικης μετάλλαξης στην Ελλάδα, έχει ήδη επιβεβαιωθεί από τον ΕΟΔΥ - Έντονη αγωνία στους κόλπους των ειδικών

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 11 Ιουν 2021 | 22:03

Κομισιόν: Οι μισοί ενήλικες Ευρωπαίοι έχουν κάνει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό

Σύμφωνα με την Κομισιόν, στην Ευρώπη έχουν πραγματοποιηθεί 286,5 εκατ. εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ 22ΧΡΟΝΟ 11 Ιουν 2021 | 21:11

Κορονοϊός: Διασωληνώθηκε 19χρονος στο "Σωτηρία" - Μάχη των γιατρών για να τον σταθεροποιήσουν

Πρόκειται για τον νεότερο διασωληνωμένο ασθενή με κορονοϊό στη χώρα αυτή τη στιγμή,

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ 11 Ιουν 2021 | 19:32

Κορονοϊός: Τα "μέτρα" του καλοκαιριού για να μην υπάρξει έκρηξη της διασποράς - Δεκτά όλα τα εμβόλια των τουριστών

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων σχεδιάζει μέτρα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας νέας έξαρσης της διασποράς του κορονοϊού εν μέσω καλοκαιριού.

ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11 Ιουν 2021 | 19:12

Κορονοϊός: Στο πορτοκαλί επίπεδο η Κως - Ποιες περιοχές της χώρας "πρασίνισαν"

"Καμπανάκι" Χαρδαλιά για την αύξηση στο ιικό φορτίο στην Κω - 16 Περιφερειακές Ενότητες "πέφτουν" στο κίτρινο επίπεδο

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 11 Ιουν 2021 | 18:07

Αγρίνιο: Στη Δικαιοσύνη οικογένειες θυμάτων για τη ΜΕΘ - "Πήγα τον πατέρα μου στο σφαγείο" [βίντεο]

Τουλάχιστον τέσσερις οικογένειες στο Αγρίνιο που έχασαν τους συγγενείς τους ζητούν τον ιατρικό τους φάκελο και προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11 Ιουν 2021 | 18:02

Κορονοϊός: Το 98% όσων πέθαναν από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι

9.500 είναι τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα - 1.700 είναι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς - Η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι ανεμβολίαστοι - Τα στοιχεία από την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 11 Ιουν 2021 | 17:40

Κορονοϊός: 400 τα νέα κρούσματα στην Αττική, 84 στη Θεσσαλονίκη - Ο χάρτης της διασποράς

Πέφτουν σταδιακά τα κρούσματα κορονοϊού και στην Αττική που είναι πρώτη σε μολύνσεις - Η επιδημιολογική εικόνα της περιφέρειας.