Follow us

Kίνδυνοι για εκρήξεις από την Ειδομένη μέχρι τον Πειραιά

Κόκκινος συναγερμός στην κυβέρνηση για το προσφυγικό. Εκρηκτικό κλίμα στις τοπικές κοινωνίες από την δημιουργία νέων Hot – spot.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Kίνδυνοι για εκρήξεις από την Ειδομένη μέχρι τον Πειραιά

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη αλλά και τις ανεξέλεγκτες ροές των προσφύγων στον άτυπο καταυλισμό που έχει διαμορφωθεί στο λιμάνι του Πειραιά.

Η κυβέρνηση μοιάζει να είναι …εγκλωβισμένη στην λογική της εθελοντικής αποχώρησης των προσφύγων.

Σε όλη την χώρα διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό κλίμα καθώς η κυβέρνηση αποφασίζει την δημιουργία νέων χώρων υποδοχής χωρίς την συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις τοπικές κοινωνίες να βράζουν από τις κινητοποιήσεις των προσφύγων με την συμπαράσταση των…. αλληλέγγυων που λειτουργούν υπό την ανοχή του κρατικού μηχανισμού.

Η συγκέντρωση περισσοτέρων από 20.000 προσφύγων και μεταναστών στον Πειραιά και στην Ειδομένη καθώς και οι έντονες αντιδράσεις των προσφύγων στα ελληνοσκοπιανά σύνορα έχουν προβληματίσει την κυβέρνηση που αναζητά διέξοδο επιδιώκοντας την μεταφορά τους σε οργανωμένους χώρους υποδοχής.

Μετά το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες η εκκένωση της Ειδομένης και του Πειραιά αποτελούν πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και για λόγους ασφάλειας.

Όμως η κυβέρνηση μοιάζει να είναι …εγκλωβισμένη στην λογική της εθελοντικής αποχώρησης των προσφύγων από την Ειδομένη και προχωρά σε σπασμωδικές κινήσεις όπως αυτή της επίσκεψης των υπουργών Υγείας Δ. Ξανθού και υφυπουργού Επικρατείας Τ. Κουίκ στα σύνορα κατά την οποία συνομίλησαν με πρόσφυγες και ζήτησαν να μετακινηθούν σε οργανωμένους χώρους υποδοχής.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος άνοιγε νέο μέτωπο με τον Ν. Τόσκα για τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την παρουσία του στρατού στην Ειδομένη. Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι ο στρατός δεν είναι υπηρεσία κέτερινγκ και επέμεινε στην θέση του για απομάκρυνση του Γ. Μουζάλα.

Με μυστικότητα όμως και χωρίς τον συντονισμό με την τοπική αυτοδιοίκηση κινείται ο αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας που έχει αναλάβει το φορτίο του συντονισμού στο προσφυγικό, για την εξεύρεση νέων χώρων υποδοχής των προσφύγων ανά την επικράτεια. Αυτοδιοικητικοί παράγοντες εκφράζουν την δυσφορία τους για την επιλογή των χώρων που γίνονται ερήμην της αυτοδιοίκησης κυρίως σε παλαιά στρατόπεδα ή σε ιδιωτικούς χώρους.

Η κυβέρνηση θα διαμορφώσει ακόμα 19 καταυλισμούς στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα αλλά δεν ανακοινώνει τους χώρους μέχρι την τελευταία στιγμή αφού εκδηλώνονται αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, μέχρι και καταστροφές στις συγκεκριμένες περιοχές από ακροδεξιά στοιχεία.

«Όλοι θέλουν να βοηθήσουν αλλά κανείς δεν επιθυμεί χώρο υποδοχής προσφύγων στην πόλη του» σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση «ψάχνει» ακόμα τους όρους της συμφωνίας Τουρκίας – Ε.Ε. και προετοιμάζει νομοσχέδιο για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στο νέο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μερών.

Παράλληλα αυτοδιοικητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτη λειτουργία των ομάδων «αλληλέγγυων» υπό την ανοχή της κυβέρνησης και της αστυνομίας που εντείνουν το αρνητικό κλίμα στις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με αυτοδιοικητικές πηγές η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με ομάδες «αλληλέγγυων» όταν η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα συζητήσει επίσημα με τα όργανα της αυτοδιοίκησης για την πορεία του προσφυγικού προβλήματος.

Σύμφωνα με καταγγελίες οι «αλληλέγγυοι» αλωνίζουν στα κέντρα υποδοχής όπως σε πρόσφατη περίπτωση σε καταυλισμό στον Βόλο όπου κυριολεκτικά …πέταξαν έξω την αστυνομία με την δικαιολογία ότι «οι πρόσφυγες φοβούνται τις στολές» και ανέλαβαν οι ίδιοι την καταγραφή των μεταναστών.

Στην περιοχή του Κιλκίς υπάρχουν καταγγελίες από τοπικούς παράγοντες ότι οι καταλήψεις δρόμων και οι αποκλεισμοί περιοχών από πρόσφυγες γίνονται υπό την καθοδήγηση «αλληλέγγυων» και ακροαριστερών οργανώσεων και έχουν προκαλέσει την μήνη της τοπικής κοινωνίας.

Από το σύνολο των προσφύγων που βρίσκονται στην χώρα το 30% γνωρίζει ότι θα μείνει στην Ελλάδα.

Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες δεν γνωρίζουν καν τον τρόπο λειτουργίας των καταυλισμών καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις. Για τον λόγο αυτό ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Θ. Αγοραστός επισκέφτηκε χτες την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στο TheTOC.gr «η κυβέρνηση τώρα ετοιμάζεται να συμπεριλάβει και την τοπική αυτοδιοίκηση στα όργανα συντονισμού για το προσφυγικό» ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την διαχείριση του προβλήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεσή του ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ από το σύνολο των προσφύγων που βρίσκονται στην χώρα το 30% γνωρίζει ότι θα μείνει στην Ελλάδα. Μόλις το 5% διαθέτουν πανεπιστημιακή μόρφωση και το 0,5% είναι χριστιανοί.

Αυτοδιοικητικές πηγές σημειώνουν ότι οι τοπικές κοινωνίες θυμίζουν καζάνι που βράζει παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των Ελλήνων έχει υποδεχτεί με αλληλεγγύη του πρόσφυγες και μετανάστες. Η ανεργία και η λήψη σκληρών μέτρων τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο φορολογικό που εκτιμάται ότι θα ψηφιστούν στις αρχές Μαΐου σε συνδυασμό με την δημιουργία νέων καταυλισμών για πρόσφυγες λόγο της αύξησης των ροών, αναμένεται να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στις τοπικές κοινωνίες τους επόμενους μήνες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στέλεχος της αυτοδιοίκησης «οι πολιτικοί δεν κρίνονται μόνο από την διαχείριση της καθημερινότητας αλλά κυρίως από την δυνατότητά τους να προβλέπουν. Και σε αυτό το πεδίο η κυβέρνηση βαθμολογείται κάτω από την βάση», σημείωσε με αφορμή το προσφυγικό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ 21 Νοε 2023 | 15:49

Δημοσκόπηση Prorata: Κυριαρχία της ΝΔ, μάχη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για την τρίτη θέση, δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη, ενώ 2ο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ πιέζει για την 3η θέση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ SUPER LEAGUE 20 Νοε 2023 | 18:36

Επίθεση Μαρινάκη στην κυβέρνηση: Συνένοχη, ανύπαρκτη- Δεν θέλει την κάθαρση στο ποδόσφαιρο γιατί εξυπηρετεί φίλους

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης χαρακτηρίζει "αόρατο" τον αρμόδιο Υπουργό για τον Αθλητισμό.

18 Νοε 2023 | 17:07
ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ 18 Νοε 2023 | 08:36

Τα νοικοκυριά στενάζουν από την ακρίβεια - Η κυβέρνηση απαντά με "μπαλώματα"

Η οδηγία του Πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα βρίσκεται δίπλα στους αδύναμους κάθε στιγμή, αποτυπώθηκε με την χορήγηση του χριστουγεννιάτικου μποναμά.

1 ΔΙΣ. ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 17 Νοε 2023 | 11:05

Ικανοποίηση σε κυβέρνηση και ΤΧΣ για την επιτυχή πώληση του 22% της Εθνικής Τράπεζας

"Εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Εθνική Τράπεζα και το τραπεζικό σύστημα της χώρας" αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 16 Νοε 2023 | 14:07

Μαρινάκης: Η στήριξη θα επικεντρωθεί κυρίως στις οικογένειες με παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες

Ο κυβερνητικός εκπροσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα χτυπήσει την αισχροκέρδεια.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 14 Νοε 2023 | 14:01

Μαρινάκης: Δεν στοχοποιούμε τους ελεύθερους επαγγελματίες - Για εμένα είναι ό,τι πιο ιερό μετά την οικογένειά μας

"Η ακρίβεια είναι μεν εισαγόμενη από την άλλη είναι καθήκον της κυβέρνησης να την αντιμετωπίσει", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ 13 Νοε 2023 | 17:05

Καλύβας: Το φαινόμενο Κασσελάκη είναι σύμπτωμα, δεν είναι το αίτιο - Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες

Ο κ. Καλύβας υπογράμμισε ότι "αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, είναι μια μοναδική ευκαιρία για να κάνει κάποιες μεγάλες υπερβάσεις η κυβέρνηση".

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣΑ 07 Νοε 2023 | 12:22

Ο Βερβεσός τα έβαλε με τον Χατζηδάκη: Δεν έχει δικηγορήσει μία ημέρα στη ζωή του, δεν ξέρει πού είναι τα δικαστήρια

Σφοδρή επίθεση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δ. Βερβεσού κατά του υπουργού Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη για τις αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 03 Νοε 2023 | 11:45

Σκέρτσος: Η υπόθεση των υποκλοπών έχει πληγώσει το πολίτευμα αλλά και την κυβέρνηση

Ο Άκης Σκέρτσος σε συνέντευξή του παραδέχθηκε πως το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει πληγώσει και την κυβέρνηση.

"ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ 2023 ΑΓΓΙΞΕΙ ΤΑ 8 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ" 02 Νοε 2023 | 14:31

Μαρινάκης: Κανείς δεν μπορεί να κερδοσκοπεί σε βάρος των πολιτών και της ελληνικής οικονομίας

Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε πως τα πρόστιμα έχουν από την αρχή του 2023 αγγίξει τα 8 εκατ. ευρώ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 31 Οκτ 2023 | 10:47

ΠΑΣΟΚ: Οι καρατομήσεις μελών του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ συνιστούν ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας - Έκθετη η κυβέρνηση

Έκθετη η κυβέρνηση για τις "καρατομήσεις" μελών του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ, λέει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟ 29 Νοε 2023 | 16:14

Το επιχείρημα Μητσοτάκη με τη Μόνα Λίζα έκανε μέχρι και τον φανατικό Πιρς Μόργκαν να αλλάξει άποψη για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Ο φανατικά υπέρ της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στη Βρετανία, Πιρς Μόργκαν, άλλαξε γνώμη - Τι είπε για το επιχείρημα Μητσοτάκη και ποια λύση προτείνει.