Κίνδυνος για επιστροφή στα τραγικά "Ιουλιανά" του 2015

Το κουαρτέτο έφυγε με άγνωστη την ημερομηνία επιστροφής του και αμετακίνητες απόψεις για ασφαλιστικό, φορολογικό.Το παράλληλο πρόγραμμα ανασύρει το Μαξίμου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κίνδυνος για επιστροφή στα τραγικά "Ιουλιανά" του 2015

Το «κουαρτέτο» των δανειστών αναχώρησε την Παρασκευή μετά τον πρώτο διερευνητικό γύρο της αξιολόγησης χωρίς προσδιορισμένη μέρα επιστροφής, και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να προσδοκά μια «εύλογη συμφωνία σε εύλογο χρόνο» και να ξαναβάζει στο τραπέζι το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης κυρίως σε ότι αφορά την περικοπή συντάξεων.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την αναχώρηση των θεσμών δημοσιοποιήθηκε το «ξεπάγωμα» του παράλληλου προγράμματος το οποίο είχε υποχρεωθεί «άρον άρον» να μαζέψει η κυβέρνηση από τη Βουλή στα μέσα του Δεκέμβρη ώστε να μπορέσει να πάρει τη δόση του 1 δισ ευρώ. Κίνηση που θεωρήθηκε ότι μπορεί να εμπεριέχει το στοιχείο δημιουργίας σκηνικού ρήξης.

Πηγές του Μαξίμου διευκρίνιζαν ότι υπάρχει έγκριση των Θεσμών κυρίως ως προς τις διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου υγείας ενώ για τις άλλες που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, θα υπάρξουν « τεχνικές διορθώσεις».

Ο χρόνος συζήτησης του παράλληλου προγράμματος στη Βουλή θα συμπέσει με την συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Πέμπτη όπου θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση της διαδικασίας αξιολόγησης μετά την ολοκλήρωση των ραντεβού του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Ξανά σε πολιτική συζήτηση θέλει να μπεί η κυβέρνηση

Ο υπουργός Οικονομικών μετά το τελευταίο ραντεβού με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα επιστρέψει το κουαρτέτο και η 15η Φεβρουαρίου που είχε τεθεί ως ημερομηνία επιστροφής είναι απολύτως αμφίβολη.

«Καταγράψαμε τα σημεία που είμαστε κοντά και τα σημεία που χρειάζεται περισσότερη δουλειά σε τεχνικό ή και πολιτικό επίπεδο» ανέφερε ο κ.Τσακαλώτος επαναφέροντας από το παράθυρο τα περί πολιτικής διαπραγμάτευσης .Πιθανότερο προαναγγέλλοντας έναν ακόμη κύκλο τηλεφωνημάτων του πρωθυπουργού σε ηγέτες της Ε.Ε αν και μια πρώτη προσπάθεια να «προσεταιριστεί» την Ανγκέλα Μέρκελ την Πέμπτη στο Λονδίνο δεν ήταν επιτυχής καθώς του υπέδειξε και πάλι να απευθυνθεί στους Θεσμούς.

καταλαβαίνουν τη θέση της κυβέρνησης να μην κοπούν συντάξεις, το οποίο έχει ως λογική συνέχεια να πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές και άλλα έσοδα

Στα αγκάθια, πλην του φορολογικού και του ασφαλιστικού εντάσσεται και το δημοσιονομικό κενό καθώς ο υπουργός Οικονομικών διολίσθησε από τη θέση « δεν μου έχουν ζητηθεί άλλα μέτρα» στη θέση «προφανώς θα υπάρξουν συζητήσεις γι' αυτό».

Για το ασφαλιστικό και το φορολογικό το οποίο πακετάρει η κυβέρνηση ο υπουργός υποστήριξε πως «υπάρχει συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική, στη λογική των μεταρρυθμίσεων ...»

Επέμεινε στο σχέδιο Κατρούγκαλου για αύξηση των εισφορών. Οπως είπε οι εκπρόσωποι των δανειστών «καταλαβαίνουν τη θέση της κυβέρνησης να μην κοπούν συντάξεις, το οποίο έχει ως λογική συνέχεια να πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές και άλλα έσοδα».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί πως χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης είναι το τέλος Φεβρουαρίου.

«Όλες οι πλευρές κατανοούν την ανάγκη για μία εύλογη συμφωνία, σε εύλογο χρόνο και έχουμε εστιάσει να ολοκληρώσουμε περίπου στις 26-28 Φεβρουαρίου», σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Πως επανέρχεται το παράλληλο πρόγραμμα

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Κοινοβουλίου την προσεχή Τετάρτη αρχίζει στην αρμόδια επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου που είχε αποσυρθεί στις 17 Δεκεμβρίου έπειτα από την απαίτηση των δανειστών λίγο πριν τη συνεδρίαση του Euroworking Group που επρόκειτο να εγκρίνει τη δόση του 1 δις.

Το επίμαχο νομοσχέδιο είχε κατατεθεί στη Βουλή στη μία τα ξημερώματα της Δευτέρας 15 Δεκεμβρίου και αποσύρθηκε δυο μέρες αργότερα.

Η απόσυρση του παράλληλου προγράμματος είχε γίνει ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και ύστερα από αιφνίδια σύσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Γ. Δραγασάκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτου και Υγείας, Ανδρ. Ξανθού ενώ είχε γίνει ήδη στη Βουλή η ακρόαση των φορέων.

Το Μαξίμου είχε ισχυριστεί τότε πως «το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε» και επέρριψε στα κόμματα της αντιπολίτευσης την ευθύνη διότι όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση δημιούργησαν ανυπόστατες εντυπώσεις ότι επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό, και υπήρχε «ο κίνδυνος να προκληθούν εμπόδια στη διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Τι προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο που ξεπαγώνει

Στο νομοσχέδιο είχαν ενταχθεί και μια σειρά άσχετες διατάξεις όπως ο διορισμός των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ του 1997 αλλά και για την αποτέφρωση νεκρών

Ενδεικτικά οι ρυθμίσεις

* Ιδρυση Κέντρων Κοινότητας. Πρόκειται για τα λεγόμενα «ΚΕΠ Φτωχών» που θα λειτουργούν υπό τους ΟΤΑ για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες.

* Καθολική υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και νόμιμων μεταναστών με δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και ενίσχυση της νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

* Παροχή δυνατότητας στους Δήμους για απαλλαγή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από δημοτικούς φόρους και τέλη (μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες και υπόλοιποι δικαιούχοι των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης)

* Χρονική επέκταση των παροχών – ηλεκτρικό ρεύμα, σίτιση και στέγαση - στους δικαιούχους των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης

* Διευκόλυνση των διαδικασιών για τον διορισμό γιατρών στο ΕΣΥ

* Κίνητρα για να επιλέξουν οι ιατροί να κάνουν το αγροτικό τους σε απομακρυσμένες περιοχές και άγονα νησιά

* Ιδρυση Γενικού Νοσοκομείου Θήρας

* Διορισμός των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ του 1997

* Δημιουργία προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για τους ανέργους

* Υποστήριξη νέων επαγγελματιών με κοινωνικά τιμολόγια ΔΕΥΑ

* Εξάμηνη αναστολή πλειστηριασμού για την ΒΙΟΜΕ

* Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού των ΟΤΑ σε παραμεθόριες περιοχές αλλά και η δυνατότητα μεταφοράς του προσωπικού ΑΜΕΑ

* Νομοθετική ρύθμιση για την αποτέφρωση των νεκρών

* Δυνατότητα στο πλαίσιο της κινητικότητας να επιστρέψουν οι δημοτικοί αστυνομικοί από τα σωφρονιστικά καταστήματα

* Επιλύεται το ζήτημα κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών σε αγρότες-εργοδότες

* Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τα επιδόματα επικινδυνότητας και ανθυγιεινής εργασίας
* Επαναφορά ενισχυτικής διδασκαλίας σε γυμνάσια και λύκεια

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 03 Δεκ 2020 | 13:07

Επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στο πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας: "Να φύγει ο κορονοϊός", του ζήτησαν τα παιδιά

Το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών Με Αναπηρία στη Βούλα επισκέφτηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Παρούσα και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 02 Δεκ 2020 | 16:43

Σκληρή απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Κάθε μέρα και μια ακόμη αυτογελοιοποίηση

Άμεση αντίδραση Πέτσα στην ανάρτηση Τσίπρα που κατηγορεί εκ νέου την κυβέρνηση για παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων.

"ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ" 02 Δεκ 2020 | 14:36

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Θα λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως ο πρωθυπουργός δεν θα αποφύγει να λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 30 Νοε 2020 | 15:41

Κορονοϊός-Ασθενής καθηγητής Καρδιολογίας στο Ιπποκράτειο με 250 νοσηλευόμενους: Δεν τους νοιάζει αν φταίει ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας

Τι αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας που νοσηλεύεται με κορονοϊό στο Ιπποκράτειο μέσα από την κλινική Covid του νοσοκομείου

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ 27 Νοε 2020 | 15:23

Τσίπρας: Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας είναι εκτός ελέγχου

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο της Δράμας, είπε ότι η κατάσταση βρίσκεται "εκτός ελέγχου".

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 26 Νοε 2020 | 09:55

Τσακώθηκαν και για το... ρούτερ του Μαξίμου - Μητσοτάκης: Δεν το βρήκα - ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς το αφήσαμε

Καυγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για το... ρούτερ του Μαξίμου. Τι απάντησε ο πρωθυπουργός στο ανέκδοτο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

"ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ" 25 Νοε 2020 | 20:57

Το μήνυμα Τσίπρα για τον θάνατο του Μαραντόνα - "Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ"

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρέτησε τον "Ντιέγκο των παιδικών μας αναμνήσεων".

«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ» 25 Νοε 2020 | 19:00

"Καρφιά" ΝΔ: Ανεπαρκής η εμφάνιση Τσίπρα, απογοητεύθηκαν ακόμη και οι σύντροφοί του

Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή δείχνει ανεπάρκεια και απογοήτευση από την εμφάνιση Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 15:53

Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές "ρίξε τα όλα στους προηγούμενους"- Η πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη

Ποιο ήταν το ανέκδοτο που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 25 Νοε 2020 | 15:47

Οι εξηγήσεις Μητσοτάκη για τη δήλωση Γεραπετρίτη για τις κλίνες ΜΕΘ και τους "περισσότερους νεκρούς"

Κάλυψη στον Γιώργο Γεραπετρίτη για τη δήλωσή του για τις κλίνες ΜΕΘ έδωσε ο πρωθυπουργός

25 Νοε 2020 | 14:19

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: "Δεν σας ζητάμε να γίνετε Μεσσίας ούτε Μωυσής- Μην σκοτώνετε την λογική"

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 25 Νοε 2020 | 08:01

Πορείες Πολυτεχνείου: Η Κρατική Ασφάλεια αρχίζει έρευνα για τους Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη - Ζητά ονόματα βουλευτών

Η παραγγελία για την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έφθασε στα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

«ΖΗΤΑΕΙ ΤΑ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» 24 Νοε 2020 | 20:58

Απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Πλειοδοσία για όλα η αντιπολιτευτική συνταγή του

Στις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα μας και ο υπόλοιπος κόσμος, οι πολίτες ζητούν λιγότερο λαϊκισμό και περισσότερη σοβαρότητα, αναφέρει ο Στέλιος Πέτσας.