Kινήσεις στην πολιτική σκακιέρα στο δρόμο προς τις εκλογές

Οι κινήσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και τα στοιχήματα για τη ημερομηνία των εκλογών.

Kινήσεις στην πολιτική σκακιέρα στο δρόμο προς τις εκλογές

Οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, το κλίμα πόλωσης που έχει δημιουργηθεί στο πολιτικό σκηνικό και το επιτακτικό αίτημα της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής για πρόωρες κάλπες, δείχνουν πως η χώρα έχει μπει ήδη σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο. Τα στοιχήματα για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών μεταξύ των στελεχών σε Μαξίμου, Μοσχάτο και Χ. Τρικούπη δίνουν και παίρνουν.

Η κυβέρνηση μπορεί να δηλώνει πως θα εξαντλήσει όλα τα συνταγματικά περιθώρια με στόχο τον Οκτώβρη του 2019, ωστόσο γνωρίζει πως αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα ενεργοποιηθούν οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο, γεγονός που μπορεί να φέρει τις κάλπες αρκετά πιο σύντομα. Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αέρα των δημοσκοπήσεων πιέζει προκειμένου να αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία το Φθινόπωρο του 2018. Η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να πάρει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και ζητά εκλογές πριν από την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα γεγονός που προκάλεσε την έντονη δυσφορία του Μαξίμου.

Από την μία η έξοδος και από την άλλη τα μέτρα

Το αφήγημα της καθαρής εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα που επιχειρεί να περάσει επικοινωνιακά το Μαξίμου, έχει θολώσει από τα ίδια τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον Νίκο Φίλη, αλλά και από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από το πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες θα επιχειρήσουν να κερδίσουν χρόνο προκειμένου οι μειώσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο να μην ισχύσουν από την 1 Ιανουαρίου του 2019, αλλά να υπάρξει έστω μια μικρή παράταση έστω λίγων μηνών. Ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης των συγκεκριμένων μέτρων που ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν τίθεται όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καθώς είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που γίνονται στο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει πιθανότατα τον προσεχή Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ μια σειρά από αντίμετρα τα οποία θα δεσμευτεί πως θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό. Πρόκειται ουσιαστικά για μια επιδοματική πολιτική με την οποία η κυβέρνηση θα προσπαθήσει επικοινωνιακά να εξισορροπήσει τις σημαντικές απώλειες που θα έχουν οι συνταξιούχοι αλλά και οι χαμηλόμισθοι από την μείωση του αφορολόγητου.

Στην περίπτωση που ακολουθηθεί ο παραπάνω σχεδιασμός τότε το πιθανότερο σενάριο είναι οι εθνικές εκλογές να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου του 2019 καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι συνταξιούχοι θα έχουν νιώσει στην τσέπη τους τι σημαίνει η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» αλλά και οι φορολογούμενοι θα έχουν καταθέσει τις δηλώσεις του με το μειωμένο αφορολόγητο.

Όλο το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός θα θέτει ουσιαστικά το διακύβευμα των εκλογών κάτι που φάνηκε και στο άρθρο του στην εφημερίδα των Συντακτών. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «διαχωριστικές γραμμές» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, τόνισε πως μια κυβέρνηση της Αριστερά βγάζει την χώρα από τα μνημόνια και κατέληξε λέγοντας «Η Ελλάδα σε αυτή τη νέα εποχή δεν μπορεί παρά να έχει στο τιμόνι της μια κυβέρνηση, η οποία σέβεται και υπερασπίζεται αυτούς και αυτές που αποτελούν την κινητήρια δύναμή της. Τους ίδιους τους πολίτες».

Μητσοτάκης: Ετοιμάζεται για εκλογές το Φθινόπωρο

Το κόμμα έχει τεθεί εδώ και καιρό σε εκλογική ετοιμότητα, ενώ την επόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρων των τοπικών οργανώσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει πολλά σε αυτή την διαδικασία όπως και στην συμμετοχή που θα υπάρξει καθώς εκτιμά πως θα σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα προς την κοινωνία πως η ΝΔ αλλάζει ξεφεύγοντας από τα στενά κομματικά όρια.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα καθώς εκτιμούν ότι οι εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Το επιθυμητό σενάριο για τη ΝΔ θα ήταν να πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Οκτώβρη και το απευκταίο είναι να στηθούν κάλπες στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης καθώς τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφ’ όσον κερδίσει, θα έχει ελάχιστο χρόνο μπροστά του αφού θα πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές.

«Έχουμε μπροστά μας μια σκληρή προεκλογική περίοδο. Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει, δεν ξέρω πότε θα γίνουν οι εκλογές, εύχομαι να γίνουν μια ώρα αρχύτερα κι έχουμε πει πολλές φορές πως κάθε μέρα που μένει ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ζημιά στον τόπο» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ που περιοδεύει στην Θεσσαλονίκη.

Στο Μοσχάτο θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα με περιοδείες του ίδιου του προέδρου του κόμματος, αλλά και των κορυφαίων στελεχών να αποδομήσουν την «καθαρή έξοδο» που ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα θα τονίζουν πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι παρελθόν. «Ο κ. Τσίπρας έχει κουραστεί και έχει κουράσει ο ίδιος, έχει τελειώσει πια, ουσιαστικά, πολιτικά» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας ένα δείγμα της σκληρής ρητορικής που θα ακολουθήσει απέναντι στην κυβέρνηση.

Γεννηματά: Ίσες αποστάσεις από Τσίπρα και Μητσοτάκη

Η σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στην κυβέρνηση με αφορμή και το αίτημα για πρόωρες εκλογές πριν η χώρα βγει από το πρόγραμμα προκάλεσε δυσφορία στο Μαξίμου που είχε αρχίσει να ελπίζει πως οι δύο πλευρές είχαν έρθει πιο κοντά με αφορμή την Συνταγματική αναθεώρηση. Η Φώφη Γεννηματά προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ την στιγμή που αρκετά στελέχη του κινήματος «αλληθωρίζουν» προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Με στόχο να ξορκίσει την εντύπωση ότι ταυτίζεται με τη ΝΔ, η Φώφη Γεννηματά υπερθεμάτισε. Ζήτησε εδώ και τώρα εκλογές προκειμένου να διαχωρίσει την θέση της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής υποστηρίζει πως η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί στις κάλπες προτού οι ΣΥΡΙΖ - ΑΝΕΛ προλάβουν να συμφωνήσουν τους μεταμνημονιακούς όρους που θα δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση.

Παράλληλα επιχειρεί να παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων την επομένη των εκλογών και του τρίτου πολιτικού πόλου γεγονός που αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ωστόσο επικρατεί προβληματισμός καθώς δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να παίρνει πίσω τους «πασοκογενείς» ψηφοφόρους που έχουν μετακινηθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΑ ΝΕΑ 27 Οκτ 2020 | 12:45

Λαφαζάνης: Με τρία παραδείγματα για πλειστηριασμούς α κατοικίας "καρφώνει" τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Λαφαζάνης εκθέτει τον ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς με τρία παραδείγματα.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ 26 Οκτ 2020 | 19:05

Πέτσας για σποτ ΣΥΡΙΖΑ: Κατρακύλησαν σε νέα πολιτική αθλιότητα - Έχουν το θράσος να ζητούν και τα ρέστα

Ο Στέλιος Πέτσας, μετά το βίντεο που δημοσίευσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για πολιτική αθλιότητα

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΟΜΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ 26 Οκτ 2020 | 16:53

Σποτ του ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα πάθει ο Κυριάκος με τον Πτωχευτικό- Θα μείνει χωρίς σπίτι

Στο νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πτωχευτικό Κώδικα πρωταγωνιστεί ο Κυριάκος...

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ Ο ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ 26 Οκτ 2020 | 08:00

Γιατί είναι fake η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πτωχευτικό - Τι προβλέπει για την α' κατοικία

Από τον Φεβρουάριο του 2019 με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να υφίσταται η προστασία της κύριας κατοικίας.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Οκτ 2020 | 21:52

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα με 158 "όχι"

Η σημερινή ψηφοφορία διεξήχθη με τη φυσική παρουσία μόνο 60 βουλευτών, λόγω των μέτρων. Οι υπόλοιποι βουλευτές συμμετέχουν με επιστολικές ψήφους

ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 49-50 ΕΤΩΝ 25 Οκτ 2020 | 18:15

Κικίλιας για προληπτικές μαστογραφίες: Ποιος έχασε τη ντροπή για να τη βρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Όπως αναφέρει ο κ. Κικίλιας, παρότι προβλέπεται στον Ενιαίο Κανονισμό Παρόχων Υγείας προληπτική μαστογραφία με 0% συμμετοχή, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προβλέψει χρηματοδότηση.

25 Οκτ 2020 | 17:11

Ο Τσακαλώτος το παραδέχτηκε: Έγιναν πλειστηριασμοί επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι α’ κατοικίας

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι, έγιναν μεν πλειστηριασμοί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ήταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 25 Οκτ 2020 | 14:13

Παναγιωτόπουλος για Τουρκία: "Η Ελλάδα ορθώνει το ανάστημά της - Εχουμε ισχυρή αποτρεπτική ισχύ "

"Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την ώρα, γίνεται, είτε για εντυπώσειςκαι δεν συνδράμει σε αυτή την κρίσιμη καμπή" δήλωσε ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος

ΔΡΙΜΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 24 Οκτ 2020 | 16:11

Εξηγήσεις Χρυσοχοΐδη για την εξαφάνιση Παππά: "Τα δίνετε όλα για τον Παππά- Όταν τον συλλάβουμε θα είστε τόσο χαρούμενοι;"

"Επιτέλους τι θέλετε; Να επιτρέψουμε το λιντσάρισμα για να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα;" αναρωτήθηκε ο κ.Χρυσοχοϊδης.

«ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ» 23 Οκτ 2020 | 21:18

Σταϊκούρας: Άκαιρη, άστοχη και υποκριτική η πρόταση δυσπιστίας - Άνοιξε την ομιλία του στη Βουλή με Λυσία

ο Χρήστος Σταϊκούρας μνημόνευσε τον Λυσία στο προοίμιο του λόγου του "Υπέρ του Αδυνάτου" στην έναξη τηςλία του.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 23 Οκτ 2020 | 20:55

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 18% της ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ - Επτά στους 10 ανησυχούν για τις τουρκικές προκλήσεις

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης με 23 μονάδες διαφορά από τον Τσίπρα - Μεγάλη απόσταση και της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ Ο ΥΠΟΙΚ 23 Οκτ 2020 | 19:04

Live η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Σταϊκούρα

Τρεις ημέρες θα διαρκέσει η συζήτηση της πρότασης μομφής - Την Κυριακή η ψηφοφορία.

ΧΑΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ TWITTER 23 Οκτ 2020 | 13:51

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο στόχαστρο τον Χρυσοχοΐδη για την εξαφάνιση Παππά

Η εξαφάνιση Παππά έχει πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που βάλει κατά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη