Κλειδί η συμμετοχή για την εκλογή του αρχηγού

Η ημέρα της κρίσης για την ΝΔ έφθασε και οι ψηφοφόροι της καλούνται να εκλέξουν τον 9ο πρόεδρο της. Προβληματισμός για την ενότητα μετά την εκλογή προέδρου.

Κλειδί η συμμετοχή για την εκλογή του αρχηγού

Η ημέρα της κρίσης για την Νέα Δημοκρατία έφθασε και οι ψηφοφόροι της καλούνται να εκλέξουν τον 9ο πρόεδρο της (σ.σ. αν θεωρηθεί ως 8ος και ο μεταβατικός πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης που προέδρευσε τους τελευταίους πέντε μήνες), ενώ μεγάλη είναι η αγωνία για την επόμενη μέρα της συντηρητικής παράταξης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση φθάνει στις εκλογές με πολλά τραύματα από την προεκλογική περίοδο, όπου κυριάρχησε η πόλωση, οι αιχμές, οι εκατέρωθεν βολές.

Ο προβληματισμός είναι μεγάλος σε όλο το φάσμα της Ν.Δ., τόσο σε ανώτατο όσο και σε κατώτερο επίπεδο στελεχών, για το κατά πόσο η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορέσει να πορευθεί ενωμένη το επόμενο διάστημα, καθώς πολλές είναι οι πληγές που αφήνει η εσωκομματική προεκλογική περίοδος που διήρκεσε περίπου δυο μήνες.

Η 22α Νοεμβρίου, η εκλογική D-Day της Ν.Δ. είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη μέρα για τη συντηρητική παράταξη, καθώς από το πρόσωπο που θα εκλεγεί θα εξαρτηθεί η πορεία της την επόμενη μέρα στο πολιτικό σκηνικό σε μια περίοδο που η κυβερνητική κρίση ανοίγει τη συζήτηση για κυβερνήσεις συνεργασίας.

Αγωνία για την ενότητα

Η αξιωματική αντιπολίτευση φθάνει στις εκλογές με πολλά τραύματα από την προεκλογική περίοδο, όπου κυριάρχησε η πόλωση, οι αιχμές, οι εκατέρωθεν βολές, ενώ αναδείχθηκε στο σύνολό του και το ιδεολογικό στίγμα των υποψηφίων αρχηγών, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Μένει να φανεί εάν την επόμενη μέρα μπορεί όλοι μαζί να συνυπάρξουν στο ίδιο κόμμα και εάν και κατά πόσο και σε ποιο χρονικό σημείο θα εμφανιστούν φυγόκεντρες δυνάμεις, καθώς ήδη σε συγκεκριμένα πολιτικά και επιχειρηματικά γραφεία συζητούνται σενάρια για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τα…σπλάχνα της Ν.Δ.

Κλειδί η συμμετοχή

Οι όποιες εξελίξεις και η δρομολόγηση των όποιων κινήσεων από διάφορες πλευρές προϋποθέτει ότι πρέπει να τελειώσουν οι εκλογές στη ΝΔ, ο αυριανός πρώτος γύρος και ενδεχομένως και ο δεύτερος γύρος την επόμενη Κυριακή 29 Νοεμβρίου, εάν χρειαστεί.

Το κλειδί όμως της αναμέτρησης της 22ας Νοεμβρίου είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων, μελών και φίλων της Ν.Δ.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα, ποιος θα είναι πρώτος, ποιος δεύτερος, ποιος τρίτος και τέταρτος και ποιος θα εκλεγεί, ενώ εάν γίνει δεύτερος γύρος (σ.σ. χρειάζεται 50%+1 για να εκλεγεί κάποιος από τον πρώτο γύρο, εκτός εάν υπάρξει συμφωνία όλων των υποψηφίων για μη διεξαγωγή του δεύτερου) έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συμμαχίες και κυρίως οι πολιτικές συμφωνίες.

Το κλειδί όμως της αναμέτρησης της 22ας Νοεμβρίου είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων, μελών και φίλων της Ν.Δ., καθώς από τον αριθμό των ψηφισάντων θα κριθεί το αποτέλεσμα. Επίσης υπάρχουν ορισμένοι κρίσιμοι παράγοντες σε αυτή την αναμέτρηση, όπως: α) η κινητοποίηση των μηχανισμών και των βουλευτών, β) η δύναμη που έχει ο κάθε υποψήφιος σε συγκεκριμένες περιφέρειες, γ) η στάση των ψηφοφόρων κατά ηλικία (π.χ. σε άλλα κοινά έχει απήχηση ο Βαγγ. Μεϊμαράκης και σε άλλα κοινά οι υπόλοιποι), κ.α.

Οι συμμαχίες για το β΄ γύρο

Την ίδια στιγμή, τα σενάρια που συζητούνται έχουν τον Βαγγ. Μεϊμαράκη να είναι το πρόσωπο που θα είναι σίγουρα στο δεύτερο γύρο, ενώ από εκεί και πέρα το κάθε επιτελείο κάνει τις δικές του εκτιμήσεις για ποιο θα είναι το τελικό δίδυμο του δεύτερου γύρου, εάν διεξαχθεί.

Και αυτό διότι, ήδη συζητείται, εάν ο πρώτος το βράδυ της 22ας Νοεμβρίου συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 42-43% και η διαφορά του με τον δεύτερο είναι από 15 ποσοστιαίες μονάδες και πάνω, να μην γίνει ο δεύτερος γύρος, αλλά αυτό όμως είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσουν οι άλλοι τρεις υποψήφιοι.

Από εκεί και πέρα, εάν δεν συμφωνηθεί να μην γίνει ο δεύτερος γύρος, μένει να φανεί ποιες συμμαχίες θα διαμορφωθούν. Π.χ. εάν είναι αντίπαλοι ο Βαγγ. Μεϊμαράκης είτε με τον Απ. Τζιτζικώστα, είτε με τον Κυρ. Μητσοτάκη είτε με τον Αδ. Γεωργιάδη.

Οι εκτιμήσεις των υποψηφίων

Κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για το ποιος θα κερδίσει σε αυτή την κούρσα, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι προηγείται ο Βαγγ. Μεϊμαράκης και ακολουθεί ο Απ. Τζιτζικώστας, αν και όλα θα κριθούν στην κάλπη. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να βασιστεί στη δημοσκοπική εικόνα, αφού κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η σύνθεση του εκλογικού σώματος, στοιχείο που καθιστά μάλλον αδύνατον να γίνουν αξιόπιστες εκτιμήσεις.

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης επιμένει ότι αυτός θα είναι ο πρόεδρος της ΝΔ και μάλιστα εκτιμά ότι θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Αντίθετα βέβαιος για την επικράτησή του στην τελική αναμέτρηση, στο δεύτερο γύρο των εκλογών, εμφανίζεται ο Απ. Τζιτζικώστας. Από την άλλη πλευρά, Κυρ. Μητσοτάκης και Αδ. Γεωργιάδης εκτιμούν πως η αναμέτρηση θα πάει σε δεύτερο γύρο και εκφράζουν βεβαιότητα, καθένας από τη δική του πλευρά, ότι θα είναι μεταξύ των δύο τελικών διεκδικητών της ηγεσίας.

Το βράδυ της Κυριακής, μεταξύ 10-10:30, θα υπάρχει σαφής εικόνα για το ποιος είναι πρώτος, ποια περίπου η διαφορά με τον δεύτερο και εάν θα γίνει ή όχι δεύτερος γύρος ή όχι.

Με 3 ευρώ ψηφίζουν σε δυο γύρους

Η ψηφοφορία ξεκινάει στις 7 π.μ. το πρωί της 22ας Νοεμβρίου και λήγει στις 7 μ.μ. το απόγευμα. Σε πολλούς δήμους υπάρχουν πολλά εκλογικά κέντρα στα οποία ψηφίζουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του υπ. Εσωτερικών.

Όσοι ψηφίσουν υπογράφουν σχετική δήλωση ότι αποδέχονται τις ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές, καθώς και τις πολιτικές θέσεις της ΝΔ. Αντίτιμο συμμετοχής στις εκλογές είναι 3 ευρώ.

Στον δεύτερο γύρο, εάν υπάρξει ανάγκη, η συμμετοχή είναι δωρεάν. Δικαίωμα συμμετοχής σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο, θα έχουν μόνο όσοι συμμετάσχουν στο πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας και θα ψηφίσουν στο ίδιο εκλογικό κέντρο. Ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Ν.Δ. έχει διαμορφωθεί στην ιστοσελίδα www.nd.gr ειδική ενημερωτική σελίδα με τον τίτλο «Εκλογές Ανάδειξης Προέδρου της ΝΔ», όπου παρέχονται πληροφορίες και εκεί υπάρχει και η αίτηση επαναβεβαίωσης ή εγγραφής νέου μέλους, που μπορεί να εκτυπωθεί και να συμπληρωθεί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 28 Σεπ 2020 | 12:40

Βούτσης: "Ούτε κατά διάνοια" ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ - Δε νομίζω ότι είναι διχαστικό το κλίμα

"Πρωθυπουργό περιορισμένης ευθύνης", που αποποιείται τις ευθύνες του, χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Νίκος Βούτσης.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ 26 Σεπ 2020 | 12:44

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμά του για την επέτειο της δολοφονίας Μπακογιάννη

"31 χρόνια μετά. Η ίδια αγάπη στη μνήμη μου", έγραψε στο μήνυμά του.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 25 Σεπ 2020 | 18:07

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση η έναρξη των επαφών με την Τουρκία

"Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 25 Σεπ 2020 | 16:41

Ορκίστηκε ο γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη: "Πολύ περήφανος πατέρας! Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να σε καμαρώσω"

Στην Αλεξανδρούπολη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο νεότερος για να υπηρετήσει στο στρατό – Περήφανος πατέρας δηλώνει ο πρωθυπουργός.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΤΡΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ" 24 Σεπ 2020 | 20:24

"Αναβρασμός" στον ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση Τσίπρα σε Τσακαλώτο για την επόμενη... φορά - "Θα υπάρχουν κυρώσεις"

Eπιτροπή "δεοντολογίας" που θα αναλάβει να "συνετίζει" τα στελέχη που κινούνται εκτός γραμμής πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 24 Σεπ 2020 | 18:58

Στους δρόμους 100 νέα λεωφορεία από τη μεθεπόμενη βδομάδα - Άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου

Λόγω της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι προσεχώς μπαίνουν σε κίνηση άλλα 100 λεωφορεία – Θα γίνουν 500 μέχρι το τέλος του χρόνου

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 24 Σεπ 2020 | 18:40

Ξεκάθαρος ο πρωθυπουργός: Lockdown σημαίνει ανεργία και μεγάλη ύφεση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο μεγάλος στόχος είναι να αποφευχθεί το lockdown, που κοστίζει πολύ στην οικονομία της χώρας

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ Η ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ 24 Σεπ 2020 | 18:30

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Στόλτενμπεργκ: Στο "μενού" η αποκλιμάκωση στην Ανατ. Μεσόγειο μέσω ΝΑΤΟ

Με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Βασικό θέμα η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 24 Σεπ 2020 | 17:30

Μητσοτάκης για κορονοϊό: Το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα - Η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο [Βίντεο]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα, καθώς δεν πρέπει να πάμε σε νέο lockdown

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 24 Σεπ 2020 | 15:20

Στο πατρικό σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά ο Μάικ Πομπέο

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο δέχθηκε πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, να του κάνει το τραπέζι στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Σεπ 2020 | 14:47

Καρφιά της αδελφής Τσίπρα Ζαννέτ, για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- "Οποιος έχει πρόβλημα παραιτείται…"

Την παρέμβαση της Ζαννέτ Τσίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πολιτευτής της ΝΔ

ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 24 Σεπ 2020 | 12:48

Κορονοϊός: Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 6 το απόγευμα - Ανησυχία για την Αττική

Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί, δεν θα ανακοινώσει νέα μέτρα ή lockdown.