Κλειδί η συμμετοχή για την εκλογή του αρχηγού

Η ημέρα της κρίσης για την ΝΔ έφθασε και οι ψηφοφόροι της καλούνται να εκλέξουν τον 9ο πρόεδρο της. Προβληματισμός για την ενότητα μετά την εκλογή προέδρου.

Κλειδί η συμμετοχή για την εκλογή του αρχηγού

Η ημέρα της κρίσης για την Νέα Δημοκρατία έφθασε και οι ψηφοφόροι της καλούνται να εκλέξουν τον 9ο πρόεδρο της (σ.σ. αν θεωρηθεί ως 8ος και ο μεταβατικός πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης που προέδρευσε τους τελευταίους πέντε μήνες), ενώ μεγάλη είναι η αγωνία για την επόμενη μέρα της συντηρητικής παράταξης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση φθάνει στις εκλογές με πολλά τραύματα από την προεκλογική περίοδο, όπου κυριάρχησε η πόλωση, οι αιχμές, οι εκατέρωθεν βολές.

Ο προβληματισμός είναι μεγάλος σε όλο το φάσμα της Ν.Δ., τόσο σε ανώτατο όσο και σε κατώτερο επίπεδο στελεχών, για το κατά πόσο η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορέσει να πορευθεί ενωμένη το επόμενο διάστημα, καθώς πολλές είναι οι πληγές που αφήνει η εσωκομματική προεκλογική περίοδος που διήρκεσε περίπου δυο μήνες.

Η 22α Νοεμβρίου, η εκλογική D-Day της Ν.Δ. είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη μέρα για τη συντηρητική παράταξη, καθώς από το πρόσωπο που θα εκλεγεί θα εξαρτηθεί η πορεία της την επόμενη μέρα στο πολιτικό σκηνικό σε μια περίοδο που η κυβερνητική κρίση ανοίγει τη συζήτηση για κυβερνήσεις συνεργασίας.

Αγωνία για την ενότητα

Η αξιωματική αντιπολίτευση φθάνει στις εκλογές με πολλά τραύματα από την προεκλογική περίοδο, όπου κυριάρχησε η πόλωση, οι αιχμές, οι εκατέρωθεν βολές, ενώ αναδείχθηκε στο σύνολό του και το ιδεολογικό στίγμα των υποψηφίων αρχηγών, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Μένει να φανεί εάν την επόμενη μέρα μπορεί όλοι μαζί να συνυπάρξουν στο ίδιο κόμμα και εάν και κατά πόσο και σε ποιο χρονικό σημείο θα εμφανιστούν φυγόκεντρες δυνάμεις, καθώς ήδη σε συγκεκριμένα πολιτικά και επιχειρηματικά γραφεία συζητούνται σενάρια για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τα…σπλάχνα της Ν.Δ.

Κλειδί η συμμετοχή

Οι όποιες εξελίξεις και η δρομολόγηση των όποιων κινήσεων από διάφορες πλευρές προϋποθέτει ότι πρέπει να τελειώσουν οι εκλογές στη ΝΔ, ο αυριανός πρώτος γύρος και ενδεχομένως και ο δεύτερος γύρος την επόμενη Κυριακή 29 Νοεμβρίου, εάν χρειαστεί.

Το κλειδί όμως της αναμέτρησης της 22ας Νοεμβρίου είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων, μελών και φίλων της Ν.Δ.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα, ποιος θα είναι πρώτος, ποιος δεύτερος, ποιος τρίτος και τέταρτος και ποιος θα εκλεγεί, ενώ εάν γίνει δεύτερος γύρος (σ.σ. χρειάζεται 50%+1 για να εκλεγεί κάποιος από τον πρώτο γύρο, εκτός εάν υπάρξει συμφωνία όλων των υποψηφίων για μη διεξαγωγή του δεύτερου) έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συμμαχίες και κυρίως οι πολιτικές συμφωνίες.

Το κλειδί όμως της αναμέτρησης της 22ας Νοεμβρίου είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων, μελών και φίλων της Ν.Δ., καθώς από τον αριθμό των ψηφισάντων θα κριθεί το αποτέλεσμα. Επίσης υπάρχουν ορισμένοι κρίσιμοι παράγοντες σε αυτή την αναμέτρηση, όπως: α) η κινητοποίηση των μηχανισμών και των βουλευτών, β) η δύναμη που έχει ο κάθε υποψήφιος σε συγκεκριμένες περιφέρειες, γ) η στάση των ψηφοφόρων κατά ηλικία (π.χ. σε άλλα κοινά έχει απήχηση ο Βαγγ. Μεϊμαράκης και σε άλλα κοινά οι υπόλοιποι), κ.α.

Οι συμμαχίες για το β΄ γύρο

Την ίδια στιγμή, τα σενάρια που συζητούνται έχουν τον Βαγγ. Μεϊμαράκη να είναι το πρόσωπο που θα είναι σίγουρα στο δεύτερο γύρο, ενώ από εκεί και πέρα το κάθε επιτελείο κάνει τις δικές του εκτιμήσεις για ποιο θα είναι το τελικό δίδυμο του δεύτερου γύρου, εάν διεξαχθεί.

Και αυτό διότι, ήδη συζητείται, εάν ο πρώτος το βράδυ της 22ας Νοεμβρίου συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 42-43% και η διαφορά του με τον δεύτερο είναι από 15 ποσοστιαίες μονάδες και πάνω, να μην γίνει ο δεύτερος γύρος, αλλά αυτό όμως είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσουν οι άλλοι τρεις υποψήφιοι.

Από εκεί και πέρα, εάν δεν συμφωνηθεί να μην γίνει ο δεύτερος γύρος, μένει να φανεί ποιες συμμαχίες θα διαμορφωθούν. Π.χ. εάν είναι αντίπαλοι ο Βαγγ. Μεϊμαράκης είτε με τον Απ. Τζιτζικώστα, είτε με τον Κυρ. Μητσοτάκη είτε με τον Αδ. Γεωργιάδη.

Οι εκτιμήσεις των υποψηφίων

Κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για το ποιος θα κερδίσει σε αυτή την κούρσα, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι προηγείται ο Βαγγ. Μεϊμαράκης και ακολουθεί ο Απ. Τζιτζικώστας, αν και όλα θα κριθούν στην κάλπη. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να βασιστεί στη δημοσκοπική εικόνα, αφού κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η σύνθεση του εκλογικού σώματος, στοιχείο που καθιστά μάλλον αδύνατον να γίνουν αξιόπιστες εκτιμήσεις.

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης επιμένει ότι αυτός θα είναι ο πρόεδρος της ΝΔ και μάλιστα εκτιμά ότι θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Αντίθετα βέβαιος για την επικράτησή του στην τελική αναμέτρηση, στο δεύτερο γύρο των εκλογών, εμφανίζεται ο Απ. Τζιτζικώστας. Από την άλλη πλευρά, Κυρ. Μητσοτάκης και Αδ. Γεωργιάδης εκτιμούν πως η αναμέτρηση θα πάει σε δεύτερο γύρο και εκφράζουν βεβαιότητα, καθένας από τη δική του πλευρά, ότι θα είναι μεταξύ των δύο τελικών διεκδικητών της ηγεσίας.

Το βράδυ της Κυριακής, μεταξύ 10-10:30, θα υπάρχει σαφής εικόνα για το ποιος είναι πρώτος, ποια περίπου η διαφορά με τον δεύτερο και εάν θα γίνει ή όχι δεύτερος γύρος ή όχι.

Με 3 ευρώ ψηφίζουν σε δυο γύρους

Η ψηφοφορία ξεκινάει στις 7 π.μ. το πρωί της 22ας Νοεμβρίου και λήγει στις 7 μ.μ. το απόγευμα. Σε πολλούς δήμους υπάρχουν πολλά εκλογικά κέντρα στα οποία ψηφίζουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του υπ. Εσωτερικών.

Όσοι ψηφίσουν υπογράφουν σχετική δήλωση ότι αποδέχονται τις ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές, καθώς και τις πολιτικές θέσεις της ΝΔ. Αντίτιμο συμμετοχής στις εκλογές είναι 3 ευρώ.

Στον δεύτερο γύρο, εάν υπάρξει ανάγκη, η συμμετοχή είναι δωρεάν. Δικαίωμα συμμετοχής σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο, θα έχουν μόνο όσοι συμμετάσχουν στο πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας και θα ψηφίσουν στο ίδιο εκλογικό κέντρο. Ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Ν.Δ. έχει διαμορφωθεί στην ιστοσελίδα www.nd.gr ειδική ενημερωτική σελίδα με τον τίτλο «Εκλογές Ανάδειξης Προέδρου της ΝΔ», όπου παρέχονται πληροφορίες και εκεί υπάρχει και η αίτηση επαναβεβαίωσης ή εγγραφής νέου μέλους, που μπορεί να εκτυπωθεί και να συμπληρωθεί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

14 Οκτ 2021 | 12:29

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σχοινά για την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων

Ολόκληρος ο διάλογος που είχαν κατά την έναρξη της συνάντησής τους ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 14 Οκτ 2021 | 11:50

Άδωνις Γεωργιάδης προς ΕΦΣΥΝ: Η "φοβερή αποκάλυψη" έγινε ένα μικρό κουτάκι στο πλάι της πρώτης σελίδας

Η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη σε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών με τίτλο "Ο Άδωνις στα χνάρια του Κουρτς".

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ 13 Οκτ 2021 | 20:32

47 χρόνια ΝΔ: Η χειραψία Μητσοτάκη με Σαμαρά και το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τον Κώστα Καραμανλή [Εικόνες]

Το παρών στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ έδωσαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 13 Οκτ 2021 | 19:59

Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Βασίλη Σπανούλη στο Μέγαρο Μαξίμου [Εικόνα]

"Είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα προσέφερες!", αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Βασίλη Σπανούλη

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ 13 Οκτ 2021 | 18:08

47 χρόνια ΝΔ - Κυριάκος Μητσοτάκης: "Η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της"

Σύσσωμη η ΝΔ έδωσε το παρών στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος - Ομιλίες Μητσοτάκη και Καραμανλή - Παρών ο Αντώνης Σαμαράς

ΣΤΗ ΦΙΛΟΘΕΗ 13 Οκτ 2021 | 13:48

Εκδήλωση ενότητας για τα 47 χρόνια της ΝΔ: Ομιλίες Κυριάκου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή μετά από καιρό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα αναφερθούν μεταξύ άλλων και στην πορεία της κεντροδεξιάς παράταξης.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 13 Οκτ 2021 | 09:11

Στον Ευαγγελισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Επισκέφθηκε τη Φώφη Γεννηματά χωρίς κάμερες και δηλώσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την κ. Γεννηματά πριν πάει στο γραφείο του και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας της.

ΔΥΟ ΓΗΠΕΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΟΛΕΙ 12 Οκτ 2021 | 19:14

Σαμοθράκη: Παραδόθηκαν στους μαθητές τα γήπεδα που τους υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Έναν χρόνο μετά την επίσκεψή του στη Σαμοθράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πράξη την υπόσχεση που έδωσε στους μικρούς μαθητές.

«ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ» 12 Οκτ 2021 | 15:13

Κορονοϊός: Έκανε την 3η δόση ο Μητσοτάκης - "Ας ακούσουμε επιτέλους τους επιστήμονες, να εμβολιαστούμε" [Εικόνες]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στο Mega εμβολιαστικό κέντρο "Προμηθέας" για να κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ 12 Οκτ 2021 | 13:55

Καραμανλής: Οι ακροδεξιοί δεν έχουν θέση στη ΝΔ - Μήνυμα ενότητας η εκδήλωση της Τετάρτης

"Δεν ανήκουν οι ακροδεξιοί στη Νέα Δημοκρατία", δήλωσε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ 12 Οκτ 2021 | 12:08

Μητσοτάκης - Μπουρλά εγκαινίασαν το νέο κέντρο καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

"Η ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορονοιού φέρει τη σφραγίδα του Αλμπερτ Μπουρλά" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 12 Οκτ 2021 | 08:35

Στα εγκαίνια του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer o Μητσοτάκης - Μετά θα κάνει τρίτη δόση εμβολίου

Σήμερα Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer.