«Κόλαση» και επεισόδια από τους Αφγανούς στην Ειδομένη

Ενταση και επεισόδια στην Ειδομένη όπου βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.Τα Σκόπια ουσιαστικά έχουν κλείσει τη δίοδο. Αντίστοιχα μέτρα από τη Σερβία

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Κόλαση» και επεισόδια από τους Αφγανούς στην Ειδομένη

Οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που συγκεντρώνονται και πάλι στην Ειδομένη προκειμένου να βρουν διέξοδο στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης βρίσκουν ουσιαστικά κλειστά τα σύνορα καθώς τα Σκόπια αυστηροποίησαν τους ελέγχους.

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή σημειώθηκαν επεισόδια όταν πρόσφυγες και μετανάστες θέλησαν να ανοίξουν το πέρασμα. Υπήρξε ένταση και οι αρχές των Σκοπίων σταμάτησαν προσωρινά να επιτρέπουν κάθε διέλευση.

«Κόλαση» και επεισόδια από τους Αφγανούς στην Ειδομένη

«Κόλαση» και επεισόδια από τους Αφγανούς στην Ειδομένη - εικόνα 2

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ομάδα Αφγανών προχώρησε σε κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών στην Ειδομένη. Συγκεκριμένα περίπου 150 άτομα έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη. Οι Αφγανοί κάθισαν πάνω στις γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

«Κόλαση» και επεισόδια από τους Αφγανούς στην Ειδομένη - εικόνα 3

Η Κομισιόν πάντως δεν «βλέπει» ότι υπάρχει προς το παρόν κλείσιμο συνόρων από τα Σκόπια , ούτε υπαναχώρηση από τη δέσμευση που δόθηκε στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη σύνοδο κορυφής για ανοικτά σύνορα τουλάχιστον έως τις 7 Μαρτίου.

Το Βερολίνο στηρίζει την Αθήνα

Ο εκπρόσωπος της Αγκ.Μέρκελ σχολιάζοντας τα συμβαίνοντα στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο παρέπεμψε στην απόφαση της Σύνοδου Κορυφής της Ε.Ε σχετικά με τις μονομερείς αποφάσεις που πλήττουν μια χώρα μέλος. «Συμφωνήθηκε να έρθουμε γρήγορα σε επαφή εάν κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού ένα κράτος-μέλος ανησυχεί ότι θα μπορούσαν να το αφορούν μέτρα ενός άλλου κράτους-μέλους. Και αυτό ήταν π.χ. για την Ελλάδα, αλλά σίγουρα και για άλλους, μια σημαντική συμφωνία», ανέφερε ο κ. Ζάιμπερτ χωρίς αυτό όμως να λύνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ήδη η Ελλάδα.

Ο «λαιμός του μπουκαλιού» πάλι η Ειδομένη

Στην περιοχή της Ειδομένης παρατηρείται το φαινόμενο του «λαιμού του μπουκαλιού» καθώς χιλιάδες πρόσφυγες που καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά και τον Πειραιά δεν επιθυμούν παραμονή στα hot spots και καταλήγουν στη μόνη διόδο προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι Σκοπιανοί επιτρέπουν το πέρασμα μόνο σε Σύριους και Ιρακινούς με διαβατήριο ή ταυτότητα και το σημείωμα καταγραφής τους και αποκλείουν το πέρασμα σε Αφγανούς.

Η Αθήνα σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα θεωρεί πως η στάση των Σκοπίων «παραβιάζει τη συμφωνία που κάναμε πριν από 16 ώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση» και έχει ήδη ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις.

Τα Σκόπια ρίχνουν το μπαλάκι στην Κροατία με αιχμές για την Ελλάδα

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα δεν επιτρέπει τη διέλευση σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν μέσω της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, ενώ περίπου 700 Αφγανοί βρίσκονται εδώ και δύο ημέρες εγκλωβισμένοι στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, καθώς η τελευταία δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στο έδαφός της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, σε συνάντηση που είχε σήμερα με δημοσιογράφους στα Σκόπια, ανέφερε ότι οι περίπου 700 Αφγανοί πρόσφυγες θα παραμείνουν στον πρόχειρο καταυλισμό που υπάρχει στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία έως ότου η Κροατία και η Σερβία καταλήξουν σε λύση σχετικά με τη διέλευση Αφγανών προσφύγων.

Ο κ. Πόποσκι συμπλήρωσε ότι οι Αφγανοί πρόσφυγες δεν μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το Βορρά, επειδή δεν το επιτρέπει η Κροατία.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η Κροατία, ύστερα από σχετικούς ελέγχους, επέστρεψε πρόσφατα στη Σερβία 366 Αφγανούς για τους οποίους θεώρησε ότι δεν διέφυγαν από τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τις πολεμικές συρράξεις, αλλά διέμεναν και εργαζόταν παράνομα στην Ελλάδα για πολλούς μήνες ή και χρόνια.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, οι κροατικές αρχές διαπίστωσαν ότι οι Αφγανοί αυτοί μιλούσαν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα, γεγονός που θεωρήθηκε ότι δεν πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου, αλλά για μετανάστες, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τις προσφυγικές ροές και παρεισέφρησαν σε αυτές, με σκοπό να φύγουν από την Ελλάδα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η Σερβία, από την πλευρά της, διεμήνυσε ότι πλέον δεν θα γίνονται δεκτοί στο μέλλον πρόσφυγες που επιστρέφονται από την Κροατία.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επανέλαβε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα για πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και οι οποίοι γίνονται δεκτοί από χώρες της ΕΕ και πρόσθεσε ότι ο φράχτης που υψώνει η ΠΓΔΜ στα σύνορά της με την Ελλάδα αποσκοπεί στο να εμποδιστούν οι διελεύσεις των παράτυπων μεταναστών.

Και οι Σέρβοι έκλεισαν τα σύνορα για τους Αφγανούς

Οι σερβικές αρχές στα σύνορα με την ΠΓΔΜ δεν επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη. Η στάση αυτή, όπως εξηγείται, οφείλεται στο γεγονός ότι η Κροατία αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες που δηλώνουν ότι κατάγονται από το Αφγανιστάν.

Η σερβική αστυνομία άρχισε από σήμερα το πρωί να εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία για τους πρόσφυγες που επετεύχθη, την περασμένη Πέμπτη, στο Ζάγκρεμπ, στη συνάντηση των αρχηγών αστυνομίας της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας.

Όπως ανέφερε αρχηγός της σερβικής αστυνομίας Βλάντιμιρ Ρέμπιτς στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, «στην μεθοριακή διάβαση Πρέσεβο, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε πρόσφυγες που φέρουν βεβαίωση με φωτογραφία και σφραγίδα από το ενιαίο κέντρο ελέγχου στην Γευγελή, που λειτουργεί στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ».

Ο Βλάντιμιρ Ρέμπιτς δήλωσε ότι τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά για τους πρόσφυγες, αλλά θα εφαρμόζονται με αυστηρότητα τα συμφωνηθέντα στο Ζάγρεμπ προκειμένου να μην εγκλωβιστούν στο έδαφος τής Σερβίας άτομα που δεν δέχεται η Κροατία. Ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας ανέφερε, επίσης, ότι 150 άτομα που φιλοξενούνται σε καταυλισμό στα σύνορα με την Κροατία είναι οικονομικοί μετανάστες και όπως δηλώνουν δεν κατάγονται από το Αφγανιστάν. Γι αυτούς -τόνισε- θα εφαρμοστεί η σερβική νομοθεσία που τους παρέχει το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση ασύλου, ενώ στην περίπτωση που δεν το πράξουν θα απελαθούν.

Εξάλλου, ο υπουργός Εργασίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος χειρίζεται το προσφυγικό, εκτίμησε ότι με τη λειτουργία του ενιαίου κέντρου ελέγχου στη Γευγελή θα διευκολυνθεί το έργο της Σερβίας, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μειωθούν αισθητά οι προσφυγικές ροές. Προειδοποίησε δε για το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν τα κυκλώματα διακινητών, και ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση του αριθμού μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη Σερβία. Ο κ. Βούλιν εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτά τα φαινόμενα.

Καραβιές με πρόσφυγες και μετανάστες πλημμυρίζουν το λιμάνι του Πειραιά

Εν τω μεταξύ, περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί από τα νησιά στο λιμάνι του Πειραιά.

Από τα ξημερώματα έχουν καταπλεύσει στον Πειραιά τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος», «Αριάδνη» και «Blue Star ΙΙ», από Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, μεταφέροντας συνολικά περί τους 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είχε ήδη προμηθευτεί εισιτήρια ώστε να επιβιβαστεί από το λιμάνι στα λεωφορεία και να οδηγηθεί στα σύνορα. Το εισιτήριο κοστίζει 50 ευρώ για τους ενήλικες και 25 ευρώ για τα παιδιά, σύμφωνα με τον Σκάι.

Λόγω όμως κυκλοφοριακής συμφόρησης που δημιουργήθηκε στους δρόμους γύρω από το λιμάνι νωρίς το πρωί, η Τροχαία δεν επέτρεψε να γίνει ο επιβιβασμός των ανθρώπων αυτών επί τόπου, καθώς επρόκειτο για περίπου 50 λεωφορεία. Οι πρόσφυγες περιμένουν αυτή την ώρα στους χώρους έξω από το λιμάνι, ώστε να δουν πώς θα απεγκλωβιστούν από εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από αυτούς τους μετανάστες και πρόσφυγες έχουν μετακινηθεί στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας του ΟΛΠ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΗΛΩΣΟΥΝ…. 19 Νοε 2020 | 15:51

Άγριες Μέλισσες: Η Ανέτ αντιμέτωπη με το ένοχο παρελθόν της - Κωνσταντής και Τάκης στα χέρια για τη Δρόσω [Εικόνες]

Οι "Άγριες Μέλισσες" έρχονται και τη νέα εβδομάδα με επεισόδια που καθηλώνουν….

ΔΡΑΣΤΕΣ ΔΥΟ ΣΥΡΟΙ 19 Νοε 2020 | 12:12

Καταγγελία στη δομή προσφύγων της Θήβας: Προσπάθησαν να βιάσουν το παιδί μου σε κοντέινερ

Μία μητέρα κατήγγειλε την απόπειρα βιασμού του παιδιού της σε κοντέινερ στη δομή προσφύγων της Θήβας.

ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ 19 Νοε 2020 | 07:46

Ο απολογισμός του Πολυτεχνείου: 37 συλλήψεις, 352 προσαγωγές και 290 πρόστιμα των 300 ευρώ

Από τις 100 προσαγωγές που έγιναν στην επέτειο του Πολυτεχνείου, λίγες μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 18 Νοε 2020 | 09:29

Πολυτεχνείο: Καταγγελίες για αστυνομική βία σε Πετράλωνα, Σεπόλια, Εξάρχεια - Μπαράζ προσαγωγών

Επεισόδια με πρόστιμα, συλλήψεις και προσαγωγές σημειώθηκαν χθες, στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 18 Νοε 2020 | 08:51

Αφέθηκαν ελεύθεροι οι 23 συλληφθέντες για τα επεισόδια στα Ιωάννινα - 7 τραυματίες

Συνολικά σε Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα, συνελήφθησαν 23 άτομα, προσήχθησαν 79 και επιβλήθηκαν 44 διοικητικά πρόστιμα.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΕΡΑ 17 Νοε 2020 | 22:03

Πολυτεχνείο: Ένταση και επεισόδια σε όλη τη χώρα εν μέσω πανδημίας - Η εξήγηση του Χρυσοχοΐδη για τις πορείες του ΚΚΕ [Βίντεο]

Πώς το ΚΚΕ έσπασε τα μέτρα της ΕΛΑΣ και την απαγόρευση για το Πολυτεχνείο - Συλλήψεις και προσαγωγές στο κέντρο της Αθήνας - Ένταση και στη Θεσσαλονίκη

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 17 Νοε 2020 | 21:05

Επεισόδια στα Σεπόλια: Στο νοσοκομείο 55χρονος - Συνελήφθησαν ο γιος και η κόρη του [Βίντεο]

Με συμπτώματα εμφράγματος νοσηλεύεται 55χρονος στον Ευαγγελισμό - Νωρίτερα συνελήφθησαν από την ΕΛΑΣ ο γιος και η κόρη του στα Σεπόλια

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ 17 Νοε 2020 | 20:13

Πολυτεχνείο: Επεισόδια, προσαγωγές και τσουχτερά πρόστιμα σε Κρήτη, Ξάνθη και Πάτρα [εικόνες-βίντεο]

Δεκάδες προσαγωγές σε Κρήτη, Πάτρα και Ξάνθη με φόντο την επέτειο του Πολυτεχνείου και την απαγόρευση των συγκεντρώσεων.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 17 Νοε 2020 | 19:08

Πολυτεχνείο - Γιάννενα: Σοβαρά επεισόδια, προσαγωγές και τραυματίες [Βίντεο]

Επεισόδια και τραυματισμοί σημειώθηκαν στις φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου στα Γιάννενα.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17 Νοε 2020 | 18:00

Πολυτεχνείο: Πολιτική κόντρα για τις παράνομες συγκεντρώσεις - Τι απαντά η ΕΛΑΣ για τα επεισόδια και τα "σκισμένα πουκάμισα"

Τα γεγονότα "είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στη δημοσιότητα", αναφέρει το υπουργείο για όσα συνέβησαν σήμερα με αφορμή την Επέτειο του Πολυτεχνείου.

ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ 17 Νοε 2020 | 17:41

Πολυτεχνείο: Ποιοι σταθμοί του Μετρό είναι κλειστοί με εντολή της ΕΛΑΣ

Οι συρμοί διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούν στάση στους σταθμούς του μετρό

Η ΕΛΑΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ 17 Νοε 2020 | 16:02

Επέτειος Πολυτεχνείου: Καρέ - καρέ η "μάχη" με χημικά στην Πανεπιστημίου - Τους πήραν σηκωτούς οι αστυνομικοί

Ένταση και χημικά στην Πανεπιστημίου όταν το ΚΚΕ επιχείρησε να κάνει και νέα διαδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου

ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ 17 Νοε 2020 | 14:05

Πολυτεχνείο: Πόλεμος με χημικά στα Προπύλαια- Το ΚΚΕ επιχείρησε να κάνει και 2η διαδήλωση

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένταση και επεισόδια στα Προπύλαια και στις οδούς Σταδίου και Πανεπιστημίου, όταν το ΚΚΕ επιχείρησε και νέα διαδήλωση