Follow us

«Κόλαση» και επεισόδια από τους Αφγανούς στην Ειδομένη

Ενταση και επεισόδια στην Ειδομένη όπου βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.Τα Σκόπια ουσιαστικά έχουν κλείσει τη δίοδο. Αντίστοιχα μέτρα από τη Σερβία

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Κόλαση» και επεισόδια από τους Αφγανούς στην Ειδομένη

Οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που συγκεντρώνονται και πάλι στην Ειδομένη προκειμένου να βρουν διέξοδο στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης βρίσκουν ουσιαστικά κλειστά τα σύνορα καθώς τα Σκόπια αυστηροποίησαν τους ελέγχους.

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή σημειώθηκαν επεισόδια όταν πρόσφυγες και μετανάστες θέλησαν να ανοίξουν το πέρασμα. Υπήρξε ένταση και οι αρχές των Σκοπίων σταμάτησαν προσωρινά να επιτρέπουν κάθε διέλευση.

«Κόλαση» και επεισόδια από τους Αφγανούς στην Ειδομένη

«Κόλαση» και επεισόδια από τους Αφγανούς στην Ειδομένη - εικόνα 2

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ομάδα Αφγανών προχώρησε σε κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών στην Ειδομένη. Συγκεκριμένα περίπου 150 άτομα έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη. Οι Αφγανοί κάθισαν πάνω στις γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

«Κόλαση» και επεισόδια από τους Αφγανούς στην Ειδομένη - εικόνα 3

Η Κομισιόν πάντως δεν «βλέπει» ότι υπάρχει προς το παρόν κλείσιμο συνόρων από τα Σκόπια , ούτε υπαναχώρηση από τη δέσμευση που δόθηκε στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη σύνοδο κορυφής για ανοικτά σύνορα τουλάχιστον έως τις 7 Μαρτίου.

Το Βερολίνο στηρίζει την Αθήνα

Ο εκπρόσωπος της Αγκ.Μέρκελ σχολιάζοντας τα συμβαίνοντα στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο παρέπεμψε στην απόφαση της Σύνοδου Κορυφής της Ε.Ε σχετικά με τις μονομερείς αποφάσεις που πλήττουν μια χώρα μέλος. «Συμφωνήθηκε να έρθουμε γρήγορα σε επαφή εάν κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού ένα κράτος-μέλος ανησυχεί ότι θα μπορούσαν να το αφορούν μέτρα ενός άλλου κράτους-μέλους. Και αυτό ήταν π.χ. για την Ελλάδα, αλλά σίγουρα και για άλλους, μια σημαντική συμφωνία», ανέφερε ο κ. Ζάιμπερτ χωρίς αυτό όμως να λύνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ήδη η Ελλάδα.

Ο «λαιμός του μπουκαλιού» πάλι η Ειδομένη

Στην περιοχή της Ειδομένης παρατηρείται το φαινόμενο του «λαιμού του μπουκαλιού» καθώς χιλιάδες πρόσφυγες που καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά και τον Πειραιά δεν επιθυμούν παραμονή στα hot spots και καταλήγουν στη μόνη διόδο προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι Σκοπιανοί επιτρέπουν το πέρασμα μόνο σε Σύριους και Ιρακινούς με διαβατήριο ή ταυτότητα και το σημείωμα καταγραφής τους και αποκλείουν το πέρασμα σε Αφγανούς.

Η Αθήνα σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα θεωρεί πως η στάση των Σκοπίων «παραβιάζει τη συμφωνία που κάναμε πριν από 16 ώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση» και έχει ήδη ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις.

Τα Σκόπια ρίχνουν το μπαλάκι στην Κροατία με αιχμές για την Ελλάδα

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα δεν επιτρέπει τη διέλευση σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν μέσω της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, ενώ περίπου 700 Αφγανοί βρίσκονται εδώ και δύο ημέρες εγκλωβισμένοι στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, καθώς η τελευταία δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στο έδαφός της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, σε συνάντηση που είχε σήμερα με δημοσιογράφους στα Σκόπια, ανέφερε ότι οι περίπου 700 Αφγανοί πρόσφυγες θα παραμείνουν στον πρόχειρο καταυλισμό που υπάρχει στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία έως ότου η Κροατία και η Σερβία καταλήξουν σε λύση σχετικά με τη διέλευση Αφγανών προσφύγων.

Ο κ. Πόποσκι συμπλήρωσε ότι οι Αφγανοί πρόσφυγες δεν μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το Βορρά, επειδή δεν το επιτρέπει η Κροατία.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η Κροατία, ύστερα από σχετικούς ελέγχους, επέστρεψε πρόσφατα στη Σερβία 366 Αφγανούς για τους οποίους θεώρησε ότι δεν διέφυγαν από τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τις πολεμικές συρράξεις, αλλά διέμεναν και εργαζόταν παράνομα στην Ελλάδα για πολλούς μήνες ή και χρόνια.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, οι κροατικές αρχές διαπίστωσαν ότι οι Αφγανοί αυτοί μιλούσαν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα, γεγονός που θεωρήθηκε ότι δεν πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου, αλλά για μετανάστες, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τις προσφυγικές ροές και παρεισέφρησαν σε αυτές, με σκοπό να φύγουν από την Ελλάδα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η Σερβία, από την πλευρά της, διεμήνυσε ότι πλέον δεν θα γίνονται δεκτοί στο μέλλον πρόσφυγες που επιστρέφονται από την Κροατία.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επανέλαβε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα για πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και οι οποίοι γίνονται δεκτοί από χώρες της ΕΕ και πρόσθεσε ότι ο φράχτης που υψώνει η ΠΓΔΜ στα σύνορά της με την Ελλάδα αποσκοπεί στο να εμποδιστούν οι διελεύσεις των παράτυπων μεταναστών.

Και οι Σέρβοι έκλεισαν τα σύνορα για τους Αφγανούς

Οι σερβικές αρχές στα σύνορα με την ΠΓΔΜ δεν επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη. Η στάση αυτή, όπως εξηγείται, οφείλεται στο γεγονός ότι η Κροατία αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες που δηλώνουν ότι κατάγονται από το Αφγανιστάν.

Η σερβική αστυνομία άρχισε από σήμερα το πρωί να εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία για τους πρόσφυγες που επετεύχθη, την περασμένη Πέμπτη, στο Ζάγκρεμπ, στη συνάντηση των αρχηγών αστυνομίας της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας.

Όπως ανέφερε αρχηγός της σερβικής αστυνομίας Βλάντιμιρ Ρέμπιτς στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, «στην μεθοριακή διάβαση Πρέσεβο, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε πρόσφυγες που φέρουν βεβαίωση με φωτογραφία και σφραγίδα από το ενιαίο κέντρο ελέγχου στην Γευγελή, που λειτουργεί στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ».

Ο Βλάντιμιρ Ρέμπιτς δήλωσε ότι τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά για τους πρόσφυγες, αλλά θα εφαρμόζονται με αυστηρότητα τα συμφωνηθέντα στο Ζάγρεμπ προκειμένου να μην εγκλωβιστούν στο έδαφος τής Σερβίας άτομα που δεν δέχεται η Κροατία. Ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας ανέφερε, επίσης, ότι 150 άτομα που φιλοξενούνται σε καταυλισμό στα σύνορα με την Κροατία είναι οικονομικοί μετανάστες και όπως δηλώνουν δεν κατάγονται από το Αφγανιστάν. Γι αυτούς -τόνισε- θα εφαρμοστεί η σερβική νομοθεσία που τους παρέχει το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση ασύλου, ενώ στην περίπτωση που δεν το πράξουν θα απελαθούν.

Εξάλλου, ο υπουργός Εργασίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος χειρίζεται το προσφυγικό, εκτίμησε ότι με τη λειτουργία του ενιαίου κέντρου ελέγχου στη Γευγελή θα διευκολυνθεί το έργο της Σερβίας, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μειωθούν αισθητά οι προσφυγικές ροές. Προειδοποίησε δε για το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν τα κυκλώματα διακινητών, και ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση του αριθμού μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη Σερβία. Ο κ. Βούλιν εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτά τα φαινόμενα.

Καραβιές με πρόσφυγες και μετανάστες πλημμυρίζουν το λιμάνι του Πειραιά

Εν τω μεταξύ, περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί από τα νησιά στο λιμάνι του Πειραιά.

Από τα ξημερώματα έχουν καταπλεύσει στον Πειραιά τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος», «Αριάδνη» και «Blue Star ΙΙ», από Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, μεταφέροντας συνολικά περί τους 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είχε ήδη προμηθευτεί εισιτήρια ώστε να επιβιβαστεί από το λιμάνι στα λεωφορεία και να οδηγηθεί στα σύνορα. Το εισιτήριο κοστίζει 50 ευρώ για τους ενήλικες και 25 ευρώ για τα παιδιά, σύμφωνα με τον Σκάι.

Λόγω όμως κυκλοφοριακής συμφόρησης που δημιουργήθηκε στους δρόμους γύρω από το λιμάνι νωρίς το πρωί, η Τροχαία δεν επέτρεψε να γίνει ο επιβιβασμός των ανθρώπων αυτών επί τόπου, καθώς επρόκειτο για περίπου 50 λεωφορεία. Οι πρόσφυγες περιμένουν αυτή την ώρα στους χώρους έξω από το λιμάνι, ώστε να δουν πώς θα απεγκλωβιστούν από εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από αυτούς τους μετανάστες και πρόσφυγες έχουν μετακινηθεί στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας του ΟΛΠ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΣΚΗΣΕ ΕΦΕΣΗ 13 Μαϊ 2022 | 14:35

ΑΠΘ: Φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή στον 48χρονο που έγινε viral για την εξύβριση αστυνομικών στα έκτροπα

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών ο 48χρονος που έβρισε αστυνομικούς έξω από το ΑΠΘ. Άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 12 Μαϊ 2022 | 09:02

Θεοδωρικάκος: Τέλος το μπάχαλο στα Πανεπιστήμια – Η βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ θα γίνει

"Έως ότου ολοκληρωθεί η βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ η αστυνομία θα είναι εκεί", διαβεβαίωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 12 Μαϊ 2022 | 07:34

ΑΠΘ: Ποιος είναι τελικά ο μυστηριώδης άνδρας που προκαλούσε τα ΜΑΤ στα επεισόδια με τους φοιτητές

Ο 48χρονος που προκαλούσε τα ΜΑΤ έξω από το ΑΠΘ, αρχικά είπε ότι είναι "καθηγητής δημοσιογραφίας" αλλά τελικά αποκάλυψε την πραγματική ταυτότητά του.

"ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ" 11 Μαϊ 2022 | 15:19

Τζανακόπουλος για τα επεισόδια στο ΑΠΘ: Δεν είδε αντεξουσιαστές και βανδαλισμούς, μόνο αστυνομοκρατία

Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του Δ. Τζανακόπουλου και της ΝΔ με αφορμή τις δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια στο ΑΠΘ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11 Μαϊ 2022 | 14:15

ΑΠΘ: Ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες για τα επεισόδια

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο συλληφθέντες για τα χθεσινά επεισόδια στο ΑΠΘ. Αναβλήθηκαν οι υποθέσεις τους στα αυτόφωρα και ήρθη η κράτησή τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11 Μαϊ 2022 | 10:00

ΑΠΘ: Φοιτητές απέκλεισαν τη Σχολή Θετικών Επιστημών - Δικάζονται στο αυτόφωρο οι 2 συλληφθέντες από τα χθεσινά επεισόδια

Στον εισαγγελέα οι δύο συλληφθέντες από τα χθεσινά επεισόδια στο ΑΠΘ. Στον αποκλεισμό της Σχολής Θετικών Επιστημών προχώρησαν φοιτητές.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ SANA 11 Μαϊ 2022 | 08:07

Συρία: Πυραυλική επίθεση του Ισραήλ στη νότια επαρχία Κουνέιτρα

Επίθεση με πυραύλους εξαπέλυσε το Ισραήλ στην νότια Συρία, σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ 10 Μαϊ 2022 | 21:39

Θεσσαλονίκη: Ένταση στην πορεία έξω από το ΥΜΑΘ - Φωτιές σε κάδους και ρίψεις κρότου-λάμψης [Εικόνες - Βίντεο]

Ομάδα διαδηλωτών με καλυμμένα τα πρόσωπα τους έριξε πέτρες προς τους αστυνομικούς έξω από το Διοικητήριο και εκείνοι απάντησαν με ρίψεις οβίδων κρότου - λάμψης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ 10 Μαϊ 2022 | 19:00

Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη: Απαλλάσσεται με βούλευμα ο "Ινδιάνος" για την άγρια επίθεση στον αστυνομικό

Απαλάσσεται ο "Ινδιάνος" που συνελήφθη ως ο υπαίτιος για την άγρια επίθεση σε αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ, στα επεισόδια της Νέας Σμύρνης -

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 10 Μαϊ 2022 | 17:00

Άγριο ξύλο και χημικά στο ΑΠΘ: Αντιεξουσιαστές έσπασαν και τις τζαμαρίες στην Πρυτανεία - Τρεις συλλήψεις [Βίντεο]

Νέος γύρος επεισοδίων ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και δυνάμεις των ΜΑΤ ξέσπασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ΑΠΘ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΤΟ 2023 10 Μαϊ 2022 | 14:11

Συρία: Βοήθεια ύψους 1,53 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες από την ΕΕ

Βοήθεια ύψους 1,53 δισεκατομμυρίου ευρώ στους Σύρους πρόσφυγες θα προσφέρει η ΕΕ το 2022.

ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 05 Μαϊ 2022 | 13:50

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν κάρτα απεριόριστων διαδρομών στους Ουκρανούς πρόσφυγες από τον ΟΑΣΘ

Κάρτα απεριορίστων διαδρομών τρίμηνης διάρκειας στους Ουκρανούς πρόσφυγες προσφέρει ο ΟΑΣΘ για να μετακινούνται δωρεάν στη Θεσσαλονίκη με τα αστικά λεωφορεία.

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 04 Μαϊ 2022 | 20:30