Η ώρα της δικαστικής κρίσης για τους Σπαρτιάτες κοντοζυγώνει με το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου να δημοσιεύει σήμερα την απόφασή του για την ανακήρυξη ή μη των κομμάτων και των σχηματισμών που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές, με κρισιμότερη ωστόσο την απόφαση του Εκλογοδικείου, η οποία κατά πληροφορίες βρίσκεται στα... σκαριά και θα κρίνει εάν οι βουλευτές του πρέπει να εκπέσουν ή όχι.
Σήμερα ο Άρειος Πάγος θα "ξεκαθαρίσει" πόσα και ποια κόμματα θα λάβουν τελικά μέρος στην εκλογική αναμέτρηση, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο κόμμα των Σπαρτιατών, το οποίο είχε ανακηρυχθεί τον περασμένο Μάιο στις βουλευτικές εκλογές, σήμερα ωστόσο, έναν σχεδόν χρόνο μετά, βρίσκεται υπό δίωξη, με 11 βουλευτές του να είναι αντιμέτωποι με το αδίκημα της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος.
Και αυτό γιατί, μετά την έρευνα που έκανε αυτοπροσώπως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μετά τις καταγγελίες του προέδρου Βασίλη Στίγκα περί μεθόδων Greek Mafia, κρίθηκε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως πίσω από τους Σπαρτιάτες … ζει και βασιλεύει ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος είναι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος.
Η δύσκολη απόφαση
Αρκεί η άσκηση ποινικής δίωξης για να οδηγήσει τον Άρειο Πάγο στην μη ανακήρυξη του κόμματος;
Έγκριτοι νομικοί υποστηρίζουν ότι η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου δεν είναι εύκολη. Και αυτό γιατί από τη μία πλευρά υπάρχει μία ολόκληρη κοινοβουλευτική ομάδα που κατηγορείται ότι λειτούργησε σαν μανδύας του Ηλία Κασιδιάρη, ενώ ο Πρόεδρος του από την μία εμφανίζεται να ευχαριστεί το πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής για την βοήθεια που προσέφερε στους Σπαρτιάτες και από την άλλη να τον αποκηρύσσει, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα.
Από την άλλη πλευρά οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών είναι απλώς υπό δίωξη και δεν εμπίπτουν στην νομοθετική ρύθμιση που είχε φέρει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2023, η οποία προέβλεπε απαγόρευση συµµετοχής στις εκλογές για κόµµατα των οποίων οι αρχηγοί έχουν καταδικαστεί έστω και πρωτόδικα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ή οι αχυράνθρωποί τους.
Κρίση και από το Εκλογοδικείο;
Καλά πληροφορημένες πηγές δεν αποκλείουν η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου να δημοσιευθεί και αυτή σήμερα, παράλληλα δηλαδή με αυτή του Αρείου Πάγου.
Οι δικαστές του ΑΕΔ θα κρίνουν εάν οι βουλευτές των Σπαρτιατών πρέπει να εκπέσουν του αξιώματός τους, και ένα ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον "αρχηγό" τους αφού ο Βασίλης Στίγκας είναι ο μόνος από τους 12 που δεν διώκεται ποινικά. Εάν τελικά λάβει απόφαση για έκπτωση, το δεύτερο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις έδρες των Σπαρτιατών, για τις οποίες την απάντηση θα δώσει το ίδιο το δικαστήριο.
Αν δηλαδή θεωρήσει ότι το κόμμα αυτό ελεγχόταν από τον Κασιδιάρη, τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε ακύρωση της εκλογής τους, με την κρατούσα άποψη των συνταγματολόγων να υποστηρίζει ότι οι έδρες αυτές πρέπει να ανακατανεμηθούν στα υπόλοιπα κόμματα με βάση την εκλογική τους δύναμη. Οι έδρες, όπως λένε συνταγματολόγοι, δεν γίνεται να καταληφθούν από επιλαχόντες του ιδίου κόμματος γιατί το δικαστήριο θα έχει διαπιστώσει ότι αυτό το κόμμα δεν μπορούσε να ανακηρύξει βουλευτές. Το σενάριο να στηθούν εκ νέου κάλπες δεν φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος, καθώς όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι νομικοί αυτό θα γινόταν μόνο εάν οι έδρες είχαν πάει νομίμως σε άλλο κόμμα (περίπτωση Τσοβόλα).
Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις της δικαιοσύνης πυροδοτούν εξελίξεις, αφού το επόμενο βήμα για την πολιτεία είναι να ερευνήσει τι θα κάνει με την χρηματοδότηση των Σπαρτιατών. Και αυτό γιατί στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, η νομοθετική ρύθμιση που είχε κατατεθεί προέβλεπε διακοπή της χρηματοδότησης όταν τα μέλη του κόμματος βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση, κάτι που στην συγκεκριμένη στιγμή δεν συμβαίνει με τους Σπαρτιάτες.