Follow us

Κ.Μητσοτάκης:Θέμα νομιμότητας με την επιστροφή των 11 δισ του ΤΧΣ στον EFSF

Θέμα νομιμότητας της επιστροφής των 11 δισ του ΤΧΣ στον EFSF με υπογραφή του Γ. Βαρουφάκη θέτει ο Κ. Μητοστάκης με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κ.Μητσοτάκης:Θέμα νομιμότητας με την επιστροφή των 11 δισ του ΤΧΣ στον EFSF

Θέμα νομιμότητας της επιστροφής των 11 δισ του ΤΧΣ στον EFSF με υπογραφή του Γ. Βαρουφάκη θέτει ο Κ. Μητοστάκης με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ζητάει να πληροφορηθεί «βάσει ποιας νομοθετικής διάταξης παρασχέθηκε ειδική εξουσιοδότηση στον ΥΠΟΙΚ για την υπογραφή και έκδοση της απόφασης για την επιστροφή προς το EFSF των ομολόγων του ΤΧΣ εφόσον το σχέδιο της τρίτης σύμβασης τροποποίησης, δεν έχει έρθει προς κύρωση – έγκριση στη Βουλή.

Και επιπλέον γιατί δεν ενημερώθηκε επισήμως η Βουλή για την ανατροπή μια πάγιας πρόβλεψης των δανειακών συμβάσεων για την παραμονή στη χώρα των κεφαλαίων που είχαν διατεθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, εφόσον αυτό έχει κυρώσει τη Σύμβαση με νόμο.

Τέλος αν προτίθεται η Κυβέρνηση, ακόμα και τώρα, να καταθέσει προς έγκριση – κύρωση στο Σώμα το σχέδιο της τρίτης σύμβασης τροποποίησης».

Η πλήρης ερώτηση έχει ως εξής:

Σύμφωνα με τις από 20.2.2015 και 24.2.2015 Δηλώσεις του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), αποφασίστηκε η επιστροφή προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των κεφαλαίων που είχαν διατεθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Τα κεφάλαια αυτά, βάσει όσων αναφέρονται στη σχετική Δήλωση του Eurogroup θα διακρατηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, άνευ δικαιωμάτων τρίτων, και θα είναι διαθέσιμα κατά την διάρκεια της παράτασης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, με μοναδικό σκοπό όμως την κάλυψη εξόδων που σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση ή την αναδιάρθρωση/εξυγίανση των τραπεζών. Μάλιστα, τα κεφάλαια αυτά μπορούν να αποδεσμευτούν μόνο κατόπιν σχετικού αιτήματος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (ECB/SSM).

Χθες, 26.2.2015, εκδόθηκε απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β΄ 292) με την οποία επιστρέφονται προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ομόλογα συνολικού ποσού 10.932.903.000 ευρώ τα οποία είχαν κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός Οικονομικών:

1. Γιατί, για πρώτη φορά, συμφωνήθηκε στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους η ανατροπή μια πάγιας πρόβλεψης των δανειακών συμβάσεων για την παραμονή των εν λόγω κεφαλαίων στη χώρα και γιατί δεν ενημερώθηκε επισήμως το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την ανατροπή αυτή εφόσον αυτό έχει κυρώσει τη Σύμβαση με νόμο;

2. Βάσει ποιας νομοθετικής διάταξης παρασχέθηκε ειδική εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών για την υπογραφή και έκδοση της απόφασης για την επιστροφή προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ομολόγων συνολικού ποσού 10.932.903.000 ευρώ, εφόσον το σχέδιο της τρίτης σύμβασης τροποποίησης, με την οποία παρέχεται παράταση μέχρι 30.06.2015, δεν έχει έρθει προς κύρωση/έγκριση στη Βουλή;

3. Ακόμα και τώρα προτίθεται η Κυβέρνηση να ενημερώσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την τροποποίηση της Σύμβασης και την παράταση αυτής μέχρι 30.06.2015 και να καταθέσει προς έγκριση – κύρωση στο Σώμα το σχέδιο της τρίτης σύμβασης τροποποίησης;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ 27 Μαϊ 2022 | 06:59

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Ολα τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα

Συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή στις 11:00, υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργικό συμβούλιο.

ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΜΠΙΝ ΣΑΛΜΑΝ ΜΠΙΝ ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΖΙΖ ΑΛ ΣΑΟΥΝΤ 26 Μαϊ 2022 | 23:28

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις διμερείς σχέσεις, που βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο

ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 26 Μαϊ 2022 | 22:29

Συνεδριάζει την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα θέματα της συνεδρίασης

Τα εννέα ζητήματα που θα βρεθούν στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ 26 Μαϊ 2022 | 20:51

Αυτό είναι το αντιπυρικό σχέδιο για φέτος: Περιπολίες από τον στρατό, πυροσβέστες από 6 χώρες, αύξηση εναέριας επιτήρησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τις ενέργειες που έχουν γίνει συνολικά, με εκτενείς προληπτικούς καθαρισμούς και απομάκρυνση συσσωρευμένης καύσιμης βιομάζας από ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 26 Μαϊ 2022 | 20:17

Κυβερνητικό σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας στην Ελλάδα - "Κόφτης" στα κλιματιστικά και βεντάλιες σε Ιταλία, Ισπανία

Το σχέδιο αφορά δημόσια κτίρια και ιδιωτικές κατοικίες - Αντίστοιχα μέτρα από Ισπανία και Ιταλία - Στόχος η μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ 26 Μαϊ 2022 | 19:44

Σύσκεψη Μητσοτάκη για την αντιπυρική προστασία στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης

Οι αρμόδιες Αρχές προετοιμάζονται για την αντιπυρική περίοδο ενόψει του καλοκαιριού.

" ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΗ" 26 Μαϊ 2022 | 13:58

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Θα ανακοινώσουμε άμεσα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντησή του με την Κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε πως θα ανακοινωθεί σύντομα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας.

ΣΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΑΙ ΜΑΞΙΜΟΥ 26 Μαϊ 2022 | 13:22

Συναντήσεις Σακελλαροπούλου - Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας - Στο επίκεντρο και οι τουρκικές προκλήσεις

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και αντιπροσωπεία της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης είχε νωρίτερα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με επίκεντρο τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 26 Μαϊ 2022 | 12:27

Κυβερνητικός εκπρόσωπος για Τουρκία: Στόχος να συνομιλούμε αλλά πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις

"Η Ελλάδα λοιπόν επέστρεψε δυναμικά μετά τη δεκαετή κρίση των μνημονίων και επέστρεψε δυναμικά σε κάθε επίπεδο", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΜΕΤΑ ΤΟ «ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΟΚ» 26 Μαϊ 2022 | 12:17

Τούρκος δημοσιογράφος: Ο Τσίπρας είχε ιδιαίτερο δεσμό με τον Ερντογάν και τον σεβόταν - Με τον Μητσοτάκη έχουμε πρόβλημα

Τούρκος δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber ανέφερε ότι την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε μία ατμόσφαιρα εξομάλυνσης στα ελληνοτουρκικά, καθώς "ο Αλέξης Τσίπρας σεβόταν τον Τούρκο Πρόεδρο".

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26 Μαϊ 2022 | 10:10

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη: Συνάντηση με Ζέντερ, Σακελλαροπούλου και επίσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Πέμπτη το απόγευμα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 26 Μαϊ 2022 | 09:44

Σκληρή μάχη στην Σύνοδο Κορυφής των 27 για το ενεργειακό - Με ποια ατζέντα πάει η κυβέρνηση

Κυρίαρχο μενού συζήτησης στην ατζέντα των Βρυξελλών τα επόμενα βήματα που πρέπει να υιοθετηθούν για το ενεργειακό - Το σχέδιο Μητσοτάκη.

ΑΝΑΛΥΣΗ 26 Μαϊ 2022 | 09:38

Κορυφαίος Τούρκος αναλυτής της Χουριέτ εξυμνεί τον Μητσοτάκη και καρφώνει τον Ερντογάν - Για την ομιλία στο Κογκρέσο

"Οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ διανύουν μια από τις πιο κοντινές περιόδους της ιστορίας τους, αντιστρόφως ανάλογη με την Τουρκία", παρατηρεί ο Τούρκος αναλυτής Σεντάτ Εργκίν.