Κ.Μητσοτάκης:Θέμα νομιμότητας με την επιστροφή των 11 δισ του ΤΧΣ στον EFSF

Θέμα νομιμότητας της επιστροφής των 11 δισ του ΤΧΣ στον EFSF με υπογραφή του Γ. Βαρουφάκη θέτει ο Κ. Μητοστάκης με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Θέμα νομιμότητας της επιστροφής των 11 δισ του ΤΧΣ στον EFSF με υπογραφή του Γ. Βαρουφάκη θέτει ο Κ. Μητοστάκης με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. 


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ζητάει να πληροφορηθεί «βάσει ποιας νομοθετικής διάταξης παρασχέθηκε ειδική εξουσιοδότηση στον ΥΠΟΙΚ για την υπογραφή και έκδοση της απόφασης για την επιστροφή προς το EFSF των ομολόγων του ΤΧΣ εφόσον το σχέδιο της τρίτης σύμβασης τροποποίησης, δεν έχει έρθει προς κύρωση – έγκριση στη Βουλή.

Και επιπλέον γιατί δεν ενημερώθηκε επισήμως η Βουλή για την ανατροπή μια πάγιας πρόβλεψης των δανειακών συμβάσεων για την παραμονή στη χώρα των κεφαλαίων που είχαν διατεθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, εφόσον αυτό έχει κυρώσει τη Σύμβαση με νόμο. 

Τέλος αν προτίθεται η Κυβέρνηση, ακόμα και τώρα, να καταθέσει προς έγκριση – κύρωση στο Σώμα το σχέδιο της τρίτης σύμβασης τροποποίησης».

Η πλήρης ερώτηση έχει ως εξής: 

Σύμφωνα με τις από 20.2.2015 και 24.2.2015 Δηλώσεις του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), αποφασίστηκε η επιστροφή προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των κεφαλαίων που είχαν διατεθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Τα κεφάλαια αυτά, βάσει όσων αναφέρονται στη σχετική Δήλωση του Eurogroup θα διακρατηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, άνευ δικαιωμάτων τρίτων, και θα είναι διαθέσιμα κατά την διάρκεια της παράτασης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, με μοναδικό σκοπό όμως την κάλυψη εξόδων που σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση ή την αναδιάρθρωση/εξυγίανση των τραπεζών. Μάλιστα, τα κεφάλαια αυτά μπορούν να αποδεσμευτούν μόνο κατόπιν σχετικού αιτήματος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (ECB/SSM).

Χθες, 26.2.2015, εκδόθηκε απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β΄ 292) με την οποία επιστρέφονται προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ομόλογα συνολικού ποσού 10.932.903.000 ευρώ τα οποία είχαν κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός Οικονομικών:

1. Γιατί, για πρώτη φορά, συμφωνήθηκε στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους η ανατροπή μια πάγιας πρόβλεψης των δανειακών συμβάσεων για την παραμονή των εν λόγω κεφαλαίων στη χώρα και γιατί δεν ενημερώθηκε επισήμως το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την ανατροπή αυτή εφόσον αυτό έχει κυρώσει τη Σύμβαση με νόμο;

2. Βάσει ποιας νομοθετικής διάταξης παρασχέθηκε ειδική εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών για την υπογραφή και έκδοση της απόφασης για την επιστροφή προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ομολόγων συνολικού ποσού 10.932.903.000 ευρώ, εφόσον το σχέδιο της τρίτης σύμβασης τροποποίησης, με την οποία παρέχεται παράταση μέχρι 30.06.2015, δεν έχει έρθει προς κύρωση/έγκριση στη Βουλή;

3. Ακόμα και τώρα προτίθεται η Κυβέρνηση να ενημερώσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την τροποποίηση της Σύμβασης και την παράταση αυτής μέχρι 30.06.2015 και να καταθέσει προς έγκριση – κύρωση στο Σώμα το σχέδιο της τρίτης σύμβασης τροποποίησης;

 

 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ 07 Φεβ 2020 | 18:42

Μητσοτάκης: H χώρα διψάει για εκδημοκρατισμό, η δημόσια διοίκηση αλλάζει

Μιλώντας στην ενημέρωση των Γενικών Διευθυντών της Δημόσιας Διοίκησης για το Επιτελικό Κράτος, στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης

ΑΦΗΝΕΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΞΟΥΝ 26 Φεβ 2020 | 15:18

Τσίπρας για το προσφυγικό: Να ανακαλέσει ΜΑΤ, ΠΝΠ και φυλακές ο Μητσοτάκης

Τα κέντρα που επιχειρεί να επιβάλει με τη βία των ΜΑΤ, δίπλα στις ήδη υπάρχουσες δομές στα νησιά, δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα λέει ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 26 Φεβ 2020 | 15:07

"Καταπέλτης" ο Μυωνής: Παραδικαστική συμμορία ειχε φτιάξει ο Παπαγγελόπουλος- Τι απαντά ο πρώην υπουργός

Ένα καλοστημένο παρακρατικό μηχανισμό που ήλεγχε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και στον οποίο συμμετείχαν δικαστές, εκδότες και δημοσιογράφοι κατήγγειλε ο Σάμπυ Μιωνή κατά την κατάθεση του ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής.

26 Φεβ 2020 | 14:58

Παπαδάκου κατά Μυωνή: "Ψέματα, φαντασιώσεις και ψευδή στοιχεία"

Ο επιχειρηματίας Sabby Mionis ψεύδεται και ενώπιον της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής, καταθέτοντας για άλλη μια φορά ψέματα, φαντασιώσεις, και ψευδή στοιχεία, αναφέρει η Παπαδάκου.

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ 26 Φεβ 2020 | 14:33

Παπαγγελόπουλος για Μιωνή: Ναι τον συνάντησα, αλλά δεν τον εκβίασα

"Ο κ. Μιωνή μας παρακάλεσε να τον βοηθήσουμε στις δικαστικές του υποθέσεις επειδή θεωρούσε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη ήταν αντισημιτική" λέει ο Παπαγγελόπουλος.

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ 26 Φεβ 2020 | 13:59

Κοροναϊός: Ο Κικίλιας στη Θεσσαλονίκη για το πρώτο κρούσμα του Covid-19

Ο Υπουργός Υγείας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει συγκαλέσει σύσκεψη στις 17:00 στην Περιφέρεια,

«Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ» 26 Φεβ 2020 | 13:49

Μητσοτάκης σε νησιώτες: Τα κλειστά κέντρα είναι προς όφελός σας

Έκκληση του πρωθυπουργού να πέσουν οι τόνοι.

ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ 26 Φεβ 2020 | 11:43

Η άγρια κόντρα Μιωνή με την Γιάννα Παπαδάκου- Της έκανε κατάσχεση στα έπιπλα

Το δικαστήριο αποφάσισε οτι η Γιάννα Παπαδάκου έπρεπε να καταβάλει στον Σάμπυ Μιωνή 130.000 ευρώ

26 Φεβ 2020 | 11:30

Άδωνις Γεωργιάδης: Στην Ελλάδα πλέον ανοίγεις επιχείρηση σε 6 λεπτά

"Η Ελλάδα είναι πλέον 1η στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 11η στον κόσμο στην κατάταξη της World Bank όσον αφορά στην ταχύτητα ίδρυσης επιχειρήσεων" ανέφερε ο υπουργός.

ΕΜΠΛΕΚΕΙ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ, ΤΟΥΛΟΥΠΑΚΗ, ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ 26 Φεβ 2020 | 11:12

"Βόμβες" Μιωνή: Συμμορία με αρχηγό Παπαγγελόπουλο - Με εκβίαζε στο Μαξίμου, μπροστά στο Νίκο Παππά

Το εκβιαστικό μέσο τους, εξήγησε,  ήταν να του ζητηθεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από τον κ.Παπαγγελόπουλο για να κλείσει υποθέσεις.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΣΟΕΕ 26 Φεβ 2020 | 10:52

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει συνεχώς "αστυνομοκρατία", αλλά θέλει και κεντρώους ψηφοφόρους

Έχει πάντως ενδιαφέρον το "μείγμα" στη ρητορική που αναπτύσσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα περί Δημόσιας Ασφάλειας.