Follow us

Κοινή επιστολή Τουρκίας - Λιβύης στον ΟΗΕ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο: "Άκυρη η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου"

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα αγνοεί τα δικαιώματα κυριαρχίας της Τουρκίας και της Λιβύης με τις επεκτατικές της διεκδικήσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
τουρκολιβυκο μνημονιο

Κοινή επιστολή, απάντηση σε προηγούμενη επιστολή της Ελλάδας για το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο, απέστειλαν στον ΟΗΕ Άγκυρα και υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης.

Όπως μεταδίδει το sigmalive επικαλούμενο το τουρκικό πρακτορείο Αναντολού, στην επιστολή του αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου και του μονίμου αντιπροσώπου της Λιβύης στον ΟΗΕ, Taher El-Sonni προς τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ αναφέρεται ότι "η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, αντίθετα με τους ισχυρισμούς της Ελλάδας, έχει την εξουσία να συνάπτει και να καταγγέλλει διεθνείς συμφωνίες και ότι οι νόμοι της εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να συνάπτει συμφωνίες με άλλα κράτη".

"Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας ότι η συμφωνία που υπέγραψαν η Λιβύη και η Τουρκία στον τομέα των υδρογονανθράκων έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική διαδικασία υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ δεν έχουν νομική βάση και αντίθετα ο οδικός χάρτης που θα οδηγήσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη δίνει στην κυβέρνηση πλήρη εξουσία κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας προς τις εκλογές", αναφέρεται στην επιστολή.

"Η εξουσία τόσο για τα εσωτερικά θέματα όσο και για τα εξωτερικά ανήκει στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης", προστίθεται.

Διαβάστε Επίσης

Υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα αγνόησε σκόπιμα τις συμφωνίες πολλών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη λιβυκή κυβέρνηση στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της οικονομίας και ότι καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν δικαιούται να παρεμβαίνει σε συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων κρατών.

Σύμφωνα με την επιστολή, η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, που υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019, κοινοποιήθηκε στον ΟΗΕ σύμφωνα με το άρθρο 102 του Καταστατικού χάρτη και επετεύχθη δίκαιη λύση βάσει του διεθνούς δικαίου. Υποστηρίζεται επίσης ότι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας ότι η εν λόγω συμφωνία παραβίασε τα κυριαρχικά της δικαιώματα είναι απαράδεκτοι.

Αναφέρεται ακόμη ότι "παρόμοια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, μετά το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, στην εν λόγω περιοχή είναι "άκυρη"".

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα αγνοεί τα δικαιώματα κυριαρχίας της Τουρκίας και της Λιβύης με τις επεκτατικές της διεκδικήσεις στο ζήτημα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην περιοχή και ότι ερμηνεύει το ναυτικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο κατά το δοκούν.

Διαβάστε Επίσης

Εκφράζεται ο ισχυρισμός ότι "η Ελλάδα δεν λαμβάνει υπόψη της την αρχή της ισότητας στην οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας και συμπεριφέρεται ως κράτος αρχιπελάγους, παραβιάζοντας το δίκαιο και απαιτώντας την παραχώρηση θαλάσσιας δικαιοδοσίας σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες ανεξάρτητα από τη θέση τους, το μέγεθός τους, το αν κατοικούνται ή όχι και την οικονομική βιωσιμότητά τους".

Οι συμφωνίες, σύμφωνα με την επιστολή, που υπογράφηκαν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση υδρογονανθράκων και θαλάσσιων δικαιοδοσιών δεν παραβιάζουν ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Υποστηρίζεται επίσης ότι η Ελλάδα προσπαθεί να "απαξιώσει" τις προσπάθειες της Λιβύης και της Τουρκίας να προωθήσουν το διάλογο στη Μεσόγειο απέναντι στον ΟΗΕ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ 08 Φεβ 2023 | 18:05

Συγκλονίζει ο Μπουράκ Χακί για τον σεισμό στην Τουρκία: "Σκοτώθηκαν τα ξαδέλφια της συντρόφου μου"

"Τα ξαδέρφια της συντρόφου μου, έξι άτομα, μάθαμε τα νέα, ότι σώθηκε μόνο η κόρη, οι υπόλοιποι είναι νεκροί, πρόκειται για μεγάλη τραγωδία", είπε ο Μπουράκ Χακί

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 08 Φεβ 2023 | 17:49

Tουρκία: Παλεύει η ΕΜΑΚ να ξεθάψει την 20χρονη Αϊρίν, της κρατάει το χέρι Ελληνας διασώστης

Η επιχείρηση διάσωσης είναι σε πλήρη εξέλιξη με την ελπίδα ότι θα έχει αίσιο τέλος για την 20χρονη, η οποία επικοινωνεί με τους άνδρες της ΕΜΑΚ

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ 08 Φεβ 2023 | 17:27

Οι φονικότεροι σεισμοί του 21ου αιώνα: Στους δέκα περισσότερο πολύνεκρους της Τουρκίας και της Συρίας

O σεισμός στην Τουρκία και στην Συρία κατατάσσεται ήδη στους δέκα περισσότερο πολύνεκρους του 21ου αιώνα

ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΤΕΡΗ ΕΠΑΡΧΙΑ 08 Φεβ 2023 | 16:18

Αδιανόητες τραγωδίες στην Τουρκία: H διάσωση άνδρα που κρατούσε το χέρι της νεκρής γυναίκας του, έχασε και τις κόρες του

Τα συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο - Ένας άνδρας διασώθηκε χάρη στις χειρουργικές προσπάθειες των διασωστών.

ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 08 Φεβ 2023 | 16:02

Μετά την διπλωματία των σεισμών, η τηλεοπτική... διπλωματία: Πλημμύρισε το Twitter με μηνύματα ευγνωμοσύνης των Τούρκων

Πλημμύρισε το Twitter με αναρτήσεις ευγνωμοσύνης Τούρκων πολιτών για την συμπαράσταση της ΕΡΤ, αλλά και την έμπρακτη βοήθεια της Ελλάδας.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ 08 Φεβ 2023 | 15:43

Σεισμός στην Τουρκία: "Ρήγματα σε ζώνη 300 χλμ. μπορεί να δώσουν μετασεισμούς ή σεισμούς", προειδοποιεί το ΑΠΘ

Η ζώνη των 300 χιλιομέτρων, "είναι μία πολύ μεγάλη ζώνη", παρατήρησε ο καθηγητής του ΑΠΘ

«ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΛΑΟ» 08 Φεβ 2023 | 15:24

"Είμαστε όλοι Τούρκοι" - Το σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην Καθημερινή εκθειάζεται από την τουρκική Hurriyet

Το σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου παρουσιάζεται σε αντιπαραβολή με το χλευαστικό σκίτσο του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.

ΠΑΝΤΟΥ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ 08 Φεβ 2023 | 15:14

Εικόνες αποκάλυψης στην Αλεξανδρέττα της Τουρκίας: Η θάλασσα μπήκε στην πόλη, συντρίμμια ο ναός του Αγίου Νικολάου

Μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι και η επαρχία Χατάι, με τις εικόνες από τις πόλεις της Αλεξανδρέττας και της Αντιόχειας να είναι αποκαρδιωτικές.

ΟΛΗ Η ΠΟΛΗ ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 08 Φεβ 2023 | 15:05

Σεισμός στην Τουρκία: "Τσουνάμι" αλληλεγγύης και στήριξης στη Θεσσαλονίκη - Συγκινεί ο μιρκός Γιωργάκης με τη δική του προσφορά

Το πακέτο που κουβαλούσαν οι γονείς του Γιωργάκη στη Θεσσαλονίκη περιείχε μπιμπερό, γάλατα και βρεφικές κρέμες για μωρά που βρέθηκαν στον δρόμο στην Τουρκία.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ 08 Φεβ 2023 | 14:43

Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Ερντογάν - Αποζημίωση 495 ευρώ σε κάθε οικογένεια που χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο [εικόνες]

Οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών προσπαθούν να αναγνωρίσουν τους νεκρούς συγγενείς τους, ανάμεσα σε εκατοντάδες πτώματα. Αυτοκριτική Ερντογάν για την αργή αρχική ανταπόκριση.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 08 Φεβ 2023 | 14:31

Aνατροπή: Η Τουρκία αποδέχτηκε τελικά την προσφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποστολή ομάδας διάσωσης

Την πληροφορία πως η Τουρκία αποδέχθηκε τη βοήθεια της Κύπρου έκανε γνωστή ο εκπρόσωπος Τύπου του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 08 Φεβ 2023 | 13:06

Επέστρεψε στην Ελευσίνα το C-130 με την δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ λόγω ένδειξης βλάβης

Στην Ελευσίνα προσγειώθηκε το C-130 με την δεύτερη ομάδα των Ελλήνων διασωστών. Θα φύγουν για Τουρκία με άλλο αεροπλάνο.

ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΤΤΑ 08 Φεβ 2023 | 13:04

Βίντεο σοκ με αγόρι από τη Συρία παγιδευμένο κάτω από τα ερείπια: "Δεν ξέρω αν θα ζήσω ή θα πεθάνω"

"Δεν ξέρω αν θα ζήσω ή θα πεθάνω. Δεν ξέρω πώς να περιγράψω αυτό το συναίσθημα κάποιου που το περνάει αυτό κάτω από τα ερείπια", λέει στο βίντεο το αγόρι.