Κοινοβουλευτικό "βραχυκύκλωμα" φέρνει το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ

Στις ψήφους των ανεξάρτητων βουλευτών επενδύει πλέον η κυβέρνηση για τη ψήφιση των νομοσχεδίων, μετά το χθεσινοβραδυνό "βραχυκύκλωμα" στη Βουλή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κοινοβουλευτικό "βραχυκύκλωμα" φέρνει το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ

Στις ψήφους των ανεξάρτητων βουλευτών επενδύει πλέον η κυβέρνηση για τη ψήφιση των νομοσχεδίων, μετά το χθεσινοβραδυνό "βραχυκύκλωμα" στη Βουλή με την αναβολή της ψήφιση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση του ΑΣΕΠ και την πραγματοποίηση ονομαστικής ψηφοφοριας για το θέμα η οποία έχει προγραμματιστεί για σήμερα. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για κυβερνητικό νομοσχέδιο μετά το πολιτικό διαζύγιο μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και μετά τις δύο κερδισμένες μάχες του ΣΥΡΙΖΑ στις ψηφοφορίες για την ψήφο εμπιστοσύνης και για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τα όσα συνέβησαν ωστόσο την Τρίτη στη Βουλή θα μπορούσαν να αποτελέσουν χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι θα επακολουθήσει πιθανώς και σε άλλα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή και τα οποία δεν αφορούν ελαφρύνσεις ή άλλα μέτρα της λεγόμενης θετικής κυβερνητικής ατζέντας. Το περιστατικό μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρωτοφανές, όχι όμως και ως μη αναμενόμενο, καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι που είχαν επισημάνει ότι τέτοια φαινόμενα μπορεί να συνέβαιναν μετά τις κοινοβουλευτικές ανατροπές της τελευταίας περιόδου και της κυβερνητικής πλειοψηφίας που σχηματίστηκε μετά την ψήφο εμπιστοσύνης και περιλαμβάνει 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητους ή βουλευτές άλλων κομμάτων.

Καθιστά δε πλέον ορατό το ενδεχόμενο το νομοθετικό έργο να εξαρτάται από ad hoc πλειοψηφίες, πλειοψηφίες δηλαδή που θα διαμορφώνονται ανάλογα με το νομοθέτημα και θα διαφέρουν κατά περίπτωση. Ακόμη πιο ορατό καθίσταται ωστόσο το ενδεχόμενο ένα νομοσχέδιο να μην μπορεί να περάσει από τη Βουλή χωρίς να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, αν δεν βρεθεί άλλη ΚΟ να το στηρίξει, πλην εκείνης του ΣΥΡΙΖΑ.

Και τούτο για τον εξής απλό λόγο: Η συνήθης διαδικασία προβλέπει ψήφο των κομμάτων διαμέσου της τοποθέτησης των κοινοβουλευτικών τους εκπροσώπων. Ωστόσο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση αυτή στιγμή αποτελείται από μια ΚΟ 145 βουλευτών και ανεξάρτητους ή βουλευτές άλλων κομμάτων σημαίνει ότι για να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία θα πρέπει ένα νομοσχέδιο να χαίρει της στήριξης τουλάχιστον μιας ακόμη ΚΟ, διαφορετικά θα πρέπει να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.

Όπως είναι προφανές, τα παραπάνω δεν αποτελούν καθόλου καλή πολιτική εξέλιξη για την κυβέρνηση, με την αντιπολίτευση ήδη να επαναφέρει τις αιτιάσεις για "κυβέρνηση μειοψηφίας και κυβέρνηση - κουρελού" που είχε εξαπολύσει κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Τι συνέβη στη Βουλή την Τρίτη

Το βράδυ της Τρίτης αναμενόταν να ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ΑΣΕΠ. Οι ΑΝΕΛ είχαν δηλώσει ότι καταψηφίζουν τρία άρθρα του νομοσχεδίου και η αντιπολίτευση είχε αποφασίσει να το καταψηφίσει.

Ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος ενημέρωσε τους βουλευτές πως η ψηφοφορία θα γίνει δια των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων και για όσα άρθρα διαπιστωθεί «αμφιβολία» θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία την Τετάρτη.

Τα παραπάνω προκάλεσαν την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. «Που τα έχετε δει αυτά κύριε πρόεδρε; Δεν μπορεί να γίνει επαναληπτική ψηφοφορία επειδή έτσι το θέλει η κυβέρνηση» ανέφερε ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης.

Από την πλευρά του ο κ. Βαρεμένος επικαλέστηκε το πολιτικό παράδοξο των 16 ανεξάρτητων βουλευτών που δεν μπορούν να εκφραστούν δια ενός κοινοβουλευτικού εκπροσώπου καθώς δεν συγκροτούν ομάδα.

Σε κάθε περίπτωση όμως και παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ο αντιπρόεδρος της Βουλής συνέχισε την διαδικασία αρχίζοντας με την δήλωση ψήφου επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Όταν έφτασε όμως στους Ανεξάρτητους Ελληνες διαπίστωσε ότι ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος έλειπε με αποτέλεσμα να κλείσει άρον – άρον την συνεδρίαση και να ενημερώσει ότι η ψηφοφορία διακόπτεται για να διεξαχθεί το μεσημέρι της Τετάρτης.

Το "βραχυκύκλωμα" που προκλήθηκε έκανε πολλούς να “δουν” ως ηθικό αυτουργό αυτού τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, ωστόσο πηγές από τους ΑΝΕΛ διέψευδαν τα σχετικά σενάρια.

Ανησυχία για τον Καμμένο

Η ανησυχία, πάντως, στο Μαξίμου για τη στάση που κρατά την τελευταία περίοδο ο Πάνος Καμμένος παραμένει, καθώς ο πρώην κυβερνητικός συνεταίρος συνεχίζει να βάλλει καθημερινά εναντίον στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και συνολικά της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι ο κ. Καμμένος ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχε καταγγείλει μεθοδεύσεις για τη διάλυση της ΚΟ του κόμματος κατονομάζοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ως ενορχηστρωτές αυτής της ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η επικειμένη παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου από τους ΑΝΕΛ -η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας- οδηγεί σε διάλυση της ΚΟ του κόμματος, αφού ο Αριστείδης Φωκάς που εντάχθηκε πρόσφατα στους ΑΝΕΛ ανήκε στην Ένωση Κεντρώων. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό για να διατηρηθεί η ΚΟ θα έπρεπε και οι 5 βουλευτές να έχουν εκλεγεί με το κόμμα των ΑΝΕΛ.

Πάντως, τα στελέχη του κόμματος επιμένουν ότι ότι ο Κανονισμός της Βουλής αναφέρει σχετικά ότι ο όρος συγκρότηση αναφέρεται μόνο στην αρχική σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και δεν σχετίζεται με τυχόν αλλαγές (διαγραφές – παραιτήσεις) που πιθανόν να επέλθουν κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου. Κατά συνέπεια, δηλώνουν, η ΚΟ δεν διαλύεται ακόμα και στην περίπτωση που οι πέντε εναπομείναντες βουλευτές δεν έχουν εκλεγεί εξ αρχής με το κόμμα που ανήκουν τώρα, δηλαδή τους ΑΝΕΛ. «Το άδικο ουκ ευλογείται» αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές των ΑΝΕΛ και υποστηρίζουν ότι τελικά χαμένος θα είναι εκείνος που θα «ανοίξει» το θέμα.

Το σενάριο για plan b

Υπενθυμίζεται ότι με την παραίτηση Παπαχριστόπουλου, την βουλευτική έδρα παίρνει ο πρώτος επιλαχών που είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ. Όπως είναι γνωστό ο τελευταίος βρίσκεται ουσιαστικά εκτός ΑΝΕΛ εδώ και αρκετό καιρό.

Σύμφωνα λοιπόν με ένα από τα σενάρια που θα διακινούνται τις τελευταίες ημέρες, ένα από τους τρόπους που θα μπορούσε να σωθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ είναι να παραιτηθεί ο κ. Κουίκ προκειμένει η έδρα να παραμείνει στους ΑΝΕΛ και να πάει στους επόμενους επιλαχόντες, που είναι αρχικά η Ελένη Σκλαβενίτη και μετά η Ευαγγελία Αμανατίδου.

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 22 Σεπ 2020 | 12:30

Ξεπέρασε και τον Βελόπουλο η Τζάκρη: Ο Μητσοτάκης είναι... άπατρις και διεθνιστής

Ιδιαίτερα σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό επεφύλαξε η θεοδώρα Τζάκρη (ΣΥΡΙΖΑ), χαρακτηρίζοντάς τον άπατρι και διεθνιστή.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Σεπ 2020 | 13:01

Έξαλλος ο Κούλογλου: Καταγγέλλει "λίστα Πέτσα" και στον ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του Tvxs από τη συνέντευξη Τσίπρα

Άρθρο στο Tvxs του Στέλιου Κούλογλου που καυτηριάζει το γεγονός ότι το μέσο αποκλείστηκε από τη συνέντευξη Τσίπρα επειδή ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 19 Σεπ 2020 | 19:29

Τσίπρας ΔΕΘ: Η χώρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία - Σχέδιο 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης

Ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε τρεις παραδοχές-βάση για οποιοδήποτε βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας

"ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ" 18 Σεπ 2020 | 10:47

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ παίζει στα ζάρια τη δημόσια υγεία - Αιχμές κατά Γεωργιάδη για τις μάσκες

Αυστηρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση: Η Ν.Δ. επιλέγει να παίξει στα ζάρια τη δημόσια υγεία.

TΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 17 Σεπ 2020 | 20:27

Δημοσκόπηση Alco: Διαφορά 16,9% ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ - "Νταμπλ σκορ" Μητσοτάκη επί Τσίπρα για καταλληλότερος πρωθυπουργός

Tα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης για τον μήνα Σεπτέμβριο δείχνουν τη ΝΔ να λαμβάνει 39,1%, έναντι 22,2% του ΣΥΡΙΖΑ

ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ 17 Σεπ 2020 | 16:01

ΝΔ: Ζητά τη διαγραφή Λιάκου από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις "απαράδεκτες" δηλώσεις για τη Μόρια

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Λιάκου εξαπέλυσε η ΝΔ, καλώντας τον κ. Τσίπρα να τον διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ 17 Σεπ 2020 | 14:30

Ο Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ) απαντά στον Λιάκο: "Εγω πάντως δεν θα έβαζα φωτιά στη Μόρια..."

Απάντηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου στον καθηγητή Λιάκο που δήλωσε ότι και αυτός θα έβαζε φωτιά στη Μόρια

"ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ" 17 Σεπ 2020 | 10:59

Αίσθηση από ανάρτηση του καθηγητή Λιάκου: Κι εγώ θα έβαζα φωτιά στη Μόρια - Πρέπει να υπερασπιστούμε τους νεαρούς Αφγανούς

Ο Αντώνης Λιάκος είναι καθηγητής και μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λιάκος τάσσεται υπέρ των αλλοδαπών που κατηγορούνται για τη φωτιά στη Μόρια.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 16 Σεπ 2020 | 14:25

ΝΔ: Το brand της πολιτικής απάτης το έχει κατοχυρώσει αμετάκλητα ο ΣΥΡΙΖΑ

Κανένας δεν πρόκειται να πάρει το brand της πολιτικής απάτης από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει η ΝΔ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΕΦ 16 Σεπ 2020 | 13:40

ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογικά "Μακεδονομάχος", σήμερα "Βορειομακεδονομάχος" ο κ. Μητσοτάκης

Καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη "στον ρεαλισμό που πραγματικά συμβάλλει στη σταθερότητα και ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 16 Σεπ 2020 | 11:58

Το τερμάτισε ο Μπογδάνος: Το νέο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει 17 Νοέμβρη, κλείνει το μάτι σε δολοφόνους

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Κ. Μπογδάνος παραλλήλισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τρομοκράτες.

Ο ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 Σεπ 2020 | 15:02

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί έβγαλε τα γυαλιά ο Νάσος Ηλιόπουλος στην νέα on camera δήλωσή του

Χωρίς γυαλιά εμφανίστηκε στη νέα δήλωση μπροστά στην κάμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος

"ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ" 15 Σεπ 2020 | 14:05

Ηλιόπουλος για το φιάσκο με τις μάσκες: Να παραιτηθούν Κεραμέως - Θεοδωρικάκος

Σφοδρή επίθεση στην υπουργό Παιδείας και στον πρωθυπουργό από τον Νάσο Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ.