Μαξίμου: Θα φτάσουμε σε συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου

Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό σημείο απόκλισης στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Τρία τέσσερα αγκάθια παραδέχεται ο Τσακαλώτος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μαξίμου: Θα φτάσουμε σε συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου

Ολοκληρώθηκε πριν τις 9.00 το βράδυ η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον Α. Τσίπρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας κ. Σταθάκης και ο επικεφαλής του ΣΟΕ κ. Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην συνεδρίαση έγινε επικαιροποίηση και αναλυτική επεξεργασία των στόχων της ελληνικής πλευράς στο τρέχον στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι είναι απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους Θεσμούς, πριν την 20η Αυγούστου, με δεδομένο ότι όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου.

Νωρίτερα, για «τρία- τέσσερα ζητήματα» που χρήζουν επίλυσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των Θεσμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιμετώπιση του θέματος των κόκκινων δανείων παραμένει το δυσκολότερο κομμάτι της συζήτησης.

Από αύριο η β’ φάση των διαπραγματεύσεων

Το χρονικό κενό ανάμεσα στην 1η και στη 2η φάση των διαπραγματεύσεων θα είναι τελικώς μόνο η σημερινή νύχτα καθώς από αύριο Πέμπτη, ξεκινούν και πάλι οι συζητήσεις με τους δανειστές. Στο επίκεντρο αυτή τη φορά θα βρεθούν τα μακροικονομικά μεγέθη –εκτίμηση ύφεσης για το 2015 και για το 2016, πρωτογενές αποτέλεσμα- πάνω στα οποία θα στηριχτούν τόσο οι δανειστές όσο και το Γενικό Λογιστήριο για να καταρτίσουν το καινούργιο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα καλύπτει την περίοδο 2015-2019. Η στάση που θα τηρήσει η ελληνική πλευρά πάνω σε αυτό το κρίσιμο θέμα –σ.σ ουσιαστικά από την εκτίμηση για το ΑΕΠ εξαρτάται και το μέγεθος του νέου δανείου αλλά και το δημοσιονομικό- αναμένεται να καθοριστεί κατά την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Τα 4 ζητούμενα: Κόκκινα δάνεια, τράπεζες, μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις

«'Εχουμε ακόμα να λύσουμε τρία τέσσερα ζητήματα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τα οποία χρειάζονται περισσότερο χρόνο» είπε ο υπουργός Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση των επαφών με τους επικεφαλής των Θεσμών,παρουσία του Γιώργου Σταθάκη και του επικεφαλής του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη.

Λύση πακέτο για τράπεζες - κόκκινα δάνεια ζητεί η κυβέρνηση

Το κυριότερο εξ αυτών είναι σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα των κόκκινων δανείων καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να λυθεί «πακέτο» το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης και των κόκκινων δανείων.

Κατά τη σημερινή συνάντηση με τους δανειστές, οι δύο υπουργοί Τσακαλώτος και Σταθάκης, τόνισαν στους δανειστές ότι το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα πρέπει να συνδυαστεί με το «πακέτο» μέτρων για τα κόκκινα δάνεια.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί ενώ κοινός είναι ο τόπος των δυο πλευρών είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει πριν την εκπνοή του 2015.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ οι εκπρόσωποι των Θεσμών «έχουν το ίδιο άγχος που έχουμε και εμείς να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους» ενώ εκτός κάθε συζήτησης παραμένει το ενδεχόμενο bail in.

Τι θα γίνει με το υπέρ ταμείο αποκρατικοποιήσεων

To νέο υπέρ ταμείο ιδιωτικοποιήσεων χρήζει περαιτέρω συμφωνίας και παραμένουν ανοικτά: Ποια νομική μορφή θα λάβει, πως θα ποια περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν σ' αυτό από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και το χρονοδιάγραμμα.

Επίσης ανοικτό παραμένει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων ,που συνδέεται και με τα μέτρα που πρέπει να προηγηθούν της συμφωνίας. Κυρίως ποιες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν και θα εφαρμοστούν άμεσα , και ποιες αργότερα.

«Πρέπει να δούμε ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν τώρα, ποιες τον Οκτώβρη, ποιες θα ακολουθήσουν και τι επίπτωση έχουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη» είπε ο ΥΠΟΙΚ και αναφέρθηκε στο θέμα της φορολόγησης των αγροτών.

Στο κομμάτι των αλλαγών στα εργασιακά συμφωνήθηκε να υπάρξει διαβούλευση το Σεπτέμβρη με διεθνείς εμπειρογνώμονες και το ILO ενώ μέσα στο 2015 η κυβέρνηση στοχεύει να φέρει δυο νομοσχέδια: για τις συλλογικές συμβάσεις και τις απολύσεις - απεργίες

Σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Τσίπρα

Το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση του πρωθυπουργού για το σημείο στο οποίο έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις, τα ζητήματα που υπάρχει συμφωνία και τα ζητήματα που παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις και να αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία της διαπραγμάτευσης.

Ο βαθμός της σύγκλισης στα κρίσιμα πεδία αναμένεται να κρίνει εάν θα επιτευχθεί ο στόχος που θέτουν κυβέρνηση και δανειστές να υπάρξει οριστική συμφωνία έως και την Κυριακή και να μην καταφύγουμε πάλι στην προσωρινή λύση του δανείου γέφυρα για την κάλυψη των αναγκών του Αυγούστου ( δόση ΕΚΤ κλπ).

Το σενάριο ενός νέου δανείου -γέφυρα είναι απευκταίο για την κυβέρνηση όπως το εννόησε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την Τρίτη επισημαίνοντας πως πρόθεση είναι μέχρι την Κυριακή να έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης.

Ενα δάνειο συμφωνία γέφυρα θα ισοδυναμούσε με την ανάγκη να ψηφιστούν νέα προαπαιτούμενα μέτρα.

Ωστόσο την καταφυγή σε ένα νέο δάνειο γέφυρα αν στο χρονικό διάστημα μέχρι τις 20 Αυγούστου δεν επιτευχθεί συμφωνία περιέγραψε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ. Οπως είπε την Τετάρτη αν το χρονικό διάστημα αποδειχθεί βραχύ « θα πρέπει να προσφύγουμε σε έναν μηχανισμό χρηματοδότησης γέφυρας» μέσω του οποίου η Ε.Ε χορήγησε το επείγον δάνειο των 7 δισ ευρώ τον Ιούλιο.

Τσίπρας: Είμαστε στην τελική ευθεία...η συμφωνία έχει αγκάθια

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το μεσημέρι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι είμαστε στην τελική ευθεία αλλά η συμφωνία έχει αγκάθια και επανέλαβε εκ νέου πως η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να υλοποιήσει «πολιτικές που δεν είναι επιλογή μας».

Διαβεβαίωσε πάντως πως «είναι μέλημα της κυβέρνησης η αντιστάθμιση αυτών των πολιτικών με αντίρροπα μέτρα, που θα βοηθήσουν στην δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, ειδικά στους αγρότες».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 22 Σεπ 2021 | 10:32

Τσακαλώτος υπέρ Κούλογλου: Δεν είμαστε σταλινικό κόμμα - Εκφράζουμε άποψη ακόμα και αν δεν είναι αρεστή στην ηγεσία

"Δεν είμαστε σταλινικό κόμμα, δεν υπακούμε τυφλά, εκφραζόμαστε ελεύθερα, ο καθένας έχει το ύφος του, είτε διαφωνείς είτε συμφωνείς, με συντροφικό τρόπο μπορούμε να λύσουμε τις διαφωνίες μας", είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΣΤΟ MEGA 18 Οκτ 2021 | 20:46

Ντόρα Μπακογιάννη: Βούρκωσε στον αέρα ο Γιάννης Πρετεντέρης - "Είναι ψυχάρα" [Βίντεο]

Η στιγμή που ο Γιάννης Πρετεντέρης συγκινήθηκε μιλώντας για την Ντόρα Μπακογιάννη στον αέρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ 18 Οκτ 2021 | 20:24

Ζοζέπ Μπορέλ: Η ΕΕ ετοιμάζει "έγγραφο επιλογών" για τις προκλήσεις της Τουρκίας

Ο Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε "απαράδεκτες" τις παρενοχλήσεις πλοίων στις ΑΟΖ κρατών-μελών.

ΓΙΑ ΤΟ OPEN 18 Οκτ 2021 | 20:18

Δημοσκόπηση Alco: Προβάδισμα 10,1 μονάδων της ΝΔ - Ένας στους δύο "βλέπει" απειλή από την Τουρκία

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Μεγάλη αποδοχή της ελληνογαλλικής συμφωνίας, ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ την κρίνει θετικά

ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΜΥΕΛΩΜΑ 18 Οκτ 2021 | 19:57

Ντόρα Μπακογιάννη: Μήνυμα δύναμης στην πρώτη εμφάνιση - "Δεν είναι η πρώτη ατυχία στη ζωή μου, θα δώσω τη μάχη"

Η Ντόρα Μπακογιάννη στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά την ανακοίνωση πως πάσχει από πολλαπλό μυέλωμα τόνισε πως ένας άνθρωπος που βρίσκεται στην πολιτική, πρέπει να στέλνει δυνατό μήνυμα σε όλους.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 18 Οκτ 2021 | 19:32

Στο πλευρό της Ντόρας Μπακογιάννη ο Κυριάκος Μητσοτάκης: "Και σε αυτή τη μάχη θα βγει νικήτρια"

Σίγουρος πως η Ντόρα Μπακογιάννη θα ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας της είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 18 Οκτ 2021 | 18:29
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 18 Οκτ 2021 | 18:27

Συγκινεί ο Κώστας Μπακογιάννης: Η μάνα μου είναι ο πιο δυνατός άνθρωπος που ξέρω, αληθινός βράχος

Το μήνυμα του Κώστα Μπακογιάννη λίγη ώρα αφότου η μητέρα του, Ντόρα αποκάλυψε πως διεγνώσθη με πολλαπλό μυέλωμα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΜΥΕΛΩΜΑ 18 Οκτ 2021 | 16:31

Η Όλγα Κεφαλογιάννη για τη Ντόρα Μπακογιάννη: "Γενναία, που τολμάς να μιλήσεις για τα πιο δύσκολα"

Δημόσιο μήνυμα στήριξης στη Ντόρα Μπακογιάννη από την Ολγα Κεφαλογιάννη

ΟΛΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 18 Οκτ 2021 | 16:01

Δημοσκόπηση ProRata: Στο 8% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Οι χαμηλοί μισθοί και τα εργασιακά απασχολούν τους πολίτες

Η ΝΔα προπορεύεται στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου σε δημοσκόπηση της Prorata με 34%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 26%

ΚΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 18 Οκτ 2021 | 15:59

Η πιο δύσκολη μάχη της Ντόρας Μπακογιάννη: Διαγνώστηκε με καρκίνο- Η συγκίνηση και η έγκαιρη ανακάλυψη

Την πιο δύσκολη μάχη της ζωή της δίνει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με πολλαπλό μυέλωμα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 18 Οκτ 2021 | 15:24

Γιώργος Παπανδρέου: Ο κύβος ερρίφθη- Ετοιμος να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

O Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να βρίσκεται ένα βήμα πριν ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 18 Οκτ 2021 | 14:43

Η ανάρτηση της Φώφης Γεννηματά μέσα από το νοσοκομείο για την επέτειο της Αλλαγής- "Ξεχυθήκαμε στους δρόμους"

"Σαν σήμερα πριν 40 χρόνια ο λαός πίστεψε στην Αλλαγή και άλλαξε τη μοίρα του", σημειώνει σε ανάρτησή της η Φώφη Γεννηματά.