Κομισιόν: Διορία 2 εβδομάδων στην Ελλάδα για το σχέδιο φύλαξης συνόρων

Ανεπαρκές για την Κομισιόν το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης για τη διόρθωση των αδυναμιών στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Διορία 2 εβδομάδων για βελτιώσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κομισιόν: Διορία 2 εβδομάδων στην Ελλάδα για το σχέδιο φύλαξης συνόρων

Ανεπαρκές θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση για τη διόρθωση των αδυναμιών στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και την εφαρμογή του κώδικα της ζώνης του Σένγκεν. Η Κομισιόν έδωσε διορία δύο εβδομάδων στην Ελλάδα για τη βελτίωση και διόρθωσή του.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση της Επιτροπής, η χώρα μας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε πολλές από τις συστάσεις που είχε κάνει το Συμβούλιο. Ειδικότερα, η αξιολόγηση της Επιτροπής διαπιστώνει ότι το σχέδιο δράσης που υπέβαλε η Ελλάδα περιγράφει λεπτομερώς πώς η Ελλάδα θα ενισχύσει το προσωπικό για την καταγραφή των μεταναστών, πως θα αυξήσει τις εγκαταστάσεις υποδοχής και πως θα αναβαθμίσει τα συστήματα πληροφορικής και θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα παράκτιας επιτήρησης. Ωστόσο, η Επιτροπή θεωρεί ότι, για διάφορες δράσεις, περισσότερες διευκρινίσεις είναι αναγκαίες προκειμένου να αξιολογηθούν σωστά και να είναι δυνατή η παρακολούθηση της υλοποίησής τους. Η Ελλάδα πρέπει να αποστείλει αυτές τις πληροφορίες μέχρι τις 26 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, οι ανησυχίες της Επιτροπής αφορούν την έλλειψη λεπτομερών χρονοδιαγραμμάτων για την ολοκλήρωση των δράσεων, την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τις αρχές που είναι αρμόδιες για την εφαρμογή των συστάσεων και την ανάγκη επανιεράρχησης του εθνικού προγράμματος της Ελλάδας με στόχο τη σωστή χρήση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (ιδίως το εθνικό πρόγραμμα για την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας).

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη διαδικασία που έχει κινήσει το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. μετά από εισήγηση της Κομισιόν, από τη συμμόρφωση της χώρας μας με τις συστάσεις θα εξαρτηθεί και το μέλλον της εντός της ζώνης του Σένγκεν. Σημειώνεται ακόμη ότι τόσο η Κομισιόν όσο και το Συμβούλιο είχαν διαπιστώσει σοβαρές αδυναμίες στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και στην καταγραφή των προσφύγων.

Η βοήθεια που έχει λάβει η Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η Επιτροπή, στην Ελλάδα έχει χορηγηθεί από την αρχή του 2015 έκτακτη βοήθεια ύψους 181 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Οι δικαιούχοι αυτών των χρηματοδοτήσεων είναι οι ελληνικές αρχές (συνολικά 75 εκατ. σε υπουργεία, αστυνομία, στρατό, ακτοφυλακή, υπηρεσία ασύλου, υπηρεσία πρώτης υποδοχής κ.ά.) καθώς και διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί και ΜΚΟ (συνολικά 106 εκατ. στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες).

Επιπλέον, η Ελλάδα έχει προπληρωθεί τα 159 εκατ. ευρώ από τα 509 εκατ. ευρωπαϊκών κονδυλίων που δικαιούται στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020 (294,5 εκατ. από το Ταμείο για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και την Ενσωμάτωση) και 214,7 εκατ. από το Ταμείο για την Εσωτερική Ασφάλεια).

Στο πλαίσιο αυτών των χρηματοδοτήσεων συμπεριλαμβάνεται και η χρηματοδότηση των εξόδων μεταφοράς των αιτούντων άσυλο που μετεγκαθίστανται σε άλλες χώρες της ΕΕ (500 ευρώ για κάθε μετεγκατάσταση, συνολικά 35,1 εκατ., ενώ 13,5 εκατ. προπληρώθηκαν στην Ελλάδα το Φεβρουάριο του 2016).


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

01 Οκτ 2021 | 07:25

Εμβόλια κορονοϊού: Η ΕΕ παρατείνει τον έλεγχο των εξαγωγών ως τα τέλη Δεκεμβρίου

Οι Βρυξέλλες παρατείνουν ως τα τέλη Δεκεμβρίου τον μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων κατά της COVID-19 που παράγονται στην ΕΕ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΒΕ 29 Σεπ 2021 | 16:49

Τζεντιλόνι: Εντυπωσιακή η ανάκαμψη της Ελλάδας- Το ΑΕΠ σχεδόν στα επίπεδα προ κρίσης

Ο επίτροπος Οικονομίας και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι ταχύτερη του αναμενόμενου

Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 22 Σεπ 2021 | 21:42

Έτοιμη η Κομισιόν για "προσωρινά μέτρα" ανακούφισης από τις αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό

Η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να εγκρίνει "προσωρινά μέτρα" για να ανακουφιστούν οι καταναλωτές από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού.

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 17 Οκτ 2021 | 08:24

Άρχισαν τα όργανα στο ΚΙΝΑΛ: Η πρώτη κίνηση Παπανδρέου με φόντο την επιστροφή – Δεν κάνουν πίσω Λοβέρδος, Ανδρουλάκης

Τι κρύβει η πρωτοβουλία Παπανδρέου και ποιες προϋποθέσεις θέτει προκειμένου να είναι υποψήφιος

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ 16 Οκτ 2021 | 20:39

ΚΙΝΑΛ: Πρώτη αντίδραση στην παρέμβαση Παπανδρέου - Τι αναφέρει ο Ανδρέας Λοβέρδος για τους πρώην προέδρους

Τι αναφέρει ο Ανδρέας Λοβέρδος μετά την παρέμβαση Παπανδρέου για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 16 Οκτ 2021 | 19:39

Εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ: Παρέμβαση Παπανδρέου - ''Θα μιλήσω με όλους τους υποψήφιους''

Επαφές με όλους τους υποψήφιους για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ θα έχει ο Γιώργος Παπανδρέου - Έχει ενημερωθεί και η Φώφη Γεννηματά

ΜΕ ΘΕΑ ΤΟΝ ΒΟΣΠΟΡΟ 16 Οκτ 2021 | 19:21

Συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν με "σπόντες" για την Ελλάδα - Προκλητικές αναφορές από τον Τούρκο πρόεδρο

Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στην Τουρκία για την Άνγκελα Μέρκελ. Αναφορές στα ελληνοτουρκικά μετά τη συνάντησή της με τον Ερντογάν.

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΒΑΡΩΣΙΑ 16 Οκτ 2021 | 19:02

Τη σκυτάλη των τουρκικών προκλήσεων πήρε ο Οκτάι: Η Κύπρος είναι τουρκική από το 1571

Ο Φουάτ Οκτάι συνεχίζει τη σκληρή ρητορική της Άγκυρας. Με δηλώσεις του τόνισε πως η Κύπρος είναι τουρκική από το 1571 και ότι δεν υποχωρεί στα βαρώσια.

ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ ΜΕΡΑ 16 Οκτ 2021 | 18:12

Φώφη Γεννηματά: Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της – Πότε θα πάρει εξιτήριο

Στο νοσοκομείο ''Ευαγγελισμός'' νοσηλεύεται η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ Φώφη Γεννηματά

Η ΤΙΚΤΟΚΕR ΜΕ ΤΟΥΣ 79.000 ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ 16 Οκτ 2021 | 18:08

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με την Tik Toker που ''δίνει φωνή'' σε άτομα με προβλήματα όρασης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Άννα Μπαλάν

Η ΗΠΑ ΔΕΣΜΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ 16 Οκτ 2021 | 14:55

Δένδιας στο AP: Δέσμευση των ΗΠΑ υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας της Ελλάδας

"Τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας της Ελλάδας, σημειώνει ο υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδιας, στο Associated Press.

ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 16 Οκτ 2021 | 10:58

Διπλωματικές πηγές: Τι συζήτησαν Δένδιας και Μπλίνκεν - Διμερείς σχέσεις και Αν. Μεσόγειος επί τάπητος

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον 'Αντονι Μπλίνκεν για την τουρκική προκλητική συμπεριφορά

ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ 16 Οκτ 2021 | 09:43

ΚΙΝΑΛ: Συντροφικά "μαχαιρώματα" και έντονες συζητήσεις - Τα σενάρια επιστροφής Παπανδρέου και ο ρόλος Βενιζέλου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού αφήνουν στενοί του συνεργάτες - Έξι υποψήφιοι στην κούρσα διαδοχής για το ΚΙΝΑΛ