Κομισιόν: Ευρω-ντιμπέιτ με έντονο ελληνικό άρωμα

Η ελληνική κρίση ήταν ένα από τα «καυτά» θέματα του δεύτερου ευρωντιμπέιτ της Κομισιόν. Πυρά Φέρχοφσταντ κατά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ο Γιούνκερ υπερασπίζεται τη δημοσιονομική πειθαρχία

komision-eurw-ntimpeit-me-entono-elliniko-arwma
SHARE THIS
0
SHARES

Ελληνικό «άρωμα» είχε το δεύτερο πανευρωπαϊκό ντιμπέιτ της Κομισιόν με τους υποψήφιους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναφέρονται στην ελληνική κρίση, αλλά και στα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Φέρχοφσταντ: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν μεγάλες ευθύνες- Χρειάζεται επανάσταση στην ελληνική πολιτική

Ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ, υποστήριξε ότι η κύρια αιτία των προβλημάτων της Ελλάδας είναι το πελατειακό σύστημα που εξακολουθεί να υπάρχει στη χώρα, κατηγορώντας μάλιστα τα δύο κυβερνώντα κόμματα. «Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έφτιαξαν ένα πελατειακό σύστημα, στο οποίο ο καθένας πρέπει να πληρώνει για τις κοινωνικές υπηρεσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φέρχοφσταντ και συνέχισε λέγοντας ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι τα κλειστά επαγγέλματα, οι κλειστές αγορές προϊόντων και η κακή κατάσταση των τραπεζών. «Αυτά τα δύο κόμματα συνεχίζουν να βρίσκονται στην κυβέρνηση. Για να ξεφύγουμε από αυτήν την κατάσταση χρειάζεται επανάσταση στην ελληνική πολιτική», ανέφερε ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έφτιαξαν ένα πελατειακό σύστημα, στο οποίο ο καθένας πρέπει να πληρώνει για τις κοινωνικές υπηρεσίες, ανέφερε ο Φέρχοφσταντ

Παράλληλα, ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων υποστήριξε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία δεν αρκεί για να βγει η Ευρώπη από την κρίση, αλλά χρειάζεται παράλληλα μια στρατηγική ανάπτυξης. Για το θέμα αυτό, άσκησε κριτική κατά των Σοσιαλιστών και των Χριστιανοδημοκρατών, τονίζοντας ότι με τη συνταγή τους για έξοδο από την κρίση, δημιουργούν νέα «κενά».

Γιούνκερ: Επρεπε να ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα στην Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι δεν είναι υπέρ της λιτότητας, αλλά της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία μπορεί να βγάλει την Ευρώπη από την κρίση. Οσον αφορά ειδικότερα το θέμα της Ελλάδας, ο Γιούνκερ τόνισε: «Στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες δεν ήταν δυνατό να συνεχιστεί αυτού του είδους η πολιτική. Επρεπε να ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα».

Σουλτς: Οι πολίτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στα ευρωπαϊκά και τα εθνικά όργανα

Σύμφωνα με τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς, τα τελευταία χρόνια της κρίσης οι πολίτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους όχι μόνο στα ευρωπαϊκά αλλά και προς τα εθνικά όργανα, διότι δεν τηρήθηκε η υπόσχεση που έδωσε η ΕΕ για περισσότερη αλληλεγγύη, ανάπτυξη, απασχόληση και συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών. Για να ανακτηθεί αυτή η εμπιστοσύνη χρειάζεται ένα νέο σύστημα φορολόγησης, υποστήριξε ο Μάρτιν Σουλτς.

 Σκα Κέλερ: Η λιτότητα κατέστρεψε το ευρωπαϊκό όνειρο

«Η πολιτική λιτότητας κατέστρεψε το ευρωπαϊκό όνειρο», ανέφερε η υποψήφια των Πρασίνων, Σκα Κέλερ. Η λιτότητα δεν θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, συμπλήρωσε, κάνοντας έκκληση να σταματήσει η πολιτική αυτή που, όπως εξήγησε, είναι η αιτία δυσλειτουργίας στην υγεία, στην παιδεία, στο συνταξιοδοτικό σύστημα και σε άλλες κοινωνικές παροχές. Σημείωσε ότι δεν πρέπει να παραβλέπεται το κοινωνικό έλλειμμα που δημιούργησε η κρίση και υπογράμμισε ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook