Kόμμα Γιώργου: Από την 3η Σεπτέμβρη στην 3η Γενάρη

Από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα στα δύο…. ΠΑΣΟΚ και στο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου. Τι θα πει σήμερα ο Παπανδρέου για τον Βενιζέλο.

komma-giwrgou-apo-tin-3i-septembri-stin-3i-genari
|
SHARE THIS
0
SHARES

Έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από την χρονιά που ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος στις 3η Σεπτεμβρίου του 1974. Ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε τότε την ηγεσία της Ένωσης Κέντρου που του είχε προσφερθεί και δημιούργησε για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά της Ελλάδας αντί κόμματος, ένα Κίνημα με σοσιαλιστικές αρχές. Κι όμως 40 χρόνια αργότερα ο γιoς του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δημιουργεί ένα νέο κίνημα στις 3 Ιανουαρίου κόντρα στο ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο πατέρας του. Η προσπάθεια συμβολισμού τόσο στην ημερομηνία δημιουργίας του Κινήματος είναι εμφανής ενώ – τηρουμένων των αναλογιών – ο Γιώργος Παπανδρέου τοποθετεί το ΠΑΣΟΚ στην θέση που ο πατέρας του έιχε τοποθετήσει την Ένωση Κέντρου- όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και κάνει αναφορά για την δημιουργία Κινήματος σε μία περίοδο που έχει τεράστιες διαφορές από το 1974.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει για όλους και για όλα δίνοντας απαντήσεις για τις κρίσιμες περιόδους για την χώρα όπως οι συναντήσεις των Κανών και τον ρόλο του Ευάγγελου Βενιζέλου

Η σημαντικότερη διαφορά όμως είναι ότι ο πρώην Πρωθυπουργός από το 2009 έως και το 2011 διαχειρίστηκε την εκκίνηση της οικονομικής κρίσης.

Σήμερα το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ, από τα ποσοστά του πάλαι ποτέ γαλάζιου και πράσινου δικομματισμού που ξεπερνούσαν το 75% με το Κίνημα να φτάνει και το 48% το 1981 και το 44% το 2009 υπό την Προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, κινείται στο 8% που έλαβε στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Η ανακοίνωση της δημιουργίας κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου φέρνει δημοσκοπικά – χωρίς να έχει ακόμα ανακοινωθεί το κόμμα – τα δύο …ΠΑΣΟΚ να κινούνται κοντά στο όριο της κοινοβουλευτικής επιβίωσης του 3%.

Ο Γιώργος θα μιλήσει για όλους και για όλα

Στο στρατόπεδο το Γιώργου Παπανδρέου ισχυρίζονται ότι η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ δεν πήγαινε άλλο καθώς υποστηρίζουν ότι η ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου είχε ταυτιστεί σε σημαντικό βαθμό με την ΝΔ ενώ παράλληλα άφηνε το κόμμα να σαπίζει. Στελέχη που υποστηρίζουν τον Γ. Παπανδρέου σημειώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν θύμιζε διόλου το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, αφού με την δικαιολογία του Μνημονίου συνέχιζε να ταυτίζεται με τις σκληρότερες πολιτικές χωρίς θέσει βέτο στην συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. οι πληγές όμως ήταν ανοιχτές στο εσωτερικό του κόμματος από την περίοδο των Καννών όπου ο Γ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργός πρότεινε δημοψήφισμα το 2011 δέχτηκε την σφοδρή επίθεση των ξένων ηγετών και κατόπιν αποχώρησε από την θέση του κάτω από την πίεση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που υποστήριζαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος είναι «πιστωμένος» στο Παπανδρεϊκό στρατόπεδο με την ενορχήστρωση της αποπομπής του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία.

Στο νέο κόμμα επισημαίνουν με νόημα ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει για όλους και για όλα δίνοντας απαντήσεις για τις κρίσιμες περιόδους για την χώρα όπως οι συναντήσεις των Κανών και τον ρόλο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Εξάλλου όπως σημειώνουν παράγοντες του νέου κόμματος που προέρχονται από την Ένωση Κέντρου , «ο Γιώργος ανοίγει νέους πολιτικούς δρόμους όπως έκανε ο πατέρας του και ο παππούς του», αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι προφανές ότι οι ενέργειες του Γ. Παπανδρέου κουβαλούν την παράδοση του ονόματος των Παπανδρέου.  

Το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα Παπανδρέου

Στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου υποστηρίζουν ότι δεν αφορά την Χαριλάου Τρικούπη η δημιουργία κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου.

Μετά την πρώτη ανακοίνωση της νέας εκπροσώπου του κόμματος Εύας Καϊλή με την οποία σημειώνεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει κόμμα για προσωπικούς λόγους και ότι διασπά το κόμμα του πατέρα του, από το ΠΑΣΟΚ οι αντιδράσεις προς το κόμμα Παπανδρέου αναμένεται να είναι περιορισμένες. Στην Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι ο κόσμος έχει άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσει, υποβαθμίζοντας το κόμμα του Γ. Παπανδρέου.

Όμως ακόμα και η επιλογή της Εύας Καϊλη στη θέση του εκπροσώπου Τύπου η οποία είναι από τους μεγαλύτερους πρώην εσωκομματικούς αντιπάλους και η βουλευτής που πίεζε να παραιτηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου από πρωθυπουργό το 2011 λόγω του δημοψηφίσματος, αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους παπανδρεϊκούς. Ήδη η Εύα Καϊλή επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του Γιώργου Παπανδρέου για την δημιουργία του κόμματος αλλά – όπως λένε από το ΠΑΣΟΚ- δεν θα υπάρξει συνέχεια. Έχουν δώσει εντολή στα στελέχη της περιφέρειας να αρνηθούν βγουν σε κανάλια κόντρα σε στελέχη του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου. Βασικός εμπνευστής της γραμμής για την απαξιωτική στάση απέναντι στο κόμμα Γιώργου Παπανδρέου είναι ο Χρήστος Πρωτόπαπας που κρατά την μπαγκέτα στην προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι τα μηνύματα ενότητας και οι αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου έχουν να προσθέσουν σε δύναμη αντί να αφαιρέσουν από το ΠΑΣΟΚ στα κοινά των συνταξιούχων και των αγροτών που παίρνει υψηλά ποσοστά.

Πάντως στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ανεβάσουν τους τόνους κατά του  Γιώργου Παπανδρέου εάν δουν ότι τα ποσοστά του νέου κόμματος απειλούν το ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα υπάρχουν εισηγήσεις που δεν έχουν γίνει αποδεκτές από το ΠΑΣΟΚ στις οποίες αναφέρεται ότι πρέπει να ζητηθεί δημοσίως από τον Γιώργου Παπανδρέου να πάρει πάνω του το χρέος των 30 εκ. ευρώ με το οποίο επιβάρυνε το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.         

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook