Follow us

Κόντρα Βορίδη - Ραγκούση στη Βουλή για Novartis, εκλογικό νόμο και... Πατούλη

Τα ξίψη τους διασταύρωσαν σήμερα στη Βουλή Μάκης Βορίδης και Γιάννης Ραγκούσης για διαφθορά, ελευθεροτυπία αλλά και τη διδακτορική διατριβή του Γιώργου Πατούλη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Έντονη κόντρα ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννη Ραγκούση ξέσπασε σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, με αφορμή την αστική ευθύνη των ιδιοκτητών Τύπου και την ελευθεροτυπία, τους προστατευόμενους μαρτυρες στην υπόθεση Novartis το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, αλλά και τη διδακτορική διατριβή του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.

"Η χώρα, ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής απραξίας του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, στις διεθνείς κατατάξεις, για την αξιολόγηση της διαφθοράς, έχασε 7 θέσεις", είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας ότι με τις μεταρρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης, "ανεκτήθησαν οι 7 θέσεις και είμαστε και δύο θέσεις παραπάνω".

"Για πρώτη φορά, από συστάσεως του ελληνικού κράτους υπάρχει εθνικό στρατηγικό σχέδιο, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που εγκρίνεται με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Μέχρι τώρα ποτέ, τα υπουργεία δεν είχαν συντονιστεί, για την εφαρμογή ενός ενιαίου σχεδίου", είπε ο Μάκης Βορίδης και προσέθεσε ότι το Σχέδιο αυτό δεν είναι λόγια αλλά περιλαμβάνει 126 δράσεις, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφερθεί νωρίτερα στην υπόθεση Novartis, καταγγέλλοντας στοχοποίηση των προστατευομένων μαρτύρων, εισαγγελέων και δημοσιογράφων, ο υπουργός Εσωτερικών απευθύνθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: "Εδώ είναι το απόγειο του θράσους, Συζητάτε ακόμα για τη Novartis; Έχετε αντιληφθεί τι συμβαίνει με τη Novartis ή όχι; Έχετε αντιληφθεί ότι υπάρχουν εκκρεμείς ποινικές διώξεις κακουργηματικές, κατά πρώην υπουργού σας; Ξέρετε ότι όλοι στους οποίους είχατε αποδώσει κατηγορίες για τη Novartis απηλλάγησαν και αρχειοθετήθηκαν και ότι αυτοί που είναι σήμερα κατηγορούμενοι, είναι αυτοί που οργάνωσαν τη σκευωρία; Εμείς αποφασίσαμε τις αρχειοθετήσεις; Να σας θυμίσω ποιος; Η κυρία Τουλουπάκη".

Ιδίως για την κυρία Τουλουπάκη και την πρόσφατη ομιλία της και καταγγελίες για τη "δική της υπόθεση", ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε ότι μίλησε σε "μια τεχνική ομάδα στο Κοινοβούλιο, στην οποία μπορεί οποιαδήποτε Κοινοβουλευτική Ομάδα, να καλέσει όποιον θέλει". "Και μας το φέρνετε, ως καλό παράδειγμα, ότι πήγατε μια ελεγχόμενη, από τη Δικαιοσύνη, δικαστική λειτουργό, να πει τι; Να πει τι; Ότι δεν της αρέσει ο τρόπος με τον οποίο δικάζεται στην Ελλάδα; Από τους συναδέλφους της; Εμείς τη δικάζουμε την κυρία Τουλουπάκη; Οι συνάδελφοί της τη δικάζουν. Και την περιφέρατε να πει τι;", είπε ο κ. Βορίδης.

Σε σχέση με την τροπολογία για την αστική ευθύνη των ιδιοκτητών Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών επέμεινε ότι εισάγεται διάταξη με την οποία "αξιώνουμε να έχουν οι εφημερίδες πρόσωπο που να το βλέπουμε, που να το ξέρουμε, γιατί όταν θα υπάρξει το επόμενο χυδαιογράφημα εναντίον του κ. Ραγκούση, να έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη- και αν η Δικαιοσύνη κρίνει ότι πράγματι τον έχει προσβάλει το δημοσίευμα και επιδικάσει χρηματική ικανοποίηση για την αποζημίωση της ηθικής του βλάβης, να υπάρχει κάποιος εκεί να πάρει τα χρήματα της αποζημίωσης".

Σε σχέση με την Οδηγία για την ενισχυμένη προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι η Οδηγία, δεν έχει σχέση με ποινικές υποθέσεις αλλά αφορά διοικητικές διαδικασίες και προσέθεσε ότι η Οδηγία θα έρθει στη Βουλή, σημειώνοντας ωστόσο: "Οι προστατευόμενοι μάρτυρες, εφόσον καταθέσουν όσα καταθέσουν και εν συνεχεία, παντάπασιν απαλλαγούν όσοι αποπειράθηκαν να εμπλέξουν, και επομένως αποδεικνύεται ότι οι μαρτυρίες τους ήταν χαλκευμένες και ψευδείς, να έχουν καμία συνέπεια ή όχι; Εάν βοηθήσουν στην αποκάλυψη μιας υποθέσεως, βεβαίως να μην έχουν καμία συνέπεια. Αν είναι ψευδομάρτυρες, οργανωμένοι και καθοδηγούμενοι από έναν πολιτικό εχθρό, και πήγαν και είπαν ψέματα και τα ψέματα καταπέσουν, να τους δώσουμε συγχαρητήρια; Ή να μπορούν κάποιοι να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψή τους;".

Διαβάστε Επίσης

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Ραγκούσης είχε καταγγείλει ότι με το πολυνομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια, μετατρέπεται το υπουργείο Εσωτερικών σε "νομοθετικό απορριμματοφόρο της κυβέρνησης", και ότι ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι φέρνει εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ακολουθεί πολιτική νομιμοποίησης και συγκάλυψης της διαφθοράς, διώκει όσους πολεμούν τη διαφθορά και προσπαθούν να την αποκαλύψουν, ασκεί πολιτική συγκάλυψης του σκανδάλου Νοvartis.

Ιδίως για την υπόθεση Novartis, ο Γιάννης Ραγκούσης κατήγγειλε ότι στο στόχαστρο της σημερινής κυβέρνησης μπήκαν εισαγγελείς που είχαν επιφορτιστεί με την πάταξη της διαφθοράς, όπως η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, μπήκαν στο στόχαστρο οι προστατευόμενοι μάρτυρες και μαζί στοχοποιήθηκε και ο θεσμός των προστατευομένων μαρτύρων.

Και είναι αυτό το σημείο που ο κ. Ραγκούσης απευθύνθηκε προσωπικά στον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, λέγοντας ότι είναι ένας από τους υπουργούς που στάθηκαν εμπόδιο να έρθει στο Κοινοβούλιο η ενσωμάτωση της Οδηγίας, για την ενισχυμένη προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. "Τι θα πείτε στην ΕΛΑΣ, της οποίας είναι πάγιο αίτημα να στηριχθεί ο θεσμός των προστατευομένων μαρτύρων, ιδίως του τμήματος της Δίωξης Ναρκωτικών; Εσείς εμποδίζετε τη θέσπιση της ευρωπαϊκής Οδηγίας που θα άνοιγε στόματα για την αποκάλυψη εμπόρων ναρκωτικών", παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχέση δε με την τροπολογία για την αστική ευθύνη των ιδιοκτητών Τύπου, ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε στις διώξεις δημοσιογράφων, όπως ο κ. Βαξεβάνης, η κυρία Παπαδάκου και ο κ. Γιαννόπουλος, και αναρωτήθηκε αν πίσω από την τροπολογία βρίσκεται μια προσπάθεια φίμωσης του Τύπου που προσπαθεί να αποκαλύψει τη διαφθορά. Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τις Ενώσεις Ιδιοκτητών και τις Ενώσεις των Δημοσιογράφων. Αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί δεν συμπεριελήφθησαν στην τροπολογία τα sites ή οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Διαβάστε Επίσης"Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η κυβέρνηση που συστηματικά προσπαθεί να νομιμοποίηση τη διαφθορά, μέσα από απευθείας αναθέσεις. Είναι μια κυβέρνηση που προσπαθεί να συγκαλύψει τη διαφθορά και πολεμά όσους διώκουν τη διαφθορά", είπε ο κ. Ραγκούσης και κάλεσε την κυβέρνηση να απαγορεύσει, αν θέλει να καταπολεμήσει τη διαφθορά, όλες τις κατά παρέκκλιση προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, να φέρει την ενσωμάτωση της Οδηγίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες, να προστατεύσει τους εισαγγελείς αντί να τους διώκει και να τους τραμπουκίζει και να τους στοχοποιεί, να στηρίξει τους δημοσιογράφους και τον Τύπο που παλεύουν ενάντια στη διαφθορά.

Ο κ. Ραγκούσης είπε επίσης ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Εσωτερικών πρέπει να πάρουν θέση για τον αν ο κ. Πατούλης πρέπει να παραιτηθεί, μετά την αποκάλυψη της λογοκλοπής. "Μπορεί ένας περιφερειάρχης που αποκαλύφθηκε ότι έκανε ουρανομήκη λογοκλοπή στο διδακτορικό του, να παραμένει στη θέση του;", είπε ο κ. Ραγκούσης και αναφέρθηκε και στα σενάρια νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

"Έχετε επιτρέψει να επικρατήσει η πεποίθηση ότι θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος που εσείς έχετε αλλάξει μια φορά. Ποτέ θα φτάσετε σε αυτό το σημείο, να γελοιοποιήσετε και άλλο τους θεσμούς, πότε θα φτάσετε στο σημείο να γελοιοποιήσετε και το πολιτικό σύστημα και το Σύνταγμα και το κοινοβούλιο;", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο Γ. Πατούλης και ο εκλογικός νόμος"Έχετε ακούσει την κυβέρνηση να λέει κάτι σχετικό με τον εκλογικό νόμο;", απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και προσέθεσε ότι ο πρωθυπουργός, για το ζήτημα αυτό, έχει τοποθετηθεί 17 φορές. Κάλεσε επίσης την αντιπολίτευση να μην λαμβάνει υπόψη της διαρροές.

Σε σχέση με τον κ. Πατούλη, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε: "Είναι ένα δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ. Εγώ λοιπόν δεν έχω καμία άποψη επ’ αυτού, διότι εγώ δε υιοθετώ τίποτε και δεν απορρίπτω τίποτε, το οποίο αποτελεί αντικείμενο, σε τελευταία ανάλυση, ποινικής και δικαστικής διερεύνησης. Αν έχουν γίνει παραβιάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας, από οποιονδήποτε, προφανώς, αυτά θα ελεγχθούν. Μου ζητάτε εμένα να τοποθετηθώ επί ενός άρθρου το οποίο δημοσιεύσατε εσείς σήμερα στην έγκυρη ΑΥΓΗ; Ε, να επιφυλαχθώ".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ 01 Ιουλ 2022 | 12:40

Γιατί παραπέμπονται Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη- Οι διευκρινίσεις του Αρείου Πάγου

Ο Αρειος Πάγος διευκρίνισε μέσω πηγών, ότι Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη δεν παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο για τη σκευωρία Novartis

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 01 Ιουλ 2022 | 11:12

Κυβερνητικός εκπρόσωπος για παραπομπή Παπαγγελόπουλου: Στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να απολογηθούν λένε ότι θα ξανάκαναν τα ίδια

"Το γεγονός αυτό μιλά από μόνο του για τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης Τσίπρα", σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 01 Ιουλ 2022 | 09:53

Σάμπυ Μιωνή - Σχολιάζει με Γκάτσο και "Κεμάλ" την απόφαση για Novartis: "Θα συνεχίσω τον αγώνα"

"Θα συνεχίσω τον αγώνα μου στα ελληνικά πολιτικά δικαστήρια" λέει ο Σάμπυ Μιωνή για την απόφαση της Δικαιοσύνης για τη Novartis. Αναφέρει το ποίημα του Νίκου Γκάτσου "Κεμάλ".

ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΜΑ 30 Ιουν 2022 | 22:48

Στο Ειδικό Δικαστήριο Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη - Για κακουργηματικά αδικήματα

Στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπονται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας Εφετών Ελένη Τουλουπάκη

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 30 Ιουν 2022 | 19:04

Βουλή: Κόντρα Πλεύρη, Σκουρλέτη, Βαρουφάκη για τις συμμαχίες - "Είναι το ΜέΡΑ25 η προοδευτική διακυβέρνηση;"

Σε έντονη αντιπαράθεση ήρθαν Θάνος Πλεύρης, Πάνος Σκουρλέτης και Γιάνης Βαρουφάκης για το δημοψήφισμα του 2015 και τις συμμαχίες στις επόμενες εκλογές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ 30 Ιουν 2022 | 06:55

Fuel Pass 2: Πώς θα πάρετε έως 100 ευρώ για καύσιμα - Σήμερα ψηφίζεται από τη Βουλή

Σήμερα ψηφίζεται από την ολομέλεια της Βουλής το fuel pass 2 για την κατανάλωση καυσίμων.

54 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 29 Ιουν 2022 | 11:09

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το "Turkaegean": Η κατοχύρωση πλήττει τα συμφέροντα της Ελλάδας

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ έχει εγκρίνει τη δυνατότητα χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα τη λέξη "Turkaegean".

ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ 28 Ιουν 2022 | 13:17

Κίνδυνος να μην συγκροτηθεί το Ειδικό Δικαστήριο για τη Novartis- Η αγωνία και η ευχή της ΕφΣυν

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην συγκροτηθεί σε σώμα το Ειδικό Δικαστήριο που θα κρίνει Τουλουπάκη και Παπαγγελόπουλο

ΕΡΩΤΗΣΗ 22 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 27 Ιουν 2022 | 13:14

Ανεπάρκεια και ολιγωρία καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, για την "μαφιόζικη απαγωγή" του 6χρονου στη Νορβηγία

Ερώτηση 22 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της απαγωγής και μεταφοράς του 6χρονου Ράινερ στη Νορβηγία, στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Εργασίας Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΑΠΟ 15 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 24 Ιουν 2022 | 12:23

Βουλή: Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του νόμου περί πόθεν έσχες - Ζητά αποδεικτικά για δάνεια και ακίνητα

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατατέθηκε από 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζεται επιβεβλημένη η επέκταση των υποχρεώσεων υποβολής αρχικής ή ετήσιας δήλωσης "πόθεν έσχες".

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 24 Ιουν 2022 | 11:46

Βορίδης: Αυτοδύναμη η ΝΔ στις δεύτερες εκλογές - Καμία τύχη η πρόταση Τσίπρα για διακυβέρνηση με Βαρουφάκη και ΚΚΕ

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης εκτίμησε ότι στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και πως δεν θα έχει καμία τύχη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική διακυβέρνηση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Ιουν 2022 | 10:38

Στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών - Τι δηλώνουν σε εισοδήματα, καταθέσεις, ακίνητα

Στη δημοσιότητα τα 1.068 πόθεν έσχες της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

ΑΝΑΦΕΡΕΡΑΙ ΩΣ ΟΧΗΜΑ Μ.Ο.Ι.Κ 22 Ιουν 2022 | 10:16

Το πρώτο ελληνικό αυτοκίνητο εγκεκριμένο και πιστοποιημένο από το ελληνικό κράτος: KERABOSS SUPER K

Πρόκειται για το "KERABOSS SUPER K", που κατασκευάζει η ελληνική καινοτόμος εταιρεία KERABOSS CARS MANUFACTURING.