Follow us

Κόντρα Σκέρτσου- Φάμελλου στη Βουλή: "Μαθήματα δημοκρατικού ήθους δεν είναι ανεκτά από τον ΣΥΡΙΖΑ"- Παρέμβαση της Λινού

Ο υπουργός Επικρατείας έδωσε απαντήσεις στην "επίθεση" που εξαπέλυσε ο κ. Φάμελλος αναφορικά με το σημερινό ψήφισμα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Στη Νέα Δημοκρατία και στα στελέχη της, δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατικού ήθους", απάντησε ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος για όσα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος είπε από το βήμα της συνεδρίασης των επιτροπών για την ισότητα στο γάμο, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου και για όσα είπε ο κ. Φάμελλος για την αποχή.

Ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στη Βουλή έδωσε απαντήσεις και στην επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Φάμελλος αναφορικά με το σημερινό ψήφισμα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Όπως σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας δεν συνιστά υπεύθυνη η στάση οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από πολιτικά υποκινούμενα ψηφίσματα, να διασύρουν την Ελλάδα, και μάλιστα να θέτουν και θέματα τα οποία βάζουν ακόμα και την απειλή της περικοπής κοινωνικών πόρων, στη βάση θεμάτων του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Διαβάστε Επίσης

"Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δαπάνησε δυστυχώς, τα τρία τέταρτα της ομιλίας του, για να κάνει μια επίθεση στην κυβέρνηση, αντί να μιλήσει γι΄αυτή τη σημαντική νομοθετική παρέμβαση που ευτυχώς, επί της αρχής υπερψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ", είπε ο υπουργός Επικρατείας και υπογράμμισε: "Μαθήματα δημοκρατικού ήθους στη Νέα Δημοκρατία και στα στελέχη της, που έβαλαν την Ελλάδα στην Ευρώπη την κράτησαν επίσης στην Ευρώπη, το 2015, όταν το ένα τρίτο με ένα τέταρτο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αποσκίρτησαν και δεν ψήφισαν, όταν ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, και προ των εκλογών του 2015 του Σεπτεμβρίου και μετά, απείχε από την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, ο κ. Καμμένος, δεν θα δεχθούμε.

Και δεν θα δεχθούμε γιατί και εσείς ενδεχομένως να έχετε στις τάξεις σας βουλευτές που διαφωνούν. Ακούσαμε την κ. Λινού σήμερα που έχει ενστάσεις με την παρένθετη κυοφορία. Ακούσαμε κάποιες ενστάσεις του κ. Πολάκη. Ακούσαμε ενστάσεις, σε σχέση με την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αν κατάλαβα καλά. Θέλω να πω ότι έχουν ακουστεί και από κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ φωνές προβληματισμού και δεν θα πρέπει να κατακεραυνώσουμε κανέναν βουλευτή, ο οποίος έχει ενδοιασμούς για ένα ταυτοτικό ζήτημα, για ένα ζήτημα που άπτεται και ηθικών αντιλήψεων και ηθικών προβληματισμών".

Σκέρτσος

Στην παρέμβαση του κ. Σκέρτσου αντέδρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού: "Εγώ δεν είπα ότι δεν θα ψηφίσω το νομοσχέδιο. Ούτε είπα ότι έρχομαι σε ρήξη με το κόμμα. Έρχομαι σε ρήξη με τις μετατροπές της αρχικής νομοθεσίας, για την παρένθετη κυοφορία, και ιδιαίτερα με την μετατροπή του νόμου και της απόφασης της αρμόδιας αρχής -επιτροπής, με την οποία δόθηκε δικαίωμα σε άτομα που παροδικά κατοικούν στη χώρα να προχωρήσουν σε παρένθετη κύηση και επίσης γιατί δόθηκε δικαίωμα σε απεριόριστο αριθμό εμβρυοεμφυτεύσεων, χωρίς καμία προϋπόθεση για την προστασία της υγείας της γυναίκας και των δικαιωμάτων του παιδιού", είπε η Αθηνά Λινού.

"Κυρία Λινού σέβομαι την επιστημονική σας διαδρομή, και τις απόψεις σας. Αυτό που είπα είναι ότι πάνω σε αυτό το πλαίσιο που ασκείτε κριτική, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια πρόταση νόμου που προτείνει την επέκταση του πλαισίου για την παρένθετη κύηση. Την οποία υπογράψατε κι εσείς. Δεν βλέπετε να υπάρχει μια αντίθεση;", είπε ο υπουργός Επικρατείας. "Θεωρώ τον τρόπο εφαρμογής του νόμου για την παρένθετη κυοφορία, παράνομη και επικίνδυνη για την εμπορευματοποίηση και των παιδιών και των γυναικών και σε αυτό νομίζω συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ και θα το δείτε σύντομα", είπε η Αθηνά Λινού.

Αθηνά Λινού

Ο 'Ακης Σκέρτσος απάντησε και στα ζητήματα που έθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με το κράτος δικαίου.

"Μα υπάρχει μεγαλύτερη επιβεβαίωση ότι αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί το κράτος δικαίου, μέσα από την διεύρυνση των δικαιωμάτων που συζητάμε σήμερα σε αυτό το νομοσχέδιο; Και ακριβώς επειδή αναγκάζεστε να το υπερψηφίσετε - δεν θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά - ανακαλύπτετε σκιές και δημιουργείτε μάλιστα και μια εικόνα διασυρμού της χώρας, με βουλευτές σας στο Ευρωκοινοβούλιο, μέσα από πολιτικά υποκινούμενα ψηφίσματα, τα οποία διασύρουν την Ελλάδα, υποστηρίζονται και υπογράφονται από Έλληνες βουλευτές κι έχουν μάλιστα και έχουν στα θέματα τα οποία βάζουν ακόμα και την απειλή της περικοπής κοινωνικών πόρων στη βάση θεμάτων του κράτους δικαίου στην Ελλάδα; Είναι αυτό μια σοβαρή, εθνικά υπεύθυνη στάση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για θέματα κράτους δικαίου; Δεν νομίζω. Και πραγματικά πρέπει να αναλογιστούμε περισσότερο την μεγάλη τομή που κάνει αυτό το νομοσχέδιο, την διεύρυνση δικαιωμάτων σχετικά με τα θέματα που βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι ομοφυλόφιλοι συνάνθρωποί μας", είπε ο κ. Σκέρτσος.

Διαβάστε Επίσης

Φάμελλος: Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει την προτροπή του πρωθυπουργού για αποχή

"Οποιαδήποτε προτροπή για αποχή, από την ψηφοφορία, είναι καταδικαστέα και αντίθετη με τις υποχρεώσεις και τον όρκο των βουλευτών", υπογράμμισε νωρίτερα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, σε παρέμβασή του, στη συζήτηση για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. "Η πρόταση για αποχή προσβάλλει τον κοινοβουλευτικό κανόνα, την ίδια τη θέση τού βουλευτή μέσα στο Κοινοβούλιο. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη μεθόδευση που μας προσβάλλει όλους", είπε ο Σ. Φάμελλος και κάλεσε τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και την κυβέρνηση να αναστείλει την προτροπή του πρωθυπουργού στους βουλευτές της ΝΔ που διαφωνούν να απέχουν.

"Το νομοσχέδιο για τη νομική κατοχύρωση της ισότητας στον γάμο αποτελεί μια σημαντική αλλαγή για τη χώρα μας η οποία ήρθε με σημαντική καθυστέρηση. Οι διατάξεις του είναι προοδευτικές και αντίστοιχες στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Χρήζουν βέβαια βελτιώσεων τις οποίες έχει επισημάνει η εισηγήτρια μας από την πρώτη μέρα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι αυτό το σχέδιο νόμου δεν είναι της κυβέρνησης, δεν της ανήκει και πάνω από όλα δεν την χαρακτηρίζει, η κυβέρνηση υποχρεούται να ακολουθήσει και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την υποχρέωση, που είναι συνταγματική, την αρχή της ισότητας", είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στις νομοθετικές παρεμβάσεις συμπερίληψης, που είχαν γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ και κατάργησαν διακρίσεις: την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια, τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, το δικαίωμα αναδοχής τέκνων από όλους, και την άρση διακρίσεων στην εργασία".

Σωκράτης Φάμελλος

"Θέλετε να κρύψετε τις ευθύνες σας", για τις "κραυγαλέες παραβιάσεις του κράτους δικαίου και των ελευθεριών στην Ελλάδα, το σκάνδαλο Predator, τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ, τον εγκέφαλο αυτών των μεθοδεύσεων, τις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις στην αλλαγή της σύνθεσης της ΑΔΑΕ, με την άσκηση διώξεων σε μέλη της Αρχής που διερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών", είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και κάλεσε τον παριστάμενο υπουργό Άκη Σκέρτσο να μιλήσει για τη σημερινή απόφαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. "Και σήμερα η χώρα μας εκτέθηκε διεθνώς στην Ευρώπη. Με το ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου - που είναι καταπέλτης για την χώρα μας και διαπιστώνει ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα δημοκρατίας και ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Αναφέρεται στα ζητήματα που εγείρονται από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, τις στρατηγικές αγωγές (SLAPPs) κατά των δημοσιογράφων, τις επιθέσεις σε μέλη Ανεξάρτητων Αρχών και την έλλειψη πολυφωνίας στα ΜΜΕ. Για όλα αυτά και για πολλά άλλα ακόμα δεν μπορεί να αποτελέσει κολυμβήθρα του Σιλωάμ αυτό το νομοσχέδιο", ανέφερε επίσης ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

"Για την πλειοψηφία των κομμάτων του προοδευτικού χώρου (πλην δυστυχώς του ΚΚΕ) στη Βουλή είναι ξεκάθαρη η θέση μας υπέρ του νομοσχεδίου, δεν ισχύει το ίδιο για τη ΝΔ. Γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτόγνωρης κατάστασης όπου από τη μια η κυβέρνηση εισηγείται αυτό το νομοσχέδιο και από την άλλη πληθώρα βουλευτών της εκφράζουν δημόσια την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο ενώ ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας, ο αντ'αυτού του κ. πρωθυπουργού, διαφωνεί και το χαρακτήρισε μάλιστα ως αντισυνταγματικό!", σχολίασε ο κ. Φάμελλος και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την πρόταση του πρωθυπουργού να απέχουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης που διαφωνούν από την ψηφοφορία.

"Είναι ξεκάθαρη η υποκρισία της κυβέρνησης, όπως είναι ηλίου φαεινότερο ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το προοδευτικό Κέντρο. Επιχειρεί να ισορροπήσει σε 2 βάρκες -του Κέντρου και της Άκρας Δεξιάς. Ενώ παράλληλα στην οικονομία ασκεί ακραία αντιλαϊκή και αντικοινωνική πολιτική. Πάντως όχι δημοκρατική και κεντρώα. Προσπαθεί να χαϊδέψει αυτιά κλείνοντάς το μάτι στην Ακροδεξιά που φωλιάζει στους κόλπους της. Ανέχεται τον σκοταδισμό. Γιατί είναι ένα βαθιά συντηρητικό κόμμα", είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε ότι η πρόταση για αποχή προσβάλλει τον κοινοβουλευτισμό.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟΝ ΕΔΙΩΞΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ 20 Απρ 2024 | 13:26

Ο Παπανώτας τα βάζει τώρα με τον Κασσελάκη: "Καλό παιδί για καμιά μπύρα, όχι για ηγέτης - Είμαι αδέσποτος της Αριστεράς"

"Καλό παιδί αλλά για καμιά μπύρα σε κάνα μπαράκι. Όχι για ηγέτης", είπε ο Δ. Παπανώτας για τον Στέφανο Κασσελάκη.

ΝΙΚΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ 20 Απρ 2024 | 11:26

Καρφιά της ΝΔ για τη δήλωση Φαραντούρη (ΣΥΡΙΖΑ) ότι το ΒΒΒ της Standard & Poor’s "δεν τρώγεται": "Λαϊκισμός και ασχετοσύνη"

"λαϊκισμός, χυδαιότητα, ψέματα και ασχετοσύνη". Το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ για όσα είπε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φαραντούρης.

20 Απρ 2024 | 11:07

Γιατί ο Στέφανος έπιασε "ταβάνι"

Η απάντηση στο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πιάνει ταβάνι δεν είναι εύκολη όμως.

ΠΟΙΟΙ ΠΗΓΑΝ 20 Απρ 2024 | 10:57

Οι "ποτάρες" των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη σε κουβανέζικο μπαρ στου Ψυρρή [εικόνες]

Στο Dos Gardenias, ένα μπαρ στου Ψυρρή με άρωμα... Κούβας, τα χαμόγελα, τα πηγαδάκια και τα πειράγματα έδιναν και έπαιρναν.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 20 Απρ 2024 | 10:39

Ξεκινά η "ναυτική εβδομάδα" Κασσελάκη: Περιοδεία σε 27 νησιά μέσα σε 9 μέρες - "Γεννιέται ένα κίνημα από κάτω προς τα πάνω"

Η περιοδεία θα διαρκέσει έως τη Μεγάλη Δευτέρα και κατά τη διάρκεια της ο κ. Κασσελάκης θα επισκεφθεί 27 νησιά.

ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ 19 Απρ 2024 | 21:44

"Μανιφέστο" Κασσελάκη για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση σε Μητσοτάκη, Αυτιά και... Μελέτη - Τι είπε για το "θαύμα" της βάπτισής του

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε επανειλημμένα για "προοδευτική Αριστεία", ενώ ανέλυσε τις θέσεις του για Ισραήλ και Παλαιστίνη - Ο χαιρετισμός στον Αλέξη Τσίπρα

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 19 Απρ 2024 | 20:20

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Οι εκλεγμένοι και οι επιλογές Κασσελάκη

Τα πρόσωπα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών - Τα τελευταία 5 ονόματα που ανακοινώθηκαν

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 19 Απρ 2024 | 20:07

Δημήτρης Παπανώτας: Επίθεση σε άλλον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ - "Με ρωτούν ποιος είναι αυτός"

Ο Δημήτρης Παπανώτας τα βάζει με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Πανόπουλο - "Βασιλικότερος του Βασιλέως ο πιτσιρικάς; Που θεωρεί εαυτόν και ζεν πρεμιέ"

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 19 Απρ 2024 | 20:05
19 Απρ 2024 | 16:36

Η αμοντάριστη δήλωση του Δημήτρη Παπανώτα που έφερε τη διαγραφή του από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Μια δήλωση του Δημήτρη Παπανώτα για τη βία κατά των γυναικών είχε ως αποτέλεσμα να διαγραφεί από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις φετινές Ευρωεκλογές

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ 19 Απρ 2024 | 12:54

Σοφία Μπεκατώρου: Όταν άκουσα το σχόλιο του Παπανώτα, σκέφτηκα την Κυριακή που σκοτώθηκε στους Αγ. Αναργύρους

"Χαίρομαι που το κόμμα έχει γρήγορα αντανακλαστικά, χρειάζεται ο πρόεδρος να ακούει το κοινό αίσθημα", είπε η Σοφία Μπεκατώρου για την αποπομπή Παπανώτα.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 19 Απρ 2024 | 10:54

Στην αντεπίθεση ο Παπανώτας: Οι βεδουίνοι της πολιτικής με έφαγαν - Ανήθικη η αποπομπή μου, ενώ ήμουν έτοιμος να παραιτηθώ

Στη διαγραφή του από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις σεξιστικές δηλώσεις του σχετικά με τις γυναίκες, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Παπανώτας.

ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 19 Απρ 2024 | 10:39

Η κρίση Παπανώτα στον ΣΥΡΙΖΑ, η κριτική στον Κασσελάκη και η διάψευση του προέδρου

Οι "Κασσελακικοί" γκρινιάζουν, να και με ...κομψό τρόπο και ήπιο τρόπο. Απόδειξη του ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί ένας Παπανώτας για να ηρεμήσουν.