Κόντρα στη Βουλη για το νομοσχέδιο «σκούπα»

Όλη η συζήτηση στη Βουλή για το πολυνοσμοσχέδιο «σκούπα» - Οι τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κόντρα στη Βουλη για το νομοσχέδιο «σκούπα»

Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφι τους με αιχμή τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Αύριο το βράδυ η κρίσιμη ψηφοφορία με το γάλα να συνεχίζει να αποτελεί «αγκάθι» για πολλούς βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Κώστας Μαρκόπουλος - ΝΔ

Με την φράση «Όχι άλλη άρνηση. Να κάνουμε αναμέτρηση μεταρρυθμίσεων», ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος υποστήριξε για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος το πολυνομοσχέδιο και καταφέρθηκε εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την απόφασή τους να μην το στηρίξουν.

Σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια σοβαρή αναπτυξιακή τομή για την αναγκαία αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας, ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις μειώνουν το κόστος ζωής, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και διαχέουν τα κέρδη σε πολλούς - για να καταλογίσει «σε όσους με την συνεχή άρνηση, αντιστέκονται άκριτα», ότι στηρίζουν μόνο "τους έχοντες".

«Το σχέδιο νόμου είναι συνολική και ουσιαστική αλλαγή οικονομικού μοντέλου για την μετά τα μνημόνια εποχή. Η επανάληψη του ιδίου λάθους της μεταπολιτευτικής εποχής οδηγεί την χώρα σε νέα αποτυχία» είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ, υπογραμμίζοντας επίσης ότι τώρα είναι η στιγμή των μεταρρυθμίσεων «που η χώρα ξεμπερδεύει με το μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση και ετοιμάζεται να βγει στις αγορές. «Πρόκειται για επάνοδο στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, τόνισε ότι μοιράζεται το πρωτογενές πλεόνασμα στους φτωχότερους της χώρας, ανοίγουν επαγγέλματα, διευθετείται η απεμπλοκή των τραπεζών από την αγκαλιά του Δημοσίου και μειώνονται μια σειρά φόρων και προστίμων. Ειδικά για το θέμα του γάλακτος, ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε ότι με την προβλεπόμενη ρύθμιση, δίνεται η δυνατότητα στον παραγωγό να γίνει μικροδιαθέτης, ενώ το υφιστάμενο μοντέλο μείωσε κατά 30% τον αριθμό των κτηνοτρόφων.

Ευκλείδης Τσακαλώτος - ΣΥΡΙΖΑ

«Η ανάκαμψη θα έρθει με όρθια την κοινωνία και με δική της συμμετοχή της. Δεν μπορεί να 'ρθει με αστάθεια και με μια πεθαμένη κοινωνία που φοβάται» αντέταξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το σκεπτικό του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε ριζικά διαφορετικό από εκείνο των εισηγητών της συμπολίτευσης, καθώς προέταξε τις κοινωνικές ανάγκες, αντί για την οικονομική εξωστρέφεια.

«Θέλουμε χαμηλή την τιμή του γάλακτος, αλλά και παραγωγικό ιστό. Θέλουμε φθηνά βιβλία, ψωμί και φάρμακα, αλλά και ζωντανές κοινότητες, γειτονιές με ασφάλεια, πρόσβαση στον πολιτισμό. Θέλουμε να καταναλώνουμε αλλά θέλουμε και πολίτες-γονείς με ελεύθερο χρόνο την Κυριακή. Η οικονομία είναι σημαντικό πράγμα, αλλά δεν είναι τα πάντα εμπορεύματα. Ο κος Χατζηδάκης μας ειρωνεύεται καλώντας μας να κάνουμε «κίνημα υπέρ των υψηλών τιμών»: Εμείς βασιζόμαστε σε πολίτες που ξέρουν την τιμή, αλλά και την αξία των πραγμάτων" σημείωσε ο κος Τσακαλώτος.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, προέβαλλε την ανάγκη ύπαρξης επενδυτικών τραπεζών, ειδικού σκοπού, με κοινωνική ωφέλεια. «Δεν θα λυθεί το πρόβλημα αυτό αν οι τράπεζες παραμείνουν στο κράτος, αλλά δεν ισχύει και το αντίθετο, καθώς οι εμπορικές τράπεζες δεν υπηρετούν την οικονομία, αλλά δίνουν χρήματα και σε φούσκες και σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες». Για το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας δε, ρώτησε την πλειοψηφία αν εκτιμά πως θα λυθεί με τις εταιρείες μίσθωσης εργασίας και με τις απολύσεις: «Επιστρατεύονται μελέτες "μίκυ μάους", την ώρα που αποδεικνύεται στην αγορά, πως οι απολύσεις δεν βοηθούν την απασχόληση, αλλά τη βίαιη προλεταριοποίηση. Και σεις του ΠΑΣΟΚ που λέτε πως "δεν υπάρχουν οι συσχετισμοί", έτσι θα τους αλλάξετε; Με το να εμποδίζετε τον κόσμο να οργανωθεί;" αναρωτήθηκε.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος - ΠΑΣΟΚ

"Όταν εμείς μιλούσαμε για μεταρρυθμίσεις, κάποιοι πετούσαν χαρταετό εδώ στο Ζάππειο και κάποιοι μας έλεγαν "μερκελιστές". Και τώρα ακούσαμε τον κο Δραγασάκη να εμπνέεται απ' αυτά που λέει η κα Μέρκελ. Μήπως έχουμε νέους μερκελιστές εδώ μέσα στη Βουλή;" απάντησε από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ, εκτίμησε πως με το πολυνομοσχέδιο «επικυρώνουμε τη μεγάλη προσπάθεια της διαπραγμάτευσης για την τελική έξοδο της χώρας απ' την κρίση» και υπενθύμισε πως από τα 28 δισ. της δημοσιονομικής προσαρμογής, «τα 25 δισ. τα είχαμε πετύχει εμείς πριν τις εκλογές του 2012. Σήμερα δεν πανηγυρίζουμε, ούτε καταστροφολογούμε: Είμαστε ρεαλιστές, γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία και στέλνουμε μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας».

«Απόδειξη ότι η κοινωνία μπορεί να τα καταφέρει, είναι το πρωτογενές πλεόνασμα" τόνισε ο κος Κωνσταντινόπουλος: «Όσοι στοιχημάτιζαν πως η χώρα θα χρεοκοπήσει έχασαν όλα τα στοιχήματα. Με το πλεόνασμα αυτό, μπορούμε να δώσουμε 1 δισ. για αποπληρωμή οφειλών, 1 δισ. για αποπληρωμή δανείων, 350 εκ. στο ΙΚΑ, 525 εκ. ευρώ κοινωνικό μέρισμα, εκ των οποίων 20 εκ. για φροντίδα των αστέγων, 20 εκ. για φαρμακευτική κάλυψη σε όσους έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα - κάτι που υπήρξε πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Και 450 εκ. θα διατεθούν δίκαια, με κριτήρια, στους κοινωνικά αδύναμους».

Ο κος Κωνσταντινόπουλος κατά τα άλλα, αναρωτήθηκε "αν συνιστά μεταρρύθμιση ή μνημονιακή υποχρέωση, η κατάργηση της διάταξης για φορολογία 15% στις οφ σορ εταιρείες".

Ραχήλ Μακρή – ΑΝΕΛ

«Υφίσταται περίπτωση Ελλήνων τραπεζιτών που έχουν βγάλει κεφάλαια στα νησιά Κέυμαν με private banking και τώρα θέλετε να ανακεφαλοποιήσετε με χρήματα όλων μας;» ρώτησε την κυβέρνηση στη δική της ομιλία, η ειδική αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή.

Η κα Μακρή στηλίτευσε την κυβερνώσα πλειοψηφία για την «τροπολογία-όνειδος" που υπερψήφισε προ ημερών, με την οποία "χαρίζονταν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προστίμων για ενδοομιλικές συναλλαγές», καθώς και «τα 500 εκ. ευρώ του ΦΠΑ των Γερμανών της Χόχτιφ στο αεροδρόμιο».

«Μετατρέπετε το φάρμακο σε είδος των σούπερ μάρκετ: 2-3 ξένες εταιρείες θα έχουν μαζέψει όλη την αγορά και θα εφαρμόζουν την πολιτική του ιδιωτικού μονοπωλίου. Καταδικάζετε να πίνουν οι καταναλωτές τα ληγμένα γάλατα απ' τη Γερμανία και την Ολλανδία. Κλείνετε τα Επιμελητήρια, περνάτε σε διαθεσιμότητα τους οδηγούς των νοσοκομείων. Αφού καταφέρατε να κλείσετε την ΑΓΕΤ επί Μητσοτάκη, ολοκληρώνετε το έργο σας σήμερα διευκολύνοντας τις εισαγωγές...» σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Μακρή.

Ασημίνα Ξηροτύρη - ΔΗΜΑΡ

«Η προσπάθεια για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση καρκινοβατεί. Η προσπάθεια για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αρχίζει με το ισχνότατο και αβέβαιο για τη διατηρησιμότητά του πλεόνασμα» παρατήρησε στην ομιλία της η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ). «Εμείς είχαμε συμβάλλει στο να διατεθεί το 70% του πλεονάσματος σε ευπαθείς ομάδες, αλλά για την επίτευξή του υπήρξε ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, οπότε είναι πάρα πολύ δύσκολο να επουλώσει τις πληγές. Παρότι η αναδιανομή αυτή είναι σε θετική κατεύθυνση, αφήνετε πάρα πολλά πράγματα να ρυθμιστούν με κοινές υπουργικές αποφάσεις...» σημείωσε η κα. Ξηροτήρη.

Η αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ, εκτίμησε επίσης πως η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την όλη συζήτηση για την "εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ" προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη: "Κάνατε κάποιες τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις για το γάλα, που δεν κάλυψαν ωστόσο τους προβληματισμούς, παραιτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός - και το γάλα, ούτε φθηνότερο γίνεται, ούτε σαφέστεροι γίνονται οι κανόνες υγιεινής. Θα ψάχνει ο πολίτης τη διαδικασία παστερίωσης της κάθε εταιρείας...". Όσον αφορά το βιβλίο, "αυτό είναι μέρος της εκπαίδευσης της κοινωνίας και δεν το προστατεύετε. Η κατάργηση της ενιαίας τιμής θα οδηγήσει σε μονοπωλιακές καταστάσεις" εκτίμησε η βουλευτής.

Νίκος Καραθανασόπουλος – ΚΚΕ

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε στην ομιλία του πως το πολυνομοσχέδιο "αποκαλύπτει το ψευτοδίλημμα της κυβέρνησης, ανάμεσα στα δημοσιονομικά και τα μεταρρυθμιστικά μέτρα", καθώς "και τα δύο οδηγούν σε θυσίες την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, στο βωμό της ανάπτυξης και της κερδοφορίας των καπιταλιστικών ομίλων".

«Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως ως κυβέρνηση είστε απόλυτα συνεπείς στο στόχο να δημιουργήσετε ένα ακόμα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα για να επιτευχθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη, η οποία όμως θα βασίζεται στα συντρίμμια της εργατικής τάξης και στη συρρίκνωση των αυταπασχολούμενων» σημείωσε ο κος Καραθανασόπουλος. «Καταργείτε την προστασία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών προς όφελος των σχολαρχών. Καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των ναυτεργατών. Δημιουργείτε γραφεία επινοικίασης εργαζόμενων...". Από την άλλη ωστόσο, και η αντιπολίτευση είναι "ψευδεπίγραφη", από τη στιγμή που δεν καταδικάζει την πολιτική της Ε.Ε., ενώ αποτελεί «ψευδοδίλημμα» και το ερώτημα «λιτότητα ή καπιταλιστική ανάπτυξη» που προβάλλεται από την αξιωματική και την ελάσσονα αντιπολίτευση: «Μέσα στη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε., δεν υπάρχει διέξοδος προς όφελος του λαού" τόνισε ο αγορητής του ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 24 Σεπ 2021 | 13:20

ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για ΔΕΗ: Συνιστά κλιμάκωση της επιθεσης στους εργαζομένους - Θα αυξηθούν τα τιμολόγια

Στην κυβέρνηση επιτίθενται ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για το μείζον θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 24 Σεπ 2021 | 08:49

Πέτρος Ευθυμίου: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νεκρό ΠΑΣΟΚ του Τσοχατζόπουλου και ο Τσίπρας ο πολιτικός Τάκης Ζαχαράτος

"Ο λόγος της καθήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ότι μιμείται το ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι είναι το ΠΑΣΟΚ", επισημαίνει ο κ. Ευθυμίου.

"ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΟΛΑ" 23 Σεπ 2021 | 23:47

ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΗ: Η αιφνιδιαστική απόφαση για ιδιωτικοποίηση είναι έγκλημα κατά του ελληνικού λαού

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως το σχέδιο της κυβέρνησής του είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΤΥΠΟ ΝΤΙΜΠΕΙΤ 23 Σεπ 2021 | 22:17

Στην αντεπίθεση η Γεννηματά: Εγώ δεν έφυγα από το ΠΑΣΟΚ να κάνω κόμμα

Η Φώφη Γεννηματά μίλησε σε στελέχη από την Αττική που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά της - Το μήνυμά της

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ 23 Σεπ 2021 | 15:50

Αντιδράσεις για τη αριστερίστικη δήλωση Φίλη "όχι μπάτσοι στα πανεπιστήμια"

Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του Νίκου Φίλη για τα πανεπιστήμια και την αστυνόμευση

"ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ" 23 Σεπ 2021 | 13:36

Ηλιόπουλος: Επικίνδυνο το πρωτόκολλο του 50%+1 για το κλείσιμο των σχολείων

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως είναι βαθιά επικίνδυνο το πρωτόκολλο του 50%+1 για το κλείσιμο των σχολείων.

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 23 Σεπ 2021 | 12:43

Σάλος με τον Σπίρτζη που κατηγορεί τον Μητσοτάκη για την γυναικοκτονία στη Ρόδο - Επίθεση από ΝΔ, άδειασμα από Καββαδία

Η ανάρτηση του κ. Σπίρτζη για τη νέα γυναικοκτονία, της 31χρονης Δώρας στη Ρόδο, δημιούργησε αντιδράσεις από τη ΝΔ αλλά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 23 Σεπ 2021 | 12:33

ΝΔ για Σπίρτζη: Χυδαία απόπειρα εκμετάλλευσης μιας ανθρώπινης τραγωδίας

Στο σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη για τη γυναικοκτονία στη Ρόδο, απάντησε με αιχμηρό σχόλιο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 23 Σεπ 2021 | 11:03

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει την αδράνειά της στην προκλητικότητα των Τούρκων ψαράδων

"Η κυβέρνηση επιλέγει να διχάσει ανεπίτρεπτα με μόνο σκοπό να αποφύγει τις ευθύνες της για την ολιγωρία που επιδεικνύει", σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 23 Σεπ 2021 | 10:57

Πλεύρης: Φθηνή η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ για το μονοκλωνικά αντισώματα

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για φτηνή αντιπολίτευση εκ μέρους του κόμματος της Αριστεράς.

23 Σεπ 2021 | 07:38

Ανάλυση των δημοσκοπήσεων: Η διψήφια διαφορά και ο λόγος που ο Τσίπρας δεν ζητά πρόωρες εκλογές

Κυρίαρχος στον χώρο του Κέντρου ο Μητσοτάκης σε σχέση με τον Τσίπρα. Κολλημένα τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕ 22 Σεπ 2021 | 19:45

Λοβέρδος: Το ΚΙΝΑΛ θα ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ - Θα αποχωρήσω αν δεν υπερδιπλασιάσω τη δύναμη του κόμματος

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για αποχώρησή του από την παράταξη αν δεν τα καταφέρει

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 22 Σεπ 2021 | 10:32

Τσακαλώτος υπέρ Κούλογλου: Δεν είμαστε σταλινικό κόμμα - Εκφράζουμε άποψη ακόμα και αν δεν είναι αρεστή στην ηγεσία

"Δεν είμαστε σταλινικό κόμμα, δεν υπακούμε τυφλά, εκφραζόμαστε ελεύθερα, ο καθένας έχει το ύφος του, είτε διαφωνείς είτε συμφωνείς, με συντροφικό τρόπο μπορούμε να λύσουμε τις διαφωνίες μας", είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.