Κόντρα Τζανακόπουλου-Χατζηδάκη με φόντο την πορεία της αξιολόγησης

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης με φόντο την πορεία της αξιολόγησης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κόντρα Τζανακόπουλου-Χατζηδάκη με φόντο την πορεία της αξιολόγησης

"Για πρώτη φορά σε επτά χρόνια θα κλείσει αξιολόγηση χωρίς επιπρόσθετες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή Focus στην ΕΡΤ και τόνισε πως όσο κρίσιμο είναι να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση, άλλο τόσο κρίσιμο είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία τώρα.

"Για πρώτη φορά δεν θα υπάρχει ούτε ένα ευρώ επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση. Στη συνολική εικόνα δεν θα υπάρχει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα. Δεν είπε κανείς για το τέλος της λιτότητας", είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Επισήμανε ότι η φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Γιούρογκρουπ της 20ης Μαρτίου, αλλά τόνισε πως είναι ανάγκη να υπάρξει τώρα και μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, λέγοντας: "Δεν επιτρέπεται, δεν πρέπει να κάνουμε για άλλη μια φορά το ίδιο λάθος, δηλαδή υπό την πίεση του χρόνου, που πράγματι είναι πολύ κρίσιμο η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα για να επανέλθει η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία, να μην έχουμε μια συνολική λύση, να μείνουν μετέωρα τα θέματα που φορούν τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και έτσι το πρόβλημα να ξανασκάσει μπροστά μας μετά από τρεις, τέσσερις ή πέντε μήνες. Είναι πάρα πολύ κρίσιμος ο παράγοντας του χρόνου, όμως εξίσου κρίσιμο είναι να μην μετατεθεί για άλλη μια φορά το πρόβλημα".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι κάθε φορά "δίνει διαπιστευτήρια στο ΔΝΤ" και μίλησε για μια κεντρική αντίθεση στην αφήγηση της Ν.Δ, σε ότι αφορά τις ευθύνες για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Εξήγησε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις διαφωνίες του ΔΝΤ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη Γερμανία και όχι στην ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι οι επιπρόσθετες απαιτήσεις έχουν τεθεί από τον Δεκέμβριο του 2015 στο τραπέζι από το ΔΝΤ.

Επίσης, κάλεσε τη Ν.Δ. να πάρει ξεκάθαρη θέση για τα εργασιακά και να απαντήσει ευθέως αν πρέπει να υπερασπιστούμε ή όχι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου παρέλαβε τη μερική απασχόληση σε ποσοστό 37% και την παρέδωσε σε ποσοστό 60% και αυτή την κατάσταση επιχειρεί να ανατρέψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι σε ότι αφορά τα ενεργειακά θέματα σχεδόν έχει κλείσει η συμφωνία με τους Θεσμούς.

Σε ερώτηση για τον υπουργό Εσωτερικών που είπε για να ψηφιστούν από αυξημένη πλειοψηφία τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα έρθουν στη Βουλή ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: "Ο κ. Σκουρλέτης αυτό το οποίο είπε αφορούσε ένα πολιτικό κάλεσμα δεν έθεσε καμιά νομική ή θεσμική προϋπόθεση για την ισχύ των μέτρων. Είπε ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι πρόκειται για μια συμφωνία πολύ καλύτερη από αυτή που προσδοκούσε ή -θα έλεγα εγώ-ήλπιζε, διότι ήλπιζε να έχουμε μια κακή συμφωνία έτσι ώστε να πανηγυρίσει πάνω στα συντρίμμια, έτσι όπως θεωρούσε ότι θα κάνει πριν κλείσουμε την πρώτη αξιολόγηση. Επειδή η συμφωνία θα είναι καλύτερη από αυτή που ήλπιζε η Ν.Δ. ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι πρέπει να ψηφιστεί από το σύνολο. Και, επίσης, το έθεσε ως ένα ζήτημα δημοκρατικής ευαισθησίας".

Χατζηδάκης: αντιφατική η κυβέρνηση για τα χρονοδιαγράμματα για το τέλος της διαπραγμάτευσης

Κριτική στην κυβέρνηση την οποία και κατηγόρησε πως φέρνει νέα μέτρα άσκησε ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για σειρά αντιφατικών δηλώσεων όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα για το τέλος της διαπραγμάτευσης.

« Τίποτα δεν είναι πιο αβέβαιο από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, έχουν πέσει έξω στις εκτιμήσεις τους» είπε ο κ. Χατζηδάκης ο οποίος και επεσήμανε πως η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν αποδίδει. «Ξαναγυρίσαμε στην ύφεση, έχουμε εκροή καταθέσεων, αύξηση κόκκινων δανείων και υψηλά επιτόκια δανεισμού. Το πράγμα πάει από το κακό στο χειρότερο. Έχει σκοτωθεί η εμπιστοσύνη, δεν κινείται τίποτα στην αγορά, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις συμπιέζονται» είπε σχολιάζοντας με καυστικό τρόπο τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών πως έχει έρθει το τέλος της λιτότητας. «Όλα αυτά που ισχυρίζεται η κυβέρνηση πάσχουν λογικά. Δεν γίνεται και το τέλος της λιτότητας να έχουμε και να συνεχίζουμε τη μάχη κατά του ΔΝΤ» είπε ο κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας πως τα θέματα του αφορολόγητου και των συντάξεων έχουν την υπογραφή του κ. Τσίπρα.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε μέτρα διπλάσια από αυτά που ζητούσαν οι εταίροι από την κυβέρνηση Σαμαρά», είπε ο κ. Χατζηδάκης τονίζοντας πως όταν επιδεινώνεται μια ασθένεια τότε χρειάζεται μεγαλύτερη θεραπεία. «Αν η κυβέρνηση ήταν πιο θαρραλέα στις διαθρωτικές αλλαγές τα πράγματα θα ήταν καλύτερα», τόνισε φέρνοντας ως παράδειγμα την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που, όπως είπε, καθυστερεί.

Όσον αφορά το θέμα του PSI το οποίο του έθιξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος που ήταν στην τηλεοπτική συζήτηση ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που μιλούσε με θετικά λόγια για το PSI, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες πως η ΝΔ με τη στάση της επηρεάζει αρνητικά την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Τέλος ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στα εργασιακά αναφέρθηκε σε κανόνες της ΕΕ οι οποίοι εφαρμόζονται αυτόματα στα κράτη μέλη. "Όλα τα υπόλοιπα που λέτε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι απλώς παραμύθια για μικρά παιδιά" είπε προσθέτοντας πως επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ η μερική απασχόληση συνεχώς αυξάνεται. "Είστε κολλημένοι δεκαετίες πίσω" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος στον κ. Τζανακόπουλο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 10 Αυγ 2020 | 15:02

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Έντονος προβληματισμός μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

O Αλέξης Τσίπρας είναι σε επικοινωνία με τα στελέχη του κόμματος στους τομείς Εξωτερικών και Άμυνας.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ 10 Αυγ 2020 | 11:55

Ραγκούσης για την τραγωδία στην Εύβοια: Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη, είπε συνειδητά ψέματα

Ο κ. Ραγκούσης σημειώνει πως η κυβέρνηση είναι εντελώς εκτεθειμένη.

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 09 Αυγ 2020 | 16:11

ΣΥΡΙΖΑ για Εύβοια: Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη είναι μόνο οι επικοινωνιακές φιέστες

Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη είναι μόνο οι επικοινωνιακές φιέστες αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την τραγωδία στην Εύβοια

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 06 Αυγ 2020 | 17:12

Τσίπρας: Μια κακή συμφωνία με Αίγυπτο θα δώσει ανέλπιστα όπλα στην Τουρκία

Μια κακή συμφωνία με την Αίγυπτο που θα δώσει ανέλπιστα όπλα στην Τουρκία αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN 05 Αυγ 2020 | 17:38

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης μετέτρεψε την υγιειονομική επιτυχία των πολιτών σε φιάσκο

Ο Αλ. Τσίπρας δεν κρύβει την ανησυχία του για την νέα έξαρση της πανδημίας

ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 04 Αυγ 2020 | 15:42

Κυβερνητικοί κύκλοι σε ΣΥΡΙΖΑ: Με αυτά τα μυαλά ο δρόμος για το 3% είναι ανοιχτός - Με μια στάση στον Γράμμο...

Το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις βελτιωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση

ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 04 Αυγ 2020 | 14:43
ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 04 Αυγ 2020 | 14:07

ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του δεν μπορεί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης

"Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει ούτε ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 03 Αυγ 2020 | 16:25

"Σφαγή" Πολάκη - Τσακαλώτου: Έτσι θα ελεγχθούν και θα σπάσουν οι αρμοί της εξουσίας!

Mε ανάρτησή του στο Facebook o Παύλος Πολάκης στέλνει "χαιρετισμούς από τα Σφακιά" στον πρώην υπουργό Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FB 03 Αυγ 2020 | 15:28

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για τον κορονοϊό: Τα έκαναν όλα λάθος, ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν

Για διαδοχικά λάθη στη διαχείριση του κορονοϊού κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 02 Αυγ 2020 | 16:25

Χατζηδάκης: Έως το 2022 θα κλείσουν όλες οι χωματερές σε Κυκλάδες - Δωδεκάνησα

Ο υπουργός προανήγγειλε το κλείσιμο της ανεξέλεγκτης χωματερής τη Σαντορίνης.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ 30 Ιουλ 2020 | 20:37

Αναδρομικά συνταξιούχων: Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση -"Τριπλή εξαπάτηση"

Ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων