Κορονοϊός - Σύνοδος Κορυφής: Αρνητικό το δεύτερο τεστ για τον Σαρλ Μισέλ - Βγαίνει από την καραντίνα

Βγαίνει από την καραντίνα ο Σαρλ Μισέλ καθώς αρνητικό βγήκε το δεύτερο τεστ που υποβλήθηκε για κορονοϊό - Είχε αναβληθεί η Σύνοδος Κορυφής για θετικό κρούσμα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Αρνητικό βγήκε το δεύτερο τεστ για κορονοϊό στο οποίο υποβλήθηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Κατόπιν τούτου, ο Σαρλ Μισέλ δε χρειάζεται να παραμείνει σε καραντίνα και συνεχίζει τις προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Την είδηση για το αποτέλεσμα του τεστ έκανε γνωστή ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Κρούσμα κορονοϊού σε συνεργάτη του Μισέλ

Υπενθυμίζουμε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης αναβλήθηκε εκτάκτως λόγω κρούσματος κορονοϊού σε συνεργάτη του Σάρλ Μισέλ, ο οποίος τέθηκε σε καραντίνα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μπάρεντ Λέιτς.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Μπάρεντ Λέιτς. αναφέρει ότι ο Σαρλ Μισέλ, πληροφορήθηκε σήμερα ότι ένας φύλακας της ασφάλειάς του με τον οποίο είχε έρθει σε επαφή στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, διαγνώστηκε θετικός σε κορωνοϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα στην ανάρτησή του ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρει ότι ο "πρόεδρος υποβάλλεται σε τακτικά τεστ, ενώ στο χθεσινό που έκανε διαγνώστηκε αρνητικός", επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ο Σαρλ Μισέλ έχει τεθεί σε καραντίνα "σεβόμενος τους υγειονομικούς κανόνες του Βελγίου".


Την ερχόμενη εβδομάδα Σύνοδος Κορυφής

Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης επρόκειτο να διεξαχθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου όμως λόγω της έκτακτης αναβολής μεταφέρεται για την ερχόμενη εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα θα διεξαχθεί το διήμερο 1 και 2 Οκτωβρίου.

Οι Βρυξέλλες είχαν δώσει στη δημοσιότητα τις προοπτικές και το πλαίσιο κάτω απο το οποίο θα γινόταν η συζήτηση γύρω από τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και όπως φαίνεται η ατζέντα και η συζήτηση για την τουρκική παραβατικότητα δεν θα αναλβηθεί αλλά θα μεταφερθεί για την επόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση από τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά και καταδίκασε έντονα τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας ταυτόχρονα αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι εντάσεις αυξήθηκαν και σημειώθηκε επικίνδυνη κλιμάκωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στην πειοχή. Τόσο ο Πρόεδρος Michel όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού της Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ), Jens Stoltenberg, ζήτησαν την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

τουρκικα πλοια

Και συνεχίζει η ενημέρωση:

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία απέσυρε το σεισμικό ερευνητικό σκάφος της, Oruç Reis.

Αυτό οδήγησε τον Ύπατο Εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο Josep Borrell στο να μιλήσει για ένα "βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση" και να ζητήσει περαιτέρω διάλογο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει συζήτηση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι πιθανό - εκτός αν πραγματοποιηθεί περαιτέρω αποκλιμάκωση - η συζήτηση να επικεντρωθεί τελικά στην κρίση και στις πτυχές διαχείρισης της, και όχι στη μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση της ΕΕ για την Τουρκία. Η Τουρκία είναι μια υποψήφια χώρα της ΕΕ με την οποία έχουν παγώσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις από το 2018. Παραμένει εταίρος για την ΕΕ σε μια σειρά τομέων, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης. Για 21 κράτη μέλη της ΕΕ, η Τουρκία είναι επίσης σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει δείξει ολοένα και πιο αποφασιστική συμπεριφορά και προθυμία να ασκήσει την εξουσία της σε περιφερειακό επίπεδο. Η δραστηριότητα γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι το μόνο αμφιλεγόμενο ζήτημα. Η μονομερής στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Συρίας το φθινόπωρο του 2019 και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, συνέβαλαν επίσης στην ταχεία επιδείνωση των σχέσεων, φέρνοντας τον Ύπατο Εκπρόσωπο Borrell να χαρακτηρίσει την τρέχουσα κατάσταση ως "κρίσιμη στιγμή" στην ιστορία των διμερών σχέσεων. Επιπλέον, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, καθώς και για τη μονομερή απόφαση τροποποίησης του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο μακροχρόνια ζητήματα που θα μπορούσαν, εάν αντιμετωπιστούν παράλληλα, να συμβάλουν εγκαίρως στην εξομάλυνση των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας

Σύμφωνα με την ενημέρωση απο τις Βρυξέλλες: Πρώτον, υπάρχει ανάγκη να επιλυθούν οι υφιστάμενες θαλάσσιες διασυνοριακές διαφορές, η πηγή παλαιότερης και τρέχουσας κλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό θα απαιτούσε από τα μέρη να παραπέμψουν το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ δέχονται εκ των προτέρων ότι το Δικαστήριο στην απόφασή του ενδέχεται να μην εκπληρώσει πλήρως τις αρχικές αξιώσεις τους.

Δεύτερον, υπάρχει ανάγκη επίλυσης στο Κυπριακό. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπόρελ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και να αποκατασταθεί ο διάλογος με την Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολούθησε στενά την εξέλιξη της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε απόκλιμάκωση, εξέφρασε την υποστήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο, καταδίκασε τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας και υποστήριξε την άποψη ότι πρέπει να θεσπιστούν στοχοθετημένες κυρώσεις, εάν, από τη στιγμή που θα συναντηθούν οι ηγέτες της ΕΕ, η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο δεν έχει βελτιωθεί.

Νωρίτερα το καλοκαίρι του 2020, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Borrell επιβεβαίωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να συζητήσει "έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων" σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόοδος στη διεξαγωγή διαλόγου με την Τουρκία.

Η Κύπρος απειλεί να μπλοκάρει πρόσθετες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας σε περίπτωση που δεν εγκριθούν νέες κυρώσεις στην Τουρκία.

Άλλα θέματα εξωτερικών σχέσεων

Οι ηγέτες της ΕΕ θα μπορούσαν και πάλι να εξετάσουν την κατάσταση στη Λευκορωσία, όπου ο λαός της Λευκορωσίας που ζητά ελευθερία αντιμετωπίζει καταστολή. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να εγκρίνει νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία εάν το Συμβούλιο εγκρίνει πριν από τη σύνοδο κορυφής. Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ ενδέχεται να κληθούν να εξετάσουν από κοινού τις κυρώσεις στη Λευκορωσία και την Τουρκία, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία πριν την Σύνοδο Κορυφής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

24 Οκτ 2020 | 20:44

Καλπάζει ο κορονοϊός στην Ιταλία: 19.644 νέα κρούσματα και 151 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Συνολικά, 11.287 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομειακούς θαλάμους, 190.767 ετέθησαν σε κατ΄οίκον περιορισμό και 1.118 βρίσκονται σε ΜΕΘ.

24 Οκτ 2020 | 20:04

Κορονοϊός: Πάνω από 1 εκατομμύριο τα κρούσματα στην Γαλλία - Δραματική προειδοποίηση για τα νοσοκομεία

"Ό,τι κι αν κάνουμε, σε 15 ημέρες θα δούμε τις συνέπειες αυτών των μολύνσεων", σημείωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 24 Οκτ 2020 | 19:45

Κορονοϊός: Σαρώνει με 217 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 228 στην Αττική- Ποιες περιοχές "φλερτάρουν" με το επίπεδο 4

Αττική και Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να είναι για ακόμη μία ημέρα οι "πρωταθλητές" με 228 και 217 ημερήσια κρούσματα αντίστοιχα.

24 Οκτ 2020 | 19:31

Κορονοϊός: Σε καραντίνα τρεις υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ

Συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό.

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 24 Οκτ 2020 | 19:00

Κορονοϊός: Νέο "μαύρο" ρεκόρ με 935 κρούσματα σήμερα - 5 θάνατοι, 91 διασωληνωμένοι

Συναγερμός για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα - Ανησυχία για τον αριθμό νεκρών και διασωληνωμένων- 564 συνολικά τα θύματα.

24 Οκτ 2020 | 18:32

Την αναστολή λειτουργίας αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων αποφάσισαν δήμοι της Θεσσαλονίκης

Στη λήψη πρόσθετων μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού προχωρούν δήμοι της Θεσσαλονίκης, προκεμένου να γλυτώσουν το lockdown.

ΜΕ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ 24 Οκτ 2020 | 17:31

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι νεκροί - 4 θάνατοι μέσα σε λίγες ώρες σε νοσοκομεία της Αθήνας

Μετά την 86χρονη που κατέληξε το πρωί από επιπλοκές του κορονοϊού άλλοι τρεις θάνατοι έγιναν γνωστοί

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 24 Οκτ 2020 | 16:01

Eκκληση Μέρκελ για τήρηση των μέτρων: Οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν μπορούν πλέον να κάνουν σωστή ιχνηλάτηση

Έκκληση προς τους πολίτες για τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό έκανε η κυρία Μέρκελ.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 24 Οκτ 2020 | 15:17

Κορονοϊός: Αναλυτικά τα ΦΕΚ με τα νέα μέτρα - Τι ισχύει ακριβώς για μάσκες και μετακινήσεις

Σε ισχύ βρίσκονται από τις έξι το πρωί τα νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού.

ΜΑΣΚΕΣ ΠΑΝΤΟΥ 24 Οκτ 2020 | 15:14

Κορονοϊός: Πρεμιέρα για την καθολική χρήση μάσκας - Πειθαρχούν οι Θεσσαλονικείς [Εικόνες]

Σε αρκετά σημεία της Θεσσαλονίκης βρίσκονται κλιμάκια της ΕΛΑΣ που πραγματοποιούν ελέγχους για τη χρήση της μάσκας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΣΤ 24 Οκτ 2020 | 14:51

Κορονοϊός: Συναγερμός στο ΑΧΕΠΑ – 20 κρούσματα σε υγειονομικούς

Όπως σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ, η καρδιολογική κλινική του ΑΧΕΠΑ φαίνεται να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 24 Οκτ 2020 | 13:39

Κορονοϊός: Κατέληξε 86χρονη στον Ευαγγελισμό - Στους 560 οι νεκροί της μακάβριας λίστας

Η 86χρονη που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό κατέληξε από πολυοργανική ανεπάρκεια.

ΚΑΘΟΛΙΚΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ 24 Οκτ 2020 | 13:39

Μάσκες παντού στην Αθήνα: Πρώτη ημέρα εφαρμογής - Πώς ανταποκρίνονται οι κάτοικοι [Εικόνες]

Αρκετοί είναι αυτοί που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας φορώντας την μάσκα τους, καθώς το μέτρο είναι υποχρεωτικό από σήμερα.