Κορονοϊός: Σε καραντίνα η χώρα και όλο τον Απρίλιο – Έρχονται στοχευμένα μέτρα

Η κυβέρνηση θα προχωρά πλέον σε περιοριστικά μέτρα, τα οποία δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένα. Πιθανή η καραντίνα στο νομό Καστοριάς. Προς κλείσιμο οι λαϊκές αγορές.

Συνεχείς τηλεδιασκέψεις πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός με τους συναρμόδιους υπουργούς αλλά και με ειδικούς, προκειμένου να γνωρίζει την πορεία της εξάπλωσης της νόσου, τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις που υπάρχουν.

Το μέτρο της απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων δείχνει να αποδίδει ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων και των θυμάτων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες. Το γεγονός όμως αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει περιθώριο για χαλάρωση των μέτρων, κάτι που επισημαίνουν συνεχώς η κυβέρνηση αλλά και οι λοιμωξιολόγοι. "Πρέπει να είναι σε όλους αντιληπτό ότι όσο ο ιός είναι εδώ, υπάρχει απειλή. Εάν για λίγο ηρεμήσεις και χαλαρώσεις, θα σου ξαναεπιτεθεί με μανία." είπε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου. Οι επιστήμονες παρά την σχετικά ισορροπημένη καμπύλη της πορείας του κορονοϊού στην χώρα μας είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί, καθώς εκτιμούν πως οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες.

Με τις γρήγορες αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας έχει καταφέρει να κερδίσει χρόνο κάτι που χρειαζόντουσαν από την πρώτη στιγμή οι ειδικοί προκειμένου να έχουν περισσότερα στοιχεία στα χέρια τους για την αντιμετώπιση της φονικής νόσου, αλλά και για να μην επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στοχευμένα μέτρα – Ανησυχία για την Καστοριά

Η κυβέρνηση θα προχωρά πλέον σε περιοριστικά μέτρα τα οποία δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένα, άλλωστε η κάθε περιφέρεια έχει τις ξεχωριστές ιδιαιτερότητες και έχει πληγεί η κάθε μία σε διαφορετικό βαθμό από τον κορονοϊό. Ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα επισκεφθεί σήμερα την Κοζάνη αλλά και την Θράκη προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στα χωριά που έχουν μπει σε καθολική καραντίνα.

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί και για τον νομό Καστοριάς όπου μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 44 κρούσματα, ενώ χάσει την ζωή τους 5 άτομα. Το νοσοκομείο ενισχύθηκε άμεσα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις να μπει ο νομός σε καραντίνα. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το περιφερειακό συμβούλιο και όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Σαββόπουλος "θα συζητηθούν πιο εξειδικευμένα μέτρα για κάποιες περιοχές που παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων και θα γίνει προσπάθεια με τις αποφάσεις που θα παρθούν να ενισχυθεί η λειτουργία του νοσοκομείου".

Προς κλείσιμο οι λαϊκές

Οι εικόνες του συνωστισμού που καταγράφηκαν στις περισσότερες λαϊκές αγορές προβληματίζουν έντονα την κυβέρνηση, αλλά και τους ειδικούς. Στο Μαξίμου υπάρχουν σκέψεις να τις κλείσουν, ωστόσο μια τέτοια κίνηση ενδεχομένως να δημιουργήσει μεγαλύτερες ουρές στα σούπερ μάρκετ. Την ανησυχητική κατάσταση που επικράτησε στις λαϊκές αγορές σχολίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κρούοντας κώδωνα του κινδύνου, στέλνοντας σαφή προειδοποίηση προς τους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Θέλουμε τις λαϊκές αγορές ανοιχτές, εφόσον συμμορφώνονται με τους κανόνες για τη Δημόσια Υγεία, που ανακοινώνει το Υπουργείο Ανάπτυξης και μόνο. Σήμερα, παρά τις συστάσεις, η κατάσταση δεν ήταν αυτή που έπρεπε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προφανείς κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία και την εξάπλωση της νόσου. Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν τα εξής. Από Δευτέρα, ως πρώτο μέτρο, σε αναφορά της υπηρεσίας μας ή της αστυνομίας για τη μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας, τότε η λαϊκή αυτή αγορά θα κλείνει οριστικά" τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Διευρύνεται η λίστα των 800 ευρώ

Η κυβέρνηση βλέποντας συνεχώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετοί επαγγελματικοί κλάδοι από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το Κορονοϊό, διευρύνει συνεχώς την λίστα με όσους δικαιούνται να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθούν οι επιστημονικοί κλάδοι, όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και λογιστές.

Αρχικά είχε αποφασιστεί να λάβουν 600 ευρώ, αλλά πιθανότατα θα ενταχθούν στην γενική ενίσχυση των 800 ευρώ. "Τις προσεχείς ημέρες θα διευρύνουμε το πλαίσιο αυτό, ανταποκρινόμενοι στις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει, σχεδόν στο σύνολο της οικονομίας" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη του στη Lifo.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 30 Μαϊ 2020 | 10:05

Χαρδαλιάς: Πώς θα αποφύγουμε ένα δεύτερο lockdown λόγω κορονοϊού

Εχουμε αναπτύξει και δοκιμάσει στην πράξη εργαλεία που δεν είχαμε στη διάθεσή μας τον Φεβρουάριο,

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΜΑΞΙ 29 Μαϊ 2020 | 20:21
ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ 29 Μαϊ 2020 | 19:38
ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 29 Μαϊ 2020 | 19:11

Με σύστημα κρατήσεων και μάσκες ετοιμάζεται το Λούβρο να ανοίξει ξανά για το κοινό

Το διάστημα μεταξύ 12ης Μαρτίου και 22ας Μαΐου, στον ιστότοπο του Λούβρου εισήλθαν 10,5 εκατομμύρια επισκέπτες.

ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ LOCKDOWN 29 Μαϊ 2020 | 18:23

Παπούτσια νούμερο 75 (!) από τσαγκάρη στη Ρουμανία για να τηρούνται... οι αποστάσεις

Χρειάζεται εργασία δύο ημερών για να φτιιαχτείι ένα τέτοιο ζευγάρι, το οποίο απαιτεί σχεδόν ένα τετραγωνικό μέτρο δέρματος. Η δε τιμή του είναι 500 λέι (115 δολάρια) το ζευγάρι

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΚΛΑΔΩΝ 29 Μαϊ 2020 | 18:02

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με εργαζόμενους: Στόχος της κυβέρνησης είναι η διαφύλαξη θέσεων εργασίας

Αντικείμενο της συζήτησης στην ττηλεδιάσκεψη η νέα πραγματικότητα που προκάλεσε η πανδημία στην οικονομία και την απασχόληση

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟ 29 Μαϊ 2020 | 16:31
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗ 29 Μαϊ 2020 | 16:11

Απίστευτο: Συναγερμός στην Ινδία από αγέλη πιθήκων που έκλεψε δείγματα αίματος ασθενών με κορονοϊό!

Επιτέθηκε σε υπεύθυνο ιατρικού εργαστηρίου και άρπαξε δείγματα αίματος ασθενών που είχαν διαγνωσθεί θετικοί.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 29 Μαϊ 2020 | 15:52

Ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ: 360.000 θάνατοι παγκοσμίως και 5,8 εκατομμύρια κρούσματα - Η πανδημία ανά ήπειρο

Σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 29 Μαϊ 2020 | 14:41

Αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών την περίοδο της καραντίνας

Η "παράπλευρη" θετική συνέπεια του κορονοϊού έχει επισημανθεί από τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Philip Lane και από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Μαϊ 2020 | 14:31

Αστεροσκοπείο: Η καραντίνα έφερε μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αττική

Η μείωση των επιβατικών οχημάτων κατά 70% οδήγησε σε μείωση των εκπομπών μονοξειδίου του άνθρακα (CO).

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ 15 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΣΕΙΣ 29 Μαϊ 2020 | 14:04

Η "μάχη" του εμβολίου για τον κορονοϊό - Κούρσα ταχύτητας να ετοιμαστεί έως το τέλος του χρόνου

Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι αισιόδοξες, αλλά προειδοποιούν ότι τα προβλήματα είναι "κολοσσιαία".

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 29 Μαϊ 2020 | 13:38

Ρωσία: 232 θάνατοι από κορονοϊό σε ένα 24ωρο, πρώτη φορά στο φως τα στοιχεία θνησιμότητας

Η Ρωσία κατηγορήθηκε από ΜΜΕ και επικριτές ότι αλλοιώνει τα ποσοστά θνητότητας.