Κορονοϊός: Τι αλλάζει σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες από αύριο το πρωί - Πώς θα παίρνουν οι γονείς τα παιδιά τους από το σχολείο

Πως επηρεάζει τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες τo lockdown για τον κορονοϊό και τι θα κάνουν οι γονείς με τις μετακινήσεις μαθητών στα σχολεία

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Εποχές Μαρτίου θα ζήσουν από την Τρίτη το πρωί και για τις επόμενες 14 ημέρες οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, καθώς σε εφαρμογή τίθεται το τοπικό lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Κορονοϊός: Τι αλλάζει σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες από αύριο το πρωί - Πώς θα παίρνουν οι γονείς τα παιδιά τους από το σχολείο

Στις περιοχές που μπαίνουν σε καραντίνα θα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί στην πρώτη φάση της πανδημίας ,εκτός του μέτρου για τα σχολεία, τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά. Λόγω των νέων μέτρων, κλειστές από την Τρίτη και για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι και οι εκκλησίες σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες.

Οι μετακινήσεις γίνονται μέσω sms για τους 6 λόγους που ίσχυαν και το Μάρτιο ενώ λόγω του γεγονότος ότι παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία, ενδεχομένως να υπάρξει μια προσθήκη στα sms για τις μετακινήσεις για τους γονείς που μεταφέρουν τα παιδιά του από και προς το σχολείο. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα παίρνουν οι γονείς τα παιδιά από το σχολείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και σε ορισμένους όμορους νομούς της είναι εξαιρετικά σοβαρή για τη δημόσια υγεία. Το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές είναι υψηλό και επιβάλλει την ανάληψη πρόσθετης δράσης πριν δοκιμαστούν οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας", τόνισε ο κ. Πέτσας.

"Ο πρωθυπουργός μετά από επικοινωνία του με τον υπουργό Υγείας ο οποίος επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη αποφάσισε την εφαρμογή τοπικού lockdown στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών από τις 06.00 το πρωί αύριο Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020 για τις επόμενες 14 ημέρες", επισήμανε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Θεσσαλονίκη κορονοϊός τεστ

Σε τρεις ζώνες χωρίζεται η χώρα

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Πέτσας, πλέον η χώρα χωρίζεται σε 3 ζώνες Οι δύο περιοχές, της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, μπαίνουν από σήμερα στη "γκρι ζώνη" που θα είναι διακριτή από τις άλλες δύο ζώνες, επιτήρησης και συναγερμού.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ LOCKDOWN

- Στη ζώνη Επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι Νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο "πράσινο" και το "κίτρινο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο "κόκκινο" και το "πορτοκαλί", δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα εκτός Π.Ε. Θεσσαλονίκης και Π.Ε. Σερρών και η Αττική.

- Στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο "Γκρι" εκεί δηλαδή όπου θα εφαρμόζεται τοπικό lockdown και στην οποία μπαίνουν από την Τρίτη το πρωί οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Τι σημαίνει τοπικό lockdown - Sms για μετακίνηση, τι θα γίνει με γονείς μαθητών που τους πάνε σχολείο

Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, αντίθετα με το lockdown του περασμένου Μαρτίου, τα σχολεία τώρα θα παραμείνουν ανοικτά ενώ όλα τα υπόλοιπα μέτρα είναι αντίστοιχα με αυτά της που πάρθηκαν στην πρώτη φάση της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα καταστήματα λιανικής θα είναι κλειστά, ενώ οι μετακινήσεις περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ LOCKDOWN

"Η μόνη διαφορά που έχει αυτό το τοπικό lockdown σε σχέση με αυτό της περασμένης άνοιξης είναι ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοιχτά φυσικά με όλα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν από την έναρξη του σχολικού έτους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έξοδος από το σπίτι θα γίνεται μόνο με χρήση SMS ενώ οι μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί θα επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας ή υγείας. Τα μέτρα ξεκινούν από αύριο στις 6 το πρωί και θα έχουν ισχύ 14 ημερών. Λόγω του ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, αναμένεται προσθήκη κατηγορίας για μετακίνηση γονέων που μεταφέρουν τα παιδιά τους από και προς το σχολείο.

Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στις περιοχές που έχει επιβληθεί το μέτρο του lockdown, δηλαδή η Π.Ε. Θεσσαλονίκης και η Π.Ε. Σερρών επανέρχεται το μέτρο του SMS για τις μετακινήσεις και τους έξι λόγους που το Μάρτιο στην πρώτη φάση της πανδημίας όπου είχε μπει σε καραντίνα όλη η χώρα.

Θεσσαλονίκη τεστ

Ειδικότερα υπενθυμίζουμε ότι οι 6 λόγοι που επιτρεπόταν η μετακίνηση τον Μάρτιο και για τους οποίους ια επιτρέπεται τώρα στις περιοχές με lockdown είναι οι εξής:

  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Τι ισχύει με τη μετακίνηση εκτός νομού

Ερωτηματικό παραμένει ακόμα το τι θα ισχύει με τις μετακινήσεις εκτός νομού. Υπενθυμίζουμε ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας απαγορεύονταν ρητά οι μετακινήσεις εκτός Περιφερειακής Ενότητας. Ελάχιστες εξαιρέσεις υπήρξαν σε ειδικές περιπτώσεις, όπως τελετών κυρίως κηδειών στις οποίες έπρεπε να παρευρεθούν οι συγγενείς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ LOCKDOWN

Αν και στο γενικό lockdown υπήρχε σαφής απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού, ίδια πρόβλεψη δεν υπήρξε για εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις. Η εφαρμογή της νομοθεσίας στην πρώτη φάση, επαφιόταν στη διακριτική ευχέρεια των αστυνομικών που επέβλεπαν την τήρηση των μέτρων. Αναμένεται τις επόμενες ώρες να διευκρινιστεί και αυτή η παράμετρος.

Τέλος στα αεροπορικά ταξίδια αναψυχής στη Θεσσαλονίκη

Απαγορεύονται από την Τρίτη οι πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς τη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι από αύριο το πρωί και για έναν μήνα τίθεται σε ισχύ το νέο γενικό σχέδιο για την ανάσχεση του νέου κύματος του ιού.

Θεσσαλονίκη Καραντίνα

"Στο πλαίσιο αυτό απαγορεύονται από αύριο οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης", τόνισε για το θέμα ο κ. Πέτσας επαναλαμβάνοντας ότι "οι περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, ακόμη και της Μαγνησίας, ας γίνουν παράδειγμα για όλους μας. Ιδίως για τις περιοχές που δεν είναι στο κόκκινο. Ας τηρούμε όλοι τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα".

Ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη

Η απόφαση ελήφθη και μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στη πόλη το τελευταίο Σαββατοκύριακο, καθώς το Σάββατο τα ημερήσια κρούσματα εκτοξεύτηκαν στα 839, ενώ την Κυριακή η Θεσσαλονίκη έπιασε και πάλι αρνητική πρωτιά πανελλαδικά, καθώς καταγράφηκαν 449 νέα κρούσματα. Συνολικά τα κρούσματα στην πόλη έφτασαν τα 1.288 σε 48 ώρες.

Νωρίτερα, νέα μέτρα στη Θεσσαλονίκη προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού. Σε δηλώσεις του, μόλις έφθασε στην πόλη, ο κ. Κικίλιας ανέφερε χαρακτηριστικά: "Η πανδημία εξελίσσεται ταχύτατα, θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό νέα μέτρα".

Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, είχε νωρίτερα δηλώσει στον ΣΚΑΙ ότι έχει ζητήσει πιο αυστηρά μέτρα και αποκάλυψε ότι έχει ήδη εισηγηθεί:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις 8-9 το βράδυ
  • Απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό της Θεσσαλονίκης
  • Ανοιχτό λιανεμπόριο και υπηρεσίες ανοιχτές
  • Κυκλοφορία των πολιτών χωρίς SMS

"Δυστυχώς η Βόρεια Ελλάδα γενικά, ειδικότερα η Θεσσαλονίκη δεν επέδειξε εκείνου του τύπου την ευθύνη που θα έπρεπε να επιδείξει", δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. "Υπήρξε πολύ μεγάλη αμετροέπεια στη διαχείριση της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης, το αποτέλεσμα δυστυχώς το εισπράττει σήμερα η Θεσσαλονίκη", είπε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 24 Οκτ 2021 | 20:36

Η εξομολόγηση της Ελένης Δήμου: Εκλαιγα συνέχεια, δεν είναι αστεία περίπτωση ο κορονοϊός

Στην πρόσφατη περιπέτεια με την υγεία της λόγω κορονοϊού, που χρειάστηκε μάλιστα και να νοσηλευτεί, αναφέρθηκε η Ελένη Δήμου.

ΣΤΟ "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ" 24 Οκτ 2021 | 20:04

Καπραβέλος: Ασθενείς αρνούνται να διασωληνωθούν - Κάνουμε εφημερίες σε ανοιχτή γραμμή με εισαγγελέα και νομικούς

Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες εξελίσσεται πλέον η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη σε ότι αφορά τον κορονοϊό - "Τα πάντα έχουν γεμίσει" δηλώνει ο Καπραβέλος.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 24 Οκτ 2021 | 18:04

Κορονοϊός: Στο "κόκκινο" παραμένει η Αττική με 413 νέα κρούσματα - 352 στη Θεσσαλονίκη, 151 στη Λάρισα

Υψηλός αριθμός κρουσμάτων στην Αττική τις τελευταίες 24 ώρες. Ανησυχία για Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Οκτ 2021 | 17:31

Κορονοϊός: 2.098 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο - 365 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 2.098 νέα κρούσματα κορονοϊού και 30 νέους θανάτους. Αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι.

ΕΝΑΣ 84ΧΡΟΝΟΣ 24 Οκτ 2021 | 16:58

Φρίκη στις Σέρρες: Ηλικιωμένος έδεσε σκύλο στο αγροτικό και τον έσερνε από τον λαιμό

Ένα περιστατικό άγριας κακοποίησης ζώου σημειώθηκε στις Σέρρες, με δράστη έναν 84χρονο, που έδεσε ένα σκύλο στο αγροτικό του αυτοκίνητο και με σκοινί τον έσερνε δεμένο.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 24 Οκτ 2021 | 10:22

Κορονοϊός: Εμβόλια και εγκυμοσύνη - Τι δείχνουν δύο νέες μελέτες για τον κίνδυνο αποβολής

Τα ευρήματα των δύο μελετών για τον κορονοϊό δημοσιεύτηκαν σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά.

ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΜΑΧΗ 24 Οκτ 2021 | 09:57

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Μολότοφ, χημικά και κρότου λάμψης - 4 συλλήψεις [εικόνες-βίντεο]

Προηγήθηκε πορεία στη Θεσσαλονίκη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θανάσιμο τραυματισμό του 20χρονου στο Πέραμα.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ 23 Οκτ 2021 | 22:42

28η Οκτωβρίου: Αναστολή παρελάσεων και στην Πιερία λόγω αύξησης των κρουσμάτων

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, δεν αφήνουν περιθώρια εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 23 Οκτ 2021 | 18:35

Κορονοϊός: Στο "κόκκινο" η Αττική με 712 νέες μολύνσεις, 551 στη Θεσσαλονίκη, 237 στη Λάρισα

Συγκεκριμένα από τα 3.199 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ο ΕΟΔΥ, οι 712 μολύνσεις εντοπίζονται στην Αττική

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΟΔΥ 23 Οκτ 2021 | 17:32

Κορονοϊός: 3.199 νέα κρούσματα και 43 θάνατοι - 353 οι διασωληνωμένοι

Ανεβασμένος ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού και των θανάτων.

ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ 23 Οκτ 2021 | 16:45

Γκάγκα: Σημαντικό να μην είμαστε χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα - Οφείλουμε να σχεδιάσουμε καλύτερα το αύριο

''Θα συνεχίσω να πηγαίνω στα νοσοκομεία για να προσπαθήσουμε να λύνουμε προβλήματα'', δήλωσε η Μίνα Γκάγκα

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 23 Οκτ 2021 | 15:17

Πάτρα: Στο νοσοκομείο με κορονοϊό νεαρή μητέρα και το 20 ημερών βρέφος της

Στην Πάτρα υπάρχει έντονη ανησυχία για την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΑΠΘ 23 Οκτ 2021 | 13:26

Θεσσαλονίκη: Στο "κόκκινο" ξανά μετά από μήνες το ιικό φορτίο του κορονοϊού στα λύματα

Ανησυχητική η αυξητική τάση στα λύματα της Θεσσαλονίκης - Στο κόκκινο επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού η πόλη.