Κοτζιάς για Τουρκία: Ανασφάλεια, δυσπιστία και αλαζονεία

Τι είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την Τουρκία και τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κοτζιάς για Τουρκία: Ανασφάλεια, δυσπιστία και αλαζονεία

Το μήνυμα πως «μια χώρα έχει προοπτικές αν έχει ισχύ, συνεργασίες και συμμαχίες και όταν έχει σαφήνεια και σοβαρότητα με τους άλλους, όταν αυτό που λέει το εννοεί και μπορεί να διαμορφώσει σχέσεις εμπιστοσύνης», έστειλε από το 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Η εξωτερική πολιτική αντί να είναι ένα βαρίδι που να τραβά στον πάτο τη χώρα, πρέπει να είναι σαν ένα σύγχρονο αερόστατο και να την τραβάει προς τα πάνω, υπογράμμισε και προσέθεσε ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι τολμηρή και ενεργητική.

Αναφερόμενος στο ονοματολογικό θέμα με τη βόρεια γείτονα χώρα, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να λυθεί το ζήτημα: «Πρώτον, ήταν ένα εθνικό πρόβλημα που εκκρεμούσε, που σπαταλούσε δυνάμεις της διπλωματίας. Δεύτερον, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση πρέπει να συμπαρασύρουμε όλα τα Βαλκάνια στην έξοδο από την κρίση και να μπούνε στις δομές που εκείνοι θέλανε. Τρίτον, η χώρα μας είναι στην παγκόσμια πολιτική σκηνή πάρα πολύ μικρή, αλλά στα Βαλκάνια είμαστε μια πάρα πολύ ισχυρή χώρα».

Επίσης, τόνισε πως από τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν εθίγη η ταυτότητα των Ελλήνων αλλά ότι ξεκαθάρισε, ενώ έκανε παράλληλα λόγο για παιχνίδια πίσω από την «ταυτότητα».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ο κ. Κοτζιάς μίλησε για σύγκλιση συμφερόντων. Ειδικότερα, σημείωσε πως «οι Αμερικάνοι θέλουν τη σταθερότητα στην περιοχή, δεν θέλουν την αστάθεια» και συμπλήρωσε: «Έχουμε μια κοινή συναντίληψη για τη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, δεν θέλουν στην Ανατολική Μεσόγειο να βγουν δυνάμεις που θα την αναστατώσουν, θέλουν να προασπίσουν το δικαίωμα της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας να λειτουργήσουν οι αγωγοί που θα κατασκευαστούν για το φυσικό αέριο».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, είπε πως «βρεθήκαμε σε ένα υπουργείο σε μια εποχή που τα αμερικάνικα συμφέροντα ήταν πλησιέστερα στα δικά μας απ' ό,τι παλαιότερα», ότι οι Αμερικάνοι θέλανε μια σταθερότητα στην περιοχή και παρατήρησε ότι τα προβλήματα της Τουρκίας επέδρασαν πάρα πολύ στη στάση σημαντικών κύκλων που ασχολούνται με τις ΗΠΑ.

Εκμυστηρεύτηκε πως την πρώτη φορά που πήγε ως υπουργός Εξωτερικών στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον δεν πήγε να τους διηγηθεί τα προβλήματα της χώρας γιατί αυτά τα ξέρανε, όπως είπε, αλλά πήγε να τους διηγηθεί τα προβλήματα στην περιοχή, ποιος είναι ο δυνατός ρόλος της χώρας και γιατί ορισμένα πράγματα μπορούν να τα κάνει μόνο η Ελλάδα, γιατί η χώρα μας είναι ένας σταθμός σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

«Διατύπωσα τότε το θεωρητικό τρίγωνο ότι η Ελλάδα ήταν μέσα σε ένα τρίγωνο αστάθειας, πάνω είχε την Ουκρανία, αριστερά κάτω τη Λιβυή, δεξιά είχε τη Συρία και το Ιράκ και το μεγάλο της πρόβλημα ήταν, αν μέσα στην κρίση, θα κατακλειστεί από τα κύματα της αστάθειας ή, μέσα στην κρίση, θα μπορέσει να φτιάξει συνεργασίες και συμμαχίες έτσι ώστε να παράγει κύματα σταθερότητας προς τις πλευρές του τριγώνου που ήταν ασταθείς», ανέφερε και υπογράμμισε πως για να παράγει σταθερότητα η χώρα θα έπρεπε να κάνει συμμαχίες, συνεργασίες και να συμβάλλει με τη δική της πρωτοβουλία στη λύση των προβλημάτων της περιοχής.

Ερωτηθείς «πώς ξαφνικά η αριστερά του αντιαμερικανισμού έγινε ο κύριος φίλος μιας συντηρητικής κυβέρνησης των ΗΠΑ», ο κ. Κοτζιάς είπε πως έγινε υπουργός με μια πολύ κριτική αντίληψη για τις ΗΠΑ και έφυγε από υπουργός έχοντας την αίσθηση ότι είναι μια χώρα που μας φέρθηκε φιλικά και κατάλαβε τα προβλήματά μας. «Η πείρα μου με την Αμερική ήταν πάρα πολύ θετική», επισήμανε.

Ο κ. Κοτζιάς εστίασε στον ρόλο του υπουργού Εξωτερικών, καταθέτοντας την εμπειρία του. «Ένας υπουργός Εξωτερικών πρέπει να καταγράψει ρεαλιστικά την κατάσταση της χώρας, τις δυνατότητες της και τι μπορεί να κάνει. Δεύτερον, πρέπει να ξεφύγει από αυτό που έχουμε στην Ελλάδα σταθερά πάρα πολλά χρόνια, μια τάση στην αδράνεια και μη λύσης προβλημάτων. Τρίτον, είναι να καταλήξεις ότι για να βγει η χώρα από τη δύσκολη περίοδο πρέπει να πάρεις πρωτοβουλία». Δίνοντας το στίγμα της δικής του θητείας, δήλωσε πως ο ίδιος είναι οπαδός της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, και όχι της αδράνειας και της αστάθειας.

Ερωτηθείς αν «η Τουρκία είναι το Πακιστάν της περιοχής», ο κ. Κοτζιάς είπε πως η ανατολική γειτονική είναι μια χώρα με πολλές αντιθέσεις και αντιφάσεις. «Το πραξικόπημα οδήγησε την πολιτική ελίτ της Τουρκίας σε μια ιδιόμορφη ψυχολογία. Η ψυχολογία τους είναι από τη μια μεριά φόβος, ανασφάλεια, δυσπιστία και από την άλλη αλαζονεία», εξήγησε. Αυτές οι αντιφάσεις κάνουν την Τουρκία ανασφαλή, μια νευρική δύναμη, συν αναθεωρητική», επισήμανε. Σημείωσε, επίσης, πως η Τουρκία βρίσκεται σε μια ταλάντευση, αν θα είναι δυτική ή θέλει να είναι μια περιφερειακή ηγετική δύναμη γι' αυτό και η Δύση είναι μπερδεμένη.

Απέναντι σε αυτή την Τουρκία, η ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να μην παίξει στο γήπεδό τους, να είναι σταθερή στις αρχές της και να φέρει τους Τούρκους στη δική μας αντίληψη.

Ο ίδιος κατέστησε σαφές πως είναι υπέρ μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας και προσέθεσε πως δεν υπάρχει άλλη χώρα που θα είναι πιο κερδισμένη από μια ευρωπαϊκά δημοκρατική Τουρκία από την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι ενεργειακοί πόροι θα εξαχθούν και θα μεταφερθούν γιατί είναι κέρδος για όλη τη Δύση και την Ευρώπη ότι θα υπάρχει τρίτος δρόμος που να οδηγεί ενέργεια προς εμάς. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια και επισήμανε ότι αυτό προσπάθησε να το κάνει με τις δύο τετραμερείς συναντήσεις - ΗΠΑ, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, Γαλλίας, Αίγυπτου, Κύπρου.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κοτζιάς στις σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα, με έμφαση στον ρόλο του πολιτισμού και του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 20 Ιαν 2021 | 14:44

Σχοινάς: Κεντρικό θέμα οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας – Μεγάλα νούμερα εμβολιασμών από τον Μάρτιο

Να δούμε αν είναι πραγματικά ειλικρινής η θέληση των γειτόνων να εμπλακούν σε ένα τέτοιο διάλογο δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς

ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ SINOVAC BIOTECH 20 Ιαν 2021 | 13:47

Τουρκία: Ένα εκατομμύριο πολίτες εμβολιάστηκαν την πρώτη εβδομάδα

Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι εμβολιάστηκαν μόνο κατά τις δύο πρώτες ημέρες στην Τουρκία.

ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΕΞ 20 Ιαν 2021 | 13:47

Τουρκικός Τύπος: Αιτία πολέμου η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ν.μ. ανατολικά της Κρήτης

Προκλητικά δημοσιεύματα από τον τουρκικό Τύπο για τα όσα δήλωσε ο Νίκος Δένδιας αναφορικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα ανατολικά της Κρήτης

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 20 Ιαν 2021 | 12:29

Μπακογιάννη για Τουρκία: Μονομερείς αξιώσεις δεν υπάρχουν στο διεθνές δίκαιο

"Η Ελλάδα πρέπει να ξαναπάει στις διερευνητικές" υποστήριξε η βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη σημειώνοντας ως προς την Τουρκία ότι μονομερείς αξιώσεις δεν υπάρχουν στο διεθνές δίκαιο.

20 Ιαν 2021 | 09:39

Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιστρέψει...

Οι αυταρχικοί ηγέτες όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαδίμηρος Πούτιν σέβονται μόνο την απροκάλυπτη ισχύ.

ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΕ ΣΥΜΜΑΧΟ 20 Ιαν 2021 | 08:52

ΗΠΑ: Πυρά του γερουσιαστή Μενέντεζ κατά της Τουρκίας - "Απαράδεκτη η προμήθεια των S-400"

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρ. Μενέντεζ συνέδεσε την Τουρκία με τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία, τονίζοντας ότι είναι χώρες που χρήζουν άμεσης προσοχής.

ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΜΕΝΕΝΤΕΖ 20 Ιαν 2021 | 07:49

Η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος, λέει ο ΥΠΕΞ του Μπάιντεν, Άντονι Μπλίνκεν

"Θα χρειαστεί να εξετάσουμε τον αντίκτυπο των υπαρχουσών κυρώσεων για να αποφασίσουμε εάν και κατά πόσον πρέπει να γίνουν περισσότερα", είπε ο υποψήφιος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 20 Ιαν 2021 | 07:27

Δυναμιτίζει το κλίμα η Άγκυρα λίγο πριν τις διερευνητικές –  Ψηφίζεται σήμερα η επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο

Με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών η συζήτηση για την πρώτη επέκταση χωρικών υδάτων από το 1947.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Ιαν 2021 | 20:02

Δένδιας για διερευνητικές επαφές με Τουρκία: Mε διάλογο λύνονται τα προβλήματα, όχι με απειλές πολέμου

"Για την επανάληψη αλλά και για τη συνέχιση των διερευνητικών, απαιτείται η βεβαιωμένη σταθερή αποκλιμάκωση", υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 19 Ιαν 2021 | 14:43

Καυστική η Μπακογιάννη για Μάας: Να μας εξηγήσει γιατί έμεινε μουγγός στις προκλήσεις Τσαβούσογλου

Επίθεση της Ντόρας Μπακογιάννη στον Χάικο Μάας για τη μη παρέμβασή του στις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΣΕ ΙΜΒΡΟ, ΤΕΝΕΔΟ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 19 Ιαν 2021 | 10:55

Μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας

Να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας σε Ίμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη κάλεσε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

ΕΚΤΕΝΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ 19 Ιαν 2021 | 09:15

Γερμανικός Τύπος ενόψει διερευνητικών: Γιατί ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να αναζητεί φίλους

Στην επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας στην Άγκυρα αναφέρεται εκτενώς ο γερμανικός Τύπος.

ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 18 Ιαν 2021 | 21:35

Μήνυμα Λαβρόφ σε Τουρκία: Κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως και 12 μίλια

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου να επιλυθούν μέσω διαλόγου.