Κοτζιάς προς ΝΔ: Λυπάστε διότι χάσατε τους βαρβάρους σας

«Λυπάστε διότι χάσατε τους βαρβάρους σας» και «βρίσκετε μεμψίμοιρα στρεβλώσεις από την ιστορία προκειμένου να κάνετε κριτική στην κυβέρνηση», τόνισε ο Ν. Κοτζιάς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κοτζιάς προς ΝΔ: Λυπάστε διότι χάσατε τους βαρβάρους σας

«Έχουμε επιτύχει μια ιστορική Συμφωνία» τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ταυτόχρονα, ο κ. Κοτζιάς επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις που χειρίστηκαν το θέμα στο παρελθόν, εστιάζοντας τα βέλη του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Λυπάστε διότι χάσατε τους βαρβάρους σας» και «βρίσκετε μεμψίμοιρα στρεβλώσεις από την ιστορία προκειμένου να κάνετε κριτική στην κυβέρνηση», τόνισε. Και επισήμανε πως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ασχολούνται με το διεθνές δίκαιο θεωρούν πολύ καλή αυτή τη Συμφωνία.

Εστιάζοντας στα οφέλη που αποκομίζει η Ελλάδα από τη Συμφωνία, ο κ. Κοτζιάς είπε πως «πήραμε τον γεωγραφικό προσδιορισμό, πήραμε το erga omnes, έγινε η συνταγματική αλλαγή, τελειώσαμε με τον αλυτρωτισμό, αναγνωρίζουν αυτά που έπρεπε να αναγνωρίσουν από την Ιστορία μας».

Και αναφέρθηκε στις επικρίσεις ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ήττα, προδοσία, υποχώρηση, και σημείωσε, μεταξύ άλλων, με ειρωνικό τρόπο: «Πολύ κακώς ονομάστηκε η λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου σε λεωφόρο Φιλίας των Λαών, πολύ κακώς μετονομάστηκε το αεροδρόμιο που λεγόταν Μεγάλου Αλεξάνδρου σε διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων. Πολύ σωστά δεν έπρεπε να επιτρέψουμε κάτω από τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου να γράφει ότι είναι ήρωας τους και γράφει ότι είναι ήρωας του φιλικού κράτους της Ελλάδας. Προδοσία είναι να παραδέχονται ότι είναι Σλάβοι. Προδοσία να δέχονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαίο πολιτισμό, την ιστορία και την κουλτούρα της κληρονομιάς. Προδοσία είναι να λένε ότι η ελληνική Ιστορία, πολιτισμός και κληρονομιά της Μακεδονίας μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ανήκει σε εμάς».

«Δεν μπόρεσα να αντιληφθώ το νοητικό άλμα του κ. Σαμαρά»

Σχολιάζοντας την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως δεν είπε τίποτα για τι έκανε ο ίδιος ως πρωθυπουργός για το ζήτημα και πώς προώθησε την προσπάθειά του. «Ξέρετε τι κατάλαβα; Δεν απευθυνόταν σε εμάς ο κ. Σαμαράς. Μόνο σε εσάς. Και απευθυνόταν στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και στον Βαγγέλη Βενιζέλο. Όλο αυτό το μάθημα που έκανε, δεν του τα είπε του κ. Βενιζέλου για να μην πει για τη σύνθετη ονομασία όταν πήγαινε στη Νέα Υόρκη; Όλα αυτά δεν τα έλεγε στον κ. Μητσοτάκη όταν τον έκανε υπουργό Εξωτερικών; Εμείς τι φταίμε να τα ακούμε;» προσέθεσε καυστικά.

Παράλληλα, επισήμανε πως άκουσε τον κ. Σαμαρά να λέει ότι σημασία δεν έχει το μέγεθος ενός κράτους, αλλά πώς και ποιος το χρησιμοποιεί σε σύνθεση δυνάμεων. «Είμαι απόλυτα σύμφωνος μαζί του. Και το ερώτημα είναι: Την πΓΔΜ τη θέλουμε στη σύνθεση Τουρκίας ή φίλη της δική μας χώρας;» είπε και συμπλήρωσε: «Λέτε ότι η Ελλάδα δεν έχει καθόλου αλυτρωτισμό. Εγώ είδα μεγάλες διαδηλώσεις, δημοκρατικές, αλλά άκουγα και το σύνθημα "φέρτε τα όπλα να μπούμε στα Σκόπια". Και ρωτάω, αυτό είναι αλυτρωτικό ή όχι; Περιμένω από τη ΝΔ να μας απαντήσει».

Απευθυνόμενος στο ΚΙΝΑΛ, παρατήρησε: «Έχετε αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ πήρε γουρούνι στο σακούλι! Δηλαδή τους βάλαμε και περάσανε τη Συμφωνία από τη Βουλή τους. Τους βάλαμε και κάνανε δημοψήφισμα, τους βάλαμε και κάνανε συνταγματικές αλλαγές και τώρα εσείς φωνάζετε γιατί περιμένουν να μπούνε και στο ΝΑΤΟ. Δηλαδή, θα ήταν εύκολο για εμάς να δεχθούμε να κάνουμε συνταγματικές αλλαγές και ψηφοφορίες στη Βουλή χωρίς να ξέρουμε τι θα κάνει το άλλο μέρος αφού τελειώσουμε. Επέδειξαν εμπιστοσύνη».

Ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε επίσης και στον πρόεδρο της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους: «Αυτοί παραδώσανε τη Μακεδονία, αυτοί παραδώσανε την Καβάλα στους Βούλγαρους, αυτοί παραδώσανε την Κύπρο με τους χουνταίους στους Τούρκους. Αυτοί οδήγησαν στην καταστροφή το 1921– 22. Όποτε μπορέσανε και αγγίξανε λίγη εξουσία διαλύσανε ή παραδώσανε ελληνικά εδάφη και ελληνικούς θεσμούς. Και θα μας πουλήσουν και πατριωτισμό;».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «ο πυρήνας του αλυτρωτισμού στο διεθνές δίκαιο και στη διεθνή διπλωματική ιστορία είναι η διεκδίκηση εδαφών και όχι το τι λέει ο ένας και ο άλλος. Είναι αν υπάρχει αρθρωμένη τέτοια διεκδίκηση». «Και εμείς», προσέθεσε, «τελειώσαμε με αυτή τη διεκδίκηση, όπως επίσης με τη συμφωνία παραδέχεται η πΓΔΜ ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα».

Προς τη ΝΔ: Βρίσκετε μεμψίμοιρα στρεβλώσεις από την ιστορία προκειμένου να κάνετε κριτική στην κυβέρνηση

«Και αναρωτιέμαι», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, «ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης που ήθελε λύση για τη ΝΔ είναι προδότης; Ο Νικόλαος Μέρτζος, ο αρχισύμβουλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που συμφωνεί με τις Πρέσπες, το κάνει για να διχάσει και να διαλύσει τη Νέα Δημοκρατία; Λέτε στα 93 του να αποφάσισε να φύγει από το χώρο του; Ασφαλώς και όχι, το κάνει ως ένας από τους πλέον ειδικούς στο ζήτημα του Σκοπιανού που έχει αντιληφθεί πόσο κερδισμένη βγαίνει Ελλάδα, η περιοχή και όλοι οι φίλοι μας σε αυτή την περιοχή».

«Λυπάστε διότι χάσατε τους βαρβάρους σας» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς απευθυνόμενος στην ΝΔ, την οποία κάλεσε να δει τη μεγάλη εικόνα στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αναφερόμενος στην τεράστια προσπάθεια των γειτόνων μας για την αλλαγή του ονόματος και του συντάγματός τους, «γιατί προσβλέπουν στη φιλία με εμάς και όχι με τρίτους που θέλουν κάποιοι να τους στείλουν», σημείωσε ότι «αντί να βλέπουμε το τεράστιο βήμα που έγινε, έχουμε πρόβλημα».

Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Εμείς είμαστε οπαδοί μιας ενεργητικής πολιτικής, εσείς είστε οπαδοί της αδράνειας, εμείς θέλουμε να λύνουμε τα προβλήματα, είμαστε η λύση, εσείς θέλετε να είστε το πρόβλημα, εμείς είμαστε η σταθερότητα, εσάς σας αρέσει η επιπολαιότητα, εμείς κοιτάμε το μέλλον και εσείς είστε παγιδευμένοι στο παρελθόν».

Έθεσε δε το ερώτημα «θέλετε ειρήνη και φιλία; Ή θέλετε κάτι άλλο; Θέλετε την Ελλάδα υποβαθμισμένη και φοβισμένη; Φοβάστε ένα κράτος που δεν έχει ούτε το 2% της δικιάς μας αμυντικής ικανότητας, ούτε το 6% του δικού μας ΑΕΠ;», για να επισημάνει:

«Εγώ πιστεύω ότι στο βάθος της ψυχής σας ξέρετε ότι η συμφωνία είναι καλή, έχει φέρει μία ουσιαστική λύση αλλά βρίσκετε μεμψίμοιρα στρεβλώσεις από την ιστορία προκειμένου να κάνετε κριτική και πολεμική στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Πιστεύω ότι έχουμε επιτύχει μία ιστορική συμφωνία την οποία εσείς δεν μπορείτε να την καταλάβετε και κάνετε ένα μεγάλο λάθος. Ερμηνεύοντας τη συμφωνία με τον τρόπο που θα ήθελε ο Γκρουέφσκι στα Σκόπια, είστε εσείς που προσπαθείτε να τους δώσετε όπλα σε βάρος της Συμφωνίας. Κάνοντας τους πιο ακραίους συνηγόρους μέσα στα Σκόπια, εσείς είστε που δεν υπερασπίζεστε αυτή τη Συμφωνία που φέρνει το καλό στη χώρα».

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «ανίκανο». «Είστε», είπε, «σε τρία πράγματα ανίκανοι: Ανίκανοι να κάνετε μια τέτοια ιστορική συμφωνία, κι εξηγεί γιατί δεν τη φέρατε 40 χρόνια, ανίκανοι να αναγνωρίζετε τα οφέλη από μία τέτοια Συμφωνία και ανίκανοι -αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα- να προωθήσετε στην πράξη αυτή τη Συμφωνία, ώστε να υλοποιηθεί προς όφελος των λαών της Βαλκανικής και του ελληνικού λαού. Δεν είστε σε θέση να υλοποιήσετε αυτή τη Συμφωνία γι΄ αυτό είναι καλό να μείνετε στην αντιπολίτευση μέχρι να αποκτήσετε αυτή την ικανότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 05 Οκτ 2021 | 13:41

Η Σακελλαροπούλου στον Πρόεδρο της Β. Μακεδονίας: Χρειάζεται πλήρης και πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Β. Μακεδονίας σημειώνοντας πως η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι κρίσιμη.

ΔΩΡΕΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ 01 Οκτ 2021 | 13:18

Ο Τσίπρας χρηματοδοτεί την καλύτερη διπλωματική εργασία με τα χρήματα από τα βραβεία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει τα ποσά από τις βραβεύσεις του για τη Συμφωνία των Πρεσπών σε φοιτητές που διακρίνονται για την καλύτερη διπλωματική εργασία

ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ 26 Οκτ 2021 | 00:06

Φώφη Γεννηματά: Βουρκωμένη η Λίνα Δρούγκα, ανακοίνωσε την τραγική είδηση στον αέρα του Open [Βίντεο]

Δεν μπόρεσε να κρύψει τη θλίψη της η δημοσιογράφος Λίνα Δρούγκα, τη στιγμή που μετέδιδε στον αέρα του Open τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

MIDDLE EAST GREEN INITIATIVE 25 Οκτ 2021 | 22:06

Μητσοτάκης στη σύνοδο κορυφής του Ριάντ: Στοχεύουμε σε 25 δισ. ευρώ επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση

Στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην προσπάθειά μας να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής στο Ριάντ

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΥ MIDDLE EAST GREEN ΙNITIATIVE 25 Οκτ 2021 | 20:41

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Κέρι στο Ριάντ: Στο επίκεντρο η ενεργειακή συμφωνία με την Αίγυπτο

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη γεωπολιτική σημασία της συμφωνίας, καθώς το καλώδιο θα συνδέει την Βόρεια Αφρική με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 25 Οκτ 2021 | 20:20

Φώφη Γεννηματά: Σάλος με την ανάρτηση Κύρτσου για τον θάνατό της - Οργισμένος και ο Κώστας Μπακογιάννης

Λίγα λεπτά μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, ο Γιώργος Κύρτσος είδε... πολιτικά οφέλη για το ΚΙΝΑΛ και προκάλεσε την αντίδραση του Κώστα Μπακογιάννη

25 Οκτ 2021 | 19:56

Φώφη Γεννηματά: Συγκίνηση σε όλη την Ελλάδα για τον θάνατό της - Εθνικό πένθος για την κηδεία της την Τετάρτη

Πανελλήνια συγκίνηση για τον πρόωρο χαμό της Φώφης Γεννηματά - Εθνικό πένθος την Τετάρτη - Θλίψη στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη και το σπίτι της στη Βούλα

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΕΝΘΟΣ 25 Οκτ 2021 | 19:19

Φώφη Γεννηματά: Η άγνωστη ιστορία του Θανάση Χειμωνά που αποκαλύπτει το ήθος και την ευγένεια της ψυχής της

Η συγκλονιστική ανάρτηση του Θανάση Χειμωνά για τον τρόπο που αντέδρασε η Φώφη Γεννηματά στον θάνατο της μητέρας του

Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ 25 Οκτ 2021 | 18:51

Οικογένεια Φώφης Γεννηματά: Κατάθεση χρημάτων στην Κιβωτό του Κόσμου και το Χαμόγελο του Παιδιού αντί στεφάνων

H οικογένεια της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, επιθυμεί αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στην Κιβωτό του Κόσμου και στο Χαμόγελο του Παιδιού

ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ 25 Οκτ 2021 | 17:33

Συγκίνηση στη Βουλή: Αγκαλιασμένοι οι βουλευτές, θρηνούν τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά [εικόνες]

Αγκαλιασμένοι οι βουλευτές, έδιναν ο ένας κουράγιο στον άλλο για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ 25 Οκτ 2021 | 17:00

Δένδιας: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας - Βρετανίας μετά το Brexit

Για εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας - Βρετανίας σε εξωτερική πολιτική, άμυνα και άλλους τομείς έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ 25 Οκτ 2021 | 16:57

Φώφη Γεννηματά: Ολοι οι αγώνες της ζωής της - Η πορεία μέχρι την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ και η σκληρή μάχη με τον καρκίνο

Οι μάχες της Φώφης Γεννηματά στον πολιτικό στίβο, το ΚΙΝΑΛ, η ευγένεια της ψυχής, η συνέπεια στις αξίες, και ο αγώνας ενάντια στον καρκίνο

ΘΛΙΨΗ 25 Οκτ 2021 | 16:36

Γέμισε λουλούδια το γραφείο της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή- Συγκινητικές εικόνες

Γέμισε με λουλούδια το γραφείο της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή