Κουβέλης: Η Αθήνα βλέπει με ανησυχία τις εξελίξεις στη Συρία

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα αίτημα για ιδιαίτερη λειτουργία της βάσης της Σούδας» δηλώνει ο ΑΝΥΕΘΑ Φώτης Κουβέλης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κουβέλης: Η Αθήνα βλέπει με ανησυχία τις εξελίξεις στη Συρία

«Η Αθήνα βλέπει τις εξελίξεις γύρω από τη Συρία με ανησυχία, με την έννοια ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρεθούμε μπροστά στον παραλογισμό μιας σύγκρουσης, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα αίτημα για ιδιαίτερη λειτουργία της βάσης της Σούδας αναφορικά με το ενδεχόμενο χτύπημα της Αμερικής στη συγκεκριμένη περιοχή της Συρίας», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Φώτης Κυβέλης, σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό 247.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι ενδεχόμενα πολεμικά επεισόδια, η συνέχιση αυτής της συγκεκριμένης επιλογής προβάλλει ως απειλή, στον τουρισμό μας. Πάντως, πρόσθεσε ότι «μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουμε κανένα συγκριμένο στοιχείο ότι μειώνονται οι τουριστικές ροές στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία ματαίωση τουριστικού πακέτου στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα σχολίασε ότι η γείτονα έχει επιλέξει την κλιμακούμενη ένταση και απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχολίασε ότι «για ελεγχόμενη σύρραξη δεν εκτιμώ ότι μπορεί να υπάρξει.. Όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, θα σας πω ότι ένα περιστατικό, το οποίο μπορεί να προκύπτει από μια αναχαίτιση, μπορεί να θερμάνει τα πράγματα και να καταστεί αυτό το περιστατικό ένα θερμό γεγονός. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει».

Πάντως εκτίμησε ότι «η Τουρκία μπορεί να φωνάζει, μπορεί να κλιμακώνει την ένταση αλλά η εκτίμησή μου, είναι ότι έχει τόσα μέτωπα ανοιχτά - ανοίγει και άλλο μέτωπο με το ενδεχόμενο να έχουμε χτύπημα της Αμερικής στη Συρία - και δεν θα τολμήσει, δεν θα επιλέξει, για λόγους δικής της αυτοπροστασίας να προχωρήσει σε μια κλιμάκωση της έντασης επί του πεδίου».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας με επάρκεια και με ικανότητα είναι αποφασισμένες, στο πλαίσιο των πολιτικών μας επιλογών, όχι μόνο να υπερασπιστούν αλλά να διαφυλάξουν στο ακέραιο τα εθνικά-κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά καταγράφονται από το Διεθνές Δίκαιο», επανέλαβε. Σχολιάζοντας τη λεκτική ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ο κ. Κουβέλης παρατήρησε ότι «βεβαίως, πάρα πολλές φορές, οι δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, είναι τόσο προκλητικές, που εκ των πραγμάτων προκαλούν και αντιδράσεις από την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο το οποίο πρέπει να σας πω, είναι ότι εμείς ψύχραιμα, με την αναγκαία σταθερότητα, πρέπει να κρατάμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση και η πραγματική τους διάσταση είναι η ετοιμότητά μας, η αποφασιστικότητά μας αλλά και η συνεχής εγρήγορση μας, τίποτε περισσότερο ή τίποτε λιγότερο από αυτό».

Για το θέμα της κράτησης των 2 στρατιωτικών στις φυλακές της Ανδριανούπολης επισήμανε ότι «το θέμα έρχεται και στην ευρωβουλή στη Σύνοδό της από 16 έως 19 Απριλίου, με πρωτοβουλία της ομάδας της Αριστεράς και του Λαϊκού Κόμματος και συμπράττουν και άλλες δυνάμεις για να αναδειχθεί το συγκεκριμένο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προσβάλλονται με τη συγκεκριμένη απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας. Όποιος έχει διαφορετική πρόταση, με αυτό το οποίο πράττει η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, ας μας πει ποια είναι η δική του εναλλακτική πρόταση». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Ας προχωρήσει επιτέλους η δικαστική διαδικασία αφού ο κ. Ερντογάν και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι υπεύθυνη είναι η τουρκική δικαιοσύνη». Πάντως, ανέφερε ότι «αμφισβητώ έντονα τα περί "ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης", γιατί ο λεγόμενος δικαιακός πολιτισμός της Ελλάδας και της Ευρώπης συνολικότερα δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο λέει ο κ.Ερντογάν» και επανέλαεβε ότι η υπόθεση των δύο στρατιωτικών μας δεν συμψηφίζεται ούτε ανταλλάσσεται με τις αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, που αφορούν στη χορήγηση πολιτικού ασύλου για τους Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια επιλογή αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης της θητείας, ούτε καν πρόταση από οποιαδήποτε πλευρά».

Για την αναβάθμιση των F-16 ανέφερε ότι «είναι μια υπόθεση που συζητείται εδώ και χρόνια, την μελετούμε και θα δούμε τι θα γίνει. Σε ότι αφορά τις φρεγάτες, υπάρχει η κατά αρχήν συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Γαλλίας του κ. Μακρόν αλλά και αυτά είναι όλα σε εξέλιξη. Είναι μια επιλογή που δεν σχετίζεται με αυτά που καταγράφονται σήμερα ή χθες αναφορικά με τις εντάσεις της Τουρκίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας τάχθηκε εκ νέου υπέρ της συγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου στη χώρα. «Πρέπει να υπάρξει η συνεργασία, η σύγκλιση τουλάχιστον σε μεγάλα ζητήματα, μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων και όλων εκείνων των δυνάμεων που αυτοαναφέρονται είτε στο κέντρο, είτε στην κεντροαριστερά, είτε στην σοσιαλδημοκρατία. Νομίζω ότι ο διαχωρισμός μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς εξακολουθεί να υπάρχει και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση απ΄ ότι στο παρελθόν. Και πρέπει αυτό να το συνυπολογίσουν όλοι, προκειμένου να υπάρξει η σύγκλιση για τη διαμόρφωση του προοδευτικού πόλου».

Τέλος, χαρακτήρισε θετική την απόφαση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής για να εκκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, εκτιμώντας ότι μπορεί να υπάρξουν και αλλες διατάξεις πλην του άρθρου 86 του συντάγματος, το αναθεωρητικό περιερχόμενο των οποίων μπορεί να βρει σύμφωνους πολλούς περισσότερους από εκείνους που αριθμούνται ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής. Περαιτέρω χαρακτήρισε αρνητική τη θέση του κ. Βενιζέλου.

«Οι κομματικοί φορείς, τα πολιτικά σχήματα επιλέγουν με συλλογικές διαδικασίες και οι συλλογικές αποφάσεις είναι εκείνες οι οποίες καταγράφονται. Εάν στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων, κάποιοι δεν εκφράζονται και θέλουν να φύγουν από το πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων, θα πρόκειται για ατομικές επιλογές, οι οποίες εκτιμώ ότι μπορεί να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου. Αλλά οι συλλογικές αποφάσεις είναι εκείνες που παράγουν ή δεν παράγουν αποτελέσματα» κατέληξε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 08 Σεπ 2020 | 11:54

Νέα βόμβα από την Turkiye: Μισθοφόροι από τη Συρία θα πολεμήσουν εναντίον της Ελλάδας αν χρειαστεί

Σε περίπτωση πολέμου, μισθοφόροι από τη Συρία θα πολεμήσουν εναντίον της Ελλάδας, όπως αναφέρει στο σημερινό πρωτοσέλιδο η τουρκική εφημερίδα Turkiye.

ΤΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΤΩΡΑ 05 Σεπ 2020 | 21:17

Anadolu: Δεν γίνεται συγκέντρωση στρατευμάτων στην Ανδριανούπολη -Προγραμματισμένη η μεταφορά των τανκς από τη Συρία

Οι δύο αυτοκινητοπομπές θα φτάσουν στην Αδριανούπολη με πλοία που θα ξεκινήσουν από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας.

ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ 05 Σεπ 2020 | 18:20

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Άγκυρα μεταφέρει 40 τανκς από την Συρία στον Έβρο [Εικόνες- Βίντεο]

Στρατιωτικό κομβόι μεταφέρει 40 τανκς από την Συρία στον Έβρο όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ

ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 28 Αυγ 2020 | 09:16

Νέο μήνυμα στην Άγκυρα: Στη Σούδα 9 μαχητικά αεροσκάφη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα [εικόνες]

Το ΓΕΕΘΑ σε ανακοίνωση του ενημερώνει για τη μεταστάθμευση προσωπικού και μέσων, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην 115 Π.Μ στη Σούδα.

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΝ ΤΙΣ ΗΠΑ 26 Σεπ 2020 | 08:14

Δεύτερο χτύπημα Πομπέο στην Άγκυρα μετά την Κύπρο: Εκτός προορισμού του αμερικανού ΥΠΕΞ έμεινε και πάλι η Τουρκία

Ο Μάικ Πομπέο επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια κρίσιμη χωρίς στα πλάνα του να υπάρχει μέχρι στιγμής αντίστοιχο ταξίδι προς την Άγκυρα.

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 25 Σεπ 2020 | 21:58

Αποκάλυψη Καλίν: Σε τρία επίπεδα ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας – Έτσι θα γίνουν οι συνομιλίες

Τριπλή η μορφή διαλόγου μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας σύμφωνα με τον Καλίν - Διερευνητικές, πολιτικές και στρατιωτικές οι συνομιλίες

ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 25 Σεπ 2020 | 20:21

Ξεκάθαρος ο Χαρδαλιάς: Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, προφανώς θα πάμε σε καραντίνα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η καραντίνα είναι ύστατη λύση που δεν μπορεί να αποκλειστεί αν δεν αποδώσουν τα μέτρα

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ 25 Σεπ 2020 | 19:01

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για επίσκεψη Πομπέο: Ενέργεια και ασφάλεια στην ατζέντα

Στο μικροσκόπιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας λίγες μέρες πριν την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα - Στο επίκεντρο ενέργεια και ασφάλεια

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 25 Σεπ 2020 | 18:38

ΥΠΕΞ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα: Καταδικάζουμε τις ενέργειες γειτονικών χωρών που αποτελούν πηγή κινδύνου

Στρατηγικές οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τόνισε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 25 Σεπ 2020 | 18:33

Μήνυμα Σαρλ Μισέλ στην Άγκυρα: Οι μονομερείς ενέργειες και οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου πρέπει να σταματήσουν εντελώς

Οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Ανατ. Μεσόγειο πρέπει να σταματήσουν εντελώς τόνισε ο Σαρλ Μισέλ

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 25 Σεπ 2020 | 18:07

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση η έναρξη των επαφών με την Τουρκία

"Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 25 Σεπ 2020 | 17:36

Μπακογιάννης για Μεγάλο Περίπατο: Αρκετά με τα ψέματα - Δεν είπα τίποτα διαφορετικό από αυτά τα οποία λέω εδώ και μήνες

Αρκετά με τα ψέματα, δεν είπα τίποτα διαφορετικό από αυτά τα οποία λέω εδώ και μήνες είπε ο Κώστας Μπακογιάννης για το Μεγάλο Περίπατο

«ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ» 25 Σεπ 2020 | 16:51

Πέτσας σε ΣΥΡΙΖΑ: Βγάλτε το κεφάλι από την άμμο, υπάρχει παγκόσμια έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού

Σε στρουθοκαμηλισμό απέδωσε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.