Άγρια κόντρα Μητσοτάκη - Κουρουμπλή στη Βουλή για το Σαρωνικό

«Θέλατε τρεις μέρες για να καταλάβετε τι έχει γίνει» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Άγρια κόντρα Μητσοτάκη - Κουρουμπλή στη Βουλή για το Σαρωνικό

Σφοδρή επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται και ζήτησε να παραιτηθεί.

Ο αρχηγός της ΝΔ καταλόγισε στα κυβερνητικά στελέχη που νωρίτερα είχαν πάρει το λόγο ότι ή δεν έχουν συναίσθηση της κατάστασης ή προσπαθούν να την υποβαθμίσου προκειμένου να δικαιολογήσουν τις δικές τους αστοχίες.

Ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε τα εξής ερωτήματα:

- Γιατι δόθηκαν δύο παρατάσεις του αξιόπλοου του δεξαμενοπλοίου από την επιθεώρηση πλοίων;

- Αν αποδόθηκαν ευθύνες σε εκείνους που έκριναν ότι το πλοίο είναι αξιόπλοο;

- Το 2012 βούλιαξε δεξαμενόπλοιο στον κόλπο τις Ελευσίνας. Γιατί τότε δεν υπήρξε πρόβλημα;

«Αυτό που σας χρεώνω είναι ότι υποτιμήσατε την κατάσταση» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον υπουργό Ναυτιλίας και τον επέκρινε ότι έπρεπε να περάσουν τρείς ημέρες ώστε να κινητοποιηθούν οι αρχές. Επικαλούμενος επίσης σχετικά έγγραφα είπε ότι ο κ. Κουρουμπλής λέει ψέματα αναφορικά με το χρόνος κατάθεσης αιτήματος προκειμένου να σπεύσει για βοήθεια το ειδικό πλοίο της ΕΕ.

Η αναφορά του αυτή προκάλεσε εκνευρισμό στον υπουργό Ναυτιλίας.

Κουρουμπλής :«Το Μητσοτακεικο έχει μάθει να λέει ψέματα»

Μητσοτακης :Ντροπή σας.

Κουρουμπλής: Εσείς θα έπρεπε να ντρέπεστε.

Μητσοτάκης: Κατανοώ απόλυτα τον εκνευρισμό του υπουργού ο οποίος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί.

Κουρουμπλής: Δεν θα παραιτηθώ ποτέ όσο μου το ζητάτε.

Μητσοτάκης: Δεν γνωρίζατε ότι έφυγε η κηλίδα για να ενημερώσετε τους δημάρχους; Πότε συνεδρίασε το συντονιστικό και πότε ενημερώσατε τους τοπικούς φορείς για το τι έπρεπε να κάνουν;

Στο σημείο αυτό υπήρξε νέα αντιπαράθεση με τον αρχηγό της της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορεί τον υπουργό ότι είναι υπόλογος και να του συστήνει να μην του υψώνει τον τόνο της φωνής του.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι ο υπουργός ζήτησε την συνδρομή του ειδικού πλοίου της ΕΕ στις 13 Σεπτεμβρίου τρείς ημέρες από την βύθιση του πλοίου.

Απαντώντας ο κ. Κουρουπλής αναρωτήθηκε γιατί έχει τέτοιο μένος εις βάρος του ο κ. Μητσοτάκης. Παραδέχθηκε πάντως ότι πράγματι η συνδρομή του πλοίου της ΕΕ έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου διότι πριν το σκάφος ήταν σε αποστολή

Σε ότι αφορά τις παρατάσεις για το αξιόπλοο του δεξαμενοπλοίου είπε ότι αυτή ήταν μια συνήθης πρακτική «Το υπουργείο έδωσε τρείς παρατάσεις και ο ελληνικός νηογνώμονας 19» υπογράμμισε.

Δικαιολογήθηκε τέλος λέγοντας ότι την ευθύνη εκπόνησης και εκτέλεσης του σχεδίου δεν την έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.

Έντονη κριτική κατά του υπουργού επιφύλαξαν και οι άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο Γιάννης Μανιάτης (ΔΗΣΥ) ζήτησε την παραίτηση του ενώ ο Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) κατηγόρησε σύμβουλο του υπουργού ότι έκανε μορφασμούς και ότι χαμογελούσε ειρωνικά.

Η πρώτη παρέμβαση Κουρουμπλή

Νωρίτερα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στο Σαρωνικό, εμφανίστηκε ενώπιον της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Παναγιώτης Κουρουπλής.

«Μας καταγγέλουν, και μας εγκαλούν αλλά δεν μας λένε τι έπρεπε να κάνουμε. Κάναμε ότι μπορούσαμε και εγώ πιστεύω ότι ήμασταν αποτελεσματικοί», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σε ένα μήνα, σαράντα ημέρες τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά.

Ο κ Κουρουπλής επανέλαβε τι έγινε από τη στιγμή που έφτασε στο υπουργείο Ναυτιλίας η είδηση ότι κινδυνεύει με βύθιση το δεξαμενοπλοίο Αγία Ζώνη.

Απάντησε επίσης στην κριτική της ΝΔ ότι η κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε το αντιρρυπαντικό σκάφος της ΕΕ, αντιτείνοντας ότι έλειπε για αποστολή και ότι μόλις επέστρεψε την Τρίτη το βράδυ ναυλώθηκε από το δημόσιο.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος ενημέρωσε ότι σε τρείς εβδομάδες θα γνωρίζουμε για την έκταση του προβλήματος. Δήλωσε πάντως ότι οι ειδικοί τονίζουν ότι οι συέπειες από τη ρύπανση είναι αντιστρέψιμες.

Στην Επιτροπή έχουν κληθεί, μεταξύ άλλων, για να την ενημερώσουν, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτης Ράπτης, οι αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι των περιοχών που έχουν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα, καθώς και αρμόδιοι παράγοντες και φορείς.

Νωρίτερα το πρωί έγινε ενημέρωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της πετρελαιοκηλίδας στο Σαρωνικό από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ.κ. Κουρουμπλή και Σαντορινιό, όπως επίσης και από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο.

Προανήγγειλε συμφωνία με ...Ισραήλ και Κύπρο

Με κινήσεις εντυπωσιασμού επιχειρεί εκ των υστέρων η κυβέρνηση να περιορίσει τις συνέπειες από την ρύπανση του Σαρωνικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουπλής αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο συμφωνίας μεταξύ της χώρας μας, του Ισραήλ και της Κύπρου προκειμένου να υπάρχει συνεργασία για την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η συμφωνία θα υπογραφεί εως τα τέλη του χρόνου. Οι εξαγγελίες του κ Κουρουπλή έγιναν κατά την κλειστή συνεδρίαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα το πρωί πριν την συνεδρίαση της επιτροπής Περιβάλλοντος.

Την συνεδρίαση παρακολούθησαν περισσότεροι από 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν εξηγήσεις για το τι έγινε και τι δεν έγινε.

«Ατυχία που έγινε νύχτα και είχε μαζούτ»

Απορίες... εκφράζει ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής για το τι ακριβώς συνέβη με την βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ που προκάλεσε την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ χαρακτήρισε ατυχία (!) το γεγονός ότι το πλοίο βυθίστηκε νύχτα.

«Το λιμενικό στις 5:20 το πρωί είχε λάβει σήμα για την αντιμετώπιση του οποιοδήποτε προβλήματος και έκανε όσα έπρεπε να γίνουν. Η ατυχία του όλο εγχειρήματος είναι πως το πλοίο βυθίστηκε νύχτα και είχε μαζούτ και όχι πετρέλαιο» είπε και πρόσθεσε: «Τώρα είμαστε στο σημείο της αναμέτρησης με την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας απορρύπανσης. Η προσπάθεια έχει εξαιρετικά γρήγορα αποτελέσματα και ξανασημειώνω πως δεν έχουμε χρησιμοποιήσει πουθενά χημικά. Σε ένα μήνα θα κάνουμε την πρώτη ουσιαστική αποτύπωση των προσπαθειών μας».

Για την απόδοση ευθυνών είπε: «Κι εγώ έχω απορίες για το τι έχει τελικά συμβεί με την υπόθεση της βύθισης. Όποια στοιχεία έχω στη διάθεσή μου τα στέλνω στον εισαγγελέα. Η προσπάθεια αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στην συγκέντρωση στοιχείων και γίνεται από τρεις διαφορετικές αρχές. Ψάχνουμε όλα τα στοιχεία. Καταθέτουμε άμεσα τροπολογία πλου η οποία θα περιορίζει την διάρκεια ζωής των αντίστοιχων πλοίων».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΡΕΛ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 21 Ιαν 2021 | 12:21

Επιφυλακτική η ΕΕ με την Τουρκία: Με μερικά κράτη, το χαστούκι λειτουργεί - Με την Τουρκία, όχι

Έτοιμοι για εξομάλυνση δηλώνουν οι Ευρωπαίοι λαμβάνοντας υπόψιν τις επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας

"ΕΧΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ" 21 Ιαν 2021 | 12:00

Οικονόμου για Κουφοντίνα: Εκβιάζει την πολιτεία για να έχει προνομιακή μεταχείριση

Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά ταυτόχρονα δεν εκβιάζεται" δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου για την υπόθεση Κουφοντίνα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 21 Ιαν 2021 | 11:20

Μητσοτάκης σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ: "Λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας" τα πιστοποιητικά εμβολιασμού- Δεν θα υπάρχει ανάγκη τεστ

Άρθρο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρότασή του να δημιουργηθεί πιστοποιητικό εμβολιασμού - "Fast travel lane" στην Ευρώπη για όσους το διαθέτουν.

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΔΥΟ ΒΑΡΚΕΣ 21 Ιαν 2021 | 11:15

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για την "Τάση Κουφοντίνα": Αποστάσεις από το κείμενο των "15" χωρίς να τους αδειάζουν

Πως προσπαθούν στον ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψουν τις εντυπώσεις από το κείμενο για τον Κουφοντίνα.

ΠΩΣ ΤΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΕΙ 21 Ιαν 2021 | 09:57

Γιατί ο Καλογρίτσας ζητά διερεύνηση σε βάρος του Νίκου Παππά για δωροληψία

Ο Χρήστος Καλογρίτσας ζητεί να διερευνηθεί ο πρωην υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς ακόμα και για δωροληψία σχετικά με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

ΣΗΜΕΡΑ 21 Ιαν 2021 | 09:53

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Η πρόταση Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα την πορεία της πανδημίας και του εμβολιασμού, θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 21 Ιαν 2021 | 08:50

Μητσοτάκης σε Monocle: Με τον Ερντογάν θα συζητήσουμε- Αν δεν τα βρούμε, θα πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης

Ως έναν "Πρωθυπουργό με σημαντικό όραμα" παρουσιάζει το περιοδικό Monocle τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο νεότερο πρωτοσέλιδό του.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 21 Ιαν 2021 | 07:34

Η εποχή Μπάιντεν αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο: Χαμόγελα στην Αθήνα, εκνευρισμός στην Άγκυρα

Νέες προειδοποιήσεις προς την Τουρκία από την Ουάσιγκτον. Για περεταίρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ έκανε λόγο ο Τζέφρι Πάιατ.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 20 Ιαν 2021 | 23:53

Συγχαρητήρια Τσίπρα σε Μπάιντεν-Χάρις: Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στην αμερικανική πολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι αναγεννάται η ελπίδα για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, η περιφερειακή ειρήνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ 20 Ιαν 2021 | 23:11

Ενοχλημένη η Τουρκία με τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο: Τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκταθούν μονομερώς

Η Τουρκία διαμηνύει ότι δεν την αφορά η απόφαση για το Ιόνιο, αλλά στέλνει μήνυμα στην Ελλάδα να μην προβεί σε καμία κίνηση στο Αιγαίο.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ ΤΙΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 20 Ιαν 2021 | 20:37

Πάιατ: Ο Μπάιντεν θα προωθήσει την αναβάθμιση της σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα

Ο νέος Πρόεδρος Μπάιντεν και η κυβέρνησή του θα προωθήσουν την αναβάθμιση της σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 20 Ιαν 2021 | 20:36

Συντριπτική πλειοψηφία με 284 "ΝΑΙ" στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο

Με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή ενέκρινε την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥΜΗΝΗ ΜΑΧΗ 20 Ιαν 2021 | 19:49

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ, Μάκης Μαΐλης

Ο Μάκης Μαΐλης διετέλεσε μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ανέλαβε σειρά υπεύθυνων χρεώσεων, όπως υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του κόμματος.