Κουτσούμπας για Τουρισμό: Δεν μπορεί συνέχεια ο λαός να πληρώνει αδρά για τα κέρδη των λίγων

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι κριτήριο για το ΚΚΕ, προκειμένου να εκτιμήσει τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είναι "αν προστατεύουν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε σημερινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "ΑΝΤ1", ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ερωτηθείς για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδικεύτηκαν από τους υπουργούς, απάντησε ότι όταν μιλάμε για τουρισμό, "αυτήν την ατμομηχανή, όπως λένε, της οικονομίας", πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για "κάποιους μεγάλους ξενοδοχειακούς, τουριστικούς ομίλους, διεθνείς και εγχώριους και αλληλοδιαπλεκόμενους, για κάποιες επιχειρήσεις που είναι στον μέσο όρο και για εργαζόμενους στον τουρισμό, τους ανθρώπους, δηλαδή, που βγάζουν όλη τη δουλειά από το πρωΐ μέχρι το βράδυ, και για αυτοαπασχολούμενους, μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις".

"Άρα, δεν μπαίνει σε ένα καζάνι όλος ο τουρισμός για να μιλήσουμε για το "τουριστικό θαύμα" ή επάνοδο στην κανονικότητα, όπως μίλησε ο πρωθυπουργός", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το "οικονομικό θαύμα του τουρισμού στηρίχτηκε σε 16 μορφές ελαστικών σχέσεων απασχόλησης των εργαζομένων, σε ελαστικές σχέσεις εργασίας, σε εντατικοποίηση της δουλειάς, σε πολύ χαμηλούς μισθούς, σε ανυπαρξία ΣΣΕ ή στην καλύτερη περίπτωση (ΣΣΕ) που κάλυπτε μόνο το 10% των εργαζομένων στον τουρισμό".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι κριτήριο για το ΚΚΕ, προκειμένου να εκτιμήσει τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είναι "αν προστατεύουν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου με όλα τους τα δικαιώματα και αν προστατεύουν τις μικρομεσαίες, οικογενειακές επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο που είναι πάρα πολλές".

Σε ερώτηση εάν μπορούν αυτά να προστατευθούν ενώ υπάρχει κρίση, απάντησε ότι "δεν μπορεί να την πληρώνουν συνεχώς τα μόνιμα υποζύγια", εξηγώντας στη συνέχεια ότι "ο λαός πλήρωσε τόσο τα δέκα χρόνια καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης όσο και τα δύο τελευταία χρόνια μικρής καπιταλιστικής ανάπτυξης, καθώς κανένα μνημονιακό μέτρο δεν πάρθηκε πίσω, αντίθετα, προστέθηκαν πάρα πολλά και τώρα μέσα στην πανδημία που δεν δημιούργησε την κρίση δεν μπορεί να την πληρώνει ο λαός".

Σε αυτό το σημείο, υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν δεν υπήρχε καν υπόνοια για ξέσπασμα πανδημίας, για επερχόμενη καπιταλιστική οικονομική κρίση, καθώς ήδη η παγκόσμια οικονομία σημείωνε επιβράδυνση και συμπλήρωσε πως δεν ήταν δυνατόν να μην πληγεί μία οικονομία "εξωστρεφής", δηλαδή βασιζόμενη σε τουρισμό, μεταφορές, ναυτιλία, την οποία έφτιαξαν όλες οι κυβερνήσεις.

Ακόμη, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι φοροαπαλλάσσονται οι μεγάλοι όμιλοι, στη λογική "δώστα όλα στο μεγάλο κεφάλαιο, αυτή είναι η κατεύθυνση του διαγγέλματος του πρωθυπουργού και της ΕΕ, τα υγειονομικά μέτρα (στον τουρισμό) τελείωσαν και την ίδια στιγμή όλα ανάγονται στην ατομική ευθύνη εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων" για τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας τους "γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και η επάρκεια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερωτηθείς για προτάσεις, τόνισε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει να σταματήσουν οι προκλητικές φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, να τους βάλουν να πληρώσουν διότι μιλάμε για "τουριστικό θαύμα" και η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων όλη την προηγούμενη δεκαετία που συνεχίζεται, με κάμψη δύο-τριών μηνών λόγω πανδημίας, και προσπαθούν τώρα να την επανεκκινήσουν, διαφορετικά δεν θα λυθεί το πρόβλημα.

Ο κ. Κουτσούμπας συμπλήρωσε ότι βασικό κριτήριο που πρέπει να έχει ο ελληνικός λαός είναι "το τι τραβάνε οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτόν τον κλάδο, αυτοί πληρώνουν, και να σκεφθεί πώς ο ίδιος θα κάνει τις διακοπές του το καλοκαίρι και αν θα τις κάνει".

Τόνισε ότι η προστασία της αυτοαπασχόλησης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου και των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων πρέπει να είναι βασικό κριτήριο των μέτρων που παίρνονται, επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολούνται με κάποιες δεκάδες και εκατοντάδες μεγάλους επιχειρηματίες στον τουριστικό κλάδο, "οι οποίοι διαπλέκονται και με διεθνικά μονοπώλια".

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προτάσεις του ΚΚΕ αναφέρονται και στο σήμερα, "ενώ πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και το αύριο γιατί όλοι μας πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί να αναπαράγονται τα ίδια αδιέξοδα και συνέχεια ο λαός να πληρώνει αδρά για τα κέρδη των λίγων, των μεγάλων".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΜΕΤΡΩΝ 04 Ιουν 2020 | 13:45
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΣΙΟΔΡΑ - ΧΑΡΔΑΛΙΑ 04 Ιουν 2020 | 08:21

Καμπανάκι από Σύψα: Στη βόρεια Ελλάδα έχουν αυξηθεί τα κρούσματα κορονοϊού - Μαζικά τεστ στην Ξάνθη

Μάλιστα, όπως εκτίμησε, τις επόμενες δύο εβδομάδες θα φανεί και στην καμπύλη.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 03 Ιουν 2020 | 11:31

Ανησυχία για τα 12 κρούσματα από τη Ντόχα - ΕΟΔΥ: Προβληματισμός για το άνοιγμα των συνόρων στους τουρίστες

Τα κρούσματα από την Ντόχα είναι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των επιδημιολόγων του ΕΟΔΥ και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ 02 Ιουν 2020 | 17:40

Πέτσας σε ΣΥΡΙΖΑ: Μιζέρια και μικρότητα η στοχοποίηση του υπουργού Τουρισμού

Σχετικά με τις λίστες των χωρών από τις οποίες η Ελλάδα θα δεχθεί τουρισμό

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ 02 Ιουν 2020 | 17:39

Der Standard: Η Ελλάδα καταπολέμησε τον κοροναϊό - Αντέδρασε γρήγορα και βοήθησαν πολλοί άνθρωποι

Στο άρθρο της η αυστριακή εφημερίδα τόνιζε:" πρόσφατα, υπήρξαν δύο, τρία ή το πολύ έξι νέα κρούσματα ανά ημέρα.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 02 Ιουν 2020 | 15:40

ΣΥΡΙΖΑ: "Μετά το πρωτοφανές μπάχαλο στον τουρισμό ο Μητσοτάκης να στείλει σπίτι του τον Θεοχάρη"

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει πως ο υπουργός Τουρισμού συνεχίζει με σπασμένα τα φρένα να διασύρει τη χώρα

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ 02 Ιουν 2020 | 15:24

Δυσφορία στη Ρώμη για τον αποκλεισμό των Ιταλών τουριστών από τις διακοπές στην Ελλάδα- Στην Αθήνα ο Ιταλός ΥΠΕΞ

Όταν πάω στην Αθήνα θα έχω μαζί μου όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία, τονίζει ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

Γ.Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ 02 Ιουν 2020 | 12:23
ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 02 Ιουν 2020 | 12:18

Αερογέφυρες στον τουρισμό για να παρακάμψει την καραντίνα εξετάζει η Βρετανία - Ακόμη και για την Ελλάδα

Οι αερογέφυρες θα γίνουν με χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - Σε 14ημερη καραντίνα από τη Δευτέρα οι ταξιδιώτες.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 02 Ιουν 2020 | 10:41

Γεωργιάδης: Είναι αναπόφευκτο ότι θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού

"Πάμε να σώσουμε, ό,τι σώζεται", είπε αναφορικά με την τουριστική σεζόν.

ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 01 Ιουν 2020 | 14:45

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα νησιά, ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού

Στο επίκεντρο η υγειονομική κάλυψη στα νησιά.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 01 Ιουν 2020 | 12:07

Le Figaro - Αφιέρωμα στην Αθήνα: Η Ακρόπολη μας περιμένει- Με πλεξιγκλάς για τον κορονοϊό

Στο ρεπορτάζ της η "Le figaro" φιλοξενεί δηλώσεις της αρχαιολόγου και ξεναγού, Αγγελικής Μάνσολα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 01 Ιουν 2020 | 10:37

Γεραπετρίτης: Δημοκρατική παρακμή στις ΗΠΑ, πολύ ανησυχητική για όλο τον κόσμο

Ο κ. Γεραπετρίτης δεν έκρυψε και τον προβληματισμό του για όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ.