Κουτσούμπας: ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ προωθούν συνεκμετάλλευση

Ο Γ. Γ. του ΚΚΕ αναφέρει ότι προσφυγή στη Χάγη "μάλλον θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" επισημαίνει τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου "που μπορεί να προκληθεί και από ατύχημα", τονίζει ότι η τουρκική άρχουσα τάξη προωθεί βήμα-βήμα τις διεκδικήσεις της, σημειώνει ότι "η συζήτηση για συνεκμετάλλευση έχει ήδη ανοίξει από τους Αμερικάνους, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, αλλά και από κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης" και υπογραμμίζει ότι "αυτό δεν αποτρέπει την πολεμική εμπλοκή αλλά την προετοιμάζει".

Αναφέρει ότι προσφυγή στη Χάγη "μάλλον θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα" γιατί η υπογραφή του συνυποσχετικού "θα δώσει τη δυνατότητα στην Τουρκία να θέσει όλες τις διεκδικήσεις της, δημιουργώντας έτσι προηγούμενο".

"Το ΚΚΕ υποστηρίζει τη μη παραβίαση των συνόρων και τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας", προσθέτει.

Αναφορικά με το προσφυγικό επισημαίνει τα τεράστια προβλήματα σε πρόσφυγες και κατοίκους που έχει δημιουργήσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και ο κανονισμός του Δουβλίνου, εκφράζει τη διαφωνία του ΚΚΕ με τα "κλειστά κέντρα-φυλακές" και σημειώνει ότι οι πρόσφυγες αφού φιλοξενηθούν σε ανοιχτά κέντρα χρειάζεται να διευκολυνθούν αμέσως για να πάνε στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.

"Η άσκηση πίεσης προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ, για δίκαιη ανακατανομή των ροών, με άνοιγμα των συνόρων τους είναι σήμερα εκ των ων ουκ άνευ" υπογραμμίζει.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αναφέρει καταρχήν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον "γιατί η περαιτέρω ανάκαμψη των κερδών των ομίλων προϋποθέτει καθηλωμένους μισθούς, συνθήκες εργασιακής ζούγκλας". "Σήμερα ακόμη κι αυτό το αίτημα των 751 ευρώ δεν μπορεί να είναι παρά μόνο η βάση για να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι περισσότερα" σημειώνει και προσθέτει σε άλλο σημείο της απάντησής του ότι "οι εργαζόμενοι που ζητούν τα αυτονόητα δεν είναι αντίπαλοι των μικρών επιχειρήσεων, αλλά σύμμαχοι".

Αναφορικά με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να "ηγεμονεύσει" στο χώρο της Αριστεράς και να διεμβολίσει το χώρο του ΚΙΝΑΛ, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "σαφώς και διεκδικεί την ηγεμονία στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας" και σε αυτό εντάσσεται και η προσπάθεια του "να διεμβολίσει ό,τι έχει απομείνει από το ΠΑΣΟΚ".

Υπενθυμίζει ότι μεγάλο μέρος της πάλαι ποτέ σοσιαλδημοκρατίας στελέχωσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα και προσθέτει ότι "τώρα αυτό επεκτείνεται και μάλλον θα σφραγίσει και τυπικά τον αστικό αμαρτωλό σοσιαλδημοκρατικό χαρακτήρα του".

Ως προς τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για έλεγχο των "αρμών της εξουσίας" είπε ότι "τους πραγματικούς αρμούς της εξουσίας, τους μηχανισμούς της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, την κυριαρχία των μηχανισμών του μεγάλου κεφαλαίου στην οικονομία, στην κοινωνία, στα Μέσα Ενημέρωσης και αλλού, ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δεν τους αμφισβήτησε, αλλά τους υπηρέτησε με αρκετά μεγάλη συνέπεια και δουλικότητα προς όφελός του".

Σχετικά με το αν υπάρχουν σημεία σύγκλισης μεταξύ ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι "το ΜέΡΑ 25 μπορεί να αναζητήσει σημεία σύγκλισης με τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο -έξι μήνες το προετοίμαζε ο κ. Βαρουφάκης- με τα κόμματα που στηρίζουν τελικά το ίδιο διεφθαρμένο σύστημα, την ΕΕ, τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, τους οποίους στην πράξη δεν αμφισβητεί".

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ακόμα και Εξεταστικής για το πρώτο εξάμηνο του 2015 είπε ότι τα πολιτικά ζητήματα συμπεριλαμβανομένων αυτών της συγκεκριμένης περιόδου "δεν λύνονται με εξεταστικές επιτροπές, αλλά με πολιτικούς όρους και αντιπαράθεση μέσα στη βουλή κι έξω απ' αυτή, μέσα στο λαό".

Ερωτηθείς αν στο παρελθόν υπήρξε επίσημη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΚΕ για συγκυβέρνηση είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που "είχε συμφωνήσει τη συγκυβέρνησή του με το ακροδεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ, απλά έκανε υποκριτικές δημόσιες επιθέσεις φιλίας στο ΚΚΕ, με στόχο να παγιδέψει εκλογικά αριστερούς, προοδευτικούς ανθρώπους".

Σημείωσε ότι αυτός ο κόσμος μπορεί πλέον να βγάλει συμπεράσματα από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση "γι' αυτό και δε θα ξαφνιαστεί τελικά, όταν έρθει η στιγμή και οι επίσημες προτάσεις συγκυβέρνησης γίνουν ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, όπως παλιότερα συνέβη με το ΠΑΣΟΚ".

Ερωτηθείς αν "βλέπει Ειδικό Δικαστήριο για την σκευωρία Novartis", έκανε λόγο για "πολλαπλά ερωτηματικά" που δημιουργούνται από τις μέχρι τώρα εργασίες της προανακριτικής, τονίζοντας ότι

"γι' αυτό είναι και πρόωρη η όποια εκτίμηση για το αποτέλεσμα της προανακριτικής επιτροπής. Πάντως εμείς δε θα γίνουμε μέρος μιας διαφαινόμενης πορείας εκφυλισμού της".

Αναφορικά με τη "μεγάλη κόντρα μεταξύ ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ" είπε "δεν είναι κόντρα μόνο με το ΠΑΜΕ" καθώς "δεκάδες ακόμα συνδικαλιστικές οργανώσεις που στην πλειοψηφία τους βρίσκονται συνδικαλιστές τίμιοι, απ' όλο το πολιτικό φάσμα, τάσσονται ενάντια σ' αυτό το Συνέδριο νοθείας και εξευτελισμού".

Είπε ότι η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ "σχεδιάζει ένα Συνέδριο χωρίς συζήτηση, σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο, με 53 αντιπρόσωπους οι οποίοι δεν έχουν εκλεγεί με καμία διαδικασία" και πρόσθεσε ότι "θα έχει μεγάλη ευθύνη αν νομιμοποιήσει αυτή την παρανομία με την παρουσία του, ακόμα και ο πρωθυπουργός".

"Για να μην απαξιωθεί η συνδικαλιστική δράση στα μάτια των εργαζομένων δίνουμε τη μάχη για να γίνει πραγματικό Συνέδριο" πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τα "social media" είπε ότι το ΚΚΕ αξιοποιεί και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης οργανωμένα και συλλογικά, προχωρά σε βελτίωση και ανανέωση των διαδικτυακών μέσων του Κόμματος και υπογράμμισε ότι "η πολιτική επικοινωνία όμως έρχεται για να στηρίξει τη δράση που αναπτύσσεται στην πραγματική ζωή. Προτεραιότητα πάντα έχουν η ζωντανή συμμετοχή, η συζήτηση -και η αντιπαράθεση βεβαίως- σε συλλογικές διαδικασίες".

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τάχθηκε κατά του περιορισμού των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων σε ρόλο παθητικού θεατή και κατέληξε τονίζοντας ότι "εμείς δε θέλουμε το λαό έρμαιο καθοδηγούμενων -ακόμα και fake- ειδήσεων, αλλά πρωταγωνιστή στην πάλη, για να διαμορφώνει ο ίδιος τις εξελίξεις".

27.069 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 05 Απρ 2020 | 21:01

Κορονοϊός: Στους 574 οι θάνατοι στην Τουρκία - 73 νεκροί σε μια ημέρα

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 3.135 για να φθάσουν τα 27.069.

ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ 05 Απρ 2020 | 17:50

Η Τουρκία εξαιρεί από την καραντίνα τους νεαρούς εργάτες κάτω των 20 ετών

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα όπως και οι εποχικοί εργάτες αγροτικών εργασιών κάτω των 20 ετών εξαιρούνται της απαγόρευσης.

ΑΛΜΑΤΩΔΗΣ ΑΥΞΗΣΗ 04 Απρ 2020 | 21:32

Κορονοϊός: 76 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο- 23.934 τα συνολικά κρούσματα στη Τουρκία

Οι θάνατοι που σχετίζονται με τον Covid-19 αυξήθηκαν κατά 76 και πλέον οι νεκροί έφθασαν τους 501 στη χώρα.

ΕΙΧΑΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΟΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΗΣ 04 Απρ 2020 | 12:26

Τουρκία: Πέθανε η 28χρονη τραγουδίστρια Χελίν Μπολέκ έπειτα από 288 ημέρες απεργία πείνας

Η Μπολέκ ξεκίνησε απεργία πείνας ζητώντας την απελευθέρωση επτά μελών του συγκροτήματος που έχουν συλληφθεί.

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 03 Απρ 2020 | 21:50

Κορονοϊός: Σε καραντίνα από Ερντογάν οι μεγάλες πόλεις - Απαγόρευση κυκλοφορίας στους νέους κάτω των 20

Απαγορεύεται για 15 ημέρες σε πρώτη φάση, η έξοδος και η είσοδος σε 30 μητροπολιτικές πόλεις της Τουρκίας

ΘΥΜΑΤΑ ΣΕ 56 ΠΟΛΕΙΣ 03 Απρ 2020 | 20:26

Τουρκία: Πάνω από 20.000 τα κρούσματα - Στους 425 οι νεκροί

Στην Κωνσταντινούπολη τα κρούσματα είναι 12.231, στη Σμύρνη 1.015, στην Άγκυρα 860, στο Ικόνιο 601 και στο Κοτζάελι 500.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ 03 Απρ 2020 | 14:58

Αγγελος Συρίγος: Φοβάμαι μην στείλουν επίτηδες οι Τούρκοι, μετανάστες-φορείς του κορονοϊού στα νησιά

Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για θερμό επεισόδιο εκτίμησε ο καθηγητής Αγγελος Συρίγος

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ» 02 Απρ 2020 | 21:53

Ο κορονοϊός σαρώνει στην Τουρκία και ο Ερντογάν θεωρεί μεγαλύτερη απειλή την απαισιοδοξία

Ο Ιμάμογλου μάλιστα έχει ζητήσει επίμονα να επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Κωνσταντινούπολη, που σύμφωνα με τα στοιχεία αποτελεί έως τώρα το επίκεντρο της επιδημίας με 8.852 κρούσματα και 117 θανάτους από τον κορονοϊό

ΣΤΑ 18.135 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 02 Απρ 2020 | 20:25
ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 02 Απρ 2020 | 17:41

Κορονοϊός: Γιατί ο Ερντογάν δεν επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας παρά τη ραγδαία εξάπλωση

Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου ο SARS-CoV-2 δεν εξαπλώνεται με τόση ταχύτητα όσο στην Τουρκία

ΣΕΡΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 02 Απρ 2020 | 17:03

Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από Παναγιά και Οινούσσες

Ζεύγος τουρκικών F-16 -που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης

15.679 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 01 Απρ 2020 | 22:49

Κορονοϊός: 277 οι νεκροί στην Τουρκία - Η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση

Κατά 63 αυξήθηκαν οι θάνατοι στη γειτονική χώρα, σε σχέση με χθες - Τα περισσότερα κρούσματα στην Κωνσταντινούπολη

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ 01 Απρ 2020 | 13:27

Η Κανέλλη εξηγεί γιατί δεν δίνει τον μισθό της: "Κρεμάστε με στα μανταλάκια σας, είμαι ρούχο καθαρό"

Κάνει λόγο για "ικρίωμα λαϊκισμού και χυδαιότητας" που στήθηκε για το πρόσωπό της.