Κουτσούμπας: Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού και ταυτόχρονα άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας

Δωρεάν καθολικός εμβολιασμός, χωρίς τον κίνδυνο απόλυσης κα ενίσχυση του ΕΣΥ, ζήτησε ο Δ. Κουτσούμπας από την Κυβέρνηση, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δημήτρης Κουτσούμπας

"Το καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού που προτείνει το ΚΚΕ απαιτεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Εξαντλητική ενημέρωση του πληθυσμού, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ταυτόχρονα απαιτούνται άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους όλων των κλάδων, τους στρατευμένους τους φοιτητές, τους σπουδαστές, μαθητές. Ιδιαίτερα χρειάζονται, εδώ και τώρα, μέτρα προστασίας στις αστικές συγκοινωνίες και στις μεταφορές συνολικά, με πύκνωση δρομολογίων και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων" ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή".

"Κι όλα αυτά", πρόσθεσε, "χωρίς καμιά περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων, με πρόσχημα τον κορονοϊό, απαγόρευση απολύσεων με το σκεπτικό της κ. Μιχαηλίδου -έστω και υποσυνείδητα- πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, που ήδη έχει "ξεσαλώσει" με μόνο πρακτικό αποτέλεσμα την τιμωρία εργαζομένων, αντί της ουσιαστικής αντιμετώπισης της πανδημίας και της προστασίας της υγείας, της ζωής".

Υπογράμμισε, επίσης, ότι "η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ξεκομμένη από τη συνολική αυτή κοινωνική πολιτική στον τομέα της Υγείας, δυστυχώς αξιοποιείται για να ενισχυθεί ο "κοινωνικός αυτοματισμός”, αλλά και ο φόβος, η καχυποψία και ο ανορθολογισμός, ο οποίος καλλιεργείται και συνειδητά από διάφορους επιτήδειους".

Ερωτηθείς αν είναι στη σωστή κατεύθυνση η απόφαση της κυβέρνησης όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης, σινεμά και θέατρα, να λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους απάντησε ότι μετά από "εφτά μήνες καθυστερήσεων, λόγω των ανταγωνισμών φαρμακευτικών εταιρειών και κρατών, παλινωδιών και συγχύσεων, η κυβέρνηση θέτει την αντίθεση μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, δηλαδή αναγορεύει το αποτέλεσμα της πολιτικής και των χειρισμών της, σε αιτία. Δείτε όμως την κοροϊδία: Στους συγκεκριμένους χώρους θα υπάρχει διαχωρισμός, ενώ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με ευθύνη της κυβέρνησης, θα συνεχίσει να επικρατεί συνωστισμός χωρίς διακρίσεις".

Σημείωσε ότι "η κυβέρνηση με ψεύτικα διλήμματα επιχειρεί να βγάλει έξω από το "κάδρο” τις μεγάλες ελλείψεις στα μέτρα προστασίας, την τραγική υποστελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας, το "πάρτι” που έχει στήσει ο επιχειρηματικός τομέας της Υγείας".

"Η απάντηση είναι να διεκδικήσουμε όλα αυτά που έχουμε ανάγκη στην υγεία, στην πρόληψη, στα εμβόλια, στα μέτρα προστασίας, στη διασκέδαση, στη βελτίωση συνολικά των όρων ζωής μας" υπογράμμισε.

Σχετικά με την θωράκιση της χώρας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, είπε ότι "οι ρυθμοί των εμβολιασμών, η ανησυχία που υπάρχει γύρω από τις αναμενόμενες μεταλλάξεις, μας κάνει να "κρατάμε μικρό καλάθ”ι".

Πρόσθεσε επικαλούμενος τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το "νέο ΕΣΥ", ο οποίος "εν μέσω πανδημίας μιλάει για κλείσιμο νοσοκομείων" ότι "προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η θωράκιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία και όχι των δικαιωμάτων του λαού".

Σημείωσε ότι "τα υποδειγματικά αποτελέσματα του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας στο ΚΚΕ αποτελούν πρότυπο υπεύθυνης και αγωνιστικής στάσης, που συμβαδίζει με τον αγώνα που συνεχίζεται για τη διεκδίκηση των αναγκαίων μέτρων, για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Είναι ένα "μάθημα” στο οποίο η κυβέρνηση και άλλα κόμματα παίρνουν "κάτω από τη βάση”".

Ως προς τις κοινωνικές επιπτώσεις από την μεγάλη περιπέτεια της πανδημίας, είπε ότι "το τέλος αυτής της περιπέτειας θα αποκαλύψει ένα νέο, πιο αρνητικό τοπίο για την πλειοψηφία του λαού".

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση "βρήκε την ευκαιρία να ανασύρει τα πιο αντιδραστικά μέτρα, που καθυστερούσαν λόγω των αγώνων του λαού και της νεολαίας".

Ο Δ. Κουτσούμπας συμπλήρωσε ότι η πανδημία "ανέδειξε με εκκωφαντικό τρόπο τις μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους, στους ανθρώπους του μόχθου που παράγουν τον πλούτο και στους ομίλους που τον ιδιοποιούνται. Ανέδειξε την απόλυτη και σχετική υποχώρηση στην αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας από τους παραγωγούς του πλούτου. Φανέρωσε τα αδιέξοδα ενός συστήματος που βολοδέρνει από κρίση σε κρίση, φορτώνει συνεχώς νέα βάρη στους εργαζόμενους και αποτελεί πλέον εμπόδιο για να μπορεί ο λαός να απολαμβάνει τις σύγχρονες δυνατότητες".

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι "είναι αρκετά πιθανό να δημιουργηθούν ανάλογες συνθήκες, που θα επιβάλουν ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υλοποίηση της αστικής στρατηγικής με τον κορμό της οποίας συμφωνούν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ".

Ως προς την απάντηση του ΚΚΕ "στο συνεχές κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για την ανάγκη δημιουργίας μια προοδευτικής διακυβέρνησης" είπε, επικαλούμενος συγκεκριμένα πρόσφατα παραδείγματα ότι "υπάρχει συσσωρευμένη πείρα που αποδεικνύει ότι η εναλλαγή τέτοιων κυβερνήσεων - ακόμα και αν την συνοδεύουν πολύ "μεγάλα λόγια”- αποτελεί μία σκυταλοδρομία από χέρι αντιλαϊκή. Ό,τι δεν μπορεί να υλοποιήσει ο ένας, έρχεται να το κάνει ο άλλος".

Πρόσθεσε ότι αν ο λαός κάνει λογαριασμό από αυτή τη σκυταλοδρομία "θα δει αβεβαιότητα, ανασφάλεια, κρίσεις, φτώχεια, ανεργία..."

"Μπορεί, όμως, να κερδίσει πολλά περισσότερα αν σταθεί δίπλα στο ΚΚΕ στον αγώνα για να καταργηθούν τα αντεργατικά μέτρα, να κερδίσει ανάσες ανακούφισης στην πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, να ανοίξει το δρόμο για μια συνολικά άλλη οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας. Αυτό είναι και το πραγματικό περιεχόμενο της προόδου, που τόσο έχει κακοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη ΝΔ" υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ και την πρόταση του κόμματος στον κόσμο που ψάχνει πολιτική στέγη, μίλησε για την επιτυχημένη διεξαγωγή του Συνεδρίου σε συνδυασμό με το ότι στο κέντρο της συζήτησης τέθηκε "το πώς θα γίνουμε καλύτεροι, πιο δυνατοί για να γίνει ο λαός μας πρωταγωνιστής στην πάλη για να αλλάξει τη ζωή του, και όχι κομπάρσος στη χειροτέρευσή της".

Αυτά "είναι λόγος για να βρεθεί στο πλάι του ΚΚΕ ο κόσμος που ξέρει πως δεν έχει να περιμένει τίποτα από την εναλλαγή των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, αλλά έχει να κερδίσει πολλά από τη συμμετοχή του στους αγώνες. Κι αυτός ο κόσμος είναι απογοητευμένος από την κυβέρνηση της ΝΔ και την προηγούμενη διακυβέρνηση, αλλά και τη σημερινή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εμπνέεται από ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ψάχνεται, αγωνιά. Ένα σημαντικό κομμάτι έχει αποστασιοποιηθεί, παρακολουθεί τις εξελίξεις, δεν έχει καταλήξει ακόμα. Σε όλους αυτούς απλώνουμε το χέρι, για να βαδίσουμε μαζί στο δρόμο της συνεπούς οργανωμένης πάλης για ζήσει ο λαός μας καλύτερα" κατέληξε στη συνέντευξή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 27 Ιουλ 2021 | 18:48

Κορονοϊός: Ανησυχία για την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα - 218% στον Βόλο, 141% στην Αλεξανδρούπολη

Σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+65%), στα Χανιά (+106%), στην Αλεξανδρούπολη (+141%) και στο Βόλο (+218%)

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 27 Ιουλ 2021 | 18:14

Κορονοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων στην Αττική με 1.332 - 398 στη Θεσσαλονίκη και 356 στην Κρήτη

Στη δίνη του κορονοϊού η Κρήτη, με Ηράκλειο και Ρέθυμνο να είναι στο κόκκινο - Σχεδόν 400 τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 27 Ιουλ 2021 | 18:06

Κορονοϊός: Ίλιγγος με 3.593 νέα κρούσματα - 8 θάνατοι και 142 διασωληνωμένοι

Συνολικά 12.911 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία του κορονοϊού. Στο 3,67% ο δείκτης θετικότητας με σχεδόν 100.000 τεστ

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 27 Ιουλ 2021 | 17:46

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθαρίζει: "Είναι η πρώτη φορά που κολλάω κορονοϊό - Ίσως κάποιοι μπερδεύονται"

Ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχε μπει σε καραντίνα επειδή ήρθε σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού και όχι επειδή νόσησε ο ίδιος.

ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 27 Ιουλ 2021 | 16:13

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Αυτή είναι η Ελληνίδα αθλήτρια που χάνει τη συμμετοχή της λόγω κορονοϊού

Λίγο πριν αναχωρήσει για το Τόκιο όπου διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η αθλήτρια βρέθηκε θετική στον κορονοϊό.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Κ. ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑΣ 27 Ιουλ 2021 | 15:26

Ασχημα νέα για τον κορονοϊό: Κοντά στα 3.500 τα κρούσματα σήμερα και αύξηση νοσηλειών

Τα νέα από το μέτωπο του κορονοϊού σήμερα δεν είναι καλά - Θα φτάσουμε περίπου τα 3.500 κρούσματα

"ΗΠΙΑ Η ΝΟΣΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ" 27 Ιουλ 2021 | 15:07

Λουκίδης: Εξαιρετικά σπάνια η περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη

Εξαιρετικά σπάνια είναι, κατά τον πνευμονολόγο Στέλιο Λουκίδη, η περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ 27 Ιουλ 2021 | 14:43

Τσακρής: Πιθανό να δούμε μεγαλύτερους αριθμούς κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες - Πιο παθογόνος ο ιός σε ανεμβολίαστους

Είναι αρκετά πιθανό το σενάριο να δούμε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες εκτιμά ο Αθανάσιος Τσάκρης.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 150-200 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 27 Ιουλ 2021 | 14:41

Κορονοϊός: Έρχονται ειδικά ιατρεία για το σύνδρομο long covid - Τι είναι και ποιους "χτυπάει"

Τι είναι το long covid σύνδρομο - Τι λένε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο Νίκος Καπραβέλος.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 27 Ιουλ 2021 | 14:33
Η ΕΟΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 27 Ιουλ 2021 | 12:53

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Θετική Ελληνίδα αθλήτρια στον κορονοϊό - Χάνει τη συμμετοχή της

Ελληνίδα αθλήτρια δεν θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία καθώς βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, οπότε δεν θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 27 Ιουλ 2021 | 11:43

Πτήσεις προς νησιά - Νέες οδηγίες: Ποιοι θα μπορούν να ταξιδεύουν και με self test

Αλλάζει η Notam της ΥΠΑ που ίσχυε ως τώρα. Ποιοι θα μπορούν να ταξιδέψουν προς τα νησιά αεροπορικώς και με self test.

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ 27 Ιουλ 2021 | 11:21

Εμβόλια Pfizer και Moderna: Ξεκινούν κλινικές δοκιμές σε παιδιά 5-11 ετών

Κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο σε παιδιά 5-11 ετών ξεκινούν οι Pfizer και Moderna.