Κουτσούμπας:Ο Τσίπρας έβαλε 20 στον Φίλη χωρίς ντροπή

«Στην ίδια ρότα η πολιτική της κυβέρνησης και της ΝΔ στην Παιδεία. Το ΚΚΕ παλεύει για ένα σχολείο που θα παρέχει την ίδια μόρφωση σε όλους τους μαθητές».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κουτσούμπας:Ο Τσίπρας έβαλε 20 στον Φίλη χωρίς ντροπή

Με τη γνωστή λαϊκή ρήση «το ΄να χέρι νίβει τ΄ άλλο και τα δυο το πρόσωπο», ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσεγγίζουν το ζήτημα της Παιδείας με τον ίδιο τρόπο.

«Ο πρωθυπουργός έδωσε άριστα 20 στο υπουργείο Παιδείας χωρίς καμία ντροπή, για την επιτυχία να ανοίξουν χωρίς προβλήματα τα σχολεία», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία όταν υποστηρίζει ότι τα σχολεία επέστρεψαν στην κανονικότητα. «Έλεος! Η καθημερινότητα για τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της είναι πολύ διαφορετική», είπε ο γγ του ΚΚΕ και αναρωτήθηκε σε ποια καθημερινότητα επέστρεψαν τα σχολεία, όταν η λαϊκή οικογένεια, ρημαγμένη από τους φόρους, έχει μπροστά της τα έξοδα για τα φροντιστήρια, τις ξένες γλώσσες, για αθλητική δραστηριότητα και τη σχολική τσάντα που πρέπει να γεμίσει με την περίφημη σχολική λίστα.

Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση κέρδισε το στοίχημα να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατήγγειλε ότι το μόνο στοίχημα που κέρδισε η κυβέρνηση είναι το τρίτο μνημόνιο που ψήφισε με τη ΝΔ. «Το στοίχημα που κερδίσατε μέχρι τα τώρα, έχει όνομα. Λέγεται τρίτο μνημόνιο», είπε ο γγ του ΚΚΕ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υλοποιεί στην εκπαίδευση το μνημόνιο κατά γράμμα, με τον «εξορθολογισμό δαπανών για την παιδεία», και μάλιστα για να το κάνει αυτό, χρησιμοποιεί και όλο το ιδεολογικό αντιδραστικό οπλοστάσιο όλων των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν και έπαιρναν αντιλαϊκά μέτρα.

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση και με βάση τον εξορθολογισμό δαπανών που ψήφισε, είναι σπατάλη το να έχουν τα παιδιά μόνιμο δάσκαλο στα σχολεία τους, είναι σπατάλη η μετατροπή του ολοήμερου νηπιαγωγείου σε χώρο φύλαξης και είναι σπατάλη να στερείται ο μαθητής που έχει ειδικές ανάγκες , τον εκπαιδευτικό και τις δομές που χρειάζεται. Γι΄ αυτό μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας σε βασικά μαθήματα στο γυμνάσιο, είπε ο γγ του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι μαθητές αναγκάζονται στα ΕΠΑΛ να εγκαταλείψουν τις ειδικότητες που είχαν επιλέξει ή να μεταφέρονται σε άλλες πόλεις για να πάνε σχολείο. «Κόπτεστε ότι καλύψατε τα κενά, αλλά στην πραγματικότητα κάνατε χειρουργικές παρεμβάσεις για να κρυφτούν οι ελλείψεις αυτές. Τα κενά συνεχίζουν να υπάρχουν, το ό,τι θα πάρετε τα παιδιά νωρίτερα είναι επειδή υπάρχουν κενά», κατήγγειλε ο γγ του ΚΚΕ και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε καν να τολμάει να μιλάει για την ειδική αγωγή, διότι και φέτος δεν άνοιξαν σχολεία ελλείψει προσωπικού.

«Συνολικά οι αλλαγές στο σχολείο, βρίσκονται στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και χαρακτήρισε κοινές τις στοχεύσεις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ. «Για αυτονομία του σχολείου μίλησε το πόρισμα διαλόγου που οργάνωσε η κυβέρνηση. Αυτονομία του σχολείου ζήτησε και η ΝΔ. Αξιολόγηση του σχολείου με τα μέτρα και τα σταθμά της αγοράς έκανε λόγο το πόρισμα. Το ίδιο ζητάει η ΝΔ. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας προτείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η ΝΔ. Μήπως το εκπαιδευτικό κουπόνι που τινάζει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία στον αέρα είναι αποκλειστικά πρόταση του ΣΕΒ; Ή μόνο της ΝΔ; Όχι φυσικά, το υλοποιεί και η κυβέρνησή σας, με την προσχολική αγωγή σήμερα», κατήγγειλε ο γγ του ΚΚΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι η πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ και σήμερα η κυβέρνηση, είναι στην κατεύθυνση μειωμένων μορφωτικών απαιτήσεων και στη λογική «άντε να τελειώσουμε το γυμνάσιο και μετά βλέπουμε». Αλλά στη συνέχεια, κατήγγειλε, «θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι, διότι η κυβέρνηση θέλει το λύκειο ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο». Στόχος κατήγγειλε είναι η αποτροπή από την επιλογή του Γενικού Λυκείου ώστε να υλοποιηθεί το όραμα της κυβέρνησης για μαζική στροφή στην πρόωρη επαγγελματική κατάρτιση στα υποβαθμισμένα και χωρίς υποδομές ΕΠΑΛ.

«Απάτη» χαρακτήρισε επίσης την εξαγγελία της ελεύθερης πρόσβασης και τόνισε πως αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν πραγματικά για το άγχος των οικογενειών και των μαθητών μπροστά στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα μπορούσε να ικανοποιήσει τα αιτήματα για δικαίωμα επανάληψης της εξεταστικής διαδικασίας για τη βελτίωση της βαθμολογίας. Ειδικά δε για τα ΕΠΑΛ, είπε ότι καταργούνται ήδη ειδικότητες, και προσέθεσε ότι στόχος της πολιτικής είναι τα παιδιά να γίνουν, από μικρή ηλικία, έρμαια της αγοράς.

Υποκριτικό χαρακτήρισε ο κ. Κουτσούμπας και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ανάσχεση της μαζικής φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. «Η κυβέρνηση πλασάρει τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ που λένε ότι πρέπει να υπάρχει περιορισμένη μη κρατική χρηματοδότηση και επιμερισμός κόστους για συμπλήρωση κρατικών επιχορηγήσεων», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και συμπλήρωσε ότι οι κατευθύνσεις αυτές κάνουν λόγο για διαφοροποίηση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων σπουδών, με βάση την απόδοση του και το κατά πόσο ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εκκλησίας. «Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για κλείσιμο τμημάτων των ΤΕΙ ή υποβάθμιση τμημάτων που θα αφήνονται στη μοίρα τους επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις», είπε ο γγ του ΚΚΕ.

Κατήγγειλε επίσης των αποψίλωση από υποδομές, από προσωπικό, από εξοπλισμό των πανεπιστημίων, την ίδια ώρα που δίνονται φοροαπαλλαγές και ζεστό χρήμα σε μεγάλες εταιρείες.

«Το ΚΚΕ ξεκινάει από τη θέση ότι η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα και πρέπει να παρέχεται με ευθύνη του κράτους. Να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους. Με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης. Ξεκινάμε από τη θέση ότι κανένα παιδί δεν μπορεί να θεωρείται ανήμπορο μπροστά στη γνώση. Ότι κανένας νέος και νέα δεν μπορεί να αφήνεται στα αζήτητα της ανεργίας. Ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει. Παλεύουμε όλα τα νήπια και προνήπια να βρίσκονται σε δομές προσχολικής αγωγής, σε νηπιαγωγεία με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, σε σύγχρονα κτίρια, τάξεις. Ξεχωρίζουμε το ζήτημα της ειδικής αγωγής, γιατί απαιτείται θετικά άνιση μεταχείριση με ίδρυση και λειτουργία όλων των αναγκαίων δομών», είπε ο κ. Κουτσούμπας και τόνισε ότι το ΚΚΕ παλεύει για ένα σχολείο που θα παρέχει την ίδια μόρφωση σε όλους τους μαθητές, χωρίς να διαχωρίζει τα σχολεία και τους μαθητές σε πολλές ταχύτητες ανάλογα με την περιοχή και την τσέπη του καθενός.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 14 Σεπ 2020 | 12:34

Με αιχμές τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Αλέξης Τσίπρας, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρης Κουτσούμπας με ευχές στους μαθητές και ενστάσεις για την κυβερνητική πολιτική.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Σεπ 2020 | 19:26

ΚΚΕ: Μυστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και επιλεκτική ενημέρωση πολιτικών αρχηγών από την κυβέρνηση

"Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να ενημερώνει εκείνους τους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους - όπως ο ίδιος είπε- δεν έχουν μεγάλες διαφορές" αναφέρει το ΚΚΕ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΚΕ 06 Σεπ 2020 | 20:54

Αποκαλυπτήρια Μνημείου για τους αγωνιστές στη Μακρόνησο [εικόνες]

Το μνημείο-φόρο τιμής στους χιλιάδες αγωνιστές που μαρτύρησαν, συνθέτουν πέντε ανθρώπινες μορφές που αναδύονται από το έδαφος

ΒΟΛΕΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 04 Σεπ 2020 | 09:18

Υποδειγματική εκδήλωση του ΚΚΕ για την Υγεία: Με μάσκες και αποστάσεις ακριβείας [εικόνες]

'Ο αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού δεν μπορεί να περιμένει'" υπογράμμισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΜΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑ 23 Σεπ 2020 | 13:06

Δημόσιο "χαστούκι" Τσακαλώτου σε Τσίπρα: Δεν μπορούμε να λέμε τον Μητσοτάκη απατεώνα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει θέση κατά των όσων είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 23 Σεπ 2020 | 12:36

Στο τραπέζι νέα τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Ερντογάν; - Τι γράφει η Χουριέτ

Επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης προαναγγέλλει η εφημερίδα Χουριέτ.

ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 23 Σεπ 2020 | 12:27

Φίλης: Έξω από την ηθική της αριστεράς οι απόψεις Τζάκρη

"Στην ηθική της αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου δεν μπορεί να κατηγορείται κανένας για απάτρις" είπε ο Νίκος Φίλης για τις δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ 23 Σεπ 2020 | 11:37

Κουτσούμπας στην Καρδίτσα: Αποζημιώσεις χωρίς αστερίσκους - Δεν είναι ώρα για ψίχουλα

Δεν μπορεί ο άλλος να αποκαταστήσει αυτό που έχει χάσει με ένα επίδομα και ψίχουλα. Ούτε με αναστολές κάποιων χρεών για ένα εξάμηνο, δήλωσε ο Δ. Κουτσούμπας.

ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΤΑΦΗ 23 Σεπ 2020 | 11:15

Ηχηρή παρέμβαση Σακελλαροπούλου από την Κύπρο για τους αγνοούμενους

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα οι συγγενείς των αγνοουμένων να λάβουν σαφέστερη εικόνα για την τύχη των δικών τους ανθρώπων.

ΜΙΑ ΔΙΑΡΚΗΣ ΒΕΝΤΕΤΑ 23 Σεπ 2020 | 10:07

Πιο "ΣΥΡΙΖΑ" από ποτέ ο Αντώναρος: Νέα επίθεση στον Χαρδαλιά για την Καρδίτσα με επιχείρημα το... Μάτι

Ο Ευάγγελος Αντώναρος δε χάνει την ευκαιρία να επιτεθεί στον Νίκο Χαρδαλιά.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ FACEBOOK 23 Σεπ 2020 | 09:55

Φουρτούνες στον ΣΥΡΙΖΑ για το εθνικιστικό παραλήρημα της Τζάκρη - Έντονες αντιδράσεις από Φίλη, Καββαδία και Μπίστη

Οι δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη προκάλεσαν τα βέλη του Νίκου Φίλη, του Νίκου Μπίστη και της Αννέτας Καββαδία, που της απάντησαν στα περί "άπατρι και διεθνιστή" Μητσοτάκη.

"ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ" 23 Σεπ 2020 | 09:54

Πέτσας: Είναι δεδομένες οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας

Ο κ. Πέτσας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν.

"ΕΞΙΣΩΣΗ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ" 23 Σεπ 2020 | 08:12

Αυτοκέφαλη Εκκλησία στη Βόρεια Μακεδονία ζητά ο Ζάεφ με επιστολή του προς τον Βαρθολομαίο

Ο Ζόραν Ζάεφ, στην επιστολή του αυτή σημειώνει ότι ο ορθόδοξος λαός στη χώρα του αξίζει την ανεξαρτησία της Εκκλησίας.