Κρεσέντο προκλητικότητας Τσαβούσογλου: Εμείς αλλάζουμε τη ρότα στην Αν. Μεσόγειο, ενεργούμε με το πνεύμα του 1974

"Η Τουρκία είναι πλέον παγκόσμιος παίκτης, όλοι θα μάθουν να σέβονται", ανέφερε σε ένα κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
τσαβούσογλου

"Κανείς δεν μπορεί να πετύχει τίποτα λυγίζοντας το χέρι της Τουρκίας. Ίσα ίσα, εμείς αλλάζουμε τη ρότα στην Ανατολική Μεσόγειο, εμείς λυγίζουμε τα χέρια που κινούνται εναντίον μας”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε ομιλία του για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία δεν έμεινε θεατής σε μια περίοδο που ο κόσμος αλλάζει ριζικά, προσθέτοντας ότι ακολουθεί μια ενεργή εξωτερική πολιτική. "Σήμερα εάν χωρίς την Τουρκία ή παρά την Τουρκία δεν μπορούν να γίνουν βήματα στα θέματα της Συρίας, της Λιβύης, της Ανατολικής Μεσογείου, του Καυκάσου, του Αφγανιστάν και του Ιράκ, αυτό οφείλεται στην ενεργή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός προσθέτοντας ότι "δεν περιμένουμε από όλους να μας αγαπήσουν αλλά περιμένουμε να σεβαστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι πλέον παγκόσμιος παίκτης, όλοι θα μάθουν να τον σέβονται”.

Κρεσέντο προκλητικότητας Τσαβούσογλου: Εμείς αλλάζουμε τη ρότα στην Αν. Μεσόγειο, ενεργούμε με το πνεύμα του 1974

Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως "εάν εμείς μείνουμε σιωπηλοί στις εξελίξεις, θεατές, θα αναγκαστούμε να ακολουθήσουμε το παιχνίδι που έστησαν άλλοι. Ως Τουρκία εάν χρειαστεί στήνουμε παιχνίδι αλλά και όταν έρθει η ώρα καταστρέφουμε τα παιχνίδια που στήθηκαν ενάντια στα συμφέροντα της χώρας μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε δυνατοί και να γράψουμε τη δική μας ιστορία”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε πως με τον δυναμισμό που έφερε το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης έμαθαν να χρησιμοποιούν το πεδίο της δράσης μαζί με το τραπέζι διαπραγματεύσεων αρμονικά. "Η διπλωματία είναι πάντα η προτεραιότητά μας. Πάντοτε η επιθυμία μας είναι να λύνουμε τα προβλήματα με διαπραγματεύσεις και στο πλαίσιο της αρχής του win win (όλοι κερδίζουν) αλλά όπου η διπλωματία είναι ανεπαρκής δείχνοντας μπόι και παρουσία στο πεδίο της δράσης επιβάλλουμε και πάλι διπλωματία και ειρηνική λύση.

Δεν κάνουμε αισθητή την παρουσία μας στο πεδίο της δράσης για να μείνουμε στο τραπέζι αλλά διασφαλίζουμε την επιστροφή όλων στο τραπέζι επιδεικνύοντας τη δύναμή μας και στο πεδίο της δράσης όταν το τραπέζι δεν λειτουργεί και είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Διαφορετικά τα προβλήματα θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο κι εμείς θα φτάσουμε σε σημείο που να μην μπορούμε να τα λύσουμε”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

τσαβούσογλου

Για τη Λιβύη

Για τη Λιβύη, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι από την αρχή έχουν αναλάβει ρόλο υπέρ μας πολιτικής λύσης. "Αλλά όσοι δεν θέλουν σταθερότητα στη Λιβύη και όσοι δεν καταλαβαίνουν από διάλογο ήθελαν να συνεχίσουν τον πόλεμο και τότε με την εξουσιοδότηση που πήραμε από την μεγάλη Εθνοσυνέλευσή μας κατεβήκαμε στο πεδίο της δράσης και φέραμε ξανά όλους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό έγινε χάρη στην Τουρκία”, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι από την αρχή υποστήριξαν τον διάλογο και τον δίκαιο διαμοιρασμό στη Ανατολική Μεσόγειο. "Η τδβκ κι εμείς είπαμε ‘όλοι ας κερδίσουν’. Ως αντάλλαγμα είδαμε πάντα μονομερείς πολιτικές και σηκώσαμε και πάλι τη σημαία. Υποστηρίξαμε την έκκλησή μας για διάλογο και δίκαιο διαμοιρασμό με τα βήματα που κάναμε στο πεδίο της δράσης. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τ/κ μέχρι τέλους”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

"Ενεργούμε με το πνεύμα του 1974"

Υπενθυμίζοντας ότι ο Αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ενγκίν Αταλάι μίλησε για το ‘πνεύμα του 1974’, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι "καθώς κάνουμε όλα αυτά τα βήματα, ειλικρινά λέμε ότι ενεργούμε με το πνεύμα του 1974. Εμείς κινούμαστε στο πνεύμα του αείμνηστου Ετσεβίτ, του αείμνηστου Νετσμεντίν Ερμπακάν, του αείμνηστου Αλπαρσλάν Τουρκές και διατηρούμε αυτό το πνεύμα ζωντανό”. Ο Τούρκος Υπουργός πρόσθεσε ότι "ωστόσο το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων αμφισβητήθηκε από τα μέλη του CHP”.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι εργάζονται για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας και του έθνους και πως και στο πεδίο της δράσης πάντοτε διασφάλισαν την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. "Γνωρίζουμε την Realpolitik πολύ καλά. Στην εξωτερική πολιτική, στην πολιτική υπάρχει συναίσθημα αλλά ειδικά στην εξωτερική πολιτική γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν λειτουργούν όλα με το συναίσθημα. Επομένως προσπαθούμε να ακολουθούμε μια ρεαλιστική πολιτική”, ανέφερε.

τσαβουσογλου

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι μερικοί σύμμαχοι λένε "ας βγάλουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ". "Εγώ είμαι από τις πιο ισχυρές χώρες του ΝΑΤΟ. Είμαι μια από τις χώρες που συνεισφέρουν περισσότερο. Εμείς γιατί να βγούμε από το ΝΑΤΟ; Εμείς δεν θέλουμε να βγει κανένας αλλά αν υπάρχει κανείς που λέει πως ‘το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό’, αν υπάρχει κάποιος που ενοχλείται από τη δύναμή μας εκεί, και θέλει να βγει (από το ΝΑΤΟ) ας βγει τότε”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Για την ΕΕ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι "εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά. "Έχουμε κι εμείς παράπονα. Κι εσείς μπορείτε να μας επικρίνετε. Έχουμε επίσης ελλείψεις σε αυτή τη διαδικασία, κάνουμε αυτοκριτική. Αλλά είναι ρεαλιστικό να διακόψουμε όλους τους δεσμούς μας με την ΕΕ επειδή υπάρχουν αυτά; Δεν είναι. Υπάρχουν εμπορικές σχέσεις, υπάρχει ενέργεια, υπάρχει μεταναστευτικό, υπάρχουν άλλα ζητήματα, υπάρχει απελευθέρωση της βίζας. Θέλουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα αναπτύσσοντας τις σχέσεις μας ή να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας ξεπερνώντας τα προβλήματα. Είναι καθήκον μας να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή όπου έχουμε δίκαιο. Δεν είναι δυνατόν να παραιτηθούμε από την Ανατολική Μεσόγειο μόνο και μόνο επειδή θα επιβληθούν κυρώσεις ή η επειδή η ΕΕ θα μας επικρίνει”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Για την Ανατολική Μεσόγειο είπε ότι "μπορεί να αντιμετωπίζουμε επιβολές και δυσκολίες, αλλά σήμερα κανείς δεν μπορεί να πετύχει τίποτα λυγίζοντας το χέρι της Τουρκίας. Ίσα ίσα, εμείς αλλάζουμε τη ρότα στην Ανατολική Μεσόγειο, εμείς λυγίζουμε τα χέρια που κινούνται εναντίον μας. Να είστε σίγουροι γι’ αυτό”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΝΩΡΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ" 26 Ιαν 2021 | 12:30

Γεραπετρίτης για Σαμαρά: Εμβληματική προσωπικότητα αλλά η Κ.Ο. της ΝΔ είναι συμπαγής

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι συμπαγής δήλωσε, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στο Αντώνη Σαμαρά

Η ΑΤΑΚΑ ΤΟΥ ΚΩΝ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 26 Ιαν 2021 | 10:43

Νέο καρφί της Ντόρας σε Σαμαρά: Όταν ήταν πρωθυπουργός, οι διερευνητικές επαφές προχωρούσαν κανονικά

"Ο κ. Σαμαράς έχει παγίως αυτές τις απόψεις με ένα μικρό διάλειμμα, της δικής του πρωθυπουργίας" είπε η Ν. Μπακογιάννη - Η αποτίμηση των πρώτων διερευνητικών επαφών.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ 26 Ιαν 2021 | 07:35

Μετ’ εμποδίων η έναρξη των διερευνητικών: Επιφυλακτική η Αθήνα - Να ανοίξει την ατζέντα επιδιώκει η Τουρκία

Τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου στην Αθήνα το νέο ραντεβού για τις διερευνητικές Ελλάδας και Τουρκίας.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 25 Ιαν 2021 | 19:54

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων: Η ΕΕ οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής απέναντι στην Τουρκία

Για τις επαφές που είχαν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ο Ζοζέπ Μπορέλ και ο Χάικο Μάας ενημερώθηκε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

61ΟΣ ΓΥΡΟΣ 25 Ιαν 2021 | 19:45

Διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας: Ικανοποίηση στην Ουάσινγκτον - Ανάρτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Twitter

Ο νέος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

ΥΠΑΤΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΕ 25 Ιαν 2021 | 19:03

Ζοζέπ Μπορέλ: Σημαντικό βήμα οι διερευνητικές Ελλάδας - Τουρκίας - Επόμενος στόχος το Κυπριακό

Μήνυμα Μπορέλ για την επανέναρξη των συνομιλιών, το Κυπριακό και τα μέτρα κατά της Τουρκίας.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Ιαν 2021 | 18:58

Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Συζητάμε μόνο οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών

Αντικείμενο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας είναι μόνο η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με την υπουργό 'Αμυνας της Γαλλίας.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 25 Ιαν 2021 | 17:27

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας: Η πρώτη αντίδραση του συμβούλου του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν

Τι αναφέρει στην τοποθέτησή του ο σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας

25 Ιαν 2021 | 15:30

Διερευνητικές επαφές: Η Τουρκία έβαλε στο τραπέζι γκρίζες ζώνες, αποστρατικοποίηση νησιών και προσφυγικό

Η Τουρκία έθεσε θέματα στο τραπέζι των διερευνητικών που η Ελλάδα δεν δέχεται να συζητήσει- Κακή αρχή για τις διαπραγματεύσεις- Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος συνομιλιών.

«ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ» 25 Ιαν 2021 | 15:01

Ικανοποίηση Βερολίνου για τις διερευνητικές- Ελπίζουμε να βρεθεί καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου

Την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 25 Ιαν 2021 | 14:07

Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας Τουρκίας- Τρείς ώρες κράτησαν, σε λίγο ανακοινώσεις

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ο πρώτος κύκλος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας που διήρκεσαν 3,5 ώρες.

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 25 Ιαν 2021 | 13:50

Εμμεση απάντηση Πικραμμένου σε Σαμαρά: Δεν υπάρχουν Έλληνες μη πατριώτες – Ας μην τραβάμε το χαλί της ελληνικής αποστολής

Η απάντηση του αντιπρέδρου της Κυβέρνησης Π. Πικραμμένου για την αντίθεση του Α. Σαμαρά στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας.

ΣΕ ΟΛΑ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 25 Ιαν 2021 | 13:35

Αμηχανία Ταραντίλη για το "αντάρτικο" Σαμαρά: "Γνωστές οι απόψεις του"

Σε χαμηλούς τόνους και με ελαφρά αμηχανία οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις διαφοροποιήσεις Σαμαρά.