Κρέτσος: Στήριξη του Τύπου αλλά με αντικειμενικά κριτήρια

Με αντικειμενικά κριτήρια και μόνιμου χαρακτήρα τα μέτρα στήριξης του Τύπου, είπε ο υφυπουργός.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κρέτσος: Στήριξη του Τύπου αλλά με αντικειμενικά κριτήρια

«Είναι μια ταινία καταδίωξης που δείχνει ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο τοπίο για ταινίες love story. Αυτή η ταινία έχει γυριστεί σε τρεις διαφορετικές περιοχές της χώρας και φέρνει πλήθος τεχνογνωσίας και στα δικά μας πληρώματα. Η παραγωγή αφήνει κοντά στα 3,5 εκατ. ευρώ δαπάνες στην Ελλάδα και σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία παραγωγής Faliro house που ανταποκρίνεται σε δύσκολα projects» ανέφερε ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ, Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ για τα γυρίσματα της χολιγουντιανής παραγωγής που έγιναν την περασμένη Κυριακή στο Σύνταγμα.

Ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν για να διεξαχθούν επιτυχώς τα γυρίσματα (δήμο Αθηναίων, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Ελληνική Αστυνομία), λέγοντας ότι η συνεργασία πολλών φορέων του δημοσίου «δείχνει ότι η Ελλάδα είναι πιο φιλική και μπορεί. Δεν είναι εύκολο για μια χώρα να δίνει την κεντρική της πλατεία για γυρίσματα και ο κόσμος αγκάλιασε το εγχείρημα, θέλει η χώρα να φιλοξενεί τέτοιες παραγωγές και καλλιτέχνες. Το σημαντικό είναι ότι είμαστε στον παγκόσμιο χάρτη για τη φιλοξενία τέτοιων παραγωγών».

«Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι Περιφέρειες συστήνουν δομές film offices για να εξυπηρετούν τέτοιου είδους παραγωγές» συνέχισε ο κ. Κρέτσος, για να προσθέσει: «Είναι εθνική υπόθεση να μη χάνουμε τέτοιου είδους παραγωγές. 'Αλλες χώρες δεν είναι τόσο όμορφες όσο η Ελλάδα, με τη δική μας ακτογραμμή, το τοπίο μας, τα μνημεία μας (…)». Ανέφερε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για γυρίσματα και στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «εκεί που πονάει η Ελλάδα είναι στο θέμα των στούντιο και των υποδομών. Δεν έχουμε μεγάλες υποδομές παρόλο που δημιουργήθηκαν πρόσφατα δύο στούντιο sound stages γύρω από το αεροδρόμιο. Πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερα και στο θέμα εκπαίδευσης και σε θέματα υποδομών. Το καλό είναι ότι υπάρχει διάθεση από όλους τους φορείς για να προχωρήσει η διαδικασία ανάπτυξης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Η Ελλάδα έχει κίνητρα επιδότησης του 35% και φορολογικά κίνητρα στο 30%. Δημιουργούνται νέες γραμμές από ένα νέο ταμείο εγγυοδοσίας» ανέφερε. Ενημέρωσε ότι υπάρχει μέριμνα για ένα νέο ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών, ενώ αναφερόμενος στην προετοιμασία και τις υποδομές για τέτοιου είδους απαιτητικά γυρίσματα, είπε: «Η Ελλάδα μπαίνει επιθετικά σε αυτό το τοπίο και τα μεγαλύτερα στούντιο του κόσμου έρχονται για locations στην Ελλάδα. Μας έχουν μάθει, το ζήτημα είναι να δείξουμε ότι έχουμε και το capacity. Στο ΕΚΟΜΕ βρίσκονται 45 αιτήσεις, πολλές από αυτές είναι συμπαραγωγές και με ξένα δίκτυα. Υπάρχει ενδιαφέρον, είμαστε σε έναν καλό δρόμο. Πρέπει να είμαστε σοβαροί, μετρημένοι και έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε».

Μιλώντας για το νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ δήλωσε ευχαριστημένος με το περιεχόμενο της δημόσιας τηλεόρασης που έχει και πλουραλισμό και είναι σύγχρονο και ποιοτικό. Απαντώντας στις επικρίσεις περί πλουραλισμού, υποστήριξε ότι «η ΕΡΤ είναι ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός που σύστησε ομάδα για την επαλήθευση των ψευδών ειδήσεων» χαρακτηρίζοντάς την το «εύκολο θύμα», λέγοντας ότι «κάποιοι καμιά φορά έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από την ΕΡΤ». Επίσης, πρόσθεσε ότι είναι στο χέρι της διοίκησης της ΕΡΤ η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, λέγοντας ότι θα υπάρξει και συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ για την υπογραφή ΣΣΕ σε όλα τα δημόσια ΜΜΕ.

Η στήριξη του Τύπου

Για τα μέτρα στήριξης του Τύπου, χαρακτήρισε δομικό το πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας καθώς, παντού τα ψηφιακά μέσα υπερέχουν και πολλοί πολίτες ενημερώνονται πλέον από το διαδίκτυο και είναι μια τάση που είναι δύσκολο να αλλάξει. «Έχει μεγάλη σημασία να σωθούν οι εφημερίδες, όχι όμως αυτές όπως το “Μακελειό” που είναι κατάπτυστο και θα περίμενα και πιο ηχηρή αντίδραση από την ΕΣΗΕΑ για το θέμα» τόνισε, για να υπογραμμίσει: «Η φρασεολογία από το Μακελειό προκαλεί όλους τους θεσμούς της Πολιτείας, έχουμε ωμή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Εμείς δεν μπορούμε να επέμβουμε αλλά πρέπει όλοι οι φορείς να προβληματιστούν».

Ο κ. Κρέτσος είπε ότι θα μπουν αντικειμενικά κριτήρια στα μέτρα στήριξης του Τύπου, μόνιμου χαρακτήρα «γιατί είναι θέμα Δημοκρατίας», ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να τηρούνται και κάποιοι όροι για τη στήριξη των Μέσων, όπως να έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα και η ειδησεογραφία της να προέρχεται από 50% εσωτερικούς συντάκτες. «Ο στόχος είναι μια μόνιμη ρύθμιση και όχι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα πριν τις εκλογές. Οφείλει και ο χώρος των εκδοτών να κάνει τη δουλειά του, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε το “Μακελειό”. Είναι θέμα Δημοκρατίας και εκεί να υπάρχει ευαισθησία» συμπλήρωσε.

Τέλος, απαντώντας στα σενάρια περί επαναφοράς του τηλεοπτικού σταθμού ΜΕΓΚΑ ως θεματικό κανάλι, ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε ότι τώρα το ΜΕΓΚΑ είναι σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. «Αν υπάρξει επενδυτής στο μέλλον για τις θεματικές άδειες, ίσως γίνει κάτι. Το ΕΣΡ τώρα επιμελείται τη διαδικασία για τα εθνικής εμβέλειας κανάλια. Μετά, καλείται να απαντήσει αν θα προχωρήσει άμεσα στις περιφερειακές άδειες ή στα θεματικά κανάλια» σχολίασε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτο: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ TWITTER 05 Αυγ 2020 | 13:54

Βηρυτός: Μήνυμα συμπαράστασης της Κ. Σακελλαροπούλου: Ο ελληνικός λαός δίπλα στον λαό του Λιβάνου

Το μήνυμα συμπαράστασης της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου για τις φονικές εκρήξεις στη Βηρυτό αναφέρει ότι ο ελληνικός λαός στέκεται δίπλα στον λαό του Λιβάνου

05 Αυγ 2020 | 13:01

Προεδρικό Μέγαρο: Η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης

Οι βελτιωτικές στοχευμένες προσθήκες στο κυβερνητικό σχήμα ανακοινώθηκαν χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 05 Αυγ 2020 | 12:07

Μήνυμα Μητσοτάκη για κορονοϊό: Φοράμε όλοι μάσκα - Να ενεργοποιήσουμε το εθνικό μας εμβόλιο που είναι το φιλότιμο

"Πρέπει να ενεργοποιήσουμε και το εθνικό μας εμβόλιο που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό και όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 05 Αυγ 2020 | 11:00

Κορονοϊός - Πέτσας: Αυστηρότερα μέτρα και τοπικά lockdown στο "τραπέζι"

Ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε σε τρεις εστίες ανησυχίας για τον κορονοϊό.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 05 Αυγ 2020 | 09:57

Ετοιμο να απογειωθεί C-130 για τη Βηρυτό -Μεταφέρει ομάδα της ΕΜΑΚ

Το C-130 θα μεταφέρει στον Λίβανο μια ομάδα της ΕΜΑΚ, η οποία θα συνδράμει στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ανθρώπων.

ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 05 Αυγ 2020 | 09:31

Στη 1 το μεσημέρι η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης

Ορκίζονται στη 1 το μεσημέρι τα νέα μέλη της κυβέρνησης. Ποια είναι τα νέα πρόσωπα και η στόχευση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΡΑ 05 Αυγ 2020 | 07:37

Κορονοϊός: Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη υπό τον Μητσοτάκη - Τι θα πει στο μήνυμά του

Νέο μήνυμα για την ανάγκη τήρησης των μέτρων για τον κορονοϊό θα απευθύνει προς στους πολίτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΧΑΡΔΑΛΙΑ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ 04 Αυγ 2020 | 23:22

Μητσοτάκης για Βηρυτό: "Η Ελλάδα έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια"

Τηλεφώνημα Δένδια στον πρωθυπουργό του Λιβάνου - Γραμμή βοήθειας για τους Έλληνες στη Βηρυτό

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 04 Αυγ 2020 | 18:08

Κορονοϊός: Παρέμβαση Μητσοτάκη αύριο για την πορεία της πανδημίας

Παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πορεία του κορονοϊού αναμένεται αύριο

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΙΚΙΛΙΑ - ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ - ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ 04 Αυγ 2020 | 17:27

Μητσοτάκης για άυλα παραπεμπτικά ιατρικών εξετάσεων: "Σημαντική τομή"

Αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα στα Υπουργεία Υγείας και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 04 Αυγ 2020 | 15:42

Κυβερνητικοί κύκλοι σε ΣΥΡΙΖΑ: Με αυτά τα μυαλά ο δρόμος για το 3% είναι ανοιχτός - Με μια στάση στον Γράμμο...

Το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις βελτιωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση

ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 04 Αυγ 2020 | 14:43
ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 04 Αυγ 2020 | 14:07

ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του δεν μπορεί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης

"Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει ούτε ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ