Follow us

Κριτική Ανδρουλάκη για τον προϋπολογισμό: Μισθοί Βαλκανίων και κόστος ζωής δυτικής Ευρώπης

"Πυρά" Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Αυστηρή κριτική για τον προϋπολογισμό που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, άσκησε ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής. Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι ρεαλιστικός και το οικονομικό θαύμα ανάκαμψης που καλλιεργεί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο κ. Ανδρουλάκης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για "μισθούς Βαλκανίων και κόστος ζωής δυτικής Ευρώπης".

"Όταν μία κυβέρνηση παίρνει μέτρα στήριξης της οικονομίας της τάξης του 25% του ΑΕΠ, αλλά η αναπλήρωση των απωλειών του είναι της τάξης του 11,7% σωρευτικά για τη διετία 2021-22, τότε σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει σοβαρός λόγος θριαμβολογίας, ιδιαίτερα όταν η βάση για το άλμα αυτό, είναι το 2020, που η οικονομία ήταν "κλειστή"", είπε χαρακτηριστικά.

""Το ελληνικό θαύμα" της ανάπτυξης δεν είναι τόσο αληθινό όσο προσπαθεί να εμφανίσει η κυβέρνηση", ανέφερε και συμπλήρωσε: "άλλες 16 χώρες της ΕΕ πέτυχαν πλήρη ανάκαμψη, σε σχέση με τις απώλειες του 2020, σε ένα μόλις έτος, το 2021, με πολύ λιγότερα επίσης δημοσιονομικά μέτρα συγκριτικά με εμάς. Ένα ακόμα στοιχείο που καταρρίπτει τον μύθο του αναπτυξιακού θαύματος, είναι το γεγονός ότι η ταχύτερη επάνοδος του ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα συνοδεύτηκε από μία ακόμη μεγαλύτερη εκτόξευση του εμπορικού ελλείμματος. Αυτό υποδηλώνει ότι με την ανάκτηση του ΑΕΠ ανακτήθηκαν και οι δομικές αδυναμίες του".

"Για εμάς, λοιπόν, η χώρα δεν επιστρέφει σε "κανονικότητα". Συνεχίζει σε ένα καθεστώς υστέρησης και στρεβλώσεων που την κρατούν καθηλωμένη στα λάθη του χθες" σημείωσε και προσέθεσε ότι "το ζήτημα, επομένως, δεν είναι να ψέξουμε την κυβέρνηση για το αν έπεσαν ή όχι χρήματα στην αγορά, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το να ασκήσουμε σοβαρή κριτική για το πού πήγαν τα χρήματα, εάν δηλαδή ήταν αποτελεσματική και δίκαιη η κατανομή τους".

Διαβάστε Επίσης

Ενα σχέδιο που αντανακλά τα δικά της προβλήματα και αδυναμίες

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συνέχισε λέγοντας ότι η "η κυβέρνηση αντί να απαντήσει στις πολύ μεγάλες προκλήσεις, προτείνοντας δέουσες λύσεις, επέλεξε να φέρει ένα σχέδιο που αντανακλά τα δικά της προβλήματα και αδυναμίες, χωρίς να προσφέρει μια πραγματική διέξοδο". Για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης κατέκρινε τη κυβέρνηση πως δεν διοχευτεύει τα χρήματα στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας παρά νοιάζεται για την απορροφητικότητα και μόνο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης συντηρεί τις ανισότητες και δεν αποκαθιστά την κοινωνική συνοχή καθώς η ανάπτυξη που εμφανίζεται δεν κατανέμεται δίκαια. "Για εμάς τους σοσιαλδημοκράτες βέβαια, δεν μπορεί να έχει ουσιαστικό νόημα η ανάκαμψη χωρίς όφελος για τους μισθωτούς, για τους συνταξιούχους, για τη νέα γενιά και τους Μικρομεσαίους Επιχειρηματίες, πραγματικό αντίκρισμα, πραγματικό όφελος. Η κυβέρνηση μπορεί να επαίρεται για τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ, αλλά η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, βρέθηκε το 2020 προτελευταία ανάμεσα στις 27 χώρες της Ένωσης, στο κατά κεφαλήν εισόδημα σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης", τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε "ένα αξιόπιστο, σοσιαλδημοκρατικό σχέδιο για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που θα έχει εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες" και συγκεκριμένα: "Αντί για τη μείωση της φορολόγησης των κερδών και των μερισμάτων όπως κάνει η κυβέρνηση, εμείς προτείνουμε να είναι μόνιμη η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, και όχι μόνο για το 2022. Προτείνουμε τον επανασχεδιασμό των συντελεστών ΦΠΑ των αγαθών και υπηρεσιών, με τρόπο τέτοιο, ώστε το κόστος του καλαθιού των πιο ευάλωτων νοικοκυριών να επιμεριστεί αναλογικά. Ένα ισχυρό και αναγεννημένο ΕΣΥ με έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την πρόληψη είναι προτεραιότητά μας. Προτείνουμε την ενίσχυση του ΕΣΥ με όλα τα απαραίτητα κονδύλια εξοπλισμού και στελέχωσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως άλλωστε έκανε η Ιταλία με 15,6 δισ. ευρώ. Είναι απολύτως θεμιτή απόφαση αφού το Ταμείο αυτό, δημιουργήθηκε ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και παρόμοιους κινδύνους στο μέλλον".

Ειδική αναφορά έκανε στην πανδημία υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα αλλεπάλληλα κύματα χωρίς σχέδιο και με ατολμία: "Δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια υγεία όπως επιβάλλουν οι συνθήκες και η τηλεργασία εφαρμόστηκε περιορισμένα συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ακόμη και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους υγειονομικούς έγινε με καθυστέρηση πολλών μηνών αν συγκρίνουμε με χώρες που είχαν ανάλογα προβλήματα όπως η Ιταλία. Και βέβαια η πολυσυζητημένη έκθεση Τσιόδρα - Λύτρα, ήρθε απλά για να επιβεβαιώσει αυτό που γνωρίζουμε όλοι".

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να ψαρεύει στα θολά νερά

"Όλα αυτά θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί από την άνοιξη του 2020", είπε ο κ. Ανδρουλάκης, ενω επέκρινε και τον ΣΥΡΙΖΑ πως συνεχίζει "να ψαρεύει στα θολά νερά, αυτήν τη φορά του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Έχασε έτσι τη δυνατότητα η χώρα, αφού τα δύο μεγάλα κόμματα, υπονόμευσαν με τους τακτικισμούς τους την κοινή προσπάθεια. Αυτό, λοιπόν, που δεν μπορεί να κάνει ούτε η κυβέρνηση ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση καλείται να κάνει η παράταξη μας. Όπως ενημέρωσα και χθες την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκινάμε ως Κίνημα μία ενημερωτική νέα εκστρατεία ώστε να ενισχύσουμε το εμβολιαστικό προγράμματος, σπάζοντας το τείχος του φόβου και της παραπληροφόρησης".

Σχετικά με τη κλιματική κρίση και τη πράσινη μετάβαση, υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει με σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, ώστε να μην διαρραγεί η κοινωνική συνοχή για να θα εξασφαλιστεί η δίκαιη μετάβαση όλων των ενεργοβόρων περιοχών και βέβαια ευστάθεια του δικτύου.

Αναφορά έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο δημογραφικό, θυμίζοντας ότι η Φώφη Γεννηματά ήταν η πρώτη που πρότεινε τη δημιουργία Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για αυτό το πολύ σοβαρό εθνικό ζήτημα. Μίλησε για ένα ολοκληρωμένο και μακροχρόνιο Σχέδιο Δημογραφικής Ανάκαμψης, ενσωματώνοντας βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών της Ευρώπης, φέρνοντας ως παράδειγμα το μοντέλο της Πορτογαλίας οπου επενδύουν το 15% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για κοινωνική στέγη.

"Είμαστε εδώ λοιπόν, ξανά, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη, για να είμαστε εμείς αυτή κυβέρνηση στο μέλλον. Μια κυβέρνηση προοδευτική, ρεαλιστική προγραμματική, που θα απαντήσει στα προβλήματα του ελληνικού λαού. Είμαστε λοιπόν εδώ, για να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία της ευθύνης, τη σημαία του ρεαλισμού, τη σημαία της σοβαρότητας. Κρατάμε λοιπόν ψηλά αυτή τη σημαία. Ένα κόμμα σύγχρονο, σοσιαλδημοκρατικό, που δίνει ελπίδα και της προοπτική στην Ελληνίδα, και στον Έλληνα. Ένα κόμμα που υπερασπίζεται με κάθε τρόπο την εθνική αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό ήμασταν, αυτό είμαστε και γι'αυτά θα αγωνιζόμαστε", κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΟ ΣΤΙΓΜΑ 23 Μαϊ 2022 | 11:11

Οι 3 ατάκες στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ξεχώρισαν: Το "ηφαίστειο που ξυπνά", το "βυτιοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ" & το "ΠΑΣΟΚ Ανέστη"

Αρκετές ατάκες ξεχώρισαν κατά την διάρκεια του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, με τους Κώστα Σκανδαλίδη, Απόστολο Κακλαμάνη και Παύλο Γερουλάνο να ξεχωρίζουν.

«ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΕΒΟΥΜΕ» 23 Μαϊ 2022 | 10:30

Η Νάντια Γιαννακοπούλου "κάρφωσε" τον Χρυσοχοΐδη: Κάποιοι γραμματείς από το ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκαν οι χειρότεροι Φαρισαίοι

"Καρφιά" της βουλευτού Νάντιας Γιαννακοπούλου προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, χαρακτηρίζοντας ως "Φαρισαίους" όσους μεταπήδησαν και "πήραν θέσεις" σε άλλα κόμματα.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 23 Μαϊ 2022 | 10:26

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκνευρίστηκε με την ατάκα Κακλαμάνη περί "βυτιοφόρου" και "ποντικιών" - Πολάκης: Μπαστούνι του Μητσοτάκη το ΠΑΣΟΚ

Σκληρή αντίδραση του Παύλου Πολάκη στον Απόστολο Κακλαμάνη, έπειτα από δηλώσεις του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ περί "ποντικιών που φεύγουν από το καράβι".

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 23 Μαϊ 2022 | 09:58

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Ψήφισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΕΝΔΡΙΟ 23 Μαϊ 2022 | 09:44

Ποια γνωστή ηθοποιός ήταν μέλος του προεδρείου στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ - Θα είναι και υποψήφια βουλευτής [εικόνες]

Υποψήφια με το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών αναμένεται να είναι στις επόμενες εκλογές γνωστή ηθοποιός.

ΤΡΙΤΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 23 Μαϊ 2022 | 08:13

Δημοσκόπηση GPO: Μεγαλώνει στις 8,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Ο Ανδρουλάκης ξεπερνά τον Τσίπρα σε θετικές αξιολογήσεις

Στις 8,9 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 22 Μαϊ 2022 | 13:44

Νίκος Ανδρουλάκης: "Όσοι εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ σαν γενίτσαροι δεν έχουν θέση ανάμεσά μας" [Βίντεο]

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συνόψισε τα πολιτικά συμπεράσματα της συζήτησης των στελεχών και μελών του κόμματος

«ΠΥΡΑ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ 22 Μαϊ 2022 | 10:17

Νίκος Ανδρουλάκης: Γιατί έριξε "πόρτα" με ηχηρό τρόπο σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία

Στην ομιλία στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης έστειλε δύο σαφή μηνύματα

"Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΨΕΜΑ " 21 Μαϊ 2022 | 16:00

Βενιζέλος: Η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ θα συνθέσει το αφήγημα της Παράταξης - Εύχομαι να κερδίσει τη μάχη

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ θα συνθέσει το αφήγημα της Παράταξης που θα προταθεί ως εθνικό αφήγημα της επόμενης περιόδου".

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ 21 Μαϊ 2022 | 14:14

Γιώργος Παπανδρέου: Οχι σε συγκυβέρνηση με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

''Οι επιδιώξεις της δεξιάς, ουδέποτε συναντήθηκαν με τις αξίες της Παράταξής μας'', δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 21 Μαϊ 2022 | 13:21

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Με ομιλίες στελεχών ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-Κίνηματος Αλλαγής, ξεκίνησε με ομιλίες στελεχών και μελών του κόμματος.

ΚΑΤΑΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΟΥΣ 20 Μαϊ 2022 | 22:46

Σημίτης: Η κοινωνική αλλαγή είναι εφικτή - Προϋπόθεση για την επιτυχία ένα πειστικό πρόγραμμα

Ο Κώστας Σημίτης περιέγραψε το πλαίσιο των δράσεων στις οποίες πρέπει να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής ως ένα αριστερό κόμμα με σοσιαλδημοκρατικές αρχές.

ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 20 Μαϊ 2022 | 20:55

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Συγκινητική στιγμή - Ένα λευκό λουλούδι και μια άδεια καρέκλα για τη Φώφη Γεννηματά [Εικόνες]

Συγκίνηση στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ - Βίντεο αφιέρωμα στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά